Přeprava jako součást základu daně a sazba DPH

Plné znění otázky

Kdy je doprava, (pojištění, balné) součástí ceny zdanitelného plnění a kdy je samostatným zdanitelným plněním? S ohledem na to, že fakturujeme a zároveň máme faktury přijaté na různé zboží, setkáváme se s různými způsoby fakturace a rádi bychom si upřesnili, které ze způsobů jsou správné:

  1. Dodávka zboží – obvykle balíček (jeden) či více, přičemž obvykle z e-shopu – doprava a balné vyčíslena zvlášť, DPH se řídí podle základního pravidla § 36 odst. 3 a 4, tzn. spadá-li zboží do 12% sazby – např. doplňky stravy – DPH na vše 12 %, jsou-li to knihy s 0% sazbou – DPH na vše (vč. dopravy) 0 %?
  2. Ta samá dodávka zboží – viz výše, ale kombinace – knihy, doplňky stravy a např. elektronika – obvykle je DPH na dokladu dle sazby DPH u zboží, které má nejvyšší sazbu DPH – tzn. 21 %. Předpokládám, že je to princip opatrnosti ze strany dodavatelů – účtovat raději vyšší DPH, když není zákonem určeno, teoreticky by dle nás mělo být rozpočítáno poměrem dle cen za jednotlivé základy daně.
  3. Dodávka na více paletách vícero vozy – jedna faktura s dopravou – dle našeho názoru má být doprava rovněž součástí ceny zboží.
  4. Dodávka na více paletách vícero vozy – jedna faktura za zboží a druhá faktura na jeho dopravu – dle našeho názoru má být doprava rovněž součástí ceny zboží, ale přístup se různí – je možné použít i základní sazbu u této dopravy, pokud se fakturuje doprava zvlášť?

Pokud zobecníme, že když je doprava na faktuře za zboží = jedno zdanitelné plnění. Pokud je doprava fakturována zvlášť – více zdanitelných plnění – různé sazby – je to „přefakturace“ – je možné takto zjednodušit?

Odpověď