453/22.04.15 - Zveřejnění účtu vedeného (i) nebankovní institucí a zveřejnění účtu vedeného (ii) prostřednictvím tzv. virtuální banky

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Toman, Petr; Kopecký, Martin; Krch, David Vydáno:
453/22.04.15 Zveřejnění účtu vedeného (i) nebankovní institucí a zveřejnění účtu vedeného (ii) prostřednictvím tzv. virtuální banky
Ing.
Petr
Toman
daňový poradce, č. osvědčení 3466
Ing.
David
Krch
daňový poradce, č. osvědčení 3560
JUDr. Ing.
Martin
Kopecký
daňový poradce, č. osvědčení 3826
Cílem tohoto příspěvku je vyjasnění aplikace ustanovení § 109 odst. 2 písm. c) zákona o DPH v některých specifických situacích.
SITUACE 1
1.1. Východisko
Účty sloužící k platebnímu styku mohou v souladu s platnou legislativou být vedeny bankovními i nebankovními institucemi, které získali příslušnou licenci České národní banky k činnosti platební instituce opravňující subjekt k poskytování platebních služeb v souladu s ustanovením § 3, § 5 a § 7 zákona č. 284/2009 Sb., o platebním styku.
V případech, kdy je účet veden nebankovní platební institucí, však číslo účtu nenaplňuje standardní požadavky na tvar čísla účtu vyžadovaný bankovními institucemi. V případě, kdy subjekt zasílá na takový účet finanční prostředky, děje se tak proto technicky tím způsobem, že peněžní prostředky jsou zaslány na sběrný účet nebankovní instituce a bezodkladně na základě dalších platebních údajů (variabilní či specifický symbol) převedeny na příslušný účet klienta. Jiný způsob poukazování prostředků na tyto účty není možný. Subjekt provádějící platbu takto poukazuje prostředky přímo na účet vlastníka účtu byť prostřednictvím sběrného bankovního účtu nebankovní platební instituce.
Legislativní zkratka poskytovatel platebních služeb zahrnuje dle ustanovení