Novela zákona o úřednících územních samosprávných celků

Vydáno: 33 minut čtení

V červnu byla schválena dlouho očekávaná novela zákona o úřednících územních samosprávných celků . Přijaté změny nabydou účinnosti 1. 1. 2025, a protože se budou týkat všech obcí, je potřebné se na tyto změny připravit.

Mgr.
Slávka
Kopačková
 
Novelizace právní úpravy
Příprava přijaté novelizace1) začala v návaznosti na novelizaci v předchozím funkčním období Parlamentu ČR, kdy byl legislativní proces ve vztahu k tehdy předložené novele uzavřen skončením funkčního období Poslanecké sněmovny. Novela byla jako vládní návrh zpracovaný Ministerstvem vnitra předložena Poslanecké sněmovně v roce 2023. Důvodem předložené novelizace byla potřeba změn zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávních celků a o změně zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o úřednících územních celků“), v reakci na poznatky z mnohaleté praxe odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra, do jehož pravomoci patří tato problematika. Jednalo se zejména o poznatky ve věci vedení správního řízení v oblasti akreditace vzdělávacích institucí a vzdělávacích programů, uznávání rovnocennosti vzdělání úředníků územních samosprávných celků, kontroly vzdě­­lávacích institucí a další. Návrh novely nabyl platnosti 27. 6. 2024, kdy byl zveřejněn ve Sbírce zákonů.
 
Účinnost novelizace
Účinnost přijaté novely je dělená. Součástí novely jsou i změny několika dalších zákonů, jejich účinnost nastává prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení2). Účinnost novely zákona o úřednících územních samosprávných celků byla stanovena k 1. 1. 2025.
 
Obsah novely
Novelu zákona o úřednících územních celků by bylo možno nazvat „průřezovou“. Jak bylo uvedeno v samotném návrhu novely, důvodem jejího předložení byly praktické zkušenosti po dobu mnoha let existence zákona o úřednících územních samosprávných celků bez významnějších změn. Tyto potřeby se tedy promítly do návrhu zákona a jsou obsahem novely. V další části obsah těchto změn přiblížíme.
 
Úředník v právní úpravě
Definice pojmu úředník je pro postavení zaměstnanců územních samosprávných celků klíčová. Na právní postavení zaměstnanců územních samosprávných celků, kteří jsou zároveň úředníci, se vedle právní úpravy zákoníku práce uplatní zákon o úřednících územních samosprávních celků, a to ve vztahu
lex generalis
a
lex specialis
. Ustanovení upravující otázky odlišně od zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, mají před touto právní úpravou přednost (např. základní povinnosti úředníků), případně se některé otázky upraví vedle ustanovení zákoníku práce (např. další odstupné).
V dosavadní právní úpravě bylo uvedeno jak negativní, tak pozitivní vymezení pojmu úředník. Negativní vymezení uvádělo kategorie zaměstnanců územního samosprávného celku, na které se zákon o úřednících územních samosprávných celků nevztahoval, a to na zaměstnance (i) zařazené v jeho organizačních složkách, (ii) zařazené jen v jeho zvláštních orgánech a (iii) na ty, kteří vykonávají výhradně pomocné, servisní nebo manuální práce nebo