Členské příspěvky v neziskové organizaci - spolku

Plné znění otázky

Aeroklub z.s., měsíční plátce DPH, má ve stanovách zapsané tyto hlavní činnosti:

- provádět výcvik a vykonávat sport. činnosti ve všech leteckých a parašutistických sportech

- sdružovat zájemce a přátele všech leteckých a parašutistických sportech.

V rámci vedlejších hospodářských činností pronajímá nemovitý majetek, provozuje ubytovací služby, provádí kovoobrábění a provozuje stánek s občerstvením na letišti. Všichni členové spolku hradí řádný roční členský příspěvek ve výši 5 000 Kč. Z poměru výnosů hlavní činnosti a vedlejší hospodářské činnosti je stanoven koeficient dle § 76 zák. o DPH. Do koeficientu vstupuje, coby osvobozená činnost, hodnota řádných členských příspěvků - viz § 61 písm. a), dále činnosti zdaňované – pronájem nebytových prostor, ubytovací služby a z prodeje občerstvení. Členové spolku v rámci hlavní činnosti užívají větroně, motorová letadla, čerpají PHM, servis a údržbu letadel a případně další služby vlastního letištního zázemí. Vše je evidováno v informačním systému, který každému členu na základě jím odlétaných hodin eviduje hodnotu čerpaných služeb, informační systém (dále IS) obsahuje jednotkové kalkulace. Následně IS zobrazuje pro každého člena průběžně hodnotu jím čerpaných služeb, jakési konto čerpání. Členové hradí předem na svá konta zálohy, po ukončení sezóny jsou tato konta vyúčtována a členům se vyúčtují zálohy s požadavkem doplatku, případně přeplatku. Zálohy jsou následně ve výši skutečnosti čerpání kont přeúčtovány do provozních výnosů. Jedná se o jakousi formu provozního či mimořádného členského příspěvku, který je odstupňován dle skutečného využití letadel a zázemí.

1. Měla by hodnota tohoto příspěvku vstupovat do koeficientu dle § 76 ve smyslu § 61 písm. a) zákona o DPH - je oním měřítkem protihodnoty poskytovaných služeb?

2. Pokud ano, měl by být vyúčtováván v měsíčním cyklu plátce DPH?

3. Měla by hodnota řádného členského příspěvku, který platí i členové klubu, kteří nečerpají téměř žádné služby klubu a tento příspěvek není tedy přesnou protihodnotou čerpaných služeb, vstupovat do koeficientu dle § 76 zákona o DPH?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 235 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník