Specifika účetnictví v rostlinné výrobě

Vydáno: 20 minut čtení

Rostlinná výroba je závislá na přírodním prostředí, sezonnosti a je ohrožená škůdci a nákazami, přičemž účetní zachycení závisí na plodnosti rostlin a způsobu plánovaného užitku. Rostliny se zařazují do dlouhodobých aktiv, pokud splňují parametry podle vyhlášky č. 500/2002 Sb. , například dlouholetou plodnost a minimální hustotu osázení, jinak jsou sledovány jako zásoby. Pěstování se v účetnictví oceňuje podle skutečných nákladů, přičemž náklady se vynakládají ve fázích jako příprava půdy, setí, pěstování a sklizeň na osevní a sklizňové plochy. V rostlinné výrobě existují různá kalkulační řešení pro jednotlivé víceprodukty, přičemž metody jako rozčítací a odčítací kalkulace se používají pro rozdělení nákladů mezi hlavní a vedlejší produkty. Nedokončená výroba je sledována na účtu 12x, a v případě škod je rozlišována mezi úplnými a částečnými škodami s příslušným účetním zachycením.

 

Specifika účetnictví v rostlinné výrobě
doc. Ing.
Dana
Dvořáková,
Ph.D.
Vysoká škola ekonomická v Praze, Fakulta financí a účetnictví, katedra finančního účetnictví a auditingu
Vedle živočišné výroby, kterou jsme rozebírali v předcházejícím článku v Účetnictví v praxi 7-8/24, představuje druhou stěžejní část zemědělské výroby výroba rostlinná. Zemědělské podniky mohou provozovat jak výrobu rostlinnou, tak živočišnou. Obě výroby na sebe navazují, rostlinná výroba produkuje krmiva pro zvířata, živočišná poskytuje hnojiva pro výrobu rostlinnou. Běžná je však i specializace jednotlivých zemědělských podniků pouze na výrobu rostlinnou i užší specializace na některé její části (obilnářství, ovocnářství, pěstování zeleniny, okopanin, květin školkařství atd.). Rostlinná výroba je silně závislá na přírodním prostředí – zejména na počasí (rostliny potřebují v různých fázích svého růstu určité podmínky, které jsou ohroženy příliš nízkými či vysokými teplotami, suchem, nebo naopak přemokřením, krupobitím atd.) a na kvalitě půdy.
V souvislosti s biologickým charakterem výroby je rostlinná výroba ohrožována škůdci a nákazami. Pěstované rostliny mohou být jednoleté, dvouleté i víceleté (vytrvalé byliny, stromy, keře). Významným rysem rostlinné výroby je sezonnost, v některých případech i dlouholetý životní cyklus rostlin (sadařství, lesní výroba). Účetní zachycení a vykázání rostlin vychází z doby jejich plodnosti a ze způsobu, jakým budou rostliny přinášet užitek vzhledem k zaměření a cílům výroby. Rostliny, které jsou pěstovány s cílem dosahování dlouhodobých ekonomických užitků jsou sledovány a vykazovány v rámci dlouhodobých aktiv, pokud jejich výsadba splní parametry dané vyhláškou č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví. Do dlouhodobých aktiv jsou podle vyhlášky zařazeny jen ovocné stromy či keře s plodností delší než jeden rok, a to pouze v případě, že výsadba splňuje minimální parametry v rozloze a hustotě osázení. Sady ovocných stromů a keřů musí být vysázeny na souvislém pozemku o výměře minimálně 0,25 ha, pro ovocné stromy je zároveň určena minimální hustota osázení 90 stromů na jeden hektar, pro sady ovocných keřů je minimální hustota osázení 1 000 keřů na 1 ha, tyto limity platí i pro daňové účely. Do dlouhodobých aktiv jsou zařazeny rovněž porosty chmelnic a vinic. Rostliny, které nesplňují parametry pro zařazení do dlouhodobých aktiv, jsou sledovány v rámci zásob. Jedná se zejména o jednoleté či dvouleté rostliny, které jsou pěstovány za účelem sklizně. Patří sem však i rostliny plodící po několik vegetačních období (například maliny). Určitou anomálií je účetní zachycení, či spíše nezachycení, lesních porostů. Lesy se v účetnictví samostatně nesledují, les zakoupený s pozemkem se od hodnoty pozemku neodděluje a vykazuje se v r