Nestátní neziskové organizace v zákoně o účetnictví

Vydáno: 26 minut čtení

Legislativní radě vlády byl předložen k projednání návrh nového zákona o účetnictví po zapracování připomínek vznesených v rámci připomínkového řízení, a to včetně důvodové zprávy, tezí vyhlášek, rozdílové tabulky a přehledu vypořádání všech připomínek. Návrh nového zákona o účetnictví se týká všech účetních jednotek, a tedy i nestátních neziskových organizací. Pro porovnání přibližuje následující článek oblasti týkající se nestátních neziskových organizací v aktuálně platném zákoně o účetnictví , ale také změny obsažené v navrhovaném novém zákoně o účetnictví .

 

Nestátní neziskové organizace v zákoně o účetnictví
Ing.
Marek
Jošt,
Ph.D.
 
Aktuálně platný zákon o účetnictví
Nestátní neziskové organizace jsou účetními jednotkami podle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o účetnictví“), § 1 odst. 2 písm. a), jelikož jde o právnické osoby se sídlem na území České republiky. Na území České republiky působí rovněž organizační složky zahraničních nadací a nadačních fondů či zahraniční pobočné spolky vedoucí účetnictví podle českých účetních předpisů.
Kategorizace účetních jednotek obsažená v § 1b zákona o účetnictví se vztahuje rovněž na nestátní neziskové organizace a je podstatná například v situaci, kdy účetní jednotka posuzuje, zda jí vznikla povinnost ověření účetní závěrky auditorem podle § 20 odst. 1 zákona o účetnictví, což platí pro účetní jednotky, u nichž povinnost auditu neupravuje jejich základní právní předpis (veřejné vysoké školy, školské právnické osoby, spolky, nadační fondy, společenství vlastníků aj.). Dále hraje kategorizace roli při sestavování účetní závěrky v tom smyslu, že pokud jde o malé a mikro účetní jednotky, nemusejí zveřejňovat výkaz zisku a ztráty. Nestátní neziskové organizace nesestavují povinně přehled o peněžních tocích a přehled o změnách vlastního kapitálu.
Od 1. 1. 2024 došlo k upřesnění pojmu čistého obratu účetních jednotek, u nichž hlavním předmětem činnosti není podnikání, jímž se rozumí výše výnosů za účetní období (tj. součet účtů v účtové třídě 6 – Výnosy).
Pro účetní jednotky uvedené v § 1 odst. 2 písm. a) zákona o účetnictví z řad nestátních neziskových organizací může být podstatný § 1f zákona o účetnictví upravující jednoduché účetnictví. Ten definuje následující 4 podmínky, které musí daná účetní jednotka splnit současně, aby mohla vést jednoduché účetnictví:
není plátcem DPH,
její celkové příjmy (tj. úhrn příjmů zjištěný z přehledu o příjmech a výdajích za účetní období, do něhož se nezahrnují průběžn&eacut