Změny u dohod o provedení práce od 1. 7. 2024

Vydáno: 9 minut čtení

Od 1. 7. 2024 dochází k výrazným změnám ve fungování dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, zejména u dohod o provedení práce. Na ně se proto v tomto příspěvku zaměříme. Hlavní změna spočívá ve vzniku povinnosti zasílání zcela nových měsíčních hlášení všech zaměstnanců na dohodu u provedení práce, a to jmenovitě po jednotlivých zaměstnancích, v nutnosti registrace těchto zaměstnanců u ČSSZ, a také v nutnosti registrace zaměstnavatelů, kteří dosud u ČSSZ registrováni nebyli. Od 1. 1. 2025 navíc přibude další změna v podobě snížení limitu pro vznik účasti zaměstnanců na dohodu o provedení práce na sociálním pojištění a zavedení nového režimu tzv. oznámené dohody.

Změny v dohodách o provedení práce od 1. 7. 2024

 

S účinností od 1. 7. 2024 vzniká zaměstnavatelům, kteří zaměstnávají zaměstnance na dohodu o provedení práce povinnost podávat měsíčně hlášení s přehledem všech zaměstnanců na DPP, a to jmenovitě. Hlášení se bude podávat výhradně elektronicky na předepsaném tiskopise VPDPP –Výkaz příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na základě dohody o provedení práce, a to do 20. dne následujícího kalendářního měsíce. Tiskopis má být k dispozici na webu ČSSZ od 1. 8. 2024. Toto hlášení nenahrazuje měsíční přehled PVPOJ – Přehled o výši pojistného. Ten se bude podávat i nadále. Hlášení DPP je zcela nové hlášení, které se bude měsíčně podávat navíc. Zaměstnavatelé, kteří nemají žádné zaměstnance na DPP, budou i nadále podávat pouze PVPOJ. Zaměstnavatelé, kteří mají výhradně zaměstnance na DPP, budou podávat jen nové hlášení VPDPP. Zaměstnavatelé, kteří mají jak zaměstnance na DPP, tak jiné zaměstnance (na DPČ, pracovní smlouvu, odměny společníků apod.) budou podávat měsíčně obě hlášení – PVPOJ i VPDPP.

 

První hlášení zaměstnavatelé podají za červenec s termínem do 20. 8. 2024. V hlášení zaměstnavatel uvede svůj název, IČ a přidělený variabilní symbol. Dále u každého zaměstnance na DPP uvede jeho jméno a příjmení, rodné číslo nebo datum a místo narození, pokud nemá rodné číslo, kód zdravotní pojišťovny a výši příjmů na DPP v daném měsíci. Pomocí formuláře VPDPP může zaměstnavatel rovněž oznámit ČSSZ nástup do zaměstnání zaměstnance na DPP a jeho skončení. U zaměstnanců na DPP není nutné podávat jednotlivě za každého zaměstnance zvlášť tiskopis ONZ – Oznámení o nástupu