Změny v dohodách o provedení práce od 1. 7. 2024 a 1. 1. 2025

Vydáno: 11 minut čtení

V reakci na dění v posledních měsících je více než příhodné uzavřít téma dohod o provedení práce definitivním závěrem, a to na základě zákona, který již není pouze předmětem diskuzí (ať už mezi zákonodárci nebo odbornou veřejností), ale již byl publikován ve Sbírce zákonů a stal se účinným. Dostáváme se tedy ze strany spekulací a záměrů do skutečné a praktické části, kdy se musíme přizpůsobit novým pravidlům.

 

Změny v dohodách o provedení práce od 1. 7. 2024 a 1. 1. 2025
Ing.
Michal
Dvořák
 
Stručný přehled změn
Podívejme se na změny, jejichž předmětem jsou zejména nové povinnosti, které budou muset zaměstnavatelé ve stanovených lhůtách plnit. Jedná se o ohlašovací povinnosti ve vztahu k dohodám o provedení práce, hlášení příjmů a jiné. Jak již bývá zvykem, s novými pravidly se pojí i více odpovědnosti a více práce pro daňový subjekt, respektive zaměstnavatele. Pouze praxe však ukáže, zda je zátěž odpovídající nebo zda budou zaměstnavatelé od tohoto typu zaměstnávání spíše ustupovat právě například i kvůli zvýšené administrativní náročnosti.
Co se týká přehledu změn, od 1. 7. 2024 má zaměstnavatel za povinnost registrovat všechny dosud nepojištěné dohody o provedení práce (dále „DPP“) a od 1. 8. 2024 musí zasílat pravideln