Zákon č. 152/2024 Sb., o mimořádném odpuštění penále z pojistného na veřejné zdravotní pojištění

Schválený:
152/2024 Sb.
ZÁKON
ze dne 21. května 2024
o mimořádném odpuštění penále z pojistného na veřejné zdravotní pojištění
Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:
 
§ 1
Předmět úpravy
(1) Tento zákon upravuje mimořádný zánik odpuštěním
a) penále z pojistného,
b) exekučních nákladů podle daňového řádu spojených s výkonem exekuce pojistného spravovaných zdravotními pojišťovnami (dále jen "exekuční náklady").
(2) Pojistným se pro účely tohoto zákona rozumí pojistné na veřejné zdravotní pojištění, pokud je jeho plátcem podle zákona o veřejném zdravotním pojištění fyzická osoba.
 
§ 2
Obecná ustanovení
(1) Při mimořádném zániku penále z pojistného a exekučních nákladů odpuštěním se postupuje podle zákona o veřejném zdravotním pojištění a podle zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, nestanoví-li tento zákon jinak.
(2) Příslušnou zdravotní pojišťovnou se rozumí zdravotní pojišťovna, která eviduje nedoplatek na penále z pojistného podle § 4 písm. a) nebo nedoplatek na exekučních nákladech podle § 4 písm. b).
(3) Rozhodným dnem je 31. prosinec 2023.
 
§ 3
Dlužné pojistné
Dlužným pojistným se pro účely tohoto zákona rozumí nezaplacené pojistné, které je evidováno příslušnou zdravotní pojišťovnou a pro jehož vymožení byla nejpozději k rozhodnému dni nařízena daňová exekuce podle daňového řádu.
 
§ 4
Předmět mimořádného zániku odpuštěním
Předmětem mimořádného zániku odpuštěním je
a) penále z pojistného, které ke dni doručení žádosti podle § 5 odst. 1 písm. a) nebylo uhrazeno a pro jehož vymožení byla nejpozději k rozhodnému dni nařízena daňová exekuce podle daňového řádu (dále jen "neuhrazené penále"),
b) částka exekučních nákladů daňové exekuce související s vymáháním dlužného pojistného nebo neuhrazeného penále, které byly stanoveny exekučním příkazem vydaným nejpozději v rozhodný den a které nebyly do dne doručení žádosti podle § 5 odst. 1 písm. a) uhrazeny.
 
§ 5
Mimořádný zánik neuhrazeného penále a exekučních nákladů odpuštěním
(1) Neuhrazené penále z dlužného pojistného a exekuční náklady zanikají odpuštěním, pokud
a) fyzická osoba písemně požádala příslušnou zdravotní pojišťovnu v období ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona do 30. listopadu 2024 o jejich odpuštění a
b) došlo k úplnému uhrazení dlužného pojistného, se kterým toto neuhrazené penále a exekuční náklady souvisí, do 31. prosince 2024 nebo do dne splatnosti poslední splátky stanoveného podle § 7 v případě rozložení úhrady dlužného pojistného na splátky.
(2) Exekuční náklady zanikají odpuštěním pouze v případě, že došlo k uhrazení nebo zániku všech nedoplatků, pro které byla daňová exekuce nařízena.
(3) Nelze-li žádosti podle odstavce 1 vyhovět, příslušná zdravotní pojišťovna o tom plátce pojistného vhodným způsobem vyrozumí.
 
§ 6
Vyloučení mimořádného zániku neuhrazeného penále a exekučních nákladů
Tento zákon se nepoužije na
a) pojistné, penále a exekuční náklady vymáhané prostřednictvím soudního exekutora,
b) pojistné a penále u plátce, vůči kterému bylo zahájeno insolvenční řízení1).
 
§ 7
Rozložení úhrady dlužného pojistného na splátky
(1) Úhrada dlužného pojistného je rozložena na splátky ode dne podání oznámení fyzické osoby o tomto rozložení úhrady, pokud
a) je toto oznámení podáno u příslušné zdravotní pojišťovny v období ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona do 30. listopadu 2024,
b) dlužné pojistné je vyšší než 5 000 Kč.
(2) Výše dlužného pojistného se pro účely rozložení dlužného pojistného na splátky zjišťuje ke dni podání oznámení dlužníka o rozložení úhrady dlužného pojistného ve splátkách a výše jednotlivých splátek se stanoví za kalendářní měsíce.
(3) Úhrada dlužného pojistného podle odstavce 1 nepřesahující výši 50 000 Kč je rozložena do 12 po sobě jdoucích měsíčních splátek.
(4) Úhrada dlužného pojistného podle odstavce 1, které je vyšší než 50 000 Kč, je rozložena do 36 po sobě jdoucích měsíčních splátek.
(5) Splatnost první splátky je nejpozději do 31. prosince 2024. Splatnost dalších splátek je nejpozději poslední den příslušného kalendářního měsíce.
(6) Výše první až předposlední splátky se stanoví jako podíl dlužného pojistného a počtu splátek, který se zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru. Poslední splátka činí zbývající část dlužného pojistného.
(7) Příslušná zdravotní pojišťovna po podání oznámení podle odstavce 1 bezodkladně informuje dlužníka o výši jednotlivých splátek, o jejich splatnosti, způsobu jejich úhrady a o platebních údajích.
(8) Není-li některá ze splátek uhrazena nejpozději v den splatnosti podle odstavce 5 nebo ve výši podle odstavce 6, zaniká možnost zaplatit dlužné pojistné ve splátkách a penále z dlužného pojistného a exekuční náklady nezanikají odpuštěním podle tohoto zákona. Příslušná zdravotní pojišťovna žadatele o této skutečnosti vhodným způsobem vyrozumí.
 
§ 8
Důsledky rozložení úhrady dlužného pojistného na splátky
(1) Dosud neuhrazené penále podle § 4 odst. 1 písm. a), které souvisí s dlužným pojistným, jehož úhrada byla rozložena na splátky podle § 7, nebude po dobu tohoto rozložení na splátky vymáháno.
(2) Jsou-li ke dni podání oznámení podle § 7 odst. 1 splněny podmínky podle § 7 odst. 1, příslušná zdravotní pojišťovna exekuci vedenou podle daňového řádu odloží.
 
§ 9
Účinnost
Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. července 2024.
Pekarová Adamová v. r.
Pavel v. r.
Fiala v. r.
1) Zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů.