Činnost výborů pro audit

Vydáno: 17 minut čtení

Výbor pro audit je, v souladu s platnou legislativou, povinen jednou ročně vyhotovit zprávu o činnosti a tuto zprávu poskytnout Radě pro veřejný dohled nad auditem („Rada“). Rada monitoruje činnosti výborů pro audit pomocí těchto zpráv a prostřednictvím informací, které výbory pro audit zveřejňují na internetových stránkách subjektů, ve kterých působí.

 

Činnost výborů pro audit
Martina
Smetanová
Pro účetní období roku 2022, které v roce 2023 Rada monitorovala prostřednictví přijatých zpráv, zveřejnila Rada na svých internetových stránkách aktualizovanou šablonu v MS Excel doporučenou výborům pro audit pro zpracování zprávy o činnosti, kterou vydala skupina pro monitorování trhu výboru CEAOB v roce 2021, aby získala další informace o aktivitách výborů pro audit vyplývajících z Nařízení a ze Směrnice1).
Doporučená šablona je rozdělena do šesti částí, kterými jsou:
1.
Úvod – základní informace týkající se subjektu, ve kterém výbor pro audit působí
2.
Interakce s řídicím nebo kontrolním orgánem
3.
Nezávislost, včetně povolených neauditorských služeb a 70% limit
4.
Výběr auditora
5.
Sledování procesu povinného auditu
6.
Sledování procesu účetního výkaznictví
Pro každou otázku bylo možné vybrat pouze jednu z nabízených eventualit. Výbory pro audit proto měly zvolit takovou možnost, která nejlépe vystihuje odpověď na danou otázku. V případě potřeby mohly výbory pro audit uvést do poznámky i další možnosti, ty ale do analýzy zahrnuty nebyly.
Ke 31. 12. 2022 evidovala Rada celkem 146 SVZ. V průběhu roku 2023 byly Radě doručeny všechny zprávy, z toho v doporučeném formátu bylo 142 z nich (97 %). Informace uvedené v této kapitole zprávy o činnosti Rady vycházejí z analýzy zpráv, které byly Radě poskytnuty v doporučeném formátu.
 
Úvod
html>