150/2008 Sb.
VYHLÁŠKA
ze dne 23. dubna 2008
o kontrole výroby a oběhu lihu a o provedení dalších ustanovení zákona o lihu
s tím souvisejících
Změna: 8/2022 Sb.
Ministerstvo financí stanoví podle § 21 odst. 2 zákona č. 61/1997 Sb., o lihu
a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský
zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákona České národní rady č. 587/1992 Sb.,
o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, (zákon o lihu), ve znění zákona
č. 22/2000 Sb., zákona č. 354/2003 Sb. a zákona č. 37/2008 Sb.:
ČÁST PRVNÍ
ÚVODNÍ USTANOVENÍ
§ 1
(1) Tato vyhláška upravuje
a) technické podmínky a způsob zajištění výrobního zařízení lihovaru
a zvláštního lihovaru a způsob znehodnocování úkapů a dokapů a některých odpadních
produktů,
b) měření množství lihu a způsob zjišťování množství vyrobeného a upraveného
lihu,
c) zjišťování množství lihu a způsob evidence při vyskladňování a přejímce
lihu,
d) zjišťování zásob lihu,
e) evidenci lihu,
f) postup při prodeji nebo dovozu lihobenzinu, kterým se pro účely této vyhlášky
rozumí zvláštně denaturovaný líh denaturovaný lékařským benzinem určený pro poskytovatele
zdravotních služeb, který tento líh prokazatelně potřebuje pro poskytování zdravotních
služeb.
(2) Tato vyhláška byla oznámena v souladu se směrnicí Evropského parlamentu
a Rady 98/34/ES ze dne 22. června 1998 o postupu při poskytování informací v oblasti
technických norem a předpisů a pravidel pro služby informační společnosti, ve znění
směrnice 98/48/ES.
ČÁST DRUHÁ
TECHNICKÉ PODMÍNKY A ZPŮSOB ZAJIŠTĚNÍ VÝROBNÍHO ZAŘÍZENÍ LIHOVARU A ZVLÁŠTNÍHO
LIHOVARU A ZPŮSOB ZNEHODNOCOVÁNÍ ÚKAPŮ A DOKAPŮ A NĚKTERÝCH ODPADNÍCH PRODUKTŮ
(K § 6 odst. 1 a 6 zákona o lihu)
§ 2
Zajištění výrobního zařízení lihovaru a zvláštního lihovaru úředními závěrami
(1) Zajištění výrobního zařízení úředními závěrami (dále jen „závěra“) se
provádí umístěním plomb na jeho jednotlivých částech celním úřadem. K plombování
se používají kovové plomby, plombovací kleště s označenou raznicí celního úřadu a
plombovací kovové lanko nebo opředený drátek.
(2) V ovocných lihovarech, zemědělských lihovarech a pěstitelských pálenicích
musí být závěrami zajišťěny veškeré kohouty, ventily, otvory, mechanické spoje a
potrubí na té části výrobního zařízení, kde se nacházejí lihové páry nebo lihové
tekutiny nezměřené měřidly uvedenými v § 4 (dále jen „měřidlo“). Spojovací potrubí
od chladiče k měřidlům, měřidla a zařízení na jímání lutrových vod musí být zajištěny
závěrami ve všech lihovarech. V lihovarech a zvláštních lihovarech při samostatné
rafinaci lihu musí být závěrami zajištěno spojovací potrubí od chladiče k měřidlům
a měřidla. Tyto závěry musí být uzpůsobeny tak, aby nezakrývaly úřední značky podle
zákona upravujícího metrologii.
(3) K zajištění výrobního zařízení se použijí jednoduché nebo dvojité závěry.
(4) Dvojitou závěrou se rozumí systém dvou jednoduchých závěr, kdy druhá
závěra je přiložena na plechový kryt, kovovou mříž nebo síť z drátěného pletiva kryjící
první závěru.
(5) Dvojitou závěrou se zajišťuje výrobní zařízení tam, kde by jednoduchá
závěra neposkytovala dostatečné zabezpečení.
(6) V chemickém lihovaru, kde je používána při výrobě oběhová nádrž, se závěrami
zajišťují všechna odtahová potrubí z této nádrže až k napojovacímu místu do destilační
kolony nebo do potrubí pro technický líh nebo do splaškové nádrže.
§ 3
Znehodnocování úkapů a dokapů z pěstitelského pálení, některých odpadních
produktů v ovocných lihovarech a lutrových vod
(1) V pěstitelských pálenicích se změřené úkapy a dokapy znehodnotí v souladu
s právními předpisy upravujícími ochranu životního prostředí. Množství lihu obsaženého
v znehodnocovaných úkapech a dokapech provozovatel změří za přítomnosti celního úřadu.
O znehodnocení úkapů a dokapů vyhotoví celní úřad protokol.
(2) V ovocných lihovarech, kde je používáno při výrobě odlučovače oleje nebo
vosku, musí být odloučený olej a vosk odváděn do zásobníku zajištěného závěrou celního
úřadu. Obsah zásobníku se při vypouštění mísí s výpalky a znehodnotí se v souladu
s právními předpisy upravujícími ochranu životního prostředí.
(3) Lutrové vody, pokud se před výstupem z destilačního zařízení nemísí s
výpalky nebo nejsou dále použity v provozu, musí být odváděny z destilačního zařízení
a znehodnoceny v souladu s právními předpisy upravujícími ochranu životního prostřed.
ČÁST TŘETÍ
MĚŘENÍ MNOŽSTVÍ LIHU A ZPŮSOB ZJIŠŤOVÁNÍ MNOŽSTVÍ VYROBENÉHO A UPRAVENÉHO LIHU
(K § 7 a 9 odst. 1, 3 a 5 zákona o lihu)
§ 4
Měřidla
(1) K měření množství vyrobeného nedenaturovaného lihu a samostatně rafinovaného
nedenaturovaného lihu se používají tyto měřicí systémy a měřidla, splňující požadavky
zákona upravujícího metrologii:
a) měřicí systémy pro kontinuální a dynamické měření množství lihu třídy
přesnosti 0,3 s automatickým přepočtem naměřených hodnot na objem lihu při teplotě
20 °C, které byly uvedeny na trh posouzením shody podle nařízení vlády, upravujícího
posuzování shody měřidel při jejich dodávání na trh,
b) měřicí sestavy protečeného množství lihu třídy přesnosti 0,3 s automatickým
přepočtem naměřených hodnot na objem lihu při teplotě 20 °C, jejichž typ byl schválen
podle zákona upravujícího metrologii,
c) kontrolní lihová měřidla k měření objemu s automatickým odběrem vzorků,
jejichž typ byl schválen podle zákona upravujícího metrologii,
d) stacionární nádrže pro měření přiboudliny, pro měření úkapů a dokapů
v ovocných lihovarech a pěstitelských pálenicích, pro měření úkapů a dokapů při samostatné
rafinaci při samostatném odvodňování lihu, pro měření lihu syntetického technického
nebo pro měření v případech uvedených v § 10,
e) vzorkovací měřicí kohouty nebo měřidla pro měření vzorků lihu odebíraných
z nutných provozních důvodů před jeho registrací měřidlem podle písmen a) až d).
(2) K měření množství lihu denaturovaného kontinuálním způsobem se používají
měřicí systémy a měřidla určené pro kapaliny jiné než voda, splňující požadavky zákona
upravujícího metrologii. V ostatních případech měření denaturovaného lihu se používají
další měřidla splňující požadavky zákona o metrologii.
§ 5
Podmínky umístění, zajištění a používání měřidla
(1) Měření množství lihu lze provádět pouze měřidly splňujícími požadavky
zákona upravujícího metrologii, která jsou zajištěna závěrami celního úřadu.
(2) Měřidlo musí být během výroby lihu trvale spojeno s chladičem a umístěno
tak, aby bylo ze všech stran volně přístupné, a od destilačního zařízení vzdáleno
tak, aby se zamezilo odparu lihu. Měřidlo musí být umístěno a instalováno tak, aby
bylo možno provést váhovou měrnou zkoušku způsobem odpovídajícím kapacitě výrobního
zařízení.
(3) Měřidlo musí být instalováno a používáno v souladu s podmínkami výrobce
a podmínkami uvedenými ve schvalovacím dokumentu podle zákona upravujícího metrologii
nebo nařízení vlády upravujícího posuzování shody měřidel při jejich dodávání na
trh.
(4) Měřidlo se zajišťuje závěrami způsobem uvedeným v § 2 odst. 1. Závěrami
se zajišťuje vždy kryt měřidla, pokud jednotlivé části měřidla nejsou opatřeny společným
krytem vhodným k přiložení závěr, zajišťuje se závěrami samostatně každá jeho část.
Měřidla musí být zajištěna závěrami tak, aby bez porušení závěry nebylo možno měřidlo
nebo jeho části odpojit z výrobního zařízení, s měřidlem neoprávněně manipulovat,
ovlivnit správný chod měřidla nebo jeho částí, pozměnit údaje zaznamenávané měřidlem
nebo znehodnotit vzorky odebrané měřidlem.
(5) Při výrobě lihu je nutné dbát na to, aby správný chod měřidla uvedeného
v § 4 nebyl ovlivněn překročením nejvyšší přípustné teploty stanovené výrobcem pro
dané měřidlo. Při zjištění, že teplota překročila teplotní rozsah stanovený výrobcem
měřidla, se měřidlo vyřadí z používání a před dalším používáním musí být ověřeno
podle zákona upravujícího metrologii.
§ 6
Kontrola a úprava měřidla
(1) Před zahájením výroby nebo úpravy lihu celní úřad kontroluje, zda je
na měřidle a jeho částech plný počet neporušených závěr, zda umístění měřidla a platnost
ověření měřidla nebo posouzení shody odpovídá podmínkám podle § 5, a zkontroluje
a zaznamená stav počítadla.
(2) Celní úřad podle typu používaného měřidla provádí před zahájením, v průběhu
a po ukončení výroby všechny úkony potřebné ke správnému zjištění množství vyrobeného
nebo upraveného lihu, běžnou kontrolu měřidla a kontrolu, zda teplota protékajícího
lihu nepřekročila teplotní rozsah stanovený výrobcem měřidla.
§ 7
Váhová měrná zkouška měřidla
(1) Celní úřad provádí váhovou měrnou zkoušku měřicích systémů a měřidel
uvedených v § 4 odst. 1 písm. a) až c) a odstavci 2 kdykoliv v případě pochybností
celního úřadu o správné funkci měřidla.
(2) Při váhové měrné zkoušce měřidla se porovnává množství lihu vypočítané
z objemové koncentrace a objemu lihu změřeného měřidlem a teploty lihu proteklého
měřidlem s množstvím lihu vypočítaným z objemové koncentrace a hmotnosti lihu zjištěné
na vahách, pro které platí podmínky stanovené v § 14 odst. 3 a 4 s výjimkou jejich
pevného zabudování. Při této zkoušce celní úřad použije množství lihu odpovídající
průtoku měřidla, nejméně však 160 litrů lihu.
(3) Z údajů zjištěných podle odstavce 2 se vypočítá chyba (odchylka) měřidla
v procentech (u), podle tohoto vzorce:
u = (Vh- Vo)/Vh. 100,
kde
V
o
je množství lihu v měřicích jednotkách zjištěné podle objemu lihu změřeného
měřidlem,V
h
je množství lihu v měřicích jednotkách zjištěné podle hmotnosti lihu.(4) Pro účely váhové měrné zkoušky jsou pro jednotlivá měřidla stanoveny
největší přípustné chyby (odchylky) takto:
a) v případě měřicích systémů a měřicích sestav uvedených v § 4 odst.
1 písm. a) a b) do +- 0,4 % včetně,
b) v případě měřidel uvedených v § 4 odst. 1 písm. c) do +- 0,6 % včetně.
(5) Váhová měrná zkouška nenahrazuje ověření stanoveného měřidla podle zákona
upravujícího metrologii.
§ 8
Opravy a údržba měřidla
(1) Opravy nebo výměny jednotlivých částí měřidel uvedených v § 4 jsou oprávněny
provádět pouze subjekty registrované pro tuto činnost podle zákona upravujícího metrologii.
Po každé opravě nebo výměně některé části měřidla musí být měřidlo bezodkladně znovu
ověřeno.
(2) Běžná údržba, která je stanovena výrobcem měřidla, může být u měřidel
uvedených v § 4 prováděna provozovatelem lihovaru nebo zvláštního lihovaru pouze
za přítomnosti celního úřadu.
§ 9
Způsob zjišťování teploty lihu
(1) Teplota se měří automaticky a kontinuálně v rámci měřidel uvedených v
§ 4 odst. 1 písm. a) až c) a její skutečná hodnota musí být automaticky a kontinuálně
použita pro výpočet vyrobeného množství lihu.
(2) V lihovarech s denní kapacitou výroby nižší než 100 000 litrů lihu, které
používají k měření lihu měřidla uvedená v § 4 odst. 1 písm. c), může celní úřad v
odůvodněných případech povolit zjišťování teploty lihu protékajícího měřidlem v časových
intervalech stanovených celním úřadem v návaznosti na provozní podmínky lihovaru.
Teplota se zjišťuje snímačem teploty - teploměrem splňujícím požadavky zákona upravujícího
metrologii umístěným v jímce pro lihoměr, nebo na přívodním potrubí bezprostředně
před měřidlem.
(3) Současně se zápisem zjištěných hodnot teploty se zapisuje i objem lihu
proteklého měřidlem.
(4) V pěstitelských pálenicích používajících měřidla uvedená v § 4 odst.
1 písm. c) se teplotou lihu protékajícího měřidlem podle § 7 odst. 1 písm. c) zákona
o lihu rozumí teplota 20 °C.
§ 10
Měření lihu při poruše měřidla
Při úplné poruše měřidla uvedeného v § 4 odst. 1 písm. a) až c) nebo v jiných
odůvodněných případech, kdy je třeba měřidlo vyřadit z používání, není-li k dispozici
měřidlo náhradní, se pro měření lihu použije způsob uvedený v § 4 odst. 1 písm. d),
nejdéle však po dobu 45 dnů ode dne vyřazení měřidla z používání.
§ 11
Způsob zjišťování množství vyrobeného a upraveného lihu
(1) Při používání měřidla uvedeného v § 4 odst. 1 písm. a) až c) a odstavci
2 se množství vyrobeného nebo upraveného lihu zjišťuje způsobem odpovídajícím použitému
měřicímu systému nebo měřidlu stanoveným výrobcem měřidla.
(2) Při měření vyrobeného nebo upraveného lihu měřidlem uvedeným v § 4 odst.
1 písm. d) se množství vyrobeného nebo upraveného lihu zjišťuje stejným způsobem
jako při zjišťování zásob uvedeným v části páté.
(3) Při měření odebraných vzorků měřidlem podle § 4 odst. 1 písm. e) se množství
takto odebraného lihu za sledované období vypočítává ze změřeného objemu lihu a objemové
koncentrace lihu podle záznamu lihovaru o rozborech vzorků.
(4) V případě, že měřidlo bylo neoprávněně odpojeno nebo z technických důvodů
vyřazeno z provozu, aniž bylo zajištěno náhradní měření podle § 10, nebo bylo působeno
na správný chod měřidla, stanoví celní úřad množství vyrobeného lihu výpočtem podle
průměrné denní výkonnosti destilačního přístroje a průměrné objemové koncentrace
lihu dosahované v běžném nebo předcházejícím zúčtovacím období při zpracování stejných
surovin. V tomto případě se použije vždy nejvyšší objemová koncentrace. Pokud není
možno objemovou koncentraci stanovit takto, použije se objemová koncentrace vykázaná
v obdobném lihovaru při zpracování stejných surovin.
(5) O zjištěném množství vyrobeného lihu vyhotoví celní úřad výrobní list.
Množství lihu se zaokrouhluje na celé litry podle § 33. V pěstitelských pálenicích
se množství lihu obsaženého ve vzorcích ze sběrných nádob měřidla eviduje v pomocné
evidenci obsahující údaje o množství lihu ze sběrných nádob měřidla a o množství
lihu zlikvidovaného celním úřadem.
(6) Pokud je denaturace lihu prováděna kontinuálním způsobem, musí být měření
vyrobeného lihu a lihu určeného k denaturaci prováděno odděleně, případně musí být
výrobní zařízení upraveno tak, aby bylo možno spolehlivě zjistit vyrobené množství
lihu a množství lihu určeného k provedení denaturace kontinuálním způsobem.
§ 12
Lhůty pro zjišťování vyrobeného množství lihu
(1) Celní úřad zjišťuje vyrobené množství lihu podle provozních podmínek
lihovaru, nejméně však jedenkrát za dva měsíce.
(2) Celní úřad dále zjišťuje vyrobené množství lihu po ukončení sezonní výroby
lihu, při přerušení výroby lihu na dobu delší než deset dnů, při vyřazení měřidla
z používání, po ukončení měření lihu způsobem podle § 10 a v případě nepředvídaných
poruch v provoze.
§ 13
Způsob a lhůty ověřování provádění kontinuální denaturace
(1) Celní úřad ověřuje průběh prováděné kontinuální denaturace kdykoliv v
jejím průběhu, nejméně však jedenkrát za tři dny. V případě, že mísicí zařízení k
provádění kontinuální denaturace umožňuje průtok lihu bez přidání denaturačního činidla,
lze kontinuální denaturaci provést jen za přítomnosti pověřeného zaměstnance celního
úřadu.
(2) Celní úřad provádí před zahájením, v průběhu a po ukončení kontinuální
denaturace všechny úkony potřebné k ověření správného průběhu kontinuální denaturace
a údajů uváděných v záznamu podle zákona o lihu.
(3) Záznam o provedené kontinuální denaturaci je provozovatel lihovaru nebo
zvláštního lihovaru povinen vyhotovit bezprostředně po jejím ukončení. V případě
provádění kontinuální denaturace trvající nepřetržitě déle než dvacet čtyři hodiny,
je provozovatel lihovaru nebo zvláštního lihovaru povinen vyhotovit záznam o prováděné
kontinuální denaturaci každých dvacet čtyři hodiny a dále bezprostředně po jejím
ukončení.
ČÁST ČTVRTÁ
ZJIŠŤOVÁNÍ MNOŽSTVÍ LIHU A ZPŮSOB EVIDENCE PŘI VYSKLADŇOVÁNÍ A PŘEJÍMCE LIHU
(K § 12 odst. 3 zákona o lihu)
§ 14
Zjišťování množství lihu při vyskladňování a přejímce
(1) Množství lihu při vyskladňování nebo přejímce lihu se zjišťuje z jeho
hmotnosti a objemové koncentrace nebo z jeho objemu, teploty a objemové koncentrace.
Pro zjištění množství lihu se použijí měřicí systémy a sestavy uvedené v § 4 odst.
1 písm. a) a b) a postupuje se způsobem odpovídajícím použitému měřicímu systému
nebo sestavě měřidel stanoveným výrobcem měřidla.
(2) Množství lihu se zjišťuje v každém obalu zvlášť. Dodávka lihu v sudech
nebo jiných obalech dopravovaných na jednom silničním dopravním prostředku, kdy je
líh plněn z jedné zásobní nádrže, se považuje za dodávku v jednom obalu.
(3) Hmotnost lihu se zjišťuje na vahách, které splňují požadavky zákona upravujícího
metrologii. Váha musí být pevně zabudována na vhodném místě a ve vodorovné poloze
a před každým vážením musí být nastavena nulová poloha ukazovatele. Břemeno (například
sud, železniční cisterna, autocisterna) se umisťuje na váze tak, aby tíže byla rozložena
po celém můstku vah. Změřená hmotnost lihu se nekoriguje na vztlak vzduchu.
(4) U jednotlivých sudů a u obalů s obsahem menším než 200 litrů se stanovuje
hmotnost s přesností na desetiny kilogramů, u železničních cisteren a autocisteren
na desítky kilogramů a hmotnost se u jednotlivých obalů nezaokrouhluje.
(5) Objem lihu se zjišťuje měřidly objemu, která splňují požadavky zákona
upravujícího metrologii. Objem se stanovuje u jednotlivých sudů a u menších obalů
s přesností na desetiny litru, u železničních cisteren a autocisteren na desítky
litrů v každém obalu zvlášť.
(6) Objemová koncentrace lihu se zjišťuje příslušnými metodami podle vyhlášky
upravující technické požadavky na výrobu, skladování a zpracování lihu.
(7) Při měření denaturovaného lihu měřidly uvedenými v § 4 odst. 2 se ustanovení
odstavců 1 až 6 použijí přiměřeně.
§ 15
Vystavování dodacího listu a evidence při vyskladňování lihu
(1) Dodací list obsahuje tyto údaje:
a) evidenční číslo dodacího listu,
b) obchodní firmu, sídlo a daňové identifikační číslo dodavatele, je-li
dodavatel právnickou osobou, jméno a příjmení, popřípadě obchodní firmu, místo trvalého
pobytu a daňové identifikační číslo dodavatele, je-li dodavatel fyzickou osobou,
c) obchodní firmu, sídlo a daňové identifikační číslo příjemce, je-li
příjemce právnickou osobou, jméno a příjmení, popřípadě obchodní firmu, místo trvalého
pobytu a daňové identifikační číslo příjemce, je-li příjemce fyzickou osobou,
d) adresu místa odeslání,
e) adresu místa určení,
f) druh lihu; v případě zvláštně denaturovaného lihu druh a množství
denaturačního prostředku,
g) množství lihu,
h) množství lihu v měřicích jednotkách,
i) objemovou koncentraci lihu,
j) v případě zvláštně denaturovaného lihu údaje použité pro zjištění
skutečného množství vyskladněného lihu v měřicích jednotkách podle použité metody
zjištění množství lihu,
k) datum vyskladnění,
l) podpis dodavatele.
(2) Dodací list se vyhotovuje nejméně ve dvou vyhotoveních, z nichž nejméně
jedno doprovází zásilku a jedno zůstává v evidenci dodavatele.
(3) Místo dodacího listu může být použit jakýkoliv jiný doklad, který obsahuje
údaje uvedené v odstavci 1, nebo elektronický průvodní doklad podle zákona upravujícího
spotřební daně.
(4) Množství lihu v měřicích jednotkách se v dodacím listu uvádí pro jednotlivé
obaly na dvě desetinná místa a zaokrouhlení se provádí až v závěrečném součtu celé
zásilky podle § 33.
§ 16
Vystavování přejímacího listu a evidence při přejímce lihu
(1) Přejímací list obsahuje tyto údaje:
a) evidenční číslo přejímacího listu,
b) evidenční číslo dodacího listu, nebo evidenční číslo a název dokladu,
pokud se jedná o jiný doklad než dodací list, a datum jeho vystavení,
c) obchodní firmu, sídlo a daňové identifikační číslo dodavatele, je-li
dodavatel právnickou osobou, jméno a příjmení, popřípadě obchodní firmu, místo trvalého
pobytu a daňové identifikační číslo dodavatele, je-li dodavatel fyzickou osobou,
d) obchodní firmu, sídlo a daňové identifikační číslo příjemce, je-li
příjemce právnickou osobou, jméno a příjmení, popřípadě obchodní firmu, místo trvalého
pobytu a daňové identifikační číslo příjemce, je-li příjemce fyzickou osobou,
e) adresu místa přijetí,
f) druh lihu,
g) množství přijatého lihu v měřicích jednotkách,
h) objemovou koncentraci lihu,
i) v případě zvláštně denaturovaného lihu údaje použité pro zjištění
skutečného množství přijatého lihu v měřicích jednotkách podle použité metody zjištění
množství lihu,
j) vyčíslení rozdílu v množství skutečně přijatého lihu oproti množství
lihu uvedenému v dodacím listu s uvedením čerpání normy ztrát,
k) vyčíslení výše případného překročení normované ztráty,
l) datum přijetí,
m) podpis příjemce.
(2) Přejímací list se vyhotovuje nejméně ve dvou vyhotoveních, z nichž nejméně
jedno je předáno dodavateli a jedno zůstává v evidenci příjemce. Neodešle-li příjemce
dodavateli přejímací list do pěti dnů ode dne převzetí lihu, eviduje nakoupený líh
v množství uvedeném na dodacím listu.
(3) Místo přejímacího listu může být použit jakýkoliv jiný doklad, který
obsahuje údaje uvedené v odstavci 1, nebo elektronický průvodní doklad podle zákona
upravujícího spotřební daně.
(4) Je-li příjemce nebo jiná příjemcem pověřená osoba přítomna vyskladnění
lihu u dodavatele, může převzetí lihu potvrdit na dodacím listu. V tomto případě
se přejímací list nevystavuje a u dodavatele i příjemce se eviduje množství lihu
uvedené na dodacím listu.
(5) Ztráty a přebytky lihu zjištěné při přejímce se evidují způsobem uvedeným
v § 22.
ČÁST PÁTÁ
ZJIŠŤOVÁNÍ ZÁSOB LIHU
(K § 15 odst. 1 zákona o lihu)
§ 17
Způsob zjišťování zásob
(1) Zásoby nedenaturovaného lihu se zjišťují metodami, které zajistí spolehlivé
zjištění množství lihu v měřicích jednotkách obsaženého v zásobách surovin, polotovarů
a hotových výrobků.
(2) Zásoby se zjišťují v každé skladovací nádrži, dopravní nádobě nebo jiném
obalu zvlášť a vypočtené množství lihu se uvádí na dvě desetinná místa. Zaokrouhlení
se provádí podle § 33 až v závěrečném součtu celkových zásob.
(3) Při zjišťování množství lihu obsaženého v zásobách surovin, polotovarů
a hotových výrobků ve spotřebitelském balení se vychází z uváděných hodnot koncentrace
lihu a objemu nebo hmotnosti výrobku na spotřebitelském balení. Není-li na spotřebitelském
balení koncentrace lihu ve výrobku uvedena, vychází se při zjišťování z obsahu lihu
stanoveného technologickým postupem.
(4) Celní úřad provádí zjišťování skutečné objemové koncentrace lihu u výrobků
ve spotřebitelském balení namátkově. V případě, že skutečné množství lihu v namátkově
vybraných výrobcích je nižší o více než 5 % než množství lihu vypočítané z koncentrace
lihu uvedené na spotřebitelském balení nebo koncentrace stanovené v technologickém
postupu, použije se při výpočtu zásob skutečně zjištěná hodnota stanovená jako aritmetický
průměr koncentrace stanovené v nejméně třech vzorcích výrobku. Podle této skutečně
zjištěné hodnoty se upraví rovněž evidence o příjmu, zásobách a vydání lihu u zpracovatelů
lihu, kteří vedou záznam podle § 27.
(5) Zásoby denaturovaného lihu se zjišťují metodami, které zajistí spolehlivé
zjištění množství lihu v měřicích nebo ve stanovených jednotkách způsobem uvedeným
v § 18 odst. 6 a 7.
§ 18
Zjišťování objemu
(1) Při zjišťování objemu zásob podle kalibrované objemové stupnice nádrže
(dále jen „stavoznak“) se odečítá spodní hladina menisku. Při zjišťování objemu měrnou
tyčí se odečítá nejvyšší zvlhčené místo.
(2) Obsahuje-li nádrž nevypustitelný objem pod nulovým bodem stavoznaku,
opraví se objem zjištěný na stavoznaku o objem pod nulou. Objem pod nulovým bodem
stavoznaku musí být uveden v zápise o kalibraci nádrže a viditelně označen na čelní
straně nádrže.
(3) Při zjišťování objemu se současně měří i teplota, při níž je objem zjišťován,
a to v odebraném vzorku. U nádrží z oceli se pro tuto teplotu provádí korekce na
tepelnou objemovou roztažnost oceli podle vyhlášky upravující technické požadavky
na výrobu, skladování a zpracování lihu.
(4) U nádrží, jejichž obsah lze promíchat, se zjistí objem podle odstavce
1 po promíchání a ustálení hladiny. Současně se odebere vzorek zásob, u kterého se
ihned po odběru změří jeho teplota.
(5) U nádrží, jejichž obsah nelze promíchat, se zjistí objem podle odstavce
1 a současně se odeberou ve stejném množství vzorky z různých vrstev kontrolními
výpustními kohouty nádrže a ihned po odběru se změří jejich teplota. Teplota, při
níž byl zjišťován objem zásob, se vypočítá jako aritmetický průměr hodnot u jednotlivých
vzorků. V případě, že z technických nebo jiných důvodů nelze odebrat vzorky kontrolními
vypouštěcími kohouty, odebere se průměrný vzorek normalizovaným vzorkovacím zařízením
ze všech vrstev.
(6) V případě zjišťování objemu zásob jiným způsobem, než je uvedeno v odstavcích
1 až 5, musí být použita pouze měřidla, která splňují požadavky zákona upravujícího
metrologii a jsou uvedena v povolení k přijímání a užívání vybraných výrobků osvobozených
od daně nebo v povolení k provozování daňového skladu podle zákona upravujícího spotřební
daně.
(7) Při zjišťování objemu měřidly uvedenými v odstavci 6 se použije postup
odpovídající použitému měřidlu.
§ 19
Zjišťování hmotnosti a objemové koncentrace
(1) Hmotnost se zjišťuje podle § 14 odst. 3 a 4.
(2) Objemová koncentrace se zjišťuje ve vzorcích odebraných podle § 18 odst.
4 a 5 laboratorním lihoměrem splňujícím požadavky zákona upravujícího metrologii.
Nelze-li objemovou koncentraci lihu zjistit tímto způsobem, zjišťuje se tato hodnota
v laboratoři zpracovatele nebo výrobce jinými laboratorními metodami podle vyhlášky
upravující technické požadavky na výrobu, skladování a zpracování lihu vhodnými pro
daný druh vzorku, nebo celní úřad zajistí provedení vlastního rozboru.
(3) Při odběru vzorků z různých vrstev podle § 18 odst. 5 se objemová koncentrace
vypočítá jako aritmetický průměr hodnot u jednotlivých vzorků.
§ 20
Odběr vzorků pro zjišťování objemové koncentrace laboratorními metodami
(1) Nelze-li objemovou koncentraci lihu ve vzorcích odebraných podle § 18
odst. 4 a 5 zjistit laboratorním lihoměrem splňujícím požadavky zákona upravujícího
metrologii a celní úřad zajišťuje provedení vlastního rozboru, připraví celní úřad
pro laboratorní rozbor z každého odebraného vzorku tři stejné vzorky v neprodyšně
uzavřených obalech. Celní úřad vzorky za přítomnosti výrobce nebo zpracovatele lihu
označí a uzávěry obalu zajistí závěrou. Z takto připravených vzorků dva vzorky obdrží
příslušný celní úřad, z toho jeden pro laboratorní rozbor, druhý ke kontrolnímu uložení.
Třetí vzorek zůstane ke kontrolnímu uložení subjektu, jemuž byl odebrán.
(2) Pro zjišťování skutečné objemové koncentrace lihu u výrobků ve spotřebitelském
balení podle § 17 odst. 4 odebere celní úřad ze skladovaných zásob nejméně tři vzorky
výrobku ve spotřebitelském balení.
(3) O odběrech vzorků podle odstavců 1 a 2 celní úřad sepíše protokol.
ČÁST ŠESTÁ
EVIDENCE LIHU
(K § 15 odst. 2 zákona o lihu)
§ 21
Záznam o příjmu a vydání lihu
(1) Záznam o příjmu a vydání lihu včetně množství lihu obsaženého v surovinách, polotovarech
a hotových výrobcích (dále jen „záznam“) vedou právnické a fyzické osoby v listinné
nebo elektronické podobě s možností výstupu v listinné formě. Záznam může být veden
také v evidenci vybraných výrobků podle § 37 a 38 zákona o spotřebních daních, pokud
tato evidence umožňuje třídění podle odstavců 2 až 6 a podle § 22. Záznam obsahuje
část příjmovou a část výdajovou, které musí obsahovat tyto údaje:
a) datum zápisu,
b) označení dokladu, na základě kterého byl zápis příjmu nebo vydání
proveden,
c) druh přijatého nebo vydaného lihu,
d) množství přijatého nebo vydaného lihu v měřicích jednotkách,
e) ostatní příjmy nebo ostatní vydání lihu.
(2) Samostatný záznam se vede v každé provozovně, kde je líh vyráběn, upravován,
skladován nebo fyzicky zpracováván. V lihovarech a zvláštních lihovarech, kde je
skladován i líh denaturovaný, se vede samostatný záznam o lihu nedenaturovaném a
lihu denaturovaném.
(3) Záznam o syntetickém lihu se vede odděleně od záznamu o kvasném lihu.
(4) Zpracovává-li právnická nebo fyzická osoba současně nedenaturovaný i
zvláštně denaturovaný líh, vede podle § 24 až 29 samostatný záznam o lihu nedenaturovaném
a o lihu zvláštně denaturovaném.
(5) Provozuje-li právnická nebo fyzická osoba současně několik činností,
u kterých se vede záznam podle § 24 až 29, vede samostatný záznam pro každou tuto
činnost.
(6) Samostatný záznam vede zhotovitel při zpracování lihu pro objednatele.
V příjmové části záznamu eviduje zhotovitel množství lihu přijatého od objednatele,
ve výdejové části eviduje množství lihu ve zhotovených výrobcích předaných objednateli.
§ 22
Příjmová a výdejová část záznamu při nákupu a prodeji lihu
(1) Při nákupu lihu se eviduje v příjmové části záznamu
a) množství lihu podle dodacího listu podle § 15, nepřesahují-li ztráty
při dopravě normu ztrát stanovenou vyhláškou upravující technické požadavky na výrobu,
skladování a zpracování lihu,
b) skutečné množství lihu podle přejímacího listu podle § 16, přesahují-li
ztráty při dopravě normu ztrát nebo byl-li při přejímce zjištěn přebytek,
c) množství dovezeného lihu podle celního prohlášení potvrzeného celním
orgánem.
(2) Při nákupu lihu se eviduje ve výdejové části záznamu podle přejímacího
listu úbytek lihu při dopravě, nedošlo-li k překročení normy ztrát.
(3) Při prodeji lihu se eviduje v příjmové části záznamu
a) úbytek lihu při dopravě podle přejímacího listu, došlo-li k překročení
norem ztrát,
b) úbytek lihu při dopravě podle přejímacího listu, nedošlo-li k překročení
norem ztrát,
c) množství lihu podle dodacího listu, došlo-li ke ztrátě celé zásilky.
(4) Při prodeji lihu se eviduje ve výdejové části záznamu
a) množství vyskladněného lihu podle dodacího listu bez ohledu na výši
ztrát při dopravě,
b) množství lihu podle přejímacího listu, byl-li při přejímce u příjemce
zjištěn přebytek.
(5) V příjmové části záznamu jako ostatní příjem a ve výdejové části záznamu
jako ostatní výdej se eviduje oběh lihu mezi provozovnami téhož subjektu a dále nepředvídané
a nepravidelné příjmy a vydání lihu. Jde zejména o dary, vzorky odebrané nebo vrácené
státními orgány, zboží vrácené kupujícím nebo příjemcem, manka, škody a ztráty, u
nichž vznikla povinnost spotřební daň přiznat a zaplatit podle zákona upravujícího
spotřební daně snížení výdejové části záznamu podle § 17 odst. 4 nebo líh spotřebovaný
při přezkoušení činnosti měřidla.
§ 23
Vedení záznamu ve zvláštních případech
(1) Správa státních hmotných rezerv vede záznam v rozsahu stanoveném pro
ostatní zpracovatele nedenaturovaného lihu v § 27.
(2) Distributoři léčiv podle zákona upravujícího léčiva vedou záznam o lihobenzinu
v rozsahu stanoveném pro ostatní zpracovatele zvláštně denaturovaného lihu v § 29.
(3) Ustanovení § 21 odst. 1 se nepoužije pro lihobenzin nakupovaný, prodávaný
a spotřebovaný poskytovatelem zdravotních služeb.
(4) Poskytovatel zdravotních služeb vykazuje příjem a vydání lihobenzinu
podle samostatné evidence příjmu, vydání a spotřeby v kilogramech nebo litrech lihobenzinu.
V této evidenci musí rozlišit lihobenzin s odlišnou koncentrací etanolu. Vedení záznamu
podle § 29 se nevyžaduje a evidence se předkládá celnímu úřadu na vyžádání.
§ 24
Vedení záznamu v lihovarech, s výjimkou pěstitelských pálenic, a zvláštních
lihovarech
(1) V příjmové části záznamu se eviduje
a) počáteční zásoba lihu,
b) vyrobené množství lihu podle § 11 odst. 5,
c) množství lihu evidovaného podle § 22 odst. 1, 3 a 5,
d) ostatní příjmy lihu podle dokladu o příjmu.
(2) Ve výdejové části záznamu se eviduje
a) množství lihu evidovaného podle § 22 odst. 2, 4 a 5,
b) ostatní vydání lihu podle dokladu o výdeji.
§ 25
Vedení záznamu v pěstitelských pálenicích
(1) V příjmové části záznamu se eviduje množství lihu podle § 11 odst. 5.
(2) Ve výdejové části záznamu se eviduje
a) množství lihu obsažené v destilátech vyrobených pro pěstitele podle
evidence stanovené v § 4 odst. 9 zákona o lihu,
b) množství lihu v úkapech a dokapech znehodnocených podle § 3 odst.
1,
c) ostatní vydání lihu.
(3) Zápis ve výdejové části záznamu podle odstavce 2 písm. a) se provádí
pravidelně k poslednímu dni kalendářního měsíce.
§ 26
Vedení záznamu u výrobců lihovin
(1) V příjmové části záznamu se eviduje
a) počáteční zásoba lihu,
b) množství lihu evidovaného podle § 22 odst. 1, 3 a 5,
c) množství lihu obsaženého v nakoupených surovinách a polotovarech včetně
množství lihu obsaženého ve víně určeného pro výrobu lihovin a ostatních alkoholických
nápojů,
d) ostatní příjmy lihu podle dokladu o příjmu.
(2) Ve výdejové části záznamu se eviduje
a) množství lihu obsaženého ve vyskladněných hotových výrobcích, polotovarech
a surovinách včetně množství lihu obsaženého ve víně původně určeného k výrobě lihovin
a ostatních alkoholických nápojů,
b) množství lihu evidovaného podle § 22 odst. 2, 4 a 5,
c) množství lihu obsaženého v hotových výrobcích vydaných komisionáři
na základě komisionářské smlouvy,
d) ostatní vydání lihu podle dokladu o výdeji.
(3) Množství lihu podle odstavce 2 písm. a) se zaznamenává buď průběžně na
základě dokladu o jeho vyskladnění, nebo souhrnně nejdéle k poslednímu dni kalendářního
měsíce na základě evidence vedené podle § 32.
§ 27
Vedení záznamu u ostatních zpracovatelů nedenaturovaného lihu s výjimkou
octáren
(1) V příjmové části záznamu se eviduje
a) počáteční zásoba lihu,
b) množství lihu evidovaného podle § 22 odst. 1, 3 a 5,
c) množství lihu obsaženého v nakoupených surovinách a polotovarech,
d) ostatní příjmy lihu podle dokladu o příjmu.
(2) Ve výdejové části záznamu se eviduje
a) množství lihu evidovaného podle § 22 odst. 2, 4 a 5,
b) množství lihu obsaženého ve vyskladněných hotových výrobcích,
c) množství lihu spotřebovaného při výrobě výrobků, které líh neobsahují,
d) ostatní vydání lihu podle dokladu o výdeji.
(3) Množství lihu podle odstavce 2 písm. b) se zaznamenává buď průběžně na
základě dokladu o vyskladnění, nebo souhrnně nejdéle k poslednímu dni kalendářního
měsíce na základě evidence vedené podle § 32. Množství lihu podle odstavce 2 písm.
c) se zaznamenává jednou měsíčně na základě evidence vedené podle § 32.
§ 28
Vedení záznamu v octárnách
(1) V příjmové části záznamu vedeného o nedenaturovaném lihu se eviduje
a) množství lihu evidovaného podle § 22 odst. 1,
b) množství lihu při ostatních příjmech lihu podle dokladu o příjmu.
(2) Ve výdejové části záznamu vedeného o nedenaturovaném lihu se eviduje
a) množství lihu evidovaného podle § 22 odst. 2,
b) množství lihu použitého k denaturaci podle záznamu o denaturaci podle
zákona o lihu.
(3) V příjmové části záznamu vedeného o zvláštně denaturovaném lihu se
eviduje
a) počáteční zásoba lihu,
b) množství lihu evidovaného podle § 22 odst. 1,
c) množství lihu při ostatních příjmech lihu podle dokladu o příjmu.
(4) Ve výdejové části záznamu vedeného o zvláštně denaturovaném lihu se
eviduje množství lihu
a) evidovaného podle § 22 odst. 2,
b) spotřebovaného při výrobě octa,
c) při ostatních výdejích lihu podle dokladu o výdeji.
§ 29
Vedení záznamu u ostatních zpracovatelů zvláštně denaturovaného lihu
(1) V příjmové části záznamu se eviduje
a) počáteční zásoba lihu,
b) množství lihu evidovaného podle § 22 odst. 1, 3 a 5,
c) množství lihu obsaženého v nakoupených surovinách a polotovarech,
d) ostatní příjmy lihu podle dokladu o příjmu.
(2) Ve výdejové části záznamu se eviduje
a) množství lihu evidovaného podle § 22 odst. 2, 4 a 5,
b) množství lihu obsaženého ve vyskladněných hotových výrobcích,
c) množství lihu spotřebovaného při výrobě výrobků, které líh neobsahují,
d) ostatní vydání lihu podle dokladu o výdeji.
(3) Množství lihu podle odstavce 2 písm. b) se zaznamenává průběžně na základě
dokladu o vyskladnění. Množství lihu podle odstavce 2 písm. c) se zaznamenává jednou
měsíčně na základě evidence vedené podle § 32.
(4) Zpracovatel zvláštně denaturovaného lihu, s výjimkou výrobce směsi s
minerálním olejem určeným pro pohon motorů nebo pro výrobu tepla, nebo výrobu ethyltercbutyletheru,
u kterého předpokládaný odběr a spotřeba lihu zvláštně denaturovaného v období jednoho
kalendářního roku nepřesáhne 1000 litrů lihu včetně, může evidovat líh zvláštně denaturovaný
v litrech nebo v kilogramech. V tomto případě vykazuje zpracovatel zvláštně denaturovaného
lihu příjem a vydání zvláštně denaturovaného lihu podle samostatné evidence příjmu,
vydání a spotřeby ve stanovených jednotkách.
§ 30
Uzavírání záznamu nebo samostatné evidence příjmu, vydání a spotřeby
(1) Záznamy vedené podle § 24 až 29 uzavírají právnické a fyzické osoby
v těchto lhůtách:
a) lihovary průmyslové, zvláštní lihovary provádějící rafinaci lihu nebo
zušlechťování destilátů a Správa státních hmotných rezerv každoročně k 30. září,
b) lihovary zemědělské a ovocné každoročně dnem ukončení sezónní výroby,
při nepřetržité výrobě každoročně k 30. září,
c) pěstitelské pálenice dnem ukončení sezónní výroby, nejpozději však
dnem ukončení výrobního období pěstitelské pálenice podle zákona o lihu,
d) lihovary a zvláštní lihovary neuvedené pod písmeny a) až c), výrobci
lihovin a ostatní zpracovatelé lihu včetně octáren každoročně k 31. prosinci,
e) průmyslový lihovar nebo zemědělský lihovar, pokud je současně i výrobcem
lihovin, octa nebo zpracovatelem lihu, uzavírá samostatně vedené záznamy dnem ukončení
sezónní výroby lihu, při nepřetržité výrobě lihu každoročně dnem 30. září,
f) ovocný lihovar, který je současně i výrobcem lihovin, octa nebo zpracovatelem
lihu, uzavírá samostatně vedené záznamy každoročně dnem 31. prosince. Po dohodě s
celním úřadem může tyto záznamy uzavřít i dnem ukončení sezónní výroby lihu, případně
při nepřetržité výrobě lihu každoročně dnem 30. září.
(2) Při ukončení činnosti se záznamy nebo evidence uzavírají tak, aby zpráva
o jejich uzavření mohla být předložena ve lhůtě stanovené v § 31 odst. 4.
(3) Při uzavírání záznamu se rekapituluje příjem a vydání lihu a zjistí se
evidovaná zásoba lihu v měřicích jednotkách. Je-li evidence u zpracovatele zvláštně
denaturovaného lihu podle § 29 odst. 4 vedena v litrech nebo v kilogramech, je evidovaná
zásoba lihu zvláštně denaturovaného zjišťována v těchto jednotkách.
(4) Ke dni uzávěrky záznamu provede výrobce či zpracovatel lihu fyzickou
inventuru zásob lihu, surovin, polotovarů a hotových výrobků, při níž zjistí skutečnou
zásobu lihu v měřicích jednotkách. Je-li evidence u zpracovatele zvláštně denaturovaného
lihu podle § 29 odst. 4 vedena v litrech nebo v kilogramech, je skutečná zásoba lihu
zvláštně denaturovaného zjišťována v těchto jednotkách.
(5) Celní úřad může v rámci daňové kontroly uzavřít záznam nebo evidenci
kdykoliv, bez ohledu na lhůty uvedené v odstavci 1. Ke dni uzavření záznamu nebo
evidence provede zjištění skutečných zásob lihu celní úřad.
(6) Skutečná zásoba lihu zjištěná podle odstavce 4 nebo 5 tvoří počáteční
zásobu lihu v příjmové části záznamu nebo evidence pro následující období.
§ 31
Uzavírání záznamu nebo samostatné evidence příjmu, vydání a spotřeby ve zvláštních
případech
(1) Vede-li právnická nebo fyzická osoba více samostatných záznamů nebo evidencí,
uzavírá každý záznam nebo evidenci zvlášť.
(2) V případech, kdy je veden záznam v měřicích jednotkách, zpracuje právnická
či fyzická osoba písemnou zprávu o uzavření záznamu, která musí obsahovat
a) rekapitulaci příjmové a výdejové části záznamu s vyčíslením evidované
zásoby lihu,
b) výsledek fyzické inventury s vyčíslením skutečné zásoby lihu,
c) základ pro výpočet normovaných ztrát lihu včetně výpočtu normovaných
ztrát lihu, v členění podle druhu norem ztrát lihu podle vyhlášky upravující technické
požadavky na výrobu, skladování a zpracování lihu, a celkové množství lihu evidované
v příjmové části záznamu podle § 22 odst. 3 písm. b).
(3) V případech, kdy je vedena evidence v jiných než měřicích jednotkách,
zpracuje právnická či fyzická osoba písemnou zprávu o uzavření evidence, která musí
obsahovat
a) rekapitulaci příjmové a výdejové části evidence s vyčíslením evidované
zásoby lihu,
b) výsledek fyzické inventury s vyčíslením skutečné zásoby lihu.
(4) Subjekty uvedené v § 30 odst. 1 předloží celnímu úřadu zprávu o uzavření
záznamu nebo evidence do 30 dnů ode dne, kdy měl být záznam nebo evidence uzavřeny.
Při ukončení činnosti podle § 30 odst. 3 předloží subjekty tuto zprávu ke dni podání
daňového přiznání v souvislosti se vznikem povinnosti spotřební daň přiznat a zaplatit
podle zákona upravujícího spotřební daně.
(5) Subjekt, který vede více samostatných záznamů nebo evidencí, předloží
souhrnnou zprávu podle odstavců 2 a 3, do níž zahrne údaje z jednotlivých samostatných
záznamů nebo evidencí.
§ 32
Vedení ostatní evidence
Pro účely zaznamenání množství lihu ve výdejové části záznamu nebo evidence
podle § 27 odst. 2 písm. c) a § 29 odst. 2 písm. c) vedou zpracovatelé lihu průkaznou
evidenci, z níž bude zřejmé množství lihu spotřebovaného při výrobě výrobků, které
líh neobsahují. Vedou-li výrobci lihovin a zpracovatelé lihu též průkaznou evidenci
o množství lihu podle § 26 odst. 2 písm. a) a d), § 27 odst. 2 písm. b) a d) a §
29 odst. 2 písm. b) a d), mohou příslušné zápisy ve výdejové části záznamů nebo evidencí
provádět souhrnně podle této evidence, nejdéle však k poslednímu dni kalendářního
měsíce.
§ 33
Zaokrouhlování
Při zaokrouhlování vypočteného a evidovaného množství lihu v měřicích jednotkách
se hodnota do 0,5 litru etanolu nezapočítává, hodnota 0,5 litru etanolu a vyšší se
zaokrouhluje na celý litr etanolu nahoru. V případech, kdy se jeden uzavřený úkon
skládá z řady jednotlivých dílčích úkonů, provádí se zaokrouhlování až při závěrečném
součtu.
ČÁST SEDMÁ
POSTUP PŘI PRODEJI NEBO DOVOZU LIHOBENZINU
[K § 21 odst. 2 písm. j) zákona o lihu]
§ 34
(1) U lihobenzinu se k nákupu nebo dovozu podle § 12 odst. 1 zákona o lihu
vyžaduje povolení k přijímání a užívání lihu osvobozeného od daně podle zákona upravujícího
spotřební daně.
(2) Odstavec 1 se nepoužije v případě
a) nákupu lihobenzinu poskytovatelem zdravotních služeb od distributorů léčiv podle
zákona upravujícího léčiva,
b) vzájemných dodávek lihobenzinu mezi poskytovateli zdravotních služeb,
c) výdeji lihobenzinu v lékárnách konečným spotřebitelům v balení do 200 ml.
ČÁST OSMÁ
PŘECHODNÁ, ZRUŠOVACÍ A ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ
§ 35
Přechodná ustanovení
1. Právnické a fyzické osoby, které vedly záznam o příjmu a vydání lihu již
před počátkem účinnosti této vyhlášky, povedou tento záznam podle vyhlášky č. 140/1997
Sb., o kontrole výroby a oběhu lihu a o provedení dalších ustanovení zákona o lihu
s tím souvisejících, ve znění účinném do dne nabytí účinnosti této vyhlášky, až do
dne stanoveného v § 30 a 31 této vyhlášky.
2. Způsob zjišťování teploty lihu podle § 8 vyhlášky č. 140/1997 Sb., o kontrole
výroby a oběhu lihu a o provedení dalších ustanovení zákona o lihu s tím souvisejících,
ve znění účinném do dne nabytí účinnosti této vyhlášky, provádějí právnické a fyzické
osoby, až do dne stanoveného v § 30 a 31 této vyhlášky.
§ 36
Zrušovací ustanovení
Zrušuje se:
1. Vyhláška č. 140/1997 Sb., o kontrole výroby a oběhu lihu a o provedení
dalších ustanovení zákona o lihu s tím souvisejících.
2. Vyhláška č. 81/2000 Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva financí
č. 140/1997 Sb., o kontrole výroby a oběhu lihu a o provedení dalších ustanovení
zákona o lihu s tím souvisejících.
3. Vyhláška č. 469/2003 Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva financí
č. 140/1997 Sb., o kontrole výroby a oběhu lihu a o provedení dalších ustanovení
zákona o lihu s tím souvisejících, ve znění vyhlášky č. 81/2000 Sb.
Ministr:
Ing. Kalousek v. r.
.