Velká novela zákona o DPH od roku 2025

Vydáno: 20 minut čtení

Poměrně hladce prošel na konci června prvním čtením vládní návrh novely zákona o dani z přidané hodnoty (sněmovní tisk č. 726), která má navrženou účinnost od 1. ledna 2025. Důvodem novely zahrnující 445 bodů je na jedné straně transpozice evropských směrnic, zejména směrnice Rady EU 2020/285 týkající se zvláštního režimu pro malé podniky, a na druhé straně zapracování některých rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie.

Schvalované změny jsou napříč celým zákonem, takže nějakým způsobem budou mít dopad na všechny plátce, ale dotknou se i:

  • současných neplátců, jimž se změní pravidla pro vznik plátcovství na základě překročení obratu,
  • veřejnoprávních subjektů, které často využívají specifickou úpravu majetku vytvořeného vlastní činností, jež bude zcela zrušena, ale i
  • privátních osob se zdravotním postižením, protože jim bude zrušena možnost vracení daně.

A když už jsme u toho rušení, tak to čeká i omezení odpočtu u osobních automobilů. Životnost tohoto opatření, zavedeného od 1. ledna 2024, má skončit na silvestra 2026.

Plátce na základě překročení obratu a režim pro malé podniky
Novela na základě směrnice Rady EU 2020/285 rozšiřuje osvobození od daně pro malé podniky. Záměrně uvádím rozšiřuje, protože dosavadní národní limity, do jejichž překročení se osoba povinná k dani nemusela stát plátcem (v ČR 2 miliony korun) se doplňují o společný limit platící v celé Evropské unii. Tímto limitem bude částka 100 000 EUR přepočtená dle potřeby do národních měn. V korunách bude odpovídat hodnotě 2 536 500 Kč. Neznamená to však, že by hodnotou 2 536 500 Kč byl nahrazen tuzemský limit pro povinnou registraci ve výši 2 miliony korun. Ten zůstává v platnosti pro osobu povinnou k dani prakticky do doby, než by mohla nastat situace, že by ona osoba nebyla plátcem i po překročení obratu 2 536 500 Kč.
Rozšíření osvobození pro malé podniky se přestane od ledna 2025 omezovat jen na subjekt usazený v daném členském státě, ale bude platný pro všechny osoby povinné k dani se sídlem v Evropské unii. Podmínkou je, že obrat Evropské unie osoby povinné k dani nepřesáhl v příslušném ani bezprostředně přecházejícím kalendářním roce částku 100 000 EUR. Obratem Evropské unie je součet obratů dosažený ve všech členských státech. V praxi to bude znamenat, že zatímco dnes osoba povinná k dani usazená v tuzemsku se do překročení obratu 2 milionů korun nestává plátcem, ale osoba povinná k dani se sídlem mimo tuzemsko je plátcem od poskytnutí prvního plnění, z něhož je povinna odvést daň, tak po novele budou mít všechny osoby povinné k dani se sídlem na území EU stejné podmínky. Neboli plátcem v ČR se osoba povinná k dani usazená v Německu stane po překročení stejné hranice obratu, jaká bude platit pro osobu povinnou k dani se sídlem v ČR.
Aby mohla osoba povinná k dani z jiného členského státu osvobození pro malé podniky v tuzemsku využívat, bude muset podat v daném členském státě přihlášku k registraci do tohoto režimu. Zjistí-li správce daně, že podmínky pro registraci jsou splněny, nebude rozhodnutí o registraci oznamovat, ale založí je do spisu a správci daně státu usazení potvrdí splnění podmínek.
Po dvaceti letech od účinnosti zákona č.