Převrat v účetnictví: Jak umělá inteligence pomáhá účetním šetřit čas i peníze

Vydáno: 4 minuty čtení

Není tajemstvím, že umělá inteligence (AI) začíná hrát důležitou roli v mnoha odvětvích včetně účetnictví. Přestože někteří mohou mít obavy z možné náhrady lidské práce, realita je jiná. V našem nedávném podcastu, který připravil Ing. Jaroslav Ždímal z Redque s.r.o., jsme se podrobněji zaměřili na to, jak AI mění účetní praxi – a to ke spokojenosti účetních.

Jak AI usnadňuje každodenní úkoly?

Ing. Jaroslav Ždímal, Redque s.r.o.První a základní výhodou AI v účetnictví je automatizace běžných, opakujících se úkolů, které mnozí účetní považují za zdlouhavé a rutinní. Česká umělá inteligence Redque a její online aplikace Alice představují příklady, jak mohou moderní AI nástroje zjednodušit práci. Jsou schopny automaticky načíst, vytěžit a zpracovat data z faktur a účtenek během několika vteřin. Tento proces nejen ušetří čas, ale také minimalizuje chyby při manuálním zadávání dat. “Když se na téma podíváme blíže, hlavním cílem použití umělé inteligence v účetnictví, takovým prvním levelem, je usnadnění rutinních činností, které sice musí účetní profesionálové dělat každý den, avšak rozhodně nepatří mezi jejich oblíbené. O čem je řeč? Ruční přepisování dat do účetního programu, nebo chcete-li datlování, prozatím k vedení účetnictví neodmyslitelně patří. A právě zde se nabízí vhodný prostor pro její využití,” uvádí Jaroslav Ždímal.

Nekonečné datlování? S umělou inteligencí je tomu konec!

Přesuňme se nyní k pohledu na proces zadávání dat do účetních systémů. Nezávisle na tom, jaký používáte účetní program, tradiční metody vyžadují, aby účetní ručně přenášeli data z daňových dokladů. Tento rutinní úkol nevyžaduje speciální účetní dovednosti a může ho zvládnout kdokoliv se základními PC znalostmi. Ale opravdu by účetní, jejichž čas je tak cenný, měli provádět takto monotónní práci? Právě zde vstupuje na scénu umělá inteligence, která umožnila vytvoření nástrojů automatizujících získávání a zadávání dat. Díky těmto pokročilým řešením mohou účetní přesměrovat svůj čas a odborné dovednosti na další důležité úkoly, které vyžadují odbornou lidskou interakci.

Umělá inteligence na cestě k dokonalosti

V posledních letech umělá inteligence prošla obrovským vývojem, což umožnilo účetním nástrojům dosahovat až 98% přesnosti. Díky těmto pokrokům se dnešní AI technologie stávají nepostradatelným pomocníkem v každodenní práci účetních.

Moderní systémy umělé inteligence nabízejí mnohem více než pouhou přesnost. Jejich schopnost automatizovat procesy, vykonávat validace a zajišťovat bezpečné archivace dokumentů mění pravidla hry. Tyto nástroje jsou dostupné nepřetržitě, umožňují práci odkudkoliv a zároveň minimalizují náklady spojené s tradičním zpracováním údajů. Tato efektivita a flexibilita poskytuje účetním možnost nejen ušetřit čas a peníze, ale také nabízí silnou konkurenční výhodu, která může zásadně ovlivnit jejich postavení na trhu.

Nahradí AI lidskou práci v účetnictví?

Odpověď zní ne. I když se mnozí účetní obávají o svá pracovní místa v důsledku rostoucí digitalizace, je důležité pochopit, že umělá inteligence není navržena k nahrazení lidí, ale k tomu, aby jim pomáhala. AI nástroje slouží jako efektivní doplňky, které usnadňují rutinní úkoly, zlepšují bezpečnost dat a umožňují účetním věnovat se složitějším aspektům své práce. To potvrzuje i Jaroslav Ždímal “Nemusíte se obávat, že by vás umělá inteligence do budoucna nahradila. Práce a pozice účetních s námi naštěstí bude pořád, ale její hlavní činnost se nepatrně změní. Jednotlivé doklady už nebude datlovat, ale bude pouze kontrolovat přiřazení účetních informací a správné zařazení v účetním programu.”

Chcete se přesvědčit sami? Vyzkoušejte demoverze zdarma

Začít využívat umělou inteligenci ve vaší účetní praxi je dnes snazší než kdykoliv předtím. Místo aby se podlehlo zbytečným obavám šířeným masmédii nebo skeptickým názorům, je mnohem užitečnější vyzkoušet si možnosti AI na vlastní kůži. Mnoho poskytovatelů umělé inteligence nabízí možnost registrace do demoverzí zdarma, díky čemuž můžete rychle a bez závazků otestovat, jak mohou tato řešení sloužit vašim potřebám. Například online účetní nástroj Alice nabízí možnost vyzkoušet si bezplatný, ale plnohodnotný testovací účet. Praktické zkušenosti vám umožní lépe porozumět, jaké benefity umělá inteligence přináší, včetně zrychlení procesů a zvýšení bezpečnosti dat díky archivaci v cloudu.