Co přinese novela zákona o DPH?

Vydáno: 4 minuty čtení

Novela zákona o dani z přidané hodnoty, s plánovanou účinností od ledna 2025, například zkrátí lhůtu pro nárok na odpočet daně, umožní vrácení odvedené daně u pohledávek nepřesahujících 10 000 korun a zruší specifickou úpravu majetku vytvořeného vlastní činností.

Schvalovacím procesem, zatím v poklidu, prochází velká novela zákona o dani z přidané hodnoty, která má pod číslem 726 celkem 445 bodů. V tomto článku se zaměřím na některé změny, které novela přináší.

Ve vztahu k místu plnění dochází k jednoznačnému určení státu zdanění u virtuální účasti na akci (např. on-line webinářů). Místem plnění bude stát usazení zákazníka. Naopak u některých služeb, pro osoby nepovinné k dani ze třetích zemí, zůstane místo plnění v tuzemsku, pokud zde dojde ke skutečnému užití nebo spotřebě služby. Příkladem může být právní služba pro občana Švýcarska, který požádá českého advokáta o zastupování ve věci dopravního přestupu spáchaného na území České republiky.
Novela ruší fikci dodání zboží po dovozu, která umožňovala získat odpočet i těm, co dovezli zboží do ČR a bez možnosti zatížit daní předání zboží bez změny vlastnického práva by neměli nárok na odpočet při dovozu. Dále pak ruší i specifické zdanění majetku vytvořeného vlastní činností, který umožňoval plátcům s kráceným nárokem na odpočet si po dobu výstavby uplatňovat plný odpočet a až po dokončení stavby si po fikci dodání nárokovat odpočet dle krátícího koeficientu. Výhodnost tohoto režimu skončila aplikací judikatury Soudního dvora, která do základu daně při fikci dodání zahrnula i hodnotu pozemku a vstupů od neplátců, čímž by následné krácení vycházelo z vyšší daně, než byla na vstupu při výstavbě nárokována, takže konečný efekt pro plátce by byl negativní.
Okruh subjektů, na něž se bude vztahovat základ daně v ceně obvyklé, se rozšíří i na zaměstnance a jejich osoby blízké. Zatím však pouze v případech dodání nemovité věci.
Od ledna dojde ke zrušení stavění tříleté lhůty pro opravu základu daně. Náhradou bude prodloužení lhůty na opravu, která uplyne až po konci sedmého kalendářního roku bezprostředně následujícího po kalendářním roce, ve kterém vznikla povinnost přiznat daň u původního zdanitelného plnění.
Radost přinese novela investorům do výstavby bytových domů. Podle současné úpravy podléhá snížené sazbě daně jen výstavba bytových domů pro sociální bydlení, což jsou domy, v nichž žádný obytný prostor (byt) nesmí přesahovat 120 m2. Podle novelizovaného znění má být od 1. ledna 2025 bytovým domem pro sociální bydlení a tedy domem, při jehož výstavbě bude uplatněna snížená sazba daně, každý bytový dům, v němž obytné prostory = prostory do 120 m2, budou tvořit více než polovinu jeho podlahové plochy. V domě s podlahovou plochou 1 000 m2 tak budou moci být klidně 2 obytné prostory, každý o rozloze 180 m2 a stále se bude jednat o bytový dům pro sociální bydlení podléhající při výstavbě snížené sazbě daně. Aktuální znění zákona o DPH umožňuje opravit základ daně, získat zpět DPH z neuhrazené pohledávky, jen v případě, že je pohledávka součástí nějakého řízení – exekučního, insolvenčního nebo pozůstalostního. Novela umožní opravu základu daně i bez řízení, ale jen u pohledávky nepřesahující částku 10 000 korun včetně daně, která je více než 6 měsíců po splatnosti. Další limitací bude maximální částka 20 000 korun z pohledávek vůči jednomu dlužníkovi. Plátci DPH, kteří uvažují o koupi vozu v částce základu daně vyšším než 2 miliony korun, potěší zrušení limitace odpočtu, zavedené v rámci konsolidačního balíčku. Po konzultaci s unijním výborem pro DPH ukončí novela limitaci odpočtu u osobních vozů kategorie M1 k 31. 12. 2026.