Informace Finanční správy ČR v souvislosti s živelní pohromou

Vydáno: 2 minuty čtení

V září 2024 zasáhla Českou republiku živelná pohroma v podobě povodní a záplav, které způsobily značné škody. V souvislosti s touto událostí informuje Finanční správa ČR o opatřeních, která mají pomoci fyzickým i právnickým osobám postiženým touto katastrofou.

Finanční úřady budou poskytovat konzultace a správci daně jsou připraveni postupovat vstřícně při řešení daňových povinností. Pokud hrozí zpoždění v placení daní nebo záloh, je možné podat žádost o posečkání či rozložení úhrady do splátek, přičemž žádost lze podat i zpětně.

V případě potřeby mohou být také změněny zálohy na daň nebo mohou být zcela zrušeny, lze také žádat o prodloužení lhůty pro podání daňového přiznání i prominutí příslušenství daně. Osoby postižené povodněmi jsou osvobozeny od správních poplatků souvisejících s daňovým řízením.

Dále platí, že finanční a jiné dary přijaté v souvislosti s povodněmi jsou osvobozeny od daně z příjmů, a to jak pro fyzické, tak i právnické osoby. Obce mohou osvobodit od daně z nemovitých věcí pozemky a stavby postižené živelní pohromou na svém území až na dobu pěti let.

BOX: V případě poskytnutých darů na zákonem vyjmenované účely je navrhováno i pro rok 2024 zvýšení horní hranice na 30 % základu daně. Návrh novely zákona prošel prozatím prvním čtením v Parlamentu. Vývoj legislativy v této oblasti nadále sledujeme.

Plátci DPH zasažení povodněmi mohou žádat o prominutí pokut za pozdní podání kontrolního hlášení, s výjimkou pokuty ve výši 1 000 Kč. Nicméně dle aktuálních informací by měl ministr financí na základě svých pravomocí promíjet i pokuty ve výši 1 000 Kč za pozdní podání kontrolních hlášení.