Jaké změny v DPH lze od ledna očekávat?

Vydáno: 17 minut čtení

V první části průvodce velkou novelou DPH se věnujeme mimo jiné změnám při registraci plátce, stanovení místa plnění u virtuálních přístupů na akce, zrušené fikci dodání po dovozu zboží a naopak zavedení fikce úhrady daně při pořízení nového dopravního prostředku plátcem. Limit pro registraci plátce se bude počítat za kalendářní rok. Kromě obratu v tuzemsku ve výši 2 mil. Kč bude mít vliv na registraci plátce i obrat v Evropské unii ve výši 100 000 EUR (2 536 500 Kč). Dále se rozšíří důvody vzniku identifikované osoby o situaci, kdy osoba povinná k dani se sídlem nebo provozovnou v tuzemsku, která není plátcem, poskytne úplatu, ze které jí vznikne povinnost přiznat daň. Pokud bude fakturována osobě nepovinné k dani účast na akci, která je přenášena nebo jinak zpřístupněna virtuálně, bude místo plnění určeno dle příjemce služby. V případě právnické osoby ve státě jejího sídla, u fyzické osoby ve státě jejího pobytu. Novela ruší fikci dodání, podle níž se za dodání zboží za úplatu také považovalo předání dovezeného zboží, které bylo propuštěno do volného oběhu, v tuzemsku bez změny vlastnického práva do okamžiku převodu práva nakládat se zbožím jako vlastník. Nové znění § 19c odst. 5 zákona o DPH bude ze strany finančního úřadu považovat DPH z pořízení vozidla za zaplacené, pokud plátce nový dopravní prostředek plně vloží do obchodního majetku, bude u něj mít nárok na odpočet v plné výši, nebude nespolehlivým plátcem a nebude mít nedoplatek na finančním úřadě.

Jaké změny v DPH lze od ledna očekávat?
Ing.
Petr
Vondraš,
daňový poradce bdo czech republic
 
Legislativní proces
Novela zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (dále jen „zákon o DPH“), byla Poslanecké sněmovně předložena jako vládní návrh 12. 6. Poslanci ji obdrželi jako sněmovní tisk 726. Účinnost většiny ze 445 změnových bodů má nastat 1. 1. 2025, i když novela zahrnuje i ustanovení se schvalovanou účinností od 1. 6. 2025, 1. 1. 2026 nebo 1. 1. 2027. V rámci prvního čtení bylo v zásadě diskutováno jen zrušení vrácení daně u motorového vozidla osobám se zdravotním postižením. Do budoucna by tato sociální podpora měla být řešena v rámci systému sociálních dávek, tedy mimo zákon o DPH. S ohledem na hladký průběh prvního čtení a skutečnost, že se jedná o vládní návrh, který má podporu stran majících většinu v Poslanecké sněmovně i Senátu, lze očekávat schválení změn dle předloženého vládního návrhu. V následujícím textu si projdeme změny považované autorem za významné. Nebudeme se tedy zabývat přesuny obsahově stejného ustanovení do jiné části zákona ani jinými legislativně-technickými úpravami bez věcné změny.
 
Vymezení některých pojmů
Definice úplaty bude zahrnovat i dotaci k ceně bez konkrétního vymezení tohoto pojmu. Cílem je nahlížet na dotaci k ceně v souladu s textem článku 73 směrnice EU a závěrů Soudního dvora Evropské unie. V