359/22.02.12 - Režim přenesení daňové povinnosti podle § 92e ZDPH.

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Holubová, Olga; Černý, Pavel Vydáno:
359/22.02.12 Režim přenesení daňové povinnosti podle § 92e ZDPH6
Olga
Holubová
daňová poradkyně, č. osvědčení 367
Pavel
Černý
daňový poradce, č. osvědčení 369
Aplikace ustanovení § 92e účinného od 1. ledna 2012 ve spojení s § 92a není zcela jednoznačná. Naším cílem je sjednotit výklad a odstranit některé pochybnosti.
1.
Status
příjemce plnění
Ustanovení § 92a ukládá
plátci
, pro něhož bylo zdanitelné plnění uskutečněno, povinnost přiznat a zaplatit daň. Ze zákona lze dovodit, že plátcem je osoba povinná k dani, o které tak stanoví zákon v § 94, nebo osoba, která byla registrována k dani v tuzemsku podle § 95a. V obou případech se tedy jedná o osoby, které jsou registrovány k dani podle § 95 a 95a nebo by registrovány měly být. Množinu plátců, jimž ukládá povinnost přiznat a zaplatit daň, ustanovení § 92a (ani žádné jiné) dále nijak neomezuje ani v závislosti na jejich postavení v okamžiku přijetí plnění ani v závislosti na účelu použití přijatého plnění.
Rozsah většiny uskutečněných plnění, která jsou předmětem daně, je v § 2 naopak omezen pouze na plnění uskutečněná osobou povinnou k dani v rámci jejích ekonomických činností. Srovnáním obou uvedených ustanovení lze dospět k závěru, že nebylo úmyslem zákonodárce jakkoli omezit okruh plátců, jejichž povinností je přiznat a zaplatit daň při přijetí plnění podle § 92a7. Kdyby totiž okruh těchto plátců zákonodárce omezit chtěl, mohl toho jednoduchou formulací snadno docílit, např.:
“... je plátce, pro kterého bylo zdanitelné plnění s místem plnění v tuzemsku uskutečněno
a který je použije i jen zčásti k ekonomické činnosti
, povinen přiznat a zaplatit daň ke dni uskutečnění zdanitelného plnění“
8.
Směrnice9
Podle článku 199 odst. 3 písm. a) Směrnice mohou členské státy stanovit, že osoba povinná k dani, která uskutečňuje i plnění, jež nejsou předmětem daně, se považuje za osobu povinnou k dani ve vztahu k veškerému zboží či službám, které v režimu přenesení daňové povinnosti (dále také „režim PDP“) přijme. Podle na