54/2004 Sb.
VYHLÁŠKA
ze dne 30. ledna 2004
o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití
Změna: 402/2006 Sb.
Změna: 473/2006 Sb.
Změna: 157/2008 Sb.
Změna: 35/2012 Sb.
Změna: 46/2014 Sb.
Změna: 39/2018 Sb.
Změna: 80/2021 Sb.
Změna: 80/2021 Sb. (část)
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. a) a i) zákona č.
110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých
souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 274/2003 Sb., (dále
jen "zákon"):
ČÁST 1
OBECNÁ USTANOVENÍ
§ 1
Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie1) a upravuje
v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie1a) druhy potravin, požadavky
na zdravotní nezávadnost potravin určených pro zvláštní výživu, jejich složení, označování
a podmínky a způsob jejich použití.
ČÁST 2
MLÉČNÁ VÝŽIVA MALÝCH DĚTÍ
§ 5
Požadavky na složení mléčné výživy malých dětí
(1) Požadavky na použití vitaminů, minerálních látek a dalších látek jsou
upraveny v příloze č. 3 k této vyhlášce.
(2) Na požadavky na čistotu látek uvedených v příloze č. 3 k této vyhlášce
se obdobně použije přímo použitelný předpis Evropské unie, kterým se stanoví specifikace
potravinářských přídatných látek1e).
(3) Mléčná výživa malých dětí
a) musí obsahovat potravinářské přídatné látky pouze podle přímo použitelného předpisu
Evropské unie o potravinářských přídatných látkách2),
b) musí splňovat mikrobiologické požadavky stanovené přímo použitelným předpisem
Evropské unie o mikrobiologických kritériích pro potraviny3),
c) nesmí obsahovat rezidua pesticidů v množství překračujícím množství 0,01 mg/kg
výrobku, jak je nabízen ke spotřebě, nebo po obnově podle pokynů výrobce, pro každý
jednotlivý pesticid.
(4) Pro výrobu mléčné výživy malých dětí se nesmí používat zemědělské produkty
ošetřené pesticidy, které jsou upraveny v příloze č. 11 k této vyhlášce. Přitom za
zemědělský produkt neošetřený těmito pesticidy se považuje produkt, v němž
a) obsah reziduí pesticidů upravených v tabulce č. 1 přílohy č. 11 k této vyhlášce
nepřekročí hranici 0,003 mg/kg, která je považována za mez stanovitelnosti při stanovení
obecně přijatelnými normalizovanými metodami zkoušení,
b) obsah reziduí pesticidů uvedených v tabulce č. 2 přílohy č. 11 k této vyhlášce
nepřekročí hranici 0,003 mg/kg, která je považována za mez stanovitelnosti při stanovení
obecně přijatelnými normalizovanými metodami zkoušení.
(5) Pro výrobu mléčné výživy malých dětí musí být dodrženy zvláštní maximální
limity reziduí pesticidů nebo metabolitů pesticidů, které jsou uvedeny v příloze
č. 12 k této vyhlášce.
(6) Obsah reziduí pesticidů a zvláštní maximální limity stanovené v odstavcích
4 a 5 se vztahují na potraviny, které jsou určené ke spotřebě nebo připravené k použití
podle návodu výrobce.
§ 6
Označování mléčné výživy malých dětí
(1) Na obalu mléčné výživy malých dětí musí být uvedena
a) v názvu potraviny slova "mléčná výživa malých dětí", jde-li o výživu malých dětí
vyrobenou výhradně z bílkovin kravského nebo kozího mléka, a
b) informace o tom, že by potravina měla tvořit pouze součást smíšené a vyvážené
stravy malého dítěte.
(2) U mléčné výživy malých dětí může označení kromě číselných údajů o množství
vitaminů a minerálních látek obsahovat také vyjádření procentního podílu referenční
hodnoty podle tabulky č. 2 přílohy č. 5 k této vyhlášce ve 100 ml výrobku připraveného
k použití podle návodu výrobce.
ČÁST 3
OBILNÉ PŘÍKRMY A POTRAVINY PRO MALÉ DĚTI
§ 8
Požadavky na složení obilných a ostatních příkrmů
(1) Obilné příkrmy a potraviny pro malé děti se vyrábějí
a) ze surovin, jejichž vhodnost pro zvláštní výživu kojenců a malých
dětí byla prokázána všeobecně uznávanými vědeckými poznatky,
b) s použitím vitaminů, minerálních látek a dalších látek uvedených
v přílohách č. 7 až č. 10.
(2) Požadavky na základní složení obilných příkrmů a potravin pro malé děti
jsou uvedeny v přílohách č. 7 a č. 8.
(3) Obilné příkrmy a potraviny pro malé děti
a) musí obsahovat potravinářské přídatné látky pouze podle přímo použitelného předpisu
Evropské unie o potravinářských přídatných látkách2),
b) musí splňovat mikrobiologické požadavky stanovené přímo použitelným
předpisem Evropské unie o mikrobiologických kritériích pro potraviny3),
c) nesmí obsahovat rezidua jednotlivých pesticidů v množství překračujícím
0,01 mg/kg výrobku (vztahuje se na výrobek, jak je nabízen ke spotřebě nebo po obnově
podle pokynů výrobce),
d) se nesmí použít pro výrobu obilných příkrmů a potravin pro malé děti v nebo na
zemědělských produktech pesticidy uvedené v příloze č. 11. Současně platí tyto podmínky:
1. pokud obsah reziduí pesticidů uvedených v tabulce č. 1 přílohy č. 11 nepřekročí
hranici 0,003 mg/kg, která je považována za mez stanovitelnosti při stanovení obecně
přijatelnými normalizovanými metodami, nebudou produkty považovány za těmito pesticidy
ošetřené. Tento limit bude pravidelně revidován v souladu s technickým pokrokem,
2. pokud obsah reziduí pesticidů uvedených v tabulce č. 2 přílohy č. 11 nepřekročí
hranici 0,003 mg/kg, nebudou produkty považovány za těmito pesticidy ošetřené. Tento
limit bude pravidelně revidován na základě údajů o znečištění životního prostředí,
e) zvláštní maximální limity reziduí pesticidů nebo metabolitů pesticidů a pro obilné
příkrmy a potraviny pro malé děti jsou uvedeny v příloze č. 12.
(4) Limity stanovené v odstavci 3 písm. d) a e) se vztahují na potraviny,
které jsou určeny ke konzumaci nebo připravené podle návodu výrobce ke konzumaci.
§ 9
Označování obilných příkrmů a potravin pro malé děti
(1) Na obalu obilných příkrmů nebo potravin pro malé děti se uvede
a) označení věku kojence nebo malého dítěte, kterému je příkrm určen.
Uvedený věk kojence nesmí být u žádného výrobku nižší než ukončený čtvrtý měsíc;
u výrobků doporučených od ukončených čtyř měsíců se smí uvádět, že jsou od tohoto
věku vhodné, pokud nezávislé osoby kvalifikované v lékařství, výživě nebo farmacii
nestanoví jinak,
b) informace, zda potravina obsahuje lepek, je-li vyznačený věk pro použití
potraviny nižší šesti měsíců,
c) využitelná energetická hodnota vyjádřená v kJ i v kcal na 100 g nebo
100 ml výrobku a číselně vyjádřený obsah bílkovin, tuků a sacharidů ve 100 g nebo
100 ml potraviny tak, jak je prodávána, nebo tam, kde je to vhodné, po přípravě k
použití podle návodu výrobce,
d) číselně vyjádřená průměrná hodnota obsahu vitaminů a minerálních látek
podle příloh č. 7 a č. 8 ve 100 g nebo 100 ml potraviny tak, jak je prodávána, nebo
tam, kde je to vhodné, po přípravě k použití podle návodu výrobce.
(2) Na obalu obilných příkrmů a potravin pro malé děti lze dále uvést pouze
a) číselně vyjádřené průměrné množství vitaminů, minerálních látek a dalších
látek uvedených v příloze č. 9 ve 100 g nebo 100 ml potraviny, jak je prodávána,
a je-li to vhodné, ve stanoveném množství potraviny připravené k použití podle návodu
výrobce, pokud se na tento údaj nevztahuje odstavec 1 písm. d),
b) číselné údaje o vitaminech a minerálních látkách uvedených v tabulce
č. 1 přílohy č. 5 vyjádřených jako procentní podíl tam uvedených referenčních hodnot
ve 100 g nebo 100 ml potraviny, jak je prodávána, a je-li to vhodné, ve stanoveném
množství potraviny připravené k použití podle návodu výrobce, pokud množství přítomných
látek představuje nejméně 15 % jejich referenční hodnoty,
c) výživové nebo zdravotní tvrzení za podmínek stanovených přímo použitelným
předpisem Evropské unie o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin4).
ČÁST 9
POTRAVINY S NÍZKÝM OBSAHEM LAKTÓZY NEBO BEZLAKTÓZOVÉ
§ 22
(1) Pro účely této vyhlášky se rozumějí
a) potravinami s nízkým obsahem laktózy potraviny obsahující nejvýše
1 g laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě,
b) potravinami bezlaktózovými potraviny obsahující nejvýše 10 mg laktózy ve 100 g
nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě.
(2) Potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové jsou určeny pro
osoby s poruchami přeměny látkové, potravinovými alergiemi nebo intolerancemi a narušenými
funkcemi orgánů.
§ 31
Přechodné ustanovení
Potraviny, které byly vyrobeny a budou uvedeny do oběhu přede dnem účinnosti
této vyhlášky, se posuzují podle dosavadních právních předpisů.
§ 32
Zrušovací ustanovení
Zrušuje se vyhláška č. 23/2001 Sb., kterou se stanoví druhy potravin určené
pro zvláštní výživu a způsob jejich použití.
Ministryně:
MUDr. Součková v. r.
Příloha 3
Vitaminy, minerální látky a další látky
Tabulka č. 1 Vitaminy ------------------------- --------------------------------------- Vitamin Chemický název vitaminu ------------------------- --------------------------------------- Vitamin A retinylacetát retinylpalmitát retinol ------------------------- --------------------------------------- Vitamin D vitamin D2 (ergokalciferol) vitamin D3 (cholekalciferol) ------------------------- --------------------------------------- Vitamin B1 thiamin hydrochlorid thiamin mono dusičnan ------------------------- --------------------------------------- Vitamin B2 riboflavin riboflavin-5'-fosforečnan sodný ------------------------- --------------------------------------- Niacin nikotinamid kyselina nikotinová ------------------------- --------------------------------------- Vitamin B6 pyridoxin hydrochlorid pyridoxin-5 '-fosforečnan ------------------------- --------------------------------------- Kyselina listová kyselina listová ------------------------- --------------------------------------- Kyselina pantothenová D-pantothenát vápenatý D-pantothenát sodný dexpanthenol ------------------------- --------------------------------------- Vitamin B12 kyanokobalamin hydroxykobalamin ------------------------- --------------------------------------- Biotin D-biotin ------------------------- --------------------------------------- Vitamin C kyselina L-askorbová L-askorban sodný L-askorban vápenatý kyselina 6-palmityl-L-askorbová (askorbylpalmitan) askorban draselný ------------------------- --------------------------------------- Vitamin E D-alfa-tokoferol DL-alfa-tokoferol D-alfa-tokoferylacetát DL-alfa-tokoferylacetát ------------------------- --------------------------------------- Vitamin K fylochinon (fytomenadion) ------------------------- --------------------------------------- Tabulka č. 2 Minerální látky Minerální látka Povolené soli ------------------------- --------------------------------------- Vápník (Ca) uhličitan vápenatý chlorid vápenatý vápenaté soli kyseliny citronové glukonan vápenatý glycerolfosforečnan vápenatý mléčnan vápenatý vápenaté soli kyseliny orthofosforečné hydroxid vápenatý ------------------------- --------------------------------------- Hořčík (Mg) uhličitan hořečnatý chlorid hořečnatý oxid hořečnatý hořečnaté soli kyseliny orthofosforečné síran hořečnatý glukonan hořečnatý hydroxid hořečnatý hořečnaté soli kyseliny citronové ------------------------- --------------------------------------- Železo (Fe) citronan železnatý glukonan železnatý mléčnan železnatý síran železnatý citronan železito-amonný fumaran železnatý difosforečnan železitý (pyrofosforečnan železitý) bisglycinát železnatý ------------------------- --------------------------------------- Měď (Cu) citronan měďnatý glukonan měďnatý síran měďnatý komplex měď-lysin uhličitan měďnatý ------------------------- --------------------------------------- Jod (I) jodid draselný jodid sodný jodičnan draselný ------------------------- --------------------------------------- Zinek (Zn) octan zinečnatý chlorid zinečnatý mléčnan zinečnatý síran zinečnatý citronan zinečnatý glukonan zinečnatý oxid zinečnatý ------------------------- --------------------------------------- Mangan (Mn) uhličitan manganatý chlorid manganatý citronan manganatý síran manganatý glukonan manganatý ------------------------- --------------------------------------- Sodík (Na) hydrogenuhličitan sodný chlorid sodný citronan sodný glukonan sodný uhličitan sodný mléčnan sodný sodné soli kyseliny orthofosforečné hydroxid sodný ------------------------- --------------------------------------- Draslík (K) hydrogenuhličitan draselný uhličitan draselný chlorid draselný draselné soli kyseliny citronové glukonan draselný mléčnan draselný draselné soli kyseliny orthofosforečné hydroxid draselný ------------------------- --------------------------------------- Selen (Se) selenan sodný seleničitan sodný ------------------------- --------------------------------------- Tabulka č. 3 ------------------------- ---------------------------- Aminokyseliny a jiné sloučeniny dusíku ------------------------- ----------------------------
L-arginin a hydrochlorid argininu pouze pro počáteční kojeneckou výživu vyrobenou z hydrolyzovaných bílkovin a pokračovací kojeneckou výživu vyrobenou z hydrolyzovaných bílkovin s obsahem bílkovin v rozmezí 0,45 g/100 kJ (1,80 g/100 kcal) - 0,56 g/100 kJ (2,25 g/100 kcal)
L-cystin a hydrochlorid L-cystinu L-histidin a hydrochlorid L-histidinu L-isoleucin a hydrochlorid L-isoleucinu L-leucin a hydrochlorid L-leucinu L-lysin a hydrochlorid L-lysinu L-cystein a hydrochlorid L-cysteinu L-methionin L-fenylalanin L-threonin L-tryptofan L-tyrosin L-valin L-karnitin a hydrochlorid L-karnitinu L-karnitin-L-tartarát taurin cytidin 5'-monofosforečnan a jeho sodná sůl uridin 5'- monofosforečnan a jeho sodná sůl adenosin 5'- monofosforečnan a jeho sodná sůl guanosin 5'- monofosforečnan a jeho sodná sůl inosin 5'-monofosforečnan a jeho sodná sůl ------------------------- ---------------------------- Tabulka č. 4 ---------------------- Jiné nutriční látky ---------------------- cholin chlorid cholinu citronan cholinu dvojvinan cholinu inositol ----------------------
Příloha 5
Referenční hodnoty vitaminů a minerálních látek pro označování výživové hodnoty
Tabulka č. 1 Obilné a ostatní příkrmy pro kojence a malé děti ------------------------------------------------------- Vitamin / minerální jednotka Referenční látka hodnota pro označování ------------------------------------------------------- Vitamin A mikrog 400 Vitamin D mikrog 10 Vitamin C mg 25 thiamin mg 0,5 riboflavin mg 0,8 ekvivalenty niacinu mg 9 Vitamin B6 mg 0,7 Kyselina listová mikrog 100 Vitamin B12 mikrog 0,7 Vápník mg 400 Železo mg 6 Zinek mg 4 jód mikrog 70 selen mikrog 10 měď mg 0,4 -------------------------------------------------------
Tabulka č. 2: Mléčná výživa malých dětí
------------------------------------------------------- Vitamin/minerální jednotka Referenční látka hodnota pro označování ------------------------------------------------------- Vitamin A mikrog 400 Vitamin D mikrog 7 Vitamin E mg TE *) 5 Vitamin K mikrog 12 Vitamin C mg 45 Thiamin mg 0,5 Riboflavin mg 0,7 Niacin mg 7 Vitamin B6 mg 0,7 Kyselina listová mikrog 125 Vitamin B12 mikrog 0,8 Kyselina mg 3 pantothenová Biotin mikrog 10 Vápník mg 550 Fosfor mg 550 Draslík mg 1000 Sodík mg 400 Chlorid mg 500 Železo mg 8 Zinek mg 5 jód mikrog 80 selen mikrog 20 Měď mg 0,5 Hořčík mg 80 Mangan mg 1,2 ------------------------------------------------------- *) tokoferolekvivalent
Příloha 7
Požadavky na základní složení obilných příkrmů (hodnoty se týkají výrobků připravených
k použití podle návodu výrobce)
1. Obilné příkrmy se vyrábějí z jedné nebo více mletých obilovin a/nebo ze
surovin pocházejících ze škrobnatých hlíz
2. Obsah obilovin a/nebo škrobnatých hlíz nesmí být menší než 25 % hmotnosti
v sušině výrobku
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- KRITÉRIUM Druh obilné Minimum Maximum Poznámka výživy1) g/100 kJ g/100 kJ (g/100 kcal) (g/100 kcal) -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Bílkoviny B, D 1,3 (5,5) B - obsah přidané bílkoviny musí být nejméně 0,48 g/100 kJ (2 g/100 kcal) D - u výrobků s přídavkem složky s vysokým obsahem bílkoviny, a které jsou takto označeny nesmí být množství přidané bílkoviny nižší než 0,36 g/100 kJ (1,5 g/100 kcal) Chemický index přidané bílkoviny musí být nejméně 80 % chemického indexu referenční bílkoviny - kaseinu uvedeného v příloze č. 6 tab. č. 2, nebo koeficient účinnosti směsi bílkovin (PER) ve výrobku musí dosahovat nejméně 70 % tohoto koeficientu u referenční bílkoviny. Přídavek aminokyselin je přípustný jen pro zlepšení výživové hodnoty směsi
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2. Přidané sacharidy A, D 1,8 (7,5) z toho smí být přídavek fruktózy nejvýše (sacharóza, fruktóza, celkem přidaných 0,9 g/100 kJ (3,75 g/100 kcal) glukóza, glukózový sacharidů sirup nebo med) B 1,2 (5) z toho přídavek fruktózy smí být nejvýše 0,6 g/100 kJ (2,5 g/100 kcal) -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Tuky A, D 0,8 (3,3) B 1,1 (4,5) Pokud je obsah tuku vyšší než 0,8 g/100 kJ (3,3 g/100 kcal), pak obsah: - kyseliny laurové smí být nejvýše 15 % z celkového obsahu tuků, - kyseliny myristové nejvýše 15% z celkového obsahu tuků, - kyseliny linolové (ve formě glyceridů) musí být nejméně 0,07 g/100 kJ (0,3 g/100 kcal) a nejvýše 0,285 g/100 kJ (1,2 g/100 kcal)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 4. Minerální látky ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sodík (Na) A, B, C, D 0,025 (0,1) Sodné soli se smí přidávat pouze v případech, je-li to z technologických důvodů nutné. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Vápník (Ca) B 0,02 (0,08) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- D 0,012 (0,05) U výrobků vyrobených s použitím mléka (mléčné sušenky) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 5. Vitaminy ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Thiamin A, B, C, D 25 mikrog (100 mikrog) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Vitamin A (RE)2) B 14 mikrog (60 mikrog) 43 mikrog (180 mikrog) -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vitamin D3) B 0,25 mikrog (1 mikrog) 0,75 mikrog (3 mikrog)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1) A = jednoduché obilné výrobky, zejména obilné kaše, které se připravují přidáváním mléka nebo jiné výživné tekutiny. B = obilné výrobky s přidanou potravinou bohatou na bílkoviny, zejména obilnomléčné kaše. C = těstoviny, které se konzumují po uvaření ve vroucí vodě nebo jiné tekutině. D = suchary a sušenky, které se konzumují přímo, nebo po rozmělnění a smíchání s vodou, mlékem nebo jinou vhodnou tekutinou. 2) RE = all-trans-retinolekvivalent. 3) Ve formě cholekalciferolu, jehož 10 mikrog = 400 m. j. vitaminu. Mezní hodnoty pro vitamin A a vitamin D platí i v případě, že jsou tyto vitaminy přidány do jiných obilných příkrmů.
Příloha 8
Požadavky na základní složení potravin pro malé děti
------------------------------------------------------------------ 1. Bílkoviny ------------------------------------------------------------------ a) Jsou-li součástí názvu výrobku uvedeny jako jediné složky maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin, pak musí tvořit: 1. podíl tohoto masa, drůbeže, ryb, vnitřností nebo jiných obvyklých zdrojů bílkovin celkem nejméně 40 % celkové hmotnosti výrobku, 2. každé jednotlivě uvedené složky (maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin) nejméně 25 % hmotnosti všech použitých bílkovinných zdrojů, 3. množství bílkovin z uvedených zdrojů nesmí být menší než 1,7 g/100 kJ (7 g/100 kcal). ------------------------------------------------------------------ b) Jsou-li maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin jednotlivě nebo v kombinaci uvedeny v názvu výrobku na prvním místě, pak musí tvořit bez ohledu na to, zda je výrobek určen jako pokrm: 1. uvedený podíl masa, drůbeže, ryb, vnitřností nebo jiných obvyklých zdrojů bílkovin v součtu nejméně 10 % celkové hmotnosti výrobku, 2. každé jednotlivě uvedené složky (masa, drůbeže, ryb, vnitřností nebo jiných obvyklých zdrojů bílkovin) nejméně 25 % hmotnosti všech na obalu vyjmenovaných bílkovinných zdrojů, 3. obsah bílkovin z těchto uvedených zdrojů nejméně 1 g/100 kJ (4 g/100 kcal). ------------------------------------------------------------------ c) Jsou-li maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin jednotlivě nebo v kombinaci uvedeny v názvu výrobku, ale nikoli na prvním místě, pak musí být bez ohledu na to, zda je výrobek určen jako pokrm, tvořit: 1. uvedený podíl masa, drůbeže, ryb, vnitřností nebo jiných obvyklých zdrojů bílkovin v součtu nejméně 8 % celkové hmotnosti výrobku, 2. každé jednotlivě uvedené složky (maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin) nejméně 25 % hmotnosti všech použitých bílkovinných zdrojů, 3. obsah bílkovin z uvedených zdrojů nejméně 0,5 g/100 kJ (2,2 g/100 kcal) a celkový obsah bílkovin pocházejících ze všech zdrojů nesmí být menší než 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal). ------------------------------------------------------------------ d) Je-li v názvu výrobku spolu s jinými složkami uveden sýr, pak bez ohledu na to, zda je výrobek určen jako pokrm, nesmí být: 1. obsah bílkovin mléčného původu nižší než 0,5 g/100 kJ (2,2 g/100 kcal), 2. celkový obsah bílkovin ze všech zdrojů nižší než 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal). ------------------------------------------------------------------ e) Je-li výrobek určený jako samostatné jídlo, s výjimkou zeleninových příkrmů, ale v názvu není uvedeno maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin, pak musí být celkový obsah bílkovin ze všech zdrojů nejméně 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal). ------------------------------------------------------------------ f) Požadavky uvedené pod písmeny a), b), c), d) a e) neplatí pro omáčky určené jako příloha. ------------------------------------------------------------------ g) Sladké příkrmy, které uvádí v názvu výrobku mléčnou složku jako první nebo jedinou složku, musí obsahovat nejméně 2,2 g mléčných bílkovin na 100 kcal. Pro všechny ostatní sladké příkrmy neplatí požadavky uvedené pod písmeny a), b), c), d), e), f) a g). ------------------------------------------------------------------ h) Přídavek aminokyselin je povolen pouze ke zlepšení nutriční hodnoty přítomné bílkoviny, a to výhradně v množství, které je nezbytné pro tento účel. ------------------------------------------------------------------ 2. Sacharidy ------------------------------------------------------------------ Množství veškerých sacharidů přítomných v ovocných a zeleninových šťávách a nektarech, příkrmech složených z ovoce a v dezertech nebo pudincích nesmí překročit ------------------------------------------------------------------ a) 10 g/100 ml u zeleninových šťáv a nápojů z nich připravených, ------------------------------------------------------------------ b) 15 g/100 ml u ovocných šťáv a nektarů a nápojů z nich připravených, ------------------------------------------------------------------ c) 20 g/100 g u příkrmů složených z ovoce, ------------------------------------------------------------------ d) 25 g/100 g u dezertů a pudinků, ------------------------------------------------------------------ e) 5 g/100 ml v ostatních nápojích, pokud nejsou připraveny z mléka). ------------------------------------------------------------------ 3. Tuky ------------------------------------------------------------------ Dále uvedené požadavky se týkají ostatních příkrmů, u kterých je jako jediná složka v názvu výrobku uvedeno maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiný tradiční zdroj bílkovin. ------------------------------------------------------------------ a) Je-li maso nebo sýr jedinou složkou, uvedenou v názvu, nebo jsou uvedeny v názvu výrobku na prvním místě, pak celkový obsah tuku ve výrobku ze všech zdrojů nesmí překročit 1,4 g/100 kJ (6 g/100 kcal). b) Ve všech ostatních výrobcích celkový obsah tuku ve výrobku ze všech zdrojů nesmí překročit 1,1 g/100 kJ (4,5 g/100 kcal). ------------------------------------------------------------------ 4. Sodík (Na) ------------------------------------------------------------------ a) Obsah sodíku ve výrobku nesmí být vyšší než 48 mg/100 kJ (200 mg/100 kcal), příp. než 200 mg/100 g. Je-li jedinou složkou uvedenou v názvu výrobku sýr, nesmí být obsah sodíku vyšší než 70 mg/100 kJ (300 mg/100 kcal). ------------------------------------------------------------------ b) Do výrobků z ovoce, dezertů a pudinků nesmějí být přidávány žádné sodné soli s výjimkou těch, které jsou přidány z technologických důvodů. ------------------------------------------------------------------ 5. Vitaminy ------------------------------------------------------------------ a) Vitamin C V ovocných šťávách a nektarech a zeleninových šťávách musí být obsah vitaminu C nejméně 6 mg/100 kJ (25 mg/100 kcal) nebo ne méně než 25 mg/100 g. ------------------------------------------------------------------ b) Vitamin A V zeleninových šťávách musí být obsah vitaminu A nejméně 25 mikrogRE/100 kJ (100 mikrogRE/100 kcal). Do ostatních druhů příkrmů ze skupiny jiných než obilných nesmí být vitamin A přidáván. ------------------------------------------------------------------ c) Vitamin D Do ostatních druhů příkrmů ze skupiny jiných než obilných nesmí být vitamin D přidáván. ------------------------------------------------------------------
Příloha 9
Požadavky na identitu vitamínů, minerálních látek a dalších látek, které lze
použít při výrobě obilných příkrmů a potravin pro malé děti
1. Vitaminy ---------------------------------------------------------------------- Vitamin A Vitamin D Retinol Vitamin D2 (= ergokalciferol) Retinyl-acetát Vitamin D3 (= cholekalciferol) Retinyl-palmitát Beta-karoten ---------------------------------------------------------------------- Vitamin B1 Vitamin B2 Thiamin hydrochlorid Riboflavin Thiamin mononitrát Riboflavin-5-fosfát-sodný ---------------------------------------------------------------------- Niacin Vitamin B6 Nikotinamid Pyridoxin hydrochlorid Kyselina nikotinová Pyridoxin-5-fosfát Pyridoxin dipalmitát ---------------------------------------------------------------------- Kyselina pantothenová Folát D-pantothenát vápenatý Kyselina listová D-pantothenát sodný Dexpantenol ---------------------------------------------------------------------- Vitamin B12 Biotin Kyanokobalamin D-biotin Hydroxykobalamin ---------------------------------------------------------------------- Vitamin C Vitamin E Kyselina L-askorbová D-alfa-tokoferol L-askorban sodný DL-alfa-tokoferol L-askorban vápenatý D-alfa-tokoferol acetát Askorban draselný DL-alfa-tokoferol acetát Ester kyseliny L-askorbové a 6-palmitylu Askorbyl palmitát ---------------------------------------------------------------------- Vitamin K Fylochinon (fytometadion) ---------------------------------------------------------------------- 2. Aminokyseliny ---------------------------------------------------------------------- L-arginin a jeho hydrochloridy L-cystin a jeho hydrochloridy L-histidin a jeho hydrochloridy L-isoleucin a jeho hydrochloridy
L-leucin a jeho hydrochloridy
L-lysin a jeho hydrochloridy L-cystein a jeho hydrochloridy L-methionin L-fenylalanin L-treonin L-tryptofan L-tyrosin L-valin ---------------------------------------------------------------------- 3. Ostatní organické látky ---------------------------------------------------------------------- Cholin Chlorid cholinu Citrát cholinu Dvojvinan cholinu (cholin bitartrate) Inositol L-karnitin Hydrochlorid L-karnitinu ---------------------------------------------------------------------- 4. Soli minerálních a stopových prvků ---------------------------------------------------------------------- Vápník Hořčík Uhličitan vápenatý Uhličitan hořečnatý Chlorid vápenatý Chlorid hořečnatý Vápenaté soli kys. citronové Hořečnaté soli kyseliny citronové Glukonan vápenatý Glukonan hořečnatý Glycerofosforečnan vápenatý Oxid hořečnatý Mléčnan vápenatý Hydroxid hořečnatý Oxid vápenatý Hořečnaté soli kyseliny Hydroxid vápenatý trihydrogen-fosforečné Vápenaté soli kyseliny Síran hořečnatý trihydrogen-fosforečnaté Mléčnan hořečnatý Glycerofosforečnan hořečnatý ---------------------------------------------------------------------- Draslík Železo Chlorid draselný Citran železnatý Draselné soli kyseliny citronové Citran železito-amonný Glukonan draselný Glukonan železnatý Mléčnan draselný Mléčnan železnatý Glycerofosforečnan draselný Síran železnatý Fumaran železnatý Difosforečnan železitý Elementární železo (získané z karbonylu železa hydrogenací nebo elektrolyticky) Sacharan železitý Difosforečnan sodno-železitý Uhličitan železnatý ---------------------------------------------------------------------- Měd Zinek Komplex mědi a lysinu Octan zinečnatý Uhličitan měďnatý Chlorid zinečnatý Citran měďnatý Citran zinečnatý Glukonan měďnatý Mléčnan zinečnatý Síran měďnatý Síran zinečnatý Oxid zinečnatý Glukonan zinečnatý ---------------------------------------------------------------------- Mangan Jod Uhličitan manganatý Jodid sodný Chlorid manganatý Jodid draselný Citran manganatý Jodičnan draselný Glukonan manganatý Jodičnan sodný Síran manganatý Glycerofosforečnan manganatý ----------------------------------------------------------------------
Příloha 10
Požadavky na nejvyšší přípustné množství vitaminů a minerálních látek a stopových
prvků, jestliže jsou přidávány do obilných příkrmů a potravin pro malé děti (hodnoty
se týkají potravin připravených k použití podle návodu výrobce. Pouze požadavky na
draslík a vápník se vztahují na výrobek ve stavu, v jakém je prodáván.)
-------------------------------------------------------------------------------- Vitaminy a minerální látky nejvyšší množství nejvyšší množství na 100 kcal na 100 kJ -------------------------------------------------------------------------------- Vitamin A (mikrog RE) 1801) 42,9 -------------------------------------------------------------------------------- Vitamin E (mg a-TE) 3 0,7 -------------------------------------------------------------------------------- Vitamin C (mg) 12,5/252)/1253) 3/6/30 -------------------------------------------------------------------------------- Thiamin (mg) 0,25/0,54) 0,06/0,12 -------------------------------------------------------------------------------- Riboflavin (mg) 0,4 0,1 -------------------------------------------------------------------------------- Niacin (mg NE) 4,5 1,1 -------------------------------------------------------------------------------- Vitamin B6 (mg) 0,35 0,08 -------------------------------------------------------------------------------- Kyselina listová (mikrog) 50 11,9 -------------------------------------------------------------------------------- Vitamin B12 (mikrog) 0,35 0,08 -------------------------------------------------------------------------------- Kyselina pantothenová (mg) 1,5 0,36 -------------------------------------------------------------------------------- Biotin (mikrog) 10 2,4 -------------------------------------------------------------------------------- Draslík (mg) 160 38 -------------------------------------------------------------------------------- Vápník (mg) 80/1805)/1006) 19/43/24 -------------------------------------------------------------------------------- Hořčík (mg) 40 9,5 -------------------------------------------------------------------------------- Železo (mg) 3 0,7 -------------------------------------------------------------------------------- Zinek (mg) 2 0,5 -------------------------------------------------------------------------------- Měď (mikrog) 40 9,5 -------------------------------------------------------------------------------- Jod (mikrog) 35 8,3 -------------------------------------------------------------------------------- Mangan (mg) 0,6 0,14 --------------------------------------------------------------------------------
1) Neplatí pro množství vitaminu A uvedeného v přílohách č. 7 a č. 8.
2) Množství použitelné pro výrobky obohacené železem.
3) Množství použitelné pro pokrmy na bázi ovoce, ovocné šťávy, nektary a
zeleninové šťávy.
4) Množství použitelné pro obilné příkrmy.
5) Množství použitelné pro výrobky uvedené ve skupině A a B v příloze č.
7.
6) Množství použitelné pro výrobky uvedené ve skupině D v příloze č. 7.
Příloha 11
Pesticidy, které nesmí být používány při zemědělské výrobě surovin určených
pro výrobu počáteční a pokračovací kojenecké výživy a pro výrobu obilných příkrmů
a potravin pro malé děti
Tabulka č. 1 ------------------------------------------------------------------ Chemický název látky (definice rezidua) ------------------------------------------------------------------ Disulfoton (suma látek disulfoton, disulfoton sulfoxid a disulfoton sulfon, vyjádřeno jako disulfoton) ------------------------------------------------------------------ Fensulfothion (suma látek fensulfothionu, jeho kyslíkatého analogu a jejich sulfonů, vyjádřeno jako fensulfothion) ------------------------------------------------------------------ Fentin, vyjádřený jako kation triphentinu ------------------------------------------------------------------ Haloxyfop (suma látek haloxyfop, jeho solí a esterů včetně konjugátů, vyjádřeno jako haloxyfop) ------------------------------------------------------------------ Heptachlor a trans-heptachlor epoxid, vyjádřeno jako heptachlor ------------------------------------------------------------------ Hexachlorbenzen ------------------------------------------------------------------ Nitrofen ------------------------------------------------------------------ Omethoat ------------------------------------------------------------------ Terbufos (suma látek terbufos, jeho sulfoxidu a sulfonu, vyjádřeno jako terbufos) ------------------------------------------------------------------ Tabulka č. 2 ------------------------------------------------------------------ Chemický název látky ------------------------------------------------------------------ Aldrin a dieldrin, vyjádřeno jako dieldrin ------------------------------------------------------------------ Endrin ------------------------------------------------------------------
Příloha 12
Zvláštní maximální limity reziduí pesticidů nebo metabolitů pesticidů v počáteční
a pokračovací kojenecké výživě a obilných příkrmech a potravinách pro malé děti
------------------------------------------------------------------ Chemický název látky Maximální limit reziduí (mg/kg) ------------------------------------------------------------------ Cadusafos 0,006 ------------------------------------------------------------------ Demeton-S-methyl/demeton-S-methyl 0,006 sulfon/oxymeton-ethyl (jednotlivě nebo v kombinaci, vyjádřeno jako demeton-S-methyl) ------------------------------------------------------------------ Ethoprophos 0,008 ------------------------------------------------------------------ Fipronil (suma látek fipronil a fipronil- 0,004 desulfinyl, vyjádřeno jako fipronil) ------------------------------------------------------------------ Propineb/propylenthiomočovina (suma 0,006 propinebu a propylenthiomočoviny) ------------------------------------------------------------------
Vybraná ustanovení novel
Čl. II vyhlášky č. 157/2008 Sb.
Přechodná ustanovení
1. Potraviny vyrobené nebo označené přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky,
které nejsou v souladu s bodem 4, bodem 5, pokud jde o § 5 odst. 1 až 5, body 6,
21 a 22 a s bodem 29, pokud jde o přílohu č. 1, se mohou uvádět do oběhu nejdéle
do 31. prosince 2009.
2. Potraviny pro zvláštní lékařské účely určené pro kojence, které neodpovídají
požadavkům upraveným v bodu 5, pokud jde o § 5 odst. 4 písm. a), b), d) a e), a v
bodu 29, pokud jde o přílohu č. 1 body 2.1.1 a 2.2.1 a přílohu č. 2 bod 2, lze uvádět
do oběhu nejdéle do 1. ledna 2012.
Čl.II vyhlášky č. 39/2018 Sb.
Přechodné ustanovení
Mléčná výživa pro malé děti uvedená na trh nebo označená v souladu s vyhláškou
č. 54/2004 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, může
být uváděna na trh až do vyčerpání jejích zásob.
Čl.II vyhlášky č. 80/2021 Sb.
Přechodná ustanovení
1. Jde-li o výrobu a uvádění na trh počáteční a pokračovací kojenecké výživy
z hydrolyzovaných bílkovin, postupuje se až do dne 21. února 2022 podle § 5 a 6,
příloh č. 1 až 4, 6, 11, 12 a 14 vyhlášky č. 54/2004 Sb., ve znění účinném přede
dnem nabytí účinnosti této vyhlášky.
2. Počáteční a pokračovací kojenecká výživa z hydrolyzovaných bílkovin vyrobená
přede dnem 22. února 2022 v souladu s vyhláškou č. 54/2004 Sb., ve znění účinném
přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, může být po 21. únoru 2022 uváděna na
trh do vyčerpání zásob.
3. Náhrada celodenní stravy pro regulaci hmotnosti vyrobená nebo označená
přede dnem 27. října 2022 v souladu s vyhláškou č. 54/2004 Sb., ve znění účinném
přede dnem 27. října 2022, může být uváděna na trh po 26. říjnu 2022 až do vyčerpání
zásob.
1) Směrnice Komise 2006/125/ES ze dne 5. prosince 2006 o obilných a ostatních příkrmech
pro kojence a malé děti (kodifikované znění).
1a) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ze dne 23. února 2005
o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného
původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS, v platném znění.
Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích
pro potraviny, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006
o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006 ze dne 20. prosince 2006
o přidávání vitaminů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin, v
platném znění.
Nařízení Komise (ES) č. 1609/2006 ze dne 27. října 2006, kterým se na období dvou
let povoluje uvedení na trh počáteční kojenecké výživy na bázi hydrolyzátů syrovátkových
bílkovin získaných z bílkovin kravského mléka.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008
o potravinářských přídatných látkách, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování
informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady
(ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice
Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady
2000/13/ES, směrnice Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004,
v platném znění.
Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 ze dne 9. března 2012, kterým se stanoví specifikace
pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení Evropského
parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013 ze dne 12. června 2013 o potravinách
určených pro kojence a malé děti, potravinách pro zvláštní lékařské účely a náhradě
celodenní stravy pro regulaci hmotnosti a o zrušení směrnice Rady 92/52/EHS, směrnic
Komise 96/8/ES, 1999/21/ES, 2006/125/ES a 2006/141/ES, směrnice Evropského parlamentu
a Rady 2009/39/ES a nařízení Komise (ES) č. 41/2009 a (ES) č. 953/2009, v platném
znění.
Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 828/2014 o požadavcích na poskytování informací
o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách.
1e) Nařízení Komise (EU) č. 231/2012, v platném znění.
2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, v platném znění.
3) Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických
kritériích pro potraviny, v platném znění.
4) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince
2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin.
5) Nařízení č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, v platném
znění.