Zdravotní pojištění a srovnání jednotlivých skupin plátců v roce 2024

Vydáno: 10 minut čtení

Důsledkem vývoje legislativního procesu je v právních podmínkách zdravotního pojištění skutečnost, že se u plátců mění k datu 1. 1. podmínky pro placení pojistného. V této souvislosti lze konstatovat, že ani datum 1. 1. 2024 nebylo v tomto směru výjimkou. Jaké podmínky tedy registrujeme v letošním roce u jednotlivých skupin plátců, a to i z hlediska výše plateb pojistného?

Zdravotní pojištění a srovnání jednotlivých skupin plátců v roce 2024
Ing.
Antonín
Daněk
 
Minimální vyměřovací základ zaměstnance
Od počátku fungování systému veřejného zdravotního pojištění byl do právní úpravy zdravotního pojištění začleněn institut minimálního vyměřovacího základu zaměstnance, což ostatně platí i pro osoby samostatně výdělečně činné (viz dále). Smyslem tohoto opatření je mj. předejít spekulativním úvahám o sjednávání nízkých částek příjmu zaměstnance se záměrem zaměstnavatele ovlivnit výši platby pojistného, což by v důsledku vedlo i ke globálnímu snížení příjmů celého systému.
Nicméně existuje poměrně široký rozsah výjimek platných pro zaměstnance a jejich zaměstnavatele jako plátce pojistného. Tyto výjimky jsou definovány v ustanovení § 3 odst. 8 zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 592/1992 Sb.“), kdy