Pokyn D-105
o uplatňování daně z přidané hodnoty u služeb stravovacích
Referent: Ing. Paikert,
tel. 2454 2290
Č.j. 181/1155/1995 ze dne 10.března 1995
Pro uplatňování daně z přidané hodnoty při poskytování
stravovacích služeb se vychází z jednotlivých ustanovení zákona č.
588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších
předpisů (dále jen "zákona"). V tomto metodickém pokynu jsou
vymezeny pouze otázky vyplývající ze specifického postavení služeb
stravovacích, které jsou v rámci Standardní klasifikace (SKP)
zařazené v kódu 55, a které se odrážejí i v systému uplatňování
daně z přidané hodnoty.
Pro zatřídění stravovacích služeb do číselných kódů v rámci
SKP je ve sporných případech rozhodující vyjádření Českého
statistického úřadu jako gestora Standardní klasifikace produkce
nebo jím oprávněných organizací.
1. Restaurační a jiné veřejné stravování
Tato část pokynu se vztahuje na služby zařazené podle SKP
v kódech SKP 55.1, 55.3 a 55.4, které jsou uvedeny v příloze č.
2 zákona, u kterých se uplatňuje sazba daně ve výši 22 %. Jedná se
o:
a) stravovací služby poskytované v zařízeních hotelového typu
s restaurací
b) služby spojené s podáváním jídel včetně nápojů
c) služby spojené převážně s podáváním nápojů
U služeb uvedených pod písm. a) a b) se 22% sazba daně
nepoužije v případech,kdy jsou služby poskytovány v rámci:
- dětské rekreace (viz pokyn D - 101) a - rekondičních pobytů zdravotně postižených osob včetně diabetiků
To znamená, že u všech poskytovaných služeb zařazených podle
SKP v kódech 55.1, 55.3 a 55.4 (mimo vyjmenovaných) bude
uplatňována na výstupu 22% sazba daně bez ohledu na to jaká sazba
daně byla uplatněna na vstupu při jejich pořízení resp. pořízení
surovin a pod. Pro stanovení daňové povinnosti nelze použít
postupu podle § 18 zákona.
Kombinovaný prodej
V případě kombinace funkce doplňkového stravování
(občerstvení) s funkcí maloobchodní (prodej bez konzumace
v provozovně) nezáleží z daňového hlediska na předmětu podnikání
(obchodní nebo hostinská činnost), ale na věcné podstatě, tj.
skutečném stavu poskytovaných služeb v provozovně. Jedná se
o případy cukráren, lahůdek apod., kde stejný druh potravin je
prodáván přes ulici i ke konzumaci v provozovně. Pokud jsou jak
stravovací služby (kód SKP 55) tak i maloobchodní prodej
potravinářského zboží (kód SKP 52) poskytovány současně, je třeba
tyto činnosti provozně a v záznamech pro účely daně oddělit.
Finanční úřad stanoví v tomto případě plátci vedení záznamní
povinnosti podle § 11 zákona a podle § 39 zákona č. 337/1992 Sb.,
o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů tak, aby
byla zabezpečena kontrola správnosti jeho daňové povinnosti.
Za provozní rozdělení je možné považovat i použití
minimálně dvouregistrové registrační pokladny, kde bude zvlášť
evidován prodej zboží s 5% sazbou daně, prodej zboží s 22% sazbou
daně a poskytování stravovacích služeb s 22% sazbou daně.
Služby stravovací a ostatní služby spojené s podáváním jídel
včetně nápojů v samoobslužných zařízeních (kód SKP 55.30.13)
a ostatní služby spojené s podáváním jídel včetně nápojů
v bufetech a stáncích (kód SKP 55.30.14) se potom zdaní sazbou 22
% a maloobchodní prodej (kód SKP 52) podle sazeb platných pro
prodávané zboží (5% nebo 22 %).
To znamená, že prodej jídla např. i párku v rohlíku nebo
zmrzliny, ale i nápojů (otevřená limonáda) v zařízeních hotelového
typu, restauracích, kavárnách, vinárnách, v železničních jídelních
vozech, v samoobslužných zařízeních, bufetech i stáncích je
považován za služby stravovací a bude uplatněna 22% sazba daně.
V žádném případě nelze považovat za službu související
s podáváním jídel včetně nápojů prodej potravinářského zboží typu
mouka, sušenky, sirup, mléko, maso apod. prováděný stánkem nebo
bufetem. Stejný postup se uplatní u prodeje v závodních kantýnách.
Tyto prodeje nelze chápat jako službu spojenou s podáváním jídel
včetně nápojů a zdaňují se sazbou ve výši podle druhu zboží.
Pokud je poskytována jak stravovací služba výše definovaná,
tak současně uskutečňován maloobchodní prodej potravinářského
zboží a tyto činnosti nejsou provozně odděleny a samostatně
evidovány, uplatňuje se sazba daně 22 % na všechna zdanitelná
plnění.
Rekreační stravování je služba zařazená v podskupině SKP
55.3 a je u ní uplatňována 22% sazba daně mimo případů, kdy se
jedná o dětskou rekreaci nebo rekondiční pobyty zdravotně
postižených osob včetně diabetiků.
V případě poskytování rekreačního stravování vlastním
zaměstnancům je základem daně cena smluvní, na které se dohodne
organizace s pracovníkem (např. v kolektivní smlouvě). Základem
daně při poskytování rekreačního stravování rodinným příslušníkům
a osobám cizím je také vždy cena smluvní.
2. Služby závodních jídelen a dodávky hotových jídel
Tato část pokynu se vztahuje na část služeb zařazených podle
SKP v kódu 55.5 - služby závodních jídelen a dodávky hotových
jídel.
Závodní stravování provozované plátcem se zdaňuje sazbou ve
výši 5 %, protože není uvedeno mezi službami zařazenými v příloze
č. 2 zákona. V případě poskytování závodního stravování vlastním
zaměstnancům je základem daně cena snížená o poskytnutý příspěvek
v souladu s § 6 a § 24 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,
ve znění pozdějších předpisů u organizací, které byly založeny za
účelem podnikání nebo § 7 a § 10 Nařízení vlády ČSSR č. 137/1989
Sb. o závodním stravování v úrovni bez daně u organizací
rozpočtových a příspěvkových, které nebyly založeny za účelem
podnikání. Zaměstnavatel si přitom uplatní nárok na odpočet daně
na vstupu jak u zboží pro závodní stravování, tak u služeb
závodních jídelen (kód SKP 55.5) nebo služeb spojených s dodávkou
hotových jídel pro spotřebu v jiných zařízeních (kód SKP 55.52),
které nakoupil od plátce daně, mimo služeb zařazených podle SKP
v kódu 55.52.11, protože zde se jedná o služby určené pro
soukromou domácnost.
Základ daně se dále snižuje o příspěvek poskytovaný z FKSP
nebo jiného sociálního fondu, pokud si ho organizace vytváří.
Jinými slovy - základem daně je cena v úrovni bez daně, kterou
platí strávník (viz příklady). Z této zásady platí jediná výjimka
a to v případech, kdy si organizace poskytující závodní stravování
vytváří vedle FKSP ještě další sociální fond a z obou těchto fondů
přispívá na závodní stravování. V těchto případech, pouze jeden
z těchto příspěvků (libovolný) snižuje základ daně.
V případě poskytování závodního stravování cizím fyzickým
i právnickým osobám je základem daně smluvní cena v úrovni bez
daně.
Pokud je závodní stravování poskytováno bývalým
zaměstnancům - důchodcům nebo zaměstnancům jiných organizací
uplatní se sazba daně také ve výši 5 %. V tomto případě se nejedná
o osoby mající zvláštní vztah k plátci a základem daně je sjednaná
cena bez daně.
Pokud je závodní stravování poskytováno zaměstnancům
bezúplatně a organizace zajišťuje závodní stravování pro jiné
organizace, bude za základ daně považována obvyklá cena v úrovni
ceny závodního stravování pro tyto cizí organizace.
Pokud zajišťuje organizace závodní stravování ve vlastní
závodní jídelně a neprodává tuto službu žádné jiné právnické nebo
fyzické osobě nebo závodní stravování nakupuje od jiné organizace
a příspěvkem ze sociálního fondu hradí jídlo v plné výši, tzn. že
od zaměstnance nepožaduje žádnou úhradu, je základem daně nula.
Pokud zajišťuje organizace závodní stravování pro své
zaměstnance formou restauračního stravování, uplatní restaurace
vůči této organizaci sazbu daně ve výši 22 % ze sjednané ceny
v úrovni bez daně (kódy SKP 55.3 a 55.4). Plátce uplatňuje vůči
svým zaměstnancům daň jako za závodní stravování (sazba 5 %).
Základem daně je v tomto případě opět cena snížená o náklady
a příspěvek ze sociálního fondu v úrovni bez daně. Pokud není
restaurace plátcem DPH, daň z přidané hodnoty v cenách svých
služeb neúčtuje, ale zaměstnavatel, který je plátcem a nakupuje
stravování od této restaurace pro své zaměstnance, je povinen při
prodeji těmto zaměstnancům uplatnit daň ve výši 5 % opět
z pořizovací ceny snížené o náklady a příspěvek ze sociálního
fondu.
Pokud bude restaurace provozovat závodní stravování, uplatní
při dodržení příslušných podmínek (vymezení času, zvláštní menu,
vymezený prostor apod.) daň na vstupu ve výši 5 %. Provozovatel
musí přitom vést řádnou evidenci o vydaných jídlech závodního
stravování. Finanční úřady v tomto případě uloží záznamní
povinnost provozovateli podle konkrétních podmínek individuálně.
Poukázky na stravování ve vybrané síti restaurací a hotelů
(typu Gastrotour, Pragotour ap., které mají vyznačenou nominální
hodnotu poukázky v korunách) nepodléhají dani při nákupu
i prodeji, protože se jedná vlastně o platební prostředek
nahrazující peníze. Strávník uhrazuje poukázkou cenu jídla včetně
daně ve výši 22 % (kódy SKP 55.3 a 55.4) a povinnost uplatnit daň
na výstupu je u plátce poskytující restaurační stravování.
Distributor poukázek, pokud je plátcem daně, zdaňuje svou provizi
sazbou 22 %, jako zprostředkovatelskou činnost. Při prodeji
poukázek zaměstnancům může zaměstnavatel uplatnit finanční
příspěvek podle příslušných předpisů (např. zákon o daních
z příjmů).Tento příspěvek nemá vliv na uplatňování DPH.
3. Stravování v zařízeních školských
Tato část pokynu se vztahuje na část služeb zařazených podle
SKP v kódu 55.51 - služby školních jídelen.
Stravování ve školních jídelnách, menzách a jiných školských
zařízeních všech stupňů, provozované rozpočtovými nebo
příspěvkovými organizacemi popř. jinými neziskovými organizacemi,
zařazené pod výše uvedeným číselným kódem,není podnikáním, a proto
není vůbec předmětem daně z přidané hodnoty. Pokud je stravování
v zařízeních školských prováděno plátci v rámci podnikatelské
činnosti, uplatní se u něho sazba daně ve výši 5 %.
Stravování v předškolních zařízeních, v nemocnicích
a sociálních zařízeních i v rámci lázeňské péče není považováno za
službu zařazenou v kódu SKP 55, ale patří podle SKP do kódů 80.1,
85.1 a 85.3 a je tedy chápáno jako součást příslušných výkonů
školských, zdravotnických a výkonů sociální péče a v jejich rámci
je podle § 25 zákona osvobozeno od daňové povinnosti.
Účinnost: od 1. 1. 1995
Vydáním tohoto pokynu pozbývá platnost pokyn č. D-60 vydaný
pod č.j. 181 - 74 384/1993
I. náměstek ministra financí:
Ing. Jan Klak, v. r.
Příloha pokynu D - 105
Příklady výpočtu základu daně,
daně a ceny u závodního stravování poskytovaného plátcem
------------------------------------------------------------------ Cena dodavatele OVN S N ZD1 SF ZD2 D1 D2 C1 C2 + daň 55% ------------------------------------------------------------------ Nákup od plátce 5 % 30+1,50 16,50 13,50 8 5,50 0,7 0,3 14,20 5.80 ------------------------------------------------------------------ Nákup od neplátce 30 16,50 13,50 8 5,50 0,7 0,3 14,20 5,80 ------------------------------------------------------------------ Nákup od R plátce 22 % 30+6,60 16,50 13,50 8 5,50 0,7 0,3 14,20 5,80 ------------------------------------------------------------------ Nákup od R plátce 5 % 30+1,50 16,50 13,50 8 5,50 0,7 0,3 14,20 5,80 ------------------------------------------------------------------ Nákup od R neplátce 30 16,50 13,50 8 5,50 0,7 0,3 14,20 5,80 ------------------------------------------------------------------ Vlastní ZJ 16 14 16 14 8 6 0,7 0,3 14,70 6,30 celkem 30 ------------------------------------------------------------------ Legenda: ZJ - vlastní závodní jídelna R - restaurace OVN - osobní a věcné náklady S - suroviny N - náklady uznatelné podle § 24 zákona o daních z příjmů ZD1 - základ daně v případech, kdy si organizace nevytváří sociální fond ZD2 - základ daně v případech, kdy organizace přispivá ze SF SF - sociální fond (např. FKSP) D1 - vlastní daňová povinnost při ZD1 D2 - vlastní daňová povinnost při ZD2 C1 - cena stravného bez příspěvku ze SF C2 - cena stravného s příspěvkem ze SF