61/1997 Sb.
ZÁKON
ze dne 6. března 1997
o lihu a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání
(živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákona České národní rady č.
587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů,
(zákon o lihu)
Změna: 129/1999 Sb.
Změna: 22/2000 Sb.
Změna: 354/2003 Sb.
Změna: 186/2004 Sb.
Změna: 75/2006 Sb.
Změna: 37/2008 Sb.
Změna: 281/2009 Sb.
Změna: 95/2011 Sb.
Změna: 375/2011 Sb.
Změna: 18/2012 Sb.
Změna: 308/2013 Sb.
Změna: 344/2013 Sb.
Změna: 331/2014 Sb.
Změna: 243/2016 Sb.
Změna: 183/2017 Sb.
Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:
ČÁST PRVNÍ
ZÁKON O LIHU
§ 1
Předmět a účel úpravy
(1) Tento zákon vymezuje podmínky pro výrobu, úpravu, skladování, evidenci
a oběh lihu a stanoví působnost ministerstev a jiných správních úřadů na tomto úseku.
(2) Účelem zákona je stanovit při výrobě, úpravě, skladování a uvádění
lihu do oběhu
a) postupy zajišťující daňové příjmy státního rozpočtu,
b) omezení
zabraňující změnám jednotlivých druhů lihu.
§ 2
Vymezení pojmů
(1) Pro účely tohoto zákona se rozumí:
a) lihem etylalkohol (etanol) získaný
1. destilací nebo jiným oddělením
ze zkvašených cukerných roztoků pocházejících ze škrobnatých nebo cukerných surovin
nebo z jiných surovin obsahujících líh kvasný,
2. destilací nebo jiným oddělením ze
zkvašených roztoků pocházejících z celulózy,
3. synteticky,
b) výrobou lihu získávání lihu způsoby uvedenými pod písmenem a),
c) úpravou lihu jeho zušlechťování nebo denaturace (znehodnocení),
d) zušlechťováním lihu zejména jeho rafinace (čištění), rektifikace (zesílení),
dehydratace (odvodnění) a regenerace (znovuzískání),
e) denaturací lihu jakýkoli proces, kterým se líh stává pomocí denaturačních
prostředků nepoužitelný ke konzumaci,
f) dovozem lihu jeho propuštění do celního režimu volného oběhu,
g) obecně denaturovaným lihem líh s přísadou denaturačního prostředku
(směsi), jehož složení určuje Ministerstvo zemědělství v dohodě s Generálním ředitelstvím
cel,
h) zvláštně denaturovaným lihem líh denaturovaný jiným denaturačním prostředkem
než uvedeným v písmenu g), stanoveným prováděcím právním předpisem,
i) vadným lihem líh, jehož složení neodpovídá kvalitativním znakům stanoveným
prováděcím předpisem,
j) měřicí jednotkou pro zjištění množství lihu 1 litr etylalkoholu (etanolu)
při teplotě 20 °C,
k) normami ztrát lihu technicky zdůvodněné ztráty lihu vznikající při
jeho úpravě, skladování, dopravě, manipulaci a zpracování, stanovené prováděcím předpisem,
l) lihovarem provozovna vyrábějící líh, ve které se může zároveň provádět
i úprava lihu, a to
1. lihovar průmyslový vyrábějící líh kvasný rafinovaný nebo kvasný
bezvodý (§ 11) z cukerných nebo škrobnatých surovin,
2. lihovar zemědělský vyrábějící
líh kvasný surový (§ 11) především ze škrobnatých surovin,
3. lihovar ovocný vyrábějící
ovocné a jiné destiláty (§ 11) z ovoce a dalších surovin,
4. lihovar drožďárenský
vyrábějící líh kvasný surový (§ 11) z odpadů vznikajících při výrobě droždí,
5. lihovar
sulfitový vyrábějící líh sulfitový (§ 11) ze surovin pocházejících z celulózy,
6.
lihovar chemický vyrábějící líh syntetický (§ 11) hydratací etylénu,
7. pěstitelská
pálenice vyrábějící ovocné destiláty pro pěstitele,
m) zvláštním lihovarem provozovna provádějící pouze úpravy lihu, přičemž
denaturovnou v tomto zvláštním lihovaru se rozumí samostatná místnost nebo objekt
oddělený od prostor, ve kterých se nachází líh nedenaturovaný,
n) pěstitelským pálením výroba ovocných destilátů pro pěstitele,
o) pěstitelem fyzická osoba, která na vlastním pozemku nebo na pozemku,
který je oprávněna užívat z jiného právního důvodu, vypěstovala ovoce nebo fyzická
osoba, která ovoce obdržela ve formě naturálního plnění, přičemž tyto pozemky se
nacházejí na území České republiky,
p) konzumním lihem, lihovinami a ostatními alkoholickými nápoji potravinářské
výrobky podle zvláštního právního předpisu.1a)
(2) Lihovarem nebo zvláštním lihovarem jsou provozovny uvedené v odstavci
1 písm. l) a m), i pokud výrobu nezahájily nebo ji dočasně nebo trvale ukončily.
(3) Lihovarem ani zvláštním lihovarem nejsou provozovny zpracovávající již
dříve vyrobený nebo upravený líh do dalších výrobků.
§ 3
Podmínky pro výrobu a úpravu lihu
(1) Líh lze vyrábět a upravovat pouze v lihovaru nebo zvláštním lihovaru
schváleném ústředním orgánem státní správy uvedeným v odstavci 2, a to jen právnickou
nebo fyzickou osobou, které bylo, nejde-li o pěstitelské pálení, vydáno státní povolení
podle zvláštního právního předpisu (dále jen "koncese").
(2) Stanovisko k žádosti o koncesi vydává podle zvláštního právního předpisu2)
a)
Ministerstvo zemědělství, jde-li o líh získaný způsobem uvedeným v § 2 odst. 1 písm.
a) bodu 1 a jeho úpravu, nebo
b) Ministerstvo průmyslu a obchodu, jde-li o líh získaný
způsoby uvedenými v § 2 odst. 1 písm. a) bodech 2 a 3 a jeho úpravu.
(3) Fyzická nebo právnická osoba k žádosti o koncesi sdělí mimo náležitostí
stanovených zvláštním právním předpisem2a) adresu umístění lihovaru nebo zvláštního
lihovaru a přiloží
a) popis a nákres uspořádání výrobního zařízení lihovaru nebo
zvláštního lihovaru,
b) technickou (projektovou) dokumentaci výrobního zařízení lihovaru
nebo zvláštního lihovaru a
c) doklad o vlastnickém, užívacím nebo jiném obdobném
právu k provozovně a k výrobnímu zařízení uvedeného lihovaru nebo zvláštního lihovaru.
(4) Ministerstvo zemědělství nebo Ministerstvo průmyslu a obchodu vydá kladné
stanovisko k žádosti o koncesi a schválí lihovar nebo zvláštní lihovar, jestliže
jsou splněny podmínky uvedené v odstavci 3 a uspořádání výrobního zařízení lihovaru
nebo zvláštního lihovaru splňuje podmínky uvedené v § 5.
(5) Ve stanovisku k žádosti o koncesi příslušný orgán uvede adresu schváleného
lihovaru nebo zvláštního lihovaru a uvede rozsah povolených činností, zejména jaké
druhy lihu je možno vyrábět nebo zda se u úpravy lihu jedná o zušlechtění nebo jeho
denaturaci, případně oba technické postupy současně.
(6) Nejsou-li splněny požadavky uvedené v odstavci 3 nebo nesplňuje-li výrobní
zařízení podmínky stanovené v § 5, příslušný orgán vydá záporné stanovisko k žádosti
o koncesi.
(7) Podmínkou provozování koncesované živnosti v dalším lihovaru nebo zvláštním
lihovaru, než pro který bylo vydáno stanovisko v souvislosti se žádostí o koncesi,
je schválení tohoto dalšího lihovaru nebo zvláštního lihovaru orgány uvedenými v
odstavci 2 a jeho uvedení v rozhodnutí o udělení koncese. Při schvalování se postupuje
obdobně podle odstavců 3 a 4.
(8) Živnostenský úřad příslušný dle zvláštního právního předpisu2c) uloží
podmínky provozování živnosti,2d) v nichž zejména omezí provozování činnosti na
schválený lihovar nebo zvláštní lihovar a vymezí rozsah činností podle odstavců 5
a 7.
§ 3a
Podmínky pro výrobu konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů
(1) Konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje lze vyrábět pouze
v provozovně schválené ústředním orgánem státní správy uvedeným v odstavci 2, a to
jen fyzickou nebo právnickou osobou, které bylo vydáno státní povolení podle zvláštního
právního předpisu (dále jen "koncese").
(2) Stanovisko k žádosti o koncesi vydává Ministerstvo zemědělství podle
zvláštního právního předpisu.2)
(3) Fyzická nebo právnická osoba k žádosti o koncesi sdělí mimo náležitostí
stanovených zvláštním právním předpisem2a) adresu provozovny a přiloží
a) popis a
nákres uspořádání výrobního zařízení provozovny určené k výrobě konzumního lihu,
lihovin a ostatních alkoholických nápojů,
b) technickou (projektovou) dokumentaci
výrobního zařízení provozovny určené k výrobě konzumního lihu, lihovin a ostatních
alkoholických nápojů a
c) doklad o vlastnickém, užívacím nebo jiném obdobném právu
k provozovně a k výrobnímu zařízení uvedené provozovny určené k výrobě konzumního
lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů.
(4) Ministerstvo zemědělství vydá kladné stanovisko k žádosti o koncesi
a schválí provozovnu určenou k výrobě konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických
nápojů, jestliže jsou splněny podmínky uvedené v odstavci 3.
(5) Ve stanovisku k žádosti o koncesi příslušný orgán uvede adresu provozovny,
která byla pro výrobu konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů schválena,
a uvede rozsah povolených činností.
(6) Nejsou-li splněny požadavky uvedené v odstavci 3, příslušný orgán vydá
záporné stanovisko k žádosti o koncesi.
(7) Podmínkou provozování koncesované živnosti v další provozovně určené
k výrobě konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů, než pro kterou
bylo vydáno stanovisko v souvislosti se žádostí o koncesi, je schválení této další
provozovny orgánem uvedeným v odstavci 2 a její uvedení v rozhodnutí o udělení koncese.
Při schvalování se postupuje obdobně podle odstavce 3.
(8) Živnostenský úřad příslušný dle zvláštního právního předpisu2c) uloží
podmínky provozování živnosti,2d) v nichž zejména omezí provozování činnosti na schválenou
provozovnu podle odstavců 3 a 5.
§ 4
Pěstitelské pálení
(1) Vyrábět líh v pěstitelské pálenici lze pouze na základě povolení Ministerstva
zemědělství. Provozování pěstitelské pálenice povoluje Ministerstvo zemědělství na
základě písemné žádosti, ke které žadatel připojí popis a nákres uspořádání výrobního
zařízení pěstitelské pálenice doložený technickou dokumentací a doklad o vlastnickém,
užívacím nebo jiném obdobném právu k výrobnímu zařízení pěstitelské pálenice.
(2) Ministerstvo zemědělství v povolení podle odstavce 1 stanoví podmínky
pro provozování pěstitelského pálení.
(3) Ministerstvo zemědělství může povolení vydané podle odstavce 1 zrušit
nebo změnit, dojde-li ke změně podmínek, za kterých bylo vydáno, nebo zrušit povolení,
pokud dojde k porušení podmínek podle odstavce 2.
(4) Surovinami přípustnými pro pěstitelské pálení jsou ovoce, jakož i šťávy
a odpady z jeho zpracování, a to v čerstvém i ve zkvašeném stavu, pokud neobsahují
cizí cukernaté nebo jiné zkvasitelné příměsi.
(5) Pěstitelská pálenice vyrábí ovocný destilát výhradně pro pěstitele a
ze surovin dodaných pěstitelem, přičemž suroviny pěstitelů lze mísit dohromady pouze
na základě písemného souhlasu pěstitelů podle odstavce 8 písm. e).
(6) Pěstitel je oprávněn si dát vyrobit v jednom výrobním období z vlastní
dodané suroviny nejvýše 30 litrů etanolu zdaněného sazbou spotřební daně pro líh
obsažený v ovocných destilátech z pěstitelského pálení v množství do 30 litrů etanolu
pro jednoho pěstitele za jedno výrobní období, která je stanovena v zákoně o spotřebních
daních,3) a to i v případě, že se na vypěstování ovoce podílely osoby, které tvoří
s pěstitelem společně hospodařící domácnost. Společně hospodařící domácností se pro
účely pěstitelského pálení rozumí společenství fyzických osob, které spolu trvale
žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby. Výrobním obdobím je doba od 1. července
běžného roku do 30. června roku bezprostředně následujícího.
(7) Pokud dojde pěstitelským pálením k výrobě přesahující množství 30 litrů
etanolu pro jednoho pěstitele v jednom výrobním období, je pěstitel povinen si toto
množství etanolu odebrat do 3 měsíců ode dne jeho výroby.
(8) Pěstitel je povinen splnit podmínky stanovené v odstavci 4 a v § 2
odst. 1 písm. o) a o tomto splnění předložit písemné prohlášení právnické nebo fyzické
osobě provozující pěstitelskou pálenici, ve kterém musí být uvedeno
a) jméno a příjmení
pěstitele, adresa trvalého bydliště a rodné číslo pěstitele; nebylo-li přiděleno,
jeho datum narození,
b) stvrzení podmínek stanovených v § 2 odst. 1 písm. o), přičemž
vlastnictví pozemku se doloží uvedením katastrálního území a obce. Užívání pozemku
z jiného důvodu se doloží specifikací právního vztahu. Získání ovoce formou naturálního
plnění se doloží potvrzením zaměstnavatele,4a)
c) stvrzení podmínek stanovených v
odstavci 4,
d) množství vyrobeného destilátu v měřicích jednotkách, adresa a označení
pěstitelské pálenice, která destilát vyrobila, pokud si pěstitel v tomtéž výrobním
období nechal vyrobit destilát i v jiné pěstitelské pálenici; v případě, že předal
surovinu ke zpracování do jiné pěstitelské pálenice, uvede v prohlášení také množství
předané suroviny, adresu a označení pěstitelské pálenice, které surovinu předal,
e) prohlášení o souhlasu (nesouhlasu) se smícháváním vlastní suroviny se surovinami
ostatních pěstitelů,
f) prohlášení, že v případě výroby uvedené v odstavci 7 si pěstitel
odebere také množství etanolu nad 30 litrů a uhradí za toto množství při odběru provozovateli
pěstitelské pálenice částku ve výši spotřební daně vypočtené podle zákona o spotřebních
daních3).
(9) Ovocný destilát vyrobený pěstitelským pálením nesmí být předmětem prodeje,
ani předmětem skladování v prostoru, ve kterém se prodávají lihoviny pro přímou osobní
spotřebu nebo pro jiné přímé osobní užití fyzickou osobou.
(10) Právnická nebo fyzická osoba provozující pěstitelskou pálenici je
povinna vést o každém případu pěstitelského pálení evidenci, která musí obsahovat
a) jméno a příjmení, trvalý pobyt a rodné číslo pěstitele,
b) písemné prohlášení
pěstitele podle odstavce 8,
c) množství a druh převzaté suroviny,
d) množství vydaného
destilátu v měřicích jednotkách,
e) datum výroby destilátu; v případě výroby destilátu
ze surovin smíchaných od více pěstitelů je datem výroby destilátu datum ukončení
výroby destilátu ze surovin všech pěstitelů, jejichž suroviny byly vzájemně smíchány.
(11) Evidenci podle odstavce 10 je právnická nebo fyzická osoba provozující
pěstitelskou pálenici povinna uchovávat po dobu deseti let od konce kalendářního
roku, v němž se uskutečnila výroba destilátu pěstitelským pálením.
§ 5
Uspořádání výrobního zařízení a zařízení pro úpravu lihu
(1) Právnické nebo fyzické osoby vyrábějící nebo upravující líh mohou používat
jen takové výrobní zařízení nebo zařízení pro úpravu lihu, které zaručuje spolehlivé
zjištění množství vyrobeného nebo upraveného množství lihu.
(2) Výrobní zařízení lihovaru musí být uspořádáno tak, aby lihové páry a
lihové tekutiny nemohly být odváděny jinam než do chladiče a dále do kontrolního
lihového měřidla (dále jen "měřidlo"), a musí být uzpůsobené k umístění závěr.
(3) Výrobní zařízení ovocných lihovarů a pěstitelských pálenic musí být uspořádáno
tak, aby destilace byla spojena přímo s rektifikací a měřidlem byl registrován již
rektifikovaný výrobek.
(4) Během výroby lihu nesmí být výrobní zařízení lihovarů použito k jiným
účelům.
(5) Výrobní zařízení zvláštních lihovarů provádějících rafinaci a výrobní
zařízení lihovarů provádějících samostatnou rafinaci a výrobní zařízení lihovarů
provádějících samostatné odvodňování lihu musí být uspořádáno tak, aby lihové páry
a lihové tekutiny nemohly být z rafinačního nebo odvodňovacího zařízení odváděny
jinam než do chladiče a dále do měřidla, a musí být uzpůsobené k umístění závěr.
Výrobní zařízení pro zušlechťování lihu musí být uspořádáno tak, aby na tomto zařízení
bylo možno provádět pouze zušlechťování již vyrobeného a změřeného lihu.
(6) Výrobní zařízení zvláštních lihovarů provádějících denaturaci lihu musí
být vybaveno mísicím zařízením a uspořádáno tak, aby nedenaturovaný líh určený k
denaturaci byl skladován v nádobách zajištěných závěrou správce spotřební daně z
lihu.
(7) Výrobní zařízení a zařízení pro úpravu lihu v lihovarech nebo zvláštních
lihovarech provádějících kontinuální denaturaci musí být zajištěno závěrami správce
spotřební daně z lihu v takovém rozsahu, aby bylo možno spolehlivě zajistit správné
provádění kontinuální denaturace.
§ 6
Zajištění výrobního zařízení a znehodnocování úkapů, dokapů a některých odpadních
produktů
(1) Výrobní zařízení musí být zajištěno úředními závěrami tak, aby veškeré
množství vyrobeného lihu bylo změřeno. Způsob a technické podmínky zajištění výrobního
zařízení stanoví prováděcí předpis.
(2) V ovocných lihovarech, zemědělských lihovarech a pěstitelských pálenicích
zajišťuje celé výrobní zařízení a měřidla správce spotřební daně z lihu úředními
závěrami. V ostatních lihovarech zajišťuje správce spotřební daně z lihu úředními
závěrami pouze spojovací potrubí od chladiče k měřidlům, měřidla a zařízení na jímání
lutrových vod.
(3) Při samostatné rafinaci v lihovarech a zvláštních lihovarech zajišťuje
správce spotřební daně z lihu úředními závěrami spojovací potrubí od chladiče k měřidlům
a měřidla.
(4) Právnické nebo fyzické osoby vyrábějící líh jsou povinny před zahájením
výroby předložit správci spotřební daně z lihu popis a ve dvojím vyhotovení nákres
výrobního zařízení. Správce spotřební daně z lihu vyznačí v nákresu místa zajištěná
závěrami a jedno vyhotovení vrátí výrobci.
(5) Je zakázáno poškozovat nebo odstraňovat umístěné závěry a zasahovat
do uspořádání výrobního zařízení. Provede-li správce spotřební daně z lihu změnu
v umístění závěr, vyznačí to způsobem uvedeným v odstavci 4.
(6) Úkapy a dokapy z pěstitelského pálení, pokud je výrobce nehodlá dále
použít, a odloučené oleje a vosky vzniklé při výrobě lihu v ovocných lihovarech musí
výrobce znehodnotit za přítomnosti úřední osoby správce spotřební daně z lihu a způsobem,
který stanoví prováděcí předpis.
(7) Lutrové vody musí výrobce znehodnotit způsobem, který stanoví prováděcí
předpis.
§ 7
Měření lihu
(1) Právnické a fyzické osoby vyrábějící a upravující líh jsou povinny
a) měřit veškerý vyrobený a samostatně rafinovaný líh typově schválenými
a ověřenými měřidly,6) které stanoví prováděcí právní předpis, a způsobem stanoveným
prováděcím právním předpisem,
b) při poruše měřidla jímat vyrobený líh do ověřených6) nádrží zajištěných
správcem spotřební daně z lihu a měřit způsobem, který stanoví prováděcí předpis,
c) zjišťovat teplotu lihu protékajícího měřidlem způsobem stanoveným
prováděcím předpisem,
d) při měření lihu dodržovat podmínky, které umožní správný chod měřidla
a spolehlivé zjištění vyrobeného množství lihu; bližší podmínky pro umístění, zajištění
a používání měřidla a postup při provádění oprav a běžných úprav měřidla stanoví
prováděcí předpis.
(2) Správce spotřební daně z lihu provádí kontrolu měřidla způsobem stanoveným
prováděcím předpisem a zjišťuje a vypočítává vyrobené množství lihu ve lhůtách a
způsobem, které stanoví prováděcí předpis.
(3) Správce spotřební daně z lihu provádí váhovou měrnou zkoušku měřidla
za účelem ověření správné funkčnosti měřidla porovnáním množství lihu vypočítaného
podle objemu zjištěného tímto měřidlem s množstvím lihu vypočítaného podle zjištěné
hmotnosti. Způsob provádění váhové měrné zkoušky a lhůty pro její provádění stanoví
prováděcí právní předpis. Je-li při váhové měrné zkoušce zjištěna odchylka větší
než odchylka stanovená v prováděcím právním předpisu, vyřadí správce spotřební daně
z lihu měřidlo z provozu, a to až do jeho nového platného ověření podle zákona
o metrologii6).
(4) Váhová měrná zkouška se neprovádí v pěstitelských pálenicích.
§ 8
Zušlechťování lihu
(1) Samostatnou rektifikaci surového ovocného destilátu a opakovanou rektifikaci
ovocného nebo jiného destilátu lze provést pouze na základě povolení správce spotřební
daně z lihu, který v povolení zároveň určí způsob zajištění výrobního zařízení a
způsob zjišťování množství takto zušlechtěného destilátu.
(2) Rektifikaci lihu podle odstavce 1 správce spotřební daně z lihu povolí,
jestliže výrobní zařízení pro rektifikaci je opatřeno zařízením, kterým lze kontrolovat
surovinu použitou k rektifikaci, a zařízením, které znemožňuje plnění přístroje záparou
(kvasem).
(3) Regeneraci lihu lze provést pouze na základě povolení správce spotřební
daně z lihu, který v povolení zároveň určí podmínky pro uvedený druh regenerace a
způsob zjišťování množství regenerovaného lihu.
§ 9
Denaturace lihu
(1) Líh, s výjimkou lihu určeného pro octárny, musí být denaturován v lihovaru
nebo ve zvláštním lihovaru. Pověřená úřední osoba správce spotřební daně z lihu musí
být vždy přítomen denaturaci; v případě, že bude denaturační prostředek přidáván
kontinuálně, ověří správné provádění kontinuální denaturace způsoby a ve lhůtách
stanovených prováděcím právním předpisem.
(2) Líh určený pro octárny musí být denaturován v octárně za přítomnosti
úřední osoby správce spotřební daně z lihu. Správce spotřební daně z lihu stanoví
podmínky této denaturace.
(3) O provedené denaturaci musí provozovatel lihovaru nebo zvláštního
lihovaru vyhotovit záznam obsahující tyto údaje:
a) druh, množství a stupňovitost lihu použitého pro denaturaci, a jde-li
o kontinuální denaturaci, druh, množství a stupňovitost lihu při vstupu do mísicího
zařízení,
b) druh a množství denaturačního prostředku,
c) stav plomb na uzávěrách nádob, ve kterých je líh přepravován, a jde-li
o kontinuální denaturaci, stav plomb na uzávěrách potrubí mísicího zařízení,
d) druh a množství lihu při výstupu z mísicího zařízení určeného pro
kontinuální denaturaci,
e) stav měřidel.
Záznam o denaturaci potvrdí správce spotřební daně z lihu.
(4) Je-li prováděna denaturace podle odstavce 2, vyhotoví záznam podle odstavce
3 provozovatel octárny a potvrdí jej správce spotřební daně z lihu.
(5) Veškeré množství lihu určeného a užitého k denaturaci a denaturačního
prostředku určeného a užitého k denaturaci musí být spolehlivě změřeno, a to některým
ze způsobů pro měření lihu a denaturačního prostředku stanovených prováděcími právními
předpisy.
§ 10
Denaturační prostředky
(1) Složení denaturačního prostředku pro obecně denaturovaný líh určuje Ministerstvo
zemědělství po dohodě s Generálním ředitelstvím cel.
(2) Druhy denaturačních prostředků, jejich minimální množství a účel použití
denaturovaného lihu stanoví prováděcí předpis. Ministerstvo zemědělství může po dohodě
s Generálním ředitelstvím cel a Ministerstvem zdravotnictví v odůvodněných případech
povolit použití jiného denaturačního prostředku nebo jiného minimálního množství
denaturačního prostředku, než stanoví prováděcí předpis, nebo použití stanoveného
denaturačního prostředku pro jiný účel.
(3) Denaturační prostředek pro zvláštně denaturovaný líh může být provozovateli
lihovaru dodán kupujícím; v tomto případě je kupující povinen předložit provozovateli
lihovaru vzorek denaturačního prostředku a osvědčení o jeho druhu a koncentraci vydané
podle zvláštního zákona.7)
§ 11
Druhy lihu
(1) Do oběhu lze uvádět líh jen v těchto základních druzích:
a) syntetický
1. rafinovaný,
2. bezvodý,
3. technický,
b) sulfitový,
c) kvasný
1. surový,
2. rafinovaný,
3. bezvodý,
4. ovocné a jiné destiláty,
d) zvláštně denaturovaný
1. syntetický rafinovaný,
2. syntetický technický,
3. kvasný,
e) obecně denaturovaný
1. syntetický,
2. kvasný,
f) úkapy a dokapy,
g) přiboudlina.
(2) Podrobnější členění základních druhů uvedených v odstavci 1 a jejich
kvalitativní znaky stanoví prováděcí předpis.
§ 12
Uvádění lihu do oběhu
(1) Líh uvedený v § 11 odst. 1 písm. a), b), c), písm. d) bodech 1 a 3 a
v písm. f) a výrobky obsahující líh, osvobozené od daně podle zvláštního zákona,8)
mohou být dovezeny, koupeny, odebrány uživatelem9) na základě smlouvy o dílo pouze
na základě povolení k přijímání a užívání lihu osvobozeného od daně podle zákona
o spotřebních daních. Toto povolení nelze převádět na jinou osobu.
(2) Povolení podle odstavce 1 u zvláštně denaturovaného lihu, který je denaturován
lékařským benzinem a určen pro poskytovatele zdravotních služeb, který tento líh
prokazatelně potřebuje pro poskytování zdravotních služeb, se vyžaduje jen v případech
stanovených prováděcím předpisem.
(3) Právnické nebo fyzické osoby uvádějící líh do volného daňového oběhu
nebo přejímající líh uvedený v § 11 odst. 1 písm. a), b), c), d) bodech 1 a 3 a v
písm. f), pokud je osvobozen od daně podle zvláštního zákona,12) jsou povinny zjišťovat
množství lihu, evidovat líh uvedený do volného daňového oběhu a přejímaný líh a vystavovat
dodací a přejímací list způsobem a za podmínek, které stanoví prováděcí právní předpis.
§ 13
Omezení při výrobě, úpravě, použití a uvádění lihu do oběhu
(1) Při výrobě, úpravě a použití lihu je zakázáno
a) mísit navzájem líh kvasný, líh sulfitový a líh syntetický,
b) používat líh syntetický, líh sulfitový, líh kvasný surový, líh kvasný
rafinovaný technický, líh kvasný bezvodý k výrobě lihovin nebo potravin a léčiv obsahujících
líh a uvádět výrobky obsahující uvedené druhy lihu do oběhu,
c) používat denaturovaného lihu k jiným účelům, než stanoví prováděcí
předpis,
d) vylučovat denaturační prostředky z denaturovaného lihu a pozměňovat
vlastnosti denaturovaného lihu,
e) používat pro výrobu lihu obecně denaturovaného líh kvasný rafinovaný
jemný, líh kvasný rafinovaný velejemný a líh kvasný rafinovaný velejemný neutrální
nebo líh syntetický destilačně rafinovaný,
f) provádění obecné denaturace lihu v autocisternách.
(2) Do oběhu je zakázáno uvádět líh
a) označený klamavým způsobem nebo způsobem vyvolávajícím nebezpečí záměny,13)
b) vadný,
c) neznámého původu,
d) vyrobený v rozporu s § 3 odst. 1, § 3a odst. 1 nebo § 4 odst. 1.
(3) Pro výrobu směsi s minerálním olejem určené pro pohon motorů nebo pro
výrobu tepla musí být použit líh kvasný bezvodý zvláštně denaturovaný pro tento účel
nebo kvasný bezvodý obecně denaturovaný a musí být vyrobený z biologicky rozložitelných
částí výrobků, které vznikly z provozování zemědělství nebo z provozování odvětví
zpracovatelského průmyslu, která na zemědělství navazují.
(4) Výrobu průtahových destilátů a výrobu lihových macerátů, digerátů,
perkolátů a trestí na destilačním zařízení lze provádět pouze na základě povolení
správce spotřební daně z lihu, který v povolení zároveň určí způsob zajištění destilačního
zařízení a případně způsob zjišťování množství lihu v těchto výrobcích.
§ 14
Skladování lihu
Líh smí být uskladněn jen v kalibrovaných6) nádržích opatřených zařízením,
které umožňuje spolehlivé zjištění množství skladovaného lihu.
§ 15
Zjišťování zásob a evidence lihu
(1) Správce spotřební daně z lihu zjišťuje zásoby lihu včetně množství
lihu obsaženého v zásobách surovin, polotovarů a hotových výrobků způsobem stanoveným
prováděcím předpisem, a to u právnických nebo fyzických osob, které
a) líh vyrábějí nebo upravují,
b) nakupují nebo dovážejí líh osvobozený od spotřební daně podle zvláštního
zákona13a) nebo tento líh pouze zpracovávají, s výjimkou lihu uvedeného v § 11 odst.
1 písm. e) a g).
(2) Právnické nebo fyzické osoby uvedené v odstavci 1 jsou povinny
a) vést evidenci o výrobě, příjmu, zásobách a vydání lihu a o množství
lihu obsaženého v zásobách surovin, polotovarů a hotových výrobků způsobem stanoveným
prováděcím předpisem a tuto evidenci uzavírat způsobem a ve lhůtách, které stanoví
prováděcí předpis,
b) evidenci podle písmene a) uchovávat po dobu deseti let a uzávěrky
této evidence předkládat správci spotřební daně z lihuu k prověření ve lhůtách stanovených
prováděcím předpisem,
c) ke dni uzávěrky evidence zjistit fyzickou zásobu lihu.
(3) Při zjišťování zásob lihu podle odstavce 1 se případný rozdíl mezi fyzickou
zásobou a zásobou vykázanou v evidenci podle odstavce 2 snižuje o výši skutečně zjištěných
ztrát, nejvýše však do výše norem ztrát lihu. Osvobození ztrát lihu od daně podle
zvláštního zákona12) je podmíněno vedením průkazné evidence, z níž je zřejmý základ
pro výpočet normovaných ztrát. V odůvodněných případech může Ministerstvo zemědělství
po dohodě s Generálním ředitelstvím cel povolit výjimku z prováděcího předpisu upravujícího
normy ztrát lihu.
§ 16
Oznamovací povinnost
(1) Právnické nebo fyzické osoby vyrábějící nebo upravující líh jsou povinny
oznámit správci spotřební daně z lihu
a) zahájení a ukončení sezónní výroby, rafinace, rektifikace a regenerace
lihu, a to nejpozději 15 dnů před zahájením a do 15 dnů po ukončení těchto činností,
b) přerušení výroby lihu na dobu delší než deset dnů, nejpozději do tří
dnů od každého přerušení,
c) poruchy a závady na měřidlech nebo porušení závěr, nejpozději následující
pracovní den po jejich zjištění,
d) ztráty lihu přesahující normy ztrát lihu, nejpozději následující pracovní
den po jejich zjištění.
(2) Právnické nebo fyzické osoby dovážející, prodávající nebo přemisťující
přístroje určené k výrobě nebo úpravě lihu jsou povinny oznámit Ministerstvu zemědělství
a místně příslušnému správci spotřební daně z lihu do tří dnů jméno, příjmení a místo
trvalého pobytu fyzické osoby nebo obchodní jméno a sídlo právnické osoby, kterým
bylo toto zařízení prodáno, nebo místo, kam bylo zařízení přemístěno.
§ 17
Přestupky fyzických osob
(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že
a) nechá si pro sebe vyrobit větší množství etanolu, než je stanoveno
v § 4 odst. 6 nebo tento etanol v rozporu s prohlášením podle § 4 odst. 8 písm. f)
neodebere do 3 měsíců ode dne jeho výroby,
b) neuskladní líh v kalibrovaných nádržích podle § 14,
c) poruší podmínku pro uvádění lihu do oběhu podle § 12,
d) použije denaturovaného lihu k jiným účelům, než stanoví prováděcí
právní předpis,
e) vylučuje denaturační prostředky z denaturovaného lihu a pozměňuje
jeho vlastnosti,
f) uvede do oběhu líh označený klamavým způsobem nebo způsobem vyvolávajícím
nebezpečí záměny,
g) uvede do oběhu líh vadný nebo líh neznámého původu,
h) uvede do oběhu líh vyrobený v rozporu s § 3 odst. 1, § 3a odst. 1
nebo § 4 odst. 1,
i) poruší zákaz pro výrobu, úpravu, použití a uvádění lihu do oběhu podle
§ 13 odst. 1 písm. a),
j) vyrobí průtahový destilát, lihový macerát, digerát, perkolát nebo
tresť na destilačním zařízení bez povolení správce spotřební daně z lihu podle §
13 odst. 4,
k) v rozporu s § 4 odst. 9
1. nabízí k prodeji nebo prodá ovocný destilát
vyrobený pěstitelským pálením,
2. skladuje ovocný destilát vyrobený pěstitelským pálením
v prostoru, ve kterém se prodávají lihoviny pro přímou osobní spotřebu nebo pro jiné
přímé osobní užití fyzickou osobou, nebo
l) vyrobí líh v rozporu s § 3 odst. 1, §
3a odst. 1 nebo § 4 odst. 1.
(2) Fyzická osoba se jako osoba dovážející, prodávající nebo přemisťující
přístroje určené k výrobě nebo úpravě lihu dopustí přestupku tím, že poruší oznamovací
povinnost podle § 16 odst. 2.
(3) Za přestupek lze uložit pokutu
a) do 500 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. a), b), k)
nebo odstavce 2,
b) do 1 000 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. j),
c) do 10 000 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. d), e),
h) a l),
d) do 20 000 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. i), nebo
e) do výše desetinásobku sazby spotřební daně stanovené pro líh zvláštním
zákonem3) a připadající na množství lihu obsaženého ve výrobku, jde-li o přestupek
podle odstavce 1 písm. c), f) a g).
§ 17a
Přestupky právnických a podnikajících fyzických osob
(1) Právnická nebo podnikající fyzická osoba se dopustí přestupku tím,
že
a) v rozporu s § 4 odst. 9
1. nabízí k prodeji nebo prodá ovocný destilát
vyrobený pěstitelským pálením, nebo
2. skladuje ovocný destilát vyrobený pěstitelským
pálením v prostoru, ve kterém se prodávají lihoviny pro přímou osobní spotřebu nebo
pro jiné přímé osobní užití fyzickou osobou,
b) neuskladní líh v kalibrovaných nádržích podle § 14,
c) poruší podmínku pro uvádění lihu do oběhu podle § 12,
d) použije denaturovaného lihu k jiným účelům, než stanoví prováděcí
právní předpis,
e) vylučuje denaturační prostředky z denaturovaného lihu a pozměňuje
jeho vlastnosti,
f) uvede do oběhu líh označený klamavým způsobem nebo způsobem vyvolávajícím
nebezpečí záměny,
g) uvede do oběhu líh vadný nebo líh neznámého původu,
h) uvede do oběhu líh vyrobený v rozporu s § 3 odst. 1, § 3a odst. 1
nebo § 4 odst. 1,
i) poruší zákazy pro výrobu, úpravu, použití a uvádění lihu do oběhu
podle § 13 odst. 1 písm. a) nebo b), nebo
j) vyrobí líh v rozporu s § 3 odst. 1, § 3a odst. 1 nebo § 4 odst. 1.
(2) Právnická nebo podnikající fyzická osoba se jako provozovatel pěstitelské
pálenice dopustí přestupku tím, že
a) nevede o každém případu pěstitelského pálení evidenci podle § 4 odst.
10,
b) provozuje výrobní zařízení pěstitelské pálenice, které neodpovídá
popisu a nákresu výrobního zařízení, jak byl přiložen k žádosti o vydání povolení
k pěstitelskému pálení podle § 4 odst. 1,
c) při výrobě ovocného destilátu smísí dohromady suroviny pěstitelů bez
jejich písemného prohlášení o souhlasu podle § 4 odst. 8 písm. e), nebo
d) použije k pálení jiné suroviny, než je stanoveno v § 4 odst. 4.
(3) Právnická nebo podnikající fyzická osoba se jako osoba vyrábějící
nebo upravující líh dopustí přestupku tím, že
a) poruší povinnost při měření lihu podle § 7 odst. 1 písm. a) nebo b),
b) poruší povinnost při měření lihu podle § 7 odst. 1 písm. c) nebo d),
c) poruší oznamovací povinnost podle § 16 odst. 1 písm. a) až d),
d) nedodrží podmínku pro výrobu lihu podle § 5 nebo zákaz pro výrobu,
úpravu, použití a uvádění lihu do oběhu podle § 13 odst. 4,
e) poruší povinnost uloženou v § 13 odst. 5,
f) poruší podmínku pro denaturaci lihu podle § 9 odst. 1 a 2,
g) použije pro denaturovaný líh denaturační prostředek dodaný kupujícím,
aniž by od kupujícího převzala vzorek denaturačního prostředku a osvědčení o jeho
druhu a koncentraci vydané podle zvláštního zákona7), nebo
h) vyrobí průtahový destilát, lihový macerát, digerát, perkolát nebo
tresť na destilačním zařízení bez povolení správce spotřební daně z lihu podle §
13 odst. 4.
(4) Právnická nebo podnikající fyzická osoba se jako osoba uvedená v
§ 15 odst. 1 dopustí přestupku tím, že
a) nevede a neuzavírá evidenci podle § 15 odst. 2 písm. a),
b) neuchová nebo nepředloží správci spotřební daně z lihu evidenci podle
§ 15 odst. 2 písm. b), nebo
c) nezjistí ke dni uzávěrky evidence fyzickou zásobu lihu.
(5) Právnická nebo podnikající fyzická osoba se jako osoba dovážející, prodávající
nebo přemisťující přístroje určené k výrobě nebo úpravě lihu dopustí přestupku tím,
že poruší oznamovací povinnost podle § 16 odst. 2.
(6) Právnická nebo podnikající fyzická osoba se jako provozovatel lihovaru
nebo zvláštního lihovaru dopustí přestupku tím, že nevyhotoví záznam o denaturaci
lihu podle § 9 odst. 3 písm. a) až e).
(7) Právnická nebo podnikající fyzická osoba se jako provozovatel lihovaru
nebo zvláštního lihovaru dopustí přestupku tím, že poruší povinnost změřit množství
lihu či denaturačního prostředku určeného a užitého k denaturaci podle § 9 odst.
5.
(8) Za přestupek lze uložit pokutu
a) do 100 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. a), odstavce
2 písm. a) nebo odstavce 6,
b) do 500 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. b), odstavce
2 písm. b), c) a d), odstavce 3 písm. b) a c) nebo odstavců 4 a 5,
c) do 1 000 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 3 písm. f) a h)
nebo odstavce 7,
d) do 10 000 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. d), e),
h) a j) nebo odstavce 3 písm. d), e) a g),
e) do 20 000 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. i) nebo
odstavce 3 písm. a), nebo
f) do výše desetinásobku sazby spotřební daně stanovené pro líh zvláštním
zákonem3) a připadající na množství lihu obsaženého ve výrobku, jde-li o přestupek
podle odstavce 1 písm. c), f) a g).
§ 17b
Společná ustanovení k přestupkům
(1) Přestupky podle § 17 odst. 1 písm. f) a g) § 17a odst. 1 písm. f) a g)
projednává Státní zemědělská a potravinářská inspekce (dále jen "Inspekce")15). Ostatní
přestupky projednává správní orgán, který je správcem spotřební daně z lihu. Přestupky
podle § 17 odst. 1 písm. h) a l) a § 17a odst. 1 písm. h) a j) může projednat na
místě též orgán Policie České republiky.
(2) Pokutu vybírá orgán, který ji uložil.
ČÁST DRUHÁ
DOPLNĚNÍ ZÁKONA Č. 455/1991 SB., O ŽIVNOSTENSKÉM PODNIKÁNÍ (ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON),
VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ
§ 18
Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve
znění zákona č. 231/1992 Sb., zákona České národní rady č. 591/1992 Sb., zákona č.
600/1992 Sb., zákona č. 273/1993 Sb., zákona č. 303/1993 Sb., zákona č. 38/1994 Sb.,
zákona č. 42/1994 Sb., zákona č. 136/1994 Sb., zákona č. 200/1994 Sb., zákona č.
237/1995 Sb., zákona č. 286/1995 Sb., zákona č. 94/1996 Sb., zákona č. 95/1996 Sb.,
zákona č. 147/1996 Sb., zákona č. 19/1997 Sb. a zákona č. 49/1997 Sb., se doplňuje
takto:
V příloze č. 3 KONCESOVANÉ ŽIVNOSTI se skupina č. 314: Ostatní na konci
doplňuje takto:
1 2 3 4 5 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "Výroba a úprava kvasného lihu a) vysokoškolské vzdělání Ministerstvo zemědělství zákon č. 61/1997 Sb., (s výjimkou ovocných destilátů v oboru potravinářské o lihu a o změně a získaných pěstitelským pálením) technologie, chemie, doplnění zákona č. zemědělství, lékařství, 455/1991 Sb., farmacie nebo veterinárního o živnostenském lékařství nebo podnikání b) středoškolské vzdělání (živnostenský zákon), v oboru potravinářské technologie, ve znění pozdějších chemie, zemědělství nebo v oboru předpisů, a zákona farmaceutický laborant zakončené ČNR č. 587/1992 Sb., maturitní zkouškou a o spotřebních daních, 3 roky praxe ve znění pozdějších předpisů, (zákon o lihu) Výroba a úprava lihu a) vysokoškolské vzdělání Ministerstvo průmyslu zákon č. 61/1997 Sb. sulfitového nebo lihu v oboru chemie nebo a obchodu syntetického b) středoškolské vzdělání v oboru chemie zakončené maturitní zkouškou a 3 roky praxe
ČÁST TŘETÍ
ZMĚNA A DOPLNĚNÍ ZÁKONA ČESKÉ NÁRODNÍ RADY Č. 587/1992 SB., O SPOTŘEBNÍCH DANÍCH,
VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ
ČÁST ČTVRTÁ
SPOLEČNÁ, PŘECHODNÁ A ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ
§ 20
Vztah ke správnímu řádu a k daňovému řádu
(1) Na rozhodování Ministerstva zemědělství podle § 15 odst. 3 se vztahuje
správní řád.16)
(2) Při výkonu působnosti podle tohoto zákona postupuje správce spotřební
daně z lihu podle daňového řádu s výjimkou řízení o přestupcích.
§ 21
Zmocňovací ustanovení
(1) Ministerstvo zemědělství stanoví vyhláškou v dohodě s Ministerstvem
průmyslu a obchodu
a) technické
požadavky na výrobní zařízení lihovaru, zvláštního lihovaru, zařízení pro skladování
lihu, mísicí zařízení pro kontinuální denaturaci a požadavky na jejich uspořádání,
b) metody stanovení objemového množství a objemové koncentrace a způsob výpočtů množství
lihu vyjádřeného v měřicích jednotkách,
c) druhy denaturačních prostředků,
způsoby jejich měření, jejich minimální množství a účel použití denaturovaného lihu,
d) podrobnější členění základních druhů lihu a jejich kvalitativní znaky včetně metod
jejich stanovení,
e) normy ztrát lihu.
(2) Ministerstvo financí stanoví vyhláškou
a) způsob a technické podmínky pro zajištění výrobního zařízení lihovaru
a zvláštního lihovaru,
b) způsob znehodnocování úkapů a dokapů z pěstitelského pálení a některých
odpadních produktů vzniklých při výrobě lihu v ovocných lihovarech,
c) způsob znehodnocování lutrových vod,
d) způsob měření a zaznamenávání teplot lihu protékajícího měřidlem a způsob
měření lihu při poruše měřidla,
e) soustavy a typy měřidel, podmínky jejich umístění, zajištění, používání,
postup při provádění oprav, běžných úprav, postup při provádění váhové měrné zkoušky
měřidla a při kontrole měřidla,
f) způsob a lhůty při zjišťování a vypočítávání množství vyrobeného lihu,
g) způsob a technické podmínky zjišťování množství, způsob evidence a vystavování
dodacího a přejímacího listu při vyskladňování a přejímce lihu,
h) způsob zjišťování zásob lihu,
i) způsob vedení evidence o výrobě, příjmu, zásobách a vydání lihu a o
množství lihu obsaženého v zásobách, včetně způsobu zaokrouhlování množství lihu
v měřicích jednotkách, způsob a lhůty pro uzavírání evidence a lhůty pro předkládání
uzávěrky evidence celním úřadům,
j) postup při prodeji nebo dovozu zvláštně denaturovaného lihu denaturovaného
lékařským benzinem a určeného pro poskytovatele zdravotních služeb,
k) způsoby a lhůty pro ověření správného provádění kontinuální denaturace
lihu.
§ 22
Přechodná ustanovení
(1) Právnické nebo fyzické osoby oprávněné k výrobě lihu podle předpisů platných
před účinností tohoto zákona mohou v této činnosti pokračovat po dobu jednoho roku
ode dne, kdy zákon nabude účinnosti. Po uplynutí této lhůty oprávnění podle dřívějších
předpisů zanikají.
(2) Povolení k vyskladnění nebo uvedení lihu do oběhu vydaná podle předpisů
platných před účinností tohoto zákona zůstávají v platnosti až do uplynutí doby,
na kterou byla vydána.
§ 23
Zrušovací ustanovení
Zrušují se:
1. § 6 a 7 zákona č. 63/1950 Sb., o úpravě hospodaření s tabákem, solí
a lihem a o zrušení státních finančních monopolů,
2. § 76 zákona České národní rady č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků,
3. vyhláška Federálního ministerstva zemědělství č. 16/1972 Sb., o hospodaření
s lihem, ve znění vyhlášky Federálního ministerstva hospodářství č. 66/1991 Sb.,
4. vyhláška Federálního ministerstva financí č. 17/1972 Sb., o kontrole
výroby a oběhu lihu, ve znění vyhlášky Ministerstva financí č. 193/1993 Sb. a vyhlášky
Ministerstva financí č. 7/1994 Sb.,
5. vyhláška Ministerstva zemědělství a výživy České socialistické republiky
č. 76/1988 Sb., o pěstitelském pálení ovoce.
Zeman v. r.
Havel v. r.
Klaus v. r.
Vybraná ustanovení novel
Čl. VI zákona č. 37/2008 Sb.
Přechodné ustanovení
Provozovatelé lihovarů a provozovatelé zvláštních lihovarů provádějící kontinuální
denaturaci lihu podle zákona č. 61/1997 Sb., ve znění účinném do dne nabytí účinnosti
tohoto zákona, na výrobních zařízeních a zařízeních pro úpravu lihu, která budou
používat k denaturaci lihu podle § 5 odst. 7 zákona č. 61/1997 Sb., ve znění účinném
ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, jsou povinni požádat celní úřad o zajištění
těchto zařízení závěrami celního úřadu podle § 5 odst. 7 zákona č. 61/1997 Sb., ve
znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, a to do 15 dnů ode dne nabytí
účinnosti tohoto zákona.
1a) § 16 vyhlášky č. 335/1997 Sb., ve znění vyhlášky č. 45/2000 Sb.
2) Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve
znění pozdějších předpisů.
2a) § 52 odst. 1 zákona č. 455/1991 Sb., ve znění zákona č. 286/1995 Sb.
2c) Zákon č. 570/1991 Sb., o živnostenských úřadech, ve znění pozdějších předpisů.
2d) § 27 odst. 2 zákona č. 455/1991 Sb., ve znění zákona č. 356/1999 Sb.
3) § 70 zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních.
4a) § 13 zákona č. 1/1992 Sb., o mzdě, odměně za pracovní pohotovost a o průměrném
výdělku.
6) Zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění pozdějších předpisů.
6a) Příloha č. 2 vyhlášky č. 141/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobu,
skladování a zpracování lihu, ve znění pozdějších předpisů.
7) § 10 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně
a doplnění některých zákonů.
8) § 71 odst. 1 písm. a), d) a f) zákona č. 353/2003 Sb.
9) § 3 písm. i) zákona č. 353/2003 Sb.
12) Zákon č. 353/2003 Sb.
13) Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů.
13a) § 71 odst. 1 písm. a), c), d), f) a g) zákona č. 353/2003 Sb.
15) Zákon č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci, ve
znění pozdějších předpisů.
15b) Vyhláška č. 229/2004 Sb., kterou se stanoví požadavky na pohonné hmoty pro
provoz vozidel na pozemních komunikacích a způsob sledování a monitorování jejich
jakosti.
16) Zákon č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní řád).