DPH v e-shopech - one stop shop a prodej služeb a zboží elektronicky

Vydáno: 11 minut čtení

V roce 2021 došlo ke značnému zjednodušení způsobu odvodu DPH pro podnikatele, kteří dodávají zboží a služby koncovým spotřebitelům v jiných členských státech Evropské unie. Od 1. 7. téhož roku došlo totiž k zavedení tzv. One-stop-shopu (dále jen „OSS“). Co to je OSS a proč se stal hojně užívaný zejména e-shopy?

DPH v e-shopech – one stop shop a prodej služeb a zboží elektronicky
Jan
Tecl,
daňový poradce a partner
Martin
Strnad,
asistent daňového poradce
Ve zkratce se jedná o zvláštní režim jednotného správního místa, který je určen především pro podnikatele, kteří v rámci své ekonomické činnosti dodávají své produkty, poskytují své služby napříč státy EU. E-shopu tak stačí pouze registrace v jednom členském státě – nemusí na rozdíl od předchozí úpravy sledovat výši obratu v jednotlivých státech a nemusí se registrovat v jednotlivých státech EU.
Tento režim, avšak v omezeném okruhu služeb a zboží, mohli plátci DPH využít již před rokem 2021, jelikož už od roku 2015 byla v EU zavedena možnost využití jednoho zjednodušeného správního místa (dále jen „MOSS“). Dnes toto jedno správní místo s rozšířenou působností (OSS) zahrnuje tři zvláštní režimy: režim mimo Unii, rež