Správce obce

Vydáno: 12 minut čtení

Podle ústavního pořádku České republiky mají obce právo na samosprávu. Dle čl. 101 odst. 1 Ústavy 1) je obec samostatně spravována zastupitelstvem. Dle čl. 101 odst. 4 Ústavy může stát zasahovat do činnosti územních samosprávných celků jen, vyžaduje-li to ochrana zákona, a jen způsobem stanoveným zákonem. Výjimkou z pravidla, že obec spravují volené orgány, a formu zásahu státu do samosprávy představuje institut správce obce, o němž pojednává následující text.

Správce obce
JUDr.
Václav
Dobrozemský
 
Právní úprava
Institut správce obce byl do českého právního řádu zakotven zákonem č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o obcích“). Předchozí obecní zřízení (zákon č. 367/1990 Sb.) tento institut neznal. Právní úpravu institutu správce obce podstatně změnila novela zákona o obcích, provedená zákonem č. 298/2008 Sb., který nabyl účinnosti dne 19. 8. 2010. Tato změna však neměla vliv na koncepci činnosti správce obce, tedy, že jeho hlavním úkolem je pouze zajištění základního fungování obce, nikoli plnohodnotné nahrazení samosprávných volených orgánů obce.
„Jmenování správce obce představuje naprosto zásadní zásah do samosprávy obce (čl. 101 odst. 4 Ústavy), případně do práva