Mimořádné události ve veřejném sektoru - 02 Povodně 2024

Vydáno: 11 minut čtení

Účetní a daňové záznamy v roce 2024 mohly být v roce 2024 negativně ovlivněny povodněmi, ale i dalšími mimořádnými událostmi. Z tohoto důvodu Ministerstvo financí zveřejnilo v rámci mimořádných událostí novou položku 02 – Povodně. Následně finanční správa vydala metodické informace na pomoc účetním jednotkám a daňovým subjektům. Pokyny také obdržely města a obce, dochází k osvobození od daně z nemovitostí. Ministerstvo vnitra radí, jak lze pořádat veřejné sbírky a Ministerstvo místního rozvoje se zaměřilo na veřejné zakázky.

Mimořádné události ve veřejném sektoru – 02 Povodně 2024
doc. Ing.
Hana
Březinová,
CSc.
 
Účetní a daňové záznamy
Územně samosprávné celky – kraje, města, obce, svazky obcí – jsou účetními jednotkami. Vypadá to netaktně, ale jakmile opadne první fáze záchrany, to jsou lidské životy a zvířata, je nutné pamatovat na povinnosti osob, které jsou v roli statutárních orgánů či jsou jinak odpovědny za účetní a daňové záznamy.
Pokud došlo v důsledku živelní pohromy, ať již se jedná přímo o povodně, nebo nepřímo o jejich důsledek, ke zničení nebo poškození příslušných záznamů v oblasti účetnictví a daní, je nutné tuto skutečnost bezprostředně po zjištění sdělit příslušnému finančnímu úřadu.
Finanční správa
vydala na svých stránkách https://financnisprava.gov.cz/cs/financni-sprava/novinky/novinky-2024/zivelna-pohroma v této souvislosti informace, kterými se doporučujeme řídit. Lze je najít včetně odkazů na formuláře i na stránkách Ministerstva financí1).
Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pamatuje v případě zničení nebo poškození
účetních záz