138/1960 Sb. , kterým se mění a doplňuje zákon o správních poplatcích

Schválený:
138/1960 Sb.
ZÁKONNÉ OPATŘENÍ
předsednictva Národního shromáždění
ze dne 14. září 1960,
kterým se mění a doplňuje zákon o správních poplatcích
Předsednictvo Národního shromáždění Československé socialistické republiky se usneslo podle čl. 60 odst. 2 ústavy na tomto zákonném opatření:
Čl.I
Zákon č. 105/1951 Sb., o správních poplatcích, se mění a doplňuje takto:
1. § 3 odst. 2 se zrušuje.
2. § 5 odst. 1 zní:
"(1) Způsob vyměření, splatnost a způsob placení poplatků stanoví ministerstvo financí, které může též stanovit, že vedle poplatku se nepožaduje náhrada výdajů spojených s provedením poplatných úkonů."
3. § 10 odst. 2 až 4 zní:
"(2) Ministerstvo financí může přiznat osvobození ode všech nebo jen od některých druhů poplatků i jiným orgánům, osobám nebo skupinám osob, než jsou uvedeny v odstavci 1, stanovit věcná osvobození pro určité úkony, učinit opatření k zamezení nebo zmírnění tvrdostí anebo povolit jiné úlevy.
(3) Ministerstvo financí může pověřit národní výbory a jiné orgány, aby povolovaly úlevy v jednotlivých případech.
(4) Ministerstvo zahraničních věcí a zastupitelské úřady mohou poplatky jimi vybírané snížit nebo prominout také z důvodu vzájemnosti nebo z důvodu obecného zájmu."
4. § 10 odst. 5 se zrušuje.
5. § 14 zní:
"Pro řízení, vybírání a vymáhání ve věcech poplatků podle tohoto zákona platí všeobecné předpisy o řízení ve věcech daňových a o vymáhání daní."
6. § 16 zní:
"(1) Správní poplatky jsou příjmem státního rozpočtu.
(2) Ministerstvo financí může stanovit, že poplatky za úkony národních výborů jsou přímým příjmem rozpočtů národních výborů; v těchto případech se poplatky nevybírají kolkovými známkami."
Čl.II
Toto zákonné opatření nabývá účinnosti ode dne 1. ledna 1961.
Novotný v. r.
v z. Valo v. r.
v z. Dolanský v. r.