Digitalizace plných mocí

Vydáno: 15 minut čtení

V současném stadiu digitalizace společnosti není pochyb o tom, že se v praxi stále častěji budeme setkávat s uplatněním plných mocí v elektronické formě. Jaké jsou vlastně možnosti, případně úskalí digitální plné moci? Principiálně existují dvě různé situace, buď je plná moc již zpočátku vyhotovena elektronicky (digitální plná moc) anebo je do této podoby převedena z formy listinné (digitalizovaná plná moc).

Digitalizace plných mocí
Milan
Vodička,
daňový poradce, č. osvědčení 1366
Motto: „Tertium
non
datur – třetí možnost není“
Aristoteles
 
Úvod
Častým institutem v celé řadě řízení je jednání zmocněnce na základě smluvního zastoupení, které je založeno na shodné vůlí dvou stran – zástupce i zastoupeného. Smluvní zastoupení vzniká uzavřením smlouvy spadající typově pod smlouvu příkazní dle § 2430 a násl. občanského zákoníku. Taková smlouva smí být i neformální a může vzniknout dokonce pouze konkludentním jednáním obou stran v podobě vystavení plné moci pro zástupce, který na jejím základě jedná za zastoupeného. Pro právní jistotu obou stran je nicméně písemná podoba příslušné smlouvy doporučitelná a např. pro daňové poradce je nezbytnou podmínkou pro vznik pojistného krytí náhrady případných škod, které by z plnění smluvního vztahu mohly být uplatňovány.
Třetím osobám se existence zmocnění dává na vědomí buď ústně do protokolu (pro určité právní jednání) anebo písemně v podobě jednostranného právního úkonu – předložením plné moci. Písemná forma plné moci je vyžadována k takovým právním jednáním, které musí mít také písemnou formu. Pro případy právního jednání, kdy je vyžadována forma veřejné listiny, je dle občanského zákoníku nutná písemná plná moc s úředně ověřeným podpisem.1)
(1) Ujednají-li si to strany, zastupuje jedna z nich druhou v ujednaném rozsahu jako zmocněnec.
(2) Zmocnitel uvede rozsah zástupčího oprávnění v plné moci. Netýká-li se zastoupení jen určitého právního jednání, udělí se plná moc v písemné formě. Vyžaduje-li se pro právní jednání zvláštní forma, udělí se v téže for