570/1990 Sb. o správních poplatcích

Schválený:
570/1990 Sb.
VYHLÁŠKA
federálního ministerstva financí,
ministerstva financí České republiky
a ministerstva financí Slovenské republiky
ze dne 19. prosince 1990
o správních poplatcích
změna: 522/1991 Sb.
změna: 411/1992 Sb.
Federální ministerstvo financí, ministerstvo financí České republiky a ministerstvo financí Slovenské republiky stanoví v dohodě se zúčastněnými ústředními orgány podle § 17 odst. 1 zákona č. 105/1951 Sb., o správních poplatcích, ve znění zákonného opatření předsednictva Národního shromáždění č. 138/196 Sb. (dále jen "zákon"):
Vyměřování a placení správního poplatku
 
§ 1
(1) Orgány státní správy České a Slovenské Federativní Republiky, České republiky a Slovenské republiky a jiné orgány státní správy 1) (dále jen "správní orgány") vyměřují a vybírají správní poplatky (dále jen "poplatky") za úkony, které jsou jako předměty poplatků stanoveny v sazebnících poplatků I a II (dále jen "sazebník"). Sazebník uvedený v příloze této vyhlášky je její nedílnou součástí. Za orgány státní správy České republiky a Slovenské republiky se pro účely této vyhlášky považují i státní archívy.
(2) Sazby poplatků jsou stanoveny pevnou částkou nebo procentem ze základu poplatku s výjimkou položky 80 sazebníku.
(3) Základem poplatku stanoveného procentem je cena nebo hodnota předmětem úkonu, která je platná v místě a v čase provedení tohoto úkonu. Poplatník sdělí cenu nebo hodnotu předmětu úkonu správnímu orgánu vyměřujícímu poplatek; neučiní-li tak, zjistí správní orgán cenu nebo hodnotu předmětu úkonu na náklady poplatníka.
(4) Základ poplatku stanoveného procentem se zaokrouhluje na celé desítky Kčs nahoru, pokud není v jednotlivých případech v sazebníku stanoveno jinak. Poplatky se zaokrouhlují na celé koruny dolů.
 
§ 2
(1) Poplatky stanovené v sazebníku pevnou částkou se platí bez vyměření a jsou splatná okamžitě při podání. Pokud nebyl poplatek zaplacen při podání, je poplatek splatný do 15 dnů ode dne doručení výzvy správního orgánu k zaplacení poplatku, není-li v jednotlivých položkách sazebníku stanoveno jinak.
(2) Poplatky za úkony, které byly provedeny, i když nebyl poplatek zaplacen, 2) jsou splatné do 15 dnů ode dne doručení platebního výměru.
(3) Poplatky stanovené v sazebníku procentem z ceny nebo hodnoty předmětu úkonu se vyměřují před provedením úkonu a jsou splatné do 15 dnů ode dne doručení platebního výměru, pokud není v jednotlivých případech v sazebníku stanoveno jinak.
(4) Poplatky vyměřované a vybírané správními orgány České a Slovenské Federativní Republiky a české republiky a Slovenské republiky se platí kolkovými známkami, jestliže poplatek nepřevyšuje 1000,- Kčs, s výjimkou poplatků placených u československých zastupitelských úřadů, nebo převodem z účtu u peněžního ústavu, anebo poštovní poukázkou, popřípadě v hotovosti.
(5) Poplatky vyměřované a vybírané okresními úřady a obecními úřady se platí převodem z účtu peněžního ústavu, poštovní poukázkou nebo v hotovosti u těchto úřadů. Poplatky vyměřované a vybírané okresními a obvodními úřady ve Slovenské republice se mohou platit i kolkovými známkami, jestliže poplatek nepřevyšuje 1000 Kčs.
(6) Správní orgán odpovídá za včasné a ve správné výši zaplacené poplatky, popřípadě za řádné vymáhání nezaplacených poplatků.
(7) Poplatky vyměřované a vybírané správními orgány České a Slovenské Federativní Republiky a České republiky a Slovenské republiky s výjimkou poplatků placených kolkovými známkami se platí na účet státního rozpočtu československé federace nebo na účet státního rozpočtu příslušné republiky vedený finančním úřadem místně příslušným podle sídla správního orgánu, který úkon provedl. Federální ministerstvo financí České republiky nebo ministerstvo financí Slovenské republiky v odůvodněných případech mohou stanovit jinak.
 
§ 3
(1) Správní orgány vyměřují a vybírají poplatky v československých korunách, s výjimkou uvedenou v odstavcích 2 a 4.
(2) Československé zastupitelské úřady vyměřují a vybírají poplatky, které jsou stanoveny procentem, v této cizí měně, ve které je vyjádřen základ poplatku. Poplatky stanovené pevnou částkou nebo rozpětím vybírají v měně státu, v němž mají své sídlo, a to po provedeném přepočtu československé měny na cizí měnu podle odstavce 3. Československý zastupitelský úřad může přijmout placení poplatku i v měně jiného státu, než ve kterém má své sídlo; tato měna však musí být znamenána v kursovním lístku Státní banky československé.
(3) Přepočet československé měny na cizí měnu a naopak se provádí podle příslušného kursu platného pro nákup valut, který je uveden v kursovním lístku Státní banky československé v době vyměření nebo oznámení podniku.
(4) Poplatník, který je devizovým cizozemcem, platí poplatek na hraničním přechodu České a Slovenské Federativní Republiky v souladu s devizovým zákonem v cizí měně, nemá-li k dispozici československou měnu.
 
§ 4
Osvobození
(1) Kromě orgánů osvobozených od poplatků podle § 10 odst. 1 zákona, obcí a orgánů místní státní správy 2a) a osob osvobozených v rozsahu uvedeném v položkách sazebníku a kromě dalších osvobození zakotvených v mezinárodních ujednáních, kterými je Česká a Slovenská Federativní Republika vázána, jsou od poplatků dále osvobozeni diplomatičtí zástupci pověření v České a Slovenské Federativní Republice, konzulové z povolání a další osoby, které podle mezinárodního práva požívají výsad a imunit, za předpokladu, že nejsou československými státními občany a že je zaručena vzájemnost. 3)
(2) Kromě úkonů osvobozených v rozsahu uvedeném v položkách sazebníku a kromě osvobození zakotvených v mezinárodních ujednáních, kterými je Česká a Slovenská Federativní Republika vázána, jsou od poplatků dále osvobozeny úkony k provádění československých obecně závazných předpisů a nemocenském zabezpečení, o zabezpečení matky a dítěte, o sociálním zabezpečení, a o zmírnění následků majetkových křivd 3a).
(3) V rozsahu uvedeném v položkách sazebníku jsou správní orgány zmocněny poplatek snížit, zvýšit, popřípadě od jeho vybrání upustit.
(4) Okresní úřad může v jednotlivých odůvodněných případech s výjimkou položky 12 písmeno b), k zamezení nesrovnalostí nebo zmírnění tvrdostí poplatek snížit, nebo prominout, jde-li o úkon prováděný okresním nebo obecním úřadem. Obdobně postupují finanční ředitelství, jde-li o úkony prováděné správními orgány republiky.
 
§ 5
Vrácení poplatku
(1) Správní orgán, který vyměřil nebo vybral poplatek, rozhodne o vrácení zaplaceného poplatku v plné výši, jestliže nedošlo k provedení úkonu nebo k věcnému projednání bez zavinění poplatníka, anebo poplatek byl zaplacen, aniž byl k tomu poplatník povinen.
(2) Správní orgán, který vyměřil nebo vybral poplatek, vrátí částku, o kterou poplatník zaplatil na poplatek více než byl povinen nebo o kterou byl zaplacený poplatek dodatečně na žádost poplatníka snížen nebo prominut.
(3) Správní orgán, který vyměřil nebo vybral poplatek, rozhodne na žádost poplatníka, zda a jaká část zaplaceného poplatku se vrátí, nedošlo-li vinou poplatníka k provedení úkonu, za který byl poplatek zaplacen. Správní orgán může vrátit nejvýše 65 % z částky zaplacené na poplatek. Vrácené částky se zaokrouhlují na celé Kčs dolů.
(4) Poplatek se nevrátí, nepřesahuje-li částku 30,- Kčs.
(5) Nárok na vrácení poplatku (přeplatku) zaniká uplynutím tří let od počátku kalendářního roku následujícího po roce, v němž byl poplatek zaplacen.
 
§ 6
Příslušnost ke stanovení sazeb poplatků a rozpočtové určení
(1) Poplatky uvedené v sazebníku I stanoví ministerstvo financí České republiky a ministerstvo financí Slovenské republiky. Poplatky uvedené v sazebníku II stanoví federální ministerstvo financí.
(2) Poplatky podle položek sazebníku I jsou příjmem státního rozpočtu příslušné republiky, okresního úřadu v České republice nebo obce, a to podle příslušnosti správního orgánu, který úkon provádí. Poplatky placené kolkovými známkami jsou příjmem státního rozpočtu republiky.
(3) Poplatky podle položek sazebníku II jsou příjmem státního rozpočtu československé federace s výjimkou poplatků placených kolkovými známkami.
 
§ 7
Dohlídky
(1) V rámci výkonu státní správy se finanční úřady a finanční ředitelství přesvědčují dohlídkami u správních orgánů federace a republik, s výjimkou okresních úřadů v České republice a obecních úřadů, o správnosti a včasnosti vyměření, vybírání a placení poplatků, které jsou příjmem státního rozpočtu československé federace nebo státního rozpočtu příslušné republiky. Za tím účelem vedou správní orgány evidenci o poplatcích.
(2) Obdobně postupují okresní úřady, jde-li o poplatky, které jsou příjmem rozpočtů okresních úřadů a obcí v České republice.
Přechodná a závěrečná ustanovení
 
§ 8
Za udržování platnosti autorského osvědčení podle § 81 odst. 6 zákona č. 527/1990 Sb. vyměřuje správní orgán poplatek podle položky 107 sazebníku II vyhlášky č. 570/1990 Sb.
 
§ 9
Zrušuje se vyhláška federálního ministerstva financí, ministerstva financí, cen a mezd České socialistické republiky a ministerstva financí, cen a mezd Slovenské socialistické republiky č. 231/1988 Sb., o správních poplatcích, ve znění vyhlášky č. 39/1990 Sb. a vyhlášky č. 310/1990 Sb.
 
§ 10
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 1991.
Ministr financí české a Slovenské Federativní Republiky:
Ing. Klaus CSc. v. r.
Ministr financí České republiky:
Ing. Špaček v. r.
Ministr financí Slovenské republiky:
Ing. Kováč CSc. v. r.
 
Příl.1
Sazebník I.
správních poplatků
                     Poznámka k sazebníku I.

Podle  položek tohoto  sazebníku vybírají  poplatky obecní  úřady,
okresní úřady, obvodní úřady  a správní orgány republik.
Položka 1

Schválení výměny (dohody o výměně)  dvou bytů nebo dvou
nebytových prostor ...................................... Kčs 20,-



                                    Poznámka:

Za schválení  výměny (dohody o  výměně) každého dalšího  bytu nebo
nebytového  prostoru vybere  správní orgán  20 Kčs  za každý další
byt.


Položka 2

Povolení změny:
 a) příjmení hanlivého, výstředního, směšného,
    zkomoleného, cizojazyčného nebo příjmení
    rozvedeného manžela na předešlé příjmení ........... Kčs  20,-
 b) jména nebo příjmení v ostatních případech........... Kčs 500,-


                           Osvobození:

 1. Od poplatku  podle této položky je  osvobozena změna příjmení,
k níž  dochází prohlášením  rozvedeného manžela,  že přijímá  opět
předešlé  anebo původní  rodné příjmení,  byla-li tato  skutečnost
oznámena do 1 měsíce po nabytí právní moci rozhodnutí o rozvodu.

 2. Od poplatku podle této položky je osvobozena změna nebo oprava
jména  osvojených  dětí  nebo  změna,  kterou  je  nutno provést v
důsledku nesprávných (neúplných) zápisů v matrice.


                            Poznámky:

 1. Oprava  jména a  příjmení  osoby  v případě  transsexuality se
    považuje za změnu v důsledku nesprávného zápisu v matrice.

 2. Za  změnu  příjmení  manželů  a  jejich  nezletilých  dětí  na
    společné příjmení se vybere jeden poplatek.

 3. Podle písmene  a) této položky se  vybere poplatek za povolení
    změny příjmení  dítěte svěřeného do  náhradní rodinné péče  na
    příjmení  opatrovníka na  společné příjmení  pěstounů nebo  na
    příjmení dohodnuté pro jejich  vlastní děti, pokud opatrovníky
    nebo   pěstouny   jsou   prarodiče   nebo   sourozenci  rodičů
    nezletilých dětí.

 4. Za změnu příjmení více nezletilých dětí téhož rodiče se vybere
    jen jeden poplatek.


Položka 3

 a) Povolení uzavřít manželství u  jiného než
    příslušného obecního úřadu ......................... Kčs 100,-
 b) Uzavření manželství jiným než příslušným
    obecním úřadem ..................................... Kčs 300,-
 c) Povolení  uzavřít manželství  mimo stanovenou
    dobu nebo mimo úředně určenou místnost ............. Kčs 300,-


                           Osvobození:

 1. Od poplatku podle této  položky jsou osvobozeny osoby, jejichž
život  je  přímo  ohrožen,  a  občané  těžce  zdravotně postižení,
držitelé průkazu ZTP nebo ZTP-P.

 2. Od poplatku podle písmen a)  a b) této položky jsou osvobozeni
snoubenci, kteří uzavírají manželství u obecního úřadu příslušného
podle místa přechodného pobytu v místě pracoviště jednoho z nich.
                            Poznámka:

 1. Poplatek podle této položky se vybere od jednoho ze snoubenců.

 2. Poplatek podle  této položky se  vybere i od  cizinců, 4) kteří
mají  na území  České  a  Slovenské Federativní  Republiky povolen
trvalý pobyt.
 3.  Na  území  Slovenské  republiky  se  orgánem,  před kterým se
manželství uzavírá, rozumí stálé pracoviště obvodního úřadu.
Položka 4

 a) Uzavření manželství mezi cizinci, kteří mají
    na území České a Slovenské Federativní
    Republiky povolen jiný než trvalý pobyt ............ Kčs 500,-
 b) Uzavření manželství mezi  československým
    státním občanem nebo cizincem, který má na
    území České a Slovenské Federativní Republiky
    povolen trvalý pobyt, a cizincem, který má na
    území povolen jiný než trvalý pobyt ................ Kčs 250,-


                            Poznámka:

Pokud  dojde  k  uzavření  manželství  před  jiným  než příslušným
obecním  úřadem, poplatek  podle  písmene  b) této  položky vybere
příslušný (delegující)  obecní úřad, který  připravil podklady pro
uzavření manželství.

Položka 5

Vydání loveckého lístku nebo prodloužení jeho platnosti:
 a) pro československé státní občany
    - ročního ......................................... Kčs   50,-
    - tříletého ....................................... Kčs  120,-
 b) pro cizince na jeden rok .......................... Kčs 5000,-
 c) pro cizince na jeden měsíc  ....................... Kčs 1500,-
                           Osvobození:

 1. Od poplatku podle této položky jsou osvobozeni žáci a studenti
středních  a   vysokých  škol  ve  studijních   oborech  s  výukou
myslivosti,  lesníci a  myslivci  z  povolání, mají-li  v pracovní
náplni aktivní provádění myslivosti, myslivečtí hospodáři a  osoby
ustanovené  jako myslivecká  stráž po  předložení potvrzení  školy
nebo  potvrzení  o  výkonu  funkce  anebo  povolání, členové lesní
stráže,  pokud  tuto  funkci  vykonávají  v  souvislosti s plněním
pracovních povinností,  a členové lesní  stráže - důchodci,  pokud
tuto  funkci v  posledních  pěti  letech vykonávali  jako pracovní
povinnost.

 2. Od poplatku podle této  položky jsou osvobozeni cizinci, kteří
přijedou  do České  a Slovenské  Federativní Republiky  na pozvání
nebo se  souhlasem vlády České a  Slovenské Federativní Republiky,
České republiky nebo Slovenské republiky, Federálního shromáždění,
České národní rady a Slovenské národní rady.

                            Poznámka:

Od  cizinců, kteří  mají na  území České  a Slovenské  Federativní
Republiky povolen  trvalý pobyt, se vybere  poplatek podle písmene
a) této položky.


Položka 6

Vydání rybářského lístku:
   - ročního .......................................... Kčs   30,-
   - tříletého ........................................ Kčs   50,-
   - pro mládež do 15 let ............................. Kčs   10,-
   - pro cizince ...................................... Kčs 3000,-


                           Osvobození:

Od  poplatku podle  této položky  jsou osvobozeni  žáci a studenti
středních  a   vysokých  škol  ve  studijních   oborech  s  výukou
rybářství,   odborní  pracovníci   na  úseku   rybářství,  mají-li
provozování rybářství ve své pracovní náplni, rybářští hospodáři a
jejich  zástupci  a  osoby   ustanovené  jako  rybářská  stráž  po
předložení  potvrzení školy  nebo potvrzení  o výkonu  funkce nebo
povolání.
                            Zmocnění:

     Správní  orgán  může  v  odůvodněných  případech  při  vydání
rybářského lístku pro cizince poplatek snížit na 500 Kčs.

                            Poznámka:

     Od cizinců, kteří mají na území České a Slovenské Federativní
Republiky  povolen  trvalý  pobyt,  se  vybere  poplatek v sazbách
uvedených pro občany České a Slovenské Federativní Republiky.
Položka 7

Udělení oprávnění k provozování artistické
činnosti občanů ........................................ Kčs 400,-


Položka 8

Vydání povolení ke kácení stromů rostoucích mimo les
   - fyzickým osobám ................................... Kčs  50,-
   - právnickým osobám ................................. Kčs 500,-


                            Zmocnění:

Správní orgán může poplatek této  položky zvýšit až na pětinásobek
sazby v případě, že se jedná o více než pět stromů.
Položka 9

Vydání  rozhodnutí o  umístění  stavby  nebo
rozhodnutí o využití území ............................. Kčs  50,-


                            Poznámka:

Poplatek se  nevybere, je-li sloučeno  územní řízení se  stavebním
řízením a vydává se jedno rozhodnutí.


Položka 10

Udělení státního občanství České a Slovenské
Federativní Republiky .................................. Kčs 700,-


                           Osvobození:

Udělení státního občanství České a Slovenské Federativní Republiky
podle zákona č.88/1990 Sb. je osvobozeno od poplatku.


                            Zmocnění:

Ministerstvo   vnitra  České   republiky  a   ministerstvo  vnitra
Slovenské  republiky  mohou  v  odůvodněných  případech k zamezení
tvrdosti poplatek snížit, popř. prominout.


                            Poznámka:

 1. Správní orgán  vybere poplatek podle této  položky jen jednou,
    uděluje-li státní občanství  České  a   Slovenské  Federativní
    Republiky jednou  listinou manželům a jejich  dětem mladším 15
    let.

 2. Poplatek podle  této položky lze platit  bez vyměření na ústní
    nebo písemnou výzvu.

 3. Poplatek  za udělení  státního občanství  dětem do  15 let  se
    vybere ve výši Kčs 40,-.


Položka 11

Podání žádosti:
 a) o zrušení  práva užívat část bytu  jinému
    občanovi ve prospěch uživatele bytu ............... Kčs  100,-
 b) o souhlas s užívání bytu nebo  jeho části
    k jiným účelům než k bydlení
    - občanům ......................................... Kčs  300,-
    - organizacím ..................................... Kčs 5000,-
 c) o vyslovení souhlasu s nabytím československého
    státního občanství cizinkou, která uzavřela
    manželství s československým státním občanem ...... Kčs   50,-
 d) o provedení registrace k  výcviku řidičů
    silničních motorových vozidel ..................... Kčs  200,-
 e) o vydání výjimky z ochranných podmínek
    chráněných území
    - občanům ......................................... Kčs   50,-
    - organizacím ..................................... Kčs  500,-
 f) o nahlédnutí do matrik ............................ Kčs   10,-
                                           za každý svazek matriky
 g) o nahlédnutí do živnostenského rejstříku .......... Kčs   50,-
 h) o zprostředkování zaměstnání v cizině a vydání
    pracovní smlouvy o zaměstnání v cizině ............ Kčs  100,-
                           Osvobození:

Od poplatku podle písmene e) této položky jsou osvobozeni žadatelé
provádějící v chráněném území vědeckovýzkumnou činnost a činnost v
zájmu ochrany území.


                            Zmocnění:

Správní orgán  může poplatek podle písmene  e) této položky zvýšit
až na pětinásobek sazby podle významu území a závažnosti zásahu.


Položka 12

 a) Povolení loterie nebo okamžité
    loterie anebo tomboly, z herní
    jistiny ............................ 10 %,nejméně  Kčs     50,-
 b) Povolení provozování výherních
    hracích přístrojů
    za každý přístroj ................................ Kčs 20 000,-
 c) Povolení k provozování  ostatních
    sázkových her (rulety apod.) z výher
    docílených provozovatelem ........... 10 %,nejméně Kčs   1000,-
                            Zmocnění:

 1. Správní  orgán,  který  vydal  povolení  k provozování hracích
    přístrojů podle písmene b)  této položky, sníží sazbu poplatku
    o 50 %, jde-li o povolení na dobu kratší než 6 měsíců.

 2. Správní orgán může v odůvodněných případech vzhledem k místním
    podmínkám poskytnout  úlevu u poplatku  podle písmene b)  této
    položky ve výši 25 % uvedené sazby.


                            Poznámky:

 1. Poplatek podle  písmene a) této položky  se platí bez vyměření
    na ústní nebo písemnou výzvu, provádí-li úkon obecní úřad.

 2. Poplatek  podle  písmene  c)  této  položky  se vyměřuje až po
    provedení úkonu způsoben stanoveným správním orgánem.


Položka 12 A

Podání oznámení o provozování digitálních a
světelných přístrojů a hracích zařízení za
každý přístroj nebo zařízení a rok ................... Kčs 1000,-.
Položka 13

Vydání  zbrojního průkazu,prodloužení  jeho
platnosti, zápis každé další zbraně, speciálního
expanzního přístroje nebo jejich  hlavních
částí do zbrojního průkazu ............................ Kčs   20,-


                           Osvobození:

 1. Od  poplatku   podle  této  položky   jsou  osvobozeni  vojáci
z povolání   a  vojáci   v  další   službě,  příslušníci   Veřejné
bezpečnosti a sborů nápravné výchovy.

 2. Od poplatku  podle této položky jsou  osvobozeny osoby uvedené
    pod  bodem 1  Osvobození k   položce 5,  jedná-li se  o zbraně
    používané pro lovecké účely.


Položka 14

Vydání povolení k nákupu, převodu vlastnictví
nebo půjčení zbraně, speciálního expanzního
přístroje  nebo  jejich   hlavních  částí
a střeliva ............................................ Kčs   20,-


                           Osvobození:

Osvobození uvedená  k položce 13 a  pod bodem 2 k  položce 5 platí
zde obdobně.


Položka 15

 a) Vydání souhlasu ke zřízení a provozu jednorázové
    střelnice ......................................... Kčs  100,-
 b) Vydání souhlasu ke zřízení stálé střelnice ........ Kčs   50,-
 c) Vydání souhlasu k provozu stálé střelnice ......... Kčs   50,-
 d) Vydání  povolení   ke  střelbě  z   historických
    zbraní mimo schválené střelnice ................... Kčs  100,-


Položka 16

Vydání řidičského průkazu nebo vydání osvědčení
pro učitele řidičů motorových vozidel ................. Kčs   20,-


Položka 17

Schválení   technické  způsobilosti   motorového  nebo  přípojného
vozidla (jednotlivého) sestaveného ze součástek, po přestavbě nebo
dostavbě anebo jednotlivě dovezeného z ciziny, jde-li o:
 a) motocykl nebo moped o objemu válců motoru
    do 50 cm3, postranní nebo přívěsný vozík
    k motocyklu ......................................  Kčs  500,-
 b) ostatní motocykly nebo motorové tříkolky-rikši .... Kčs 1000,-
 c) automobil nebo zemědělský anebo lesnický kolový
    traktor ........................................... Kčs 2000,-
 d) přívěs nebo návěs anebo zvláštní vozidlo .......... Kčs 1000,-


                            Zmocnění:

 1. Poplatek  podle písmen  b) až  d) této  položky sníží  správní
    orgán  na 50  Kčs, jsou-li  držiteli motorových  vozidel osoby
    těžce  zdravotně postižené,  držitelé průkazu  ZTP nebo  ZTP-P
    nebo jde-li o motorová vozidla,  u nichž je provedena zvláštní
    úprava  ovládacích  mechanismů  přizpůsobená  pro  osoby těžce
    zdravotně postižené, držitele průkazu ZTP nebo ZTP-P.

 2. Správní orgán vybere poplatky podle  této položky ve výši 25 %
    sazby  v  případech,  jedná-li   se  o  schvalování  technické
    způsobilosti motorového nebo   přípojného vozidla po přestavbě
    nebo dostavbě.

 3. Poplatky podle této položky se nevyberou, schvaluje-li správní
    orgán   technickou   způsobilost   motorového   vozidla   nebo
    přípojného vozidla po odcizení.


                            Poznámky:

 1. V poplatku je zahrnut i poplatek za vydání příslušných dokladů
    a  státních  poznávacích  značek  pro  motorové  nebo přípojné
    vozidlo.

 2. Předpokladem pro  schválení technické způsobilosti  vozidla je
    provedení  technické  kontroly  u  stanic  technické kontroly,
    kterou je povinen poplatník uhradit.

 3. Poplatek podle této položky se vybere až po provedení úkonu.


Položka 18

 a) Schválení úprav pro tažení přípojných vozidel ..... Kčs   50,-
 b) Zápis změny v dokladech k motorovému nebo
    přípojnému vozidlu ................................ Kčs   10,-
 c) Vydání  státní poznávací  značky za  zničenou,
    ztracenou nebo poškozenou a vydání státní
    poznávací  značky při  převodu vozidla do
    obvodu jiného dopravního  inspektorátu VB
    bez změny  držitele vozidla ....................... Kčs   20,-
 d) Vydání trvalé  zvláštní manipulační státní
    poznávací značky a trvalé zvláštní manipulační
    státní  poznávací značky pro zkušební účely ....... Kčs   50,-
 e) Podání žádosti o dočasné vyřazení vozidla
    z evidence ........................................ Kčs  200,-


                            Zmocnění:

Správní orgán může v  odůvodněných případech zvýšit poplatek podle
písmene b) této položky až do výše desetinásobku.


                            Poznámky:

 1. Správní orgán  nevybere poplatek za zápis  změny v dokladech k
    motorovému  nebo  přípojnému  vozidlu,  vybral-li již poplatek
    podle položky 17 nebo 20.

 2. Poplatek podle písmen c) a d) této položky se vybere za každou
    jednotlivou tabulku státní poznávací značky.


Položka 19

Zápis prvního držitele:
 a) automobilu nebo zemědělského nebo lesnického
    kolového traktoru ................................. Kčs  250,-
 b) motocyklu nebo motorové tříkolky-rikši nebo
    přípojného vozidla ................................ Kčs  100,-


                            Poznámky:

 1. Poplatek  podle této  položky  zahrnuje  i poplatek  za vydání
    státní poznávací značky.

 2. Poplatek podle této položky se vybere za zápis motorového nebo
    přípojného   vozidla,  jehož   provozovatelem  bylo  federální
    ministerstvo vnitra, ministerstvo  vnitra České republiky nebo
    Slovenské republiky nebo  federální ministerstvo obrany, pokud
    není  současně  nutné  schválit  technickou způsobilost tohoto
    vozidla k provozu na pozemních komunikacích. V tomto   případě
    se postupuje podle položky 17.


Položka 20

Zápis  změny  držitele  motorového  nebo  přípojného  vozidla (i s
provedením úprav v příslušných dokladech):
 a) u motocyklů
    - o objemu válců motoru do 50 cm3.................. Kčs   50,-
    - ostatních (včetně motocyklů s přívěsným nebo
      postranním vozíkem nebo motorových tříkolek-
      -rikš) .......................................... Kčs  100,-
 b) u automobilů nebo zemědělského anebo lesnického
    kolového traktoru ................................. Kčs  250,-
 c) u přípojného vozidla .............................. Kčs  100,-


                           Osvobození:

Od poplatku je osvobozen zápis změny držitele v důsledku
- nabytí a vypořádání dědictví,
- úředního příkazu nebo rozhodnutí soudu,
- zániku bezpodílového spoluvlastnictví manželů,
- organizačních změn právnických osob.


                            Poznámky:

 1. Za zápis změny názvu organizace,  která je držitelem vozidla z
    důvodu  sloučení  nebo rozdělení organizací, se poplatek         podle
    této položky nevybere.

 2. Poplatníkem  za zápis  změny držitele  je nabyvatel motorového
    nebo přípojného vozidla.

 3. poplatek  podle této  položky sníží  správní orgán  na 50 Kčs,
    převádí-li  se  motorové  vozidlo  upravené  pro  řízení těžce
    zdravotně postižených osob anebo je-li poplatníkem osoba těžce
    zdravotně  postižená,  která  je  držitelem  průkazu  ZTP nebo
    ZTP-P.


Položka 21

Povolení  individuálního  výcviku  řidičů  k  získání  oprávnění k
řízení motorového vozidla:
 a) motocyklů o objemu válců motoru do 50 cm3 ......... Kčs  200,-
 b) ostatních motocyklů o objemu válců motoru
    nad 50 cm3 ........................................ Kčs  500,-
 c) motorových vozidel, jejichž celková hmotnost
    nepřesahuje 3500 kg ............................... Kčs  800,-
 d) motocyklů motorových vozidel do 3500 kg pro
    téhož žadatele .................................... Kčs 1000,-


                            Poznámka:

Povoluje-li správní orgán individuální  výcvik k získání oprávnění
k řízení pro osoby těžce zdravotně postižené, držitele průkazu ZTP
nebo ZTP-P, vybere poplatek podle této položky ve výši 50,- Kčs.


Položka 22

Vydání průkazu (osvědčení) náhradou za průkaz
(osvědčení) ztracený, zničený, poškozený, odcizený
nebo neupotřebitelný .................................. Kčs   50,-


                            Zmocnění:

V odůvodněných případech může správní  orgán snížit poplatek podle
této  položky až  na pětinu  sazby nebo  zvýšit až  na dvojnásobek
sazby. Je-li  doklad neupotřebitelný, snižuje  se správní poplatek
podle této položky vždy na jednu pětinu sazby.


Položka 23

Vydání osvědčení o tuzemském právu .................... Kčs   25,-
                                                        za každou
                                           jen započatou hodinu,
                                           nejvýše však Kčs 3000,-


                            Poznámka:

Doručuje-li  se  osvědčení  o  tuzemském  právu  do ciziny, vybere
poplatek československý zastupitelský úřad.


Položka 24

Vydání stavebního povolení:
 a) ke stavbám pro bydlení (bytové domy, rodinné
    domky) ............................................ Kčs  100,-
 b) ke změnám staveb pro bydlení nebo individuální
    rekreaci (nástavby, přístavby, stavební úpravy),
    k jiným stavbám plnící doplňkovou funkci ke stavbě
    hlavní (s výjimkou drobných staveb), k přípojce
    na stávající veřejnou rozvodnou síť pro tyto
    stavby ............................................ Kčs   50,-
 c) ke stavbám garáží s jedním stáním ................. Kčs  100,-
                                               a 50,- za   druhé
                                               i každé další stání
 d) ke stavbám pro individuální rekreaci (rekreační
    chaty, rekreační domky, zahrádkářské chaty)
    - nepřesahuje-li zastavěná plocha 16 m2 ........... Kčs  100,-
    - přesahuje-li zastavěná plocha 16 m2 ............. Kčs  400,-
 e) k nebytové výstavbě, k nástavbám, přístavbám
    a ke stavebním úpravám nebytových objektů při
    předpokládaném rozpočtovém nákladu:
    do 1,5 mil. Kčs včetně ............................ Kčs  500,-
    nad 1,5 mil. Kčs do 3 mil. Kčs včetně ............. Kčs 1000,-
    nad 3 mil. Kčs do 10 mil. Kčs včetně .............. Kčs 2000,-
    nad 10 mil. Kčs do 100 mil. Kčs včetně ............ Kčs 3000,-
    nad 100 mil Kčs do 5000 mil. Kčs včetně ........... Kčs 5000,-
 f) ke stavbám dočasných objektů zařízení
    staveniště, je-li vydáváno samostatné
    stavební povolení ................................. Kčs  200,-


                           Osvobození:

Od  poplatku za  vydání stavebního  povolení ke  změnám staveb pro
bydlení jsou osvobozeni občané těžce zdravotně postiženi, držitelé
průkazu ZTP nebo ZTP-P anebo osoby, kterým byl poskytnut příspěvek
na úpravu bytu.


                            Zmocnění:

Za vydání dodatečného povolení stavby,  která  byla  postavena  po
1. říjnu 1976 bez stavebního povolení  nebo v rozporu s ním, u níž
došlo  k překročení  zastavěné plochy  nebo obestavěného prostoru,
vybere správní orgán poplatek ve  výši pětinásobku sazby uvedené v
příslušném písmenu této položky.


                            Poznámky:

 1. Zahrnuje-li   stavební  povolení   stavbu  více   samostatných
    objektů,  vybere  se  pouze  jeden  poplatek,  a to v nejvyšší
    sazbě, která  je stanovena pro některý  z objektů uvedených ve
    stavebním povolení.

 2. Objekty hotelových a ubytovacích zařízení a objekty kolektivní
    rekreace se posuzují jako nebytová výstavba.


Položka 25

Vydání povolení:
 a) ke změně užívání bytového objektu určeného
    k trvalému  bydlení  na  objekt  užívaný k
    individuální rekreaci ............................. Kčs  200,-
 b) k jiným změnám užívání stavby ..................... Kčs  100,-
 c) k odstranění stavby (zboření stavby),
    provedení trhacích prací, k terénním
    úpravám a těžebním pracím ......................... Kčs   50,-
 d) k umístění informačního,reklamního
    nebo propagačního zařízení ........................ Kčs   20.-


                            Poznámky:

 1. Při  řízení  o  změně  užívání  stavby  současně  se stavebním
    řízením o  vydání stavebního povolení  vybere správní poplatek
podle položky 24.

 2. Poplatek podle této položky se vybere za vydání povolení podle
    zákona  č.50/1976 Sb.,  o územním  plánování a  stavebním řádu
    (stavební řád), a předpisů jej provádějících.


Položka 26

Vydání potvrzení nebo písemného sdělení o pobytu
osob .................................................. Kčs   20,-


                           Osvobození:

Od  poplatku  za  vydání  písemného  sdělení  o  pobytu  osob jsou
osvobozeny  pošty  (inkasní  střediska)  a  Československý červený
kříž.


                            Poznámky:

 1. Poplatek  podle této  položky se  vybere za  potvrzení nebo za
    písemné sdělení údajů o každé osobě v něm uváděné.

 2. Doporučuje-li se potvrzení nebo  písemné sdělení o pobytu osob
    do ciziny, vybere poplatek československý zastupitelský úřad.

 3. Výměna nebo výdej hromadných  dat na magnetických páskách není
    správním úkonem ve smyslu této položky.


Položka 27

Ověření:
 a) podpisu na listině nebo na jejím
    stejnopise za každý podpis ........................ Kčs   20,-
 b) otisků úředních razítek a úředních podpisů ........ Kčs   60,-


                           Osvobození:

Od poplatku  podle písmene a)  této položky je  osvobozeno ověření
podpisu na  listinách potřebných pro provedení  zákona č. 255/1946 Sb.,   o   příslušnících   Československé   armády   v   zahraničí
a o některých jiných účastnících národního boje za osvobození.
Položka 28

Ověření  opisu, výpisu  nebo  písemné  informace z  úředních knih,
úředních  záznamů, rejstříků,  listin a  spisů nebo  ze soukromých
spisů v úřední úschově za každou započatou stránku

    - v české nebo slovenském jazyce .................. Kčs   20,-
    - v cizím jazyce .................................. Kčs   50,-


                           Osvobození:

Osvobození uvedené v položce 27 zde platí obdobně.


                            Poznámka:

Za ověření  pro československé státní  občany jiné národnosti  než
české nebo slovenské se vybere poplatek podle této položky ve výši
stanovené pro český nebo slovenský jazyk.
Položka 29

Místní šetření (komisionální řízení), pokud
je nařízeno podle zvláštních předpisů nebo
se koná z podnětu účastníků řízení ..................... Kčs 25,-
                                                        za každou
                                        započatou hodinu pracovní
                                        doby, nejvýše  Kčs  250,-


                           Osvobození:

Od  poplatku  je  osvobozeno  místní  šetření  prováděné v obecním
zájmu, např. při živelních pohromách a nehodách.


                            Poznámky:

 1. Poplatek podle této položky  se nevybere, je-li místní šetření
    prováděno  za  účelem  vydání  rozhodnutí zpoplatněného  podle
    položky 24 nebo 25.

 2. Za místní  šetření z podnětu  účastníka řízení ve  smyslu této
    položky se považuje i šetření,  které provedl správní orgán na
    dožádání jiného správního orgánu vyřizujícího podání účastníka
    řízení.


Položka 30

Vydání osvědčení o státním občanství České
a Slovenské Federativní Republiky ..................... Kčs   30,-


                           Osvobození:

Od  poplatku je  osvobozeno vydání  osvědčení o  státním občanství
ČSFR podle zákona č. 88/1990 Sb.


                            Poznámka:

Doručuje-li          se  osvědčení  (potvrzení  o  československém státním
občanství) do ciziny, vybere poplatek československý zastupitelský
úřad.


Položka 31

Propuštěni ze státního svazku České a Slovenské
Federativní Republiky ................................. Kčs 2000,-


                            Poznámky:

 1. Poplatek  za propuštění  dětí ve  věku do  15 let  ze státního
    svazku České  a Slovenské Federativní  Republiky se vybere  ve
    výši 500 Kčs.

 2. Doručuje-li se listina o propuštění do ciziny, vyměří a vybere
    poplatek československý zastupitelský úřad.

 3. Listina  o propuštění  ze  státního  svazku České  a Slovenské
Federativní Republiky  se předá (doručí) až  po zaplacení poplatku
podle této položky.


Položka 32

Vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření
manželství v cizině ................................... Kčs   50,-


                            Poznámka:

Doručuje-li   se    vysvědčení   do   ciziny,    vybere   poplatek
československý zastupitelský úřad.


Položka 33

Vydání povolení 5):

 1. k provedení jednoho nebo omezeného počtu přepravních výkonů ve
    vnitrostátní  silniční motorové  dopravě pro  cizí potřeby  za
    úplatu, které nejsou živností .................... Kčs   200,-

 2. k  provedení  jednoho  nebo  omezeného  nebo neomezeného počtu
    přepravních  výkonů  v  určitém  časovém  období,  které  činí
    nejvýše jeden rok při dopravě nebezpečných věcí .. Kčs  1000,-

 3. k  provedení  jednoho  nebo  omezeného  nebo neomezeného počtu
    přepravních  výkonů  v  určitém  časovém  období,  které  činí
    nejvýše  šest  měsíců  při  dopravě  osob  silničními  vozidly
    určenými pro nákladní dopravu .................... Kčs   200,-

 4. k provozování silniční  dopravy československým provozovatelem
    mezi dvěma místy na území téhož cizího státu ..... Kčs  2000,-

 5. k provozování silniční dopravy zahraničním provozovatelem mezi
    dvěma místy na území ČSFR ........................ Kčs 10000,-

 6. k  provozování  mezinárodní  silniční  dopravy československým
    provozovatelem, které  není živností, na  dobu nejvýše jednoho
    roku jedním motorovým vozidlem
    a) k provedení konkrétního počtu přeprav
       - jedné přepravy .............................. Kčs   500,-
       - dvou až pěti přeprav ........................ Kčs  1000,-
    b) k provedení neomezeného počtu přeprav ......... Kčs 10000,-

 7. k provozování  mezinárodní veřejné pravidelné  hromadné osobní
    silniční dopravy zahraničním provozovatelem ...... Kčs 15000,-

 8. k provozování  veřejné nepravidelné hromadné  silniční dopravy
    zahraničním provozovatelem ....................... Kčs  5000,-

 9. k   provozování   mezinárodní    silniční   nákladní   dopravy
    zahraničním provozovatelem
    - k provedení jedné přepravy jedním motorovým
      vozidlem ....................................... Kčs 15000,-


                           Osvobození:

Od poplatku podle bodu 1   této položky jsou osvobozena povolení k
provozování městské autobusové hromadné dopravy.


                            Zmocnění:

 1. Správní  orgán  může  upustit  od  vybrání  poplatku, jde-li o
    přepravu    zemědělských    výrobků,    přepravu    provedenou
    z humanitárních důvodů a z důvodů veřejného zájmu.

 2. Správní  orgán může na základě vzájemnosti od vybrání poplatku
    upustit nebo sazbu poplatku  snížit. V odůvodněných případech,
    zejména z  hlediska zabezpečení zásad  dopravní politiky, může
    správní  orgán  poplatek  podle  této  položky  zvýšit  až  na
    dvojnásobek. Jde-li o vydání povolení k přepravě  nebezpečných
    věcí, může správní orgán poplatek podle této položky zvýšit až
    na trojnásobek.



                            Poznámka:

 1. Za   schválení  technické   způsobilosti  motorového   vozidla
    určeného  pro nákladní  dopravu k  přepravě více  než 6 osob v
    ložném  prostoru s  provedením  záznamu  do dokladů  se vybere
    poplatek podle položky 18 písmene b).
Položka 34

Povolení   ke  zvláštnímu   užívání  dálnic,   silnic  a  místních
komunikací při přepravách zvlášť  těžkých nebo rozměrných předmětů
a k užívání vozidel, jejichž  rozměry nebo hmotnost přesahují míru
stanovenou zvláštními předpisy:

 A. Při vnitrostátní dopravě:

    1. u dopravy v obvodu jednoho okresu:
       a) přesahující pouze největší přípustné
          rozměry ..................................... Kčs  200,-
       b) o celkové hmotnosti do 60 t včetně .......... Kčs  600,-
       c) o celkové  hmotnosti nad 60 t a k
          provedení  opakovaných  přeprav o
          celkové hmotnosti do 60 t (s platností
          povolení nejdéle na tři měsíce od
          právní moci povolení) ....................... Kčs 2000,-

    2. u dopravy nad rámec okresu:
       a) přesahující pouze největší přípustné
          rozměry ..................................... Kčs 1200,-
       b) o celkové hmotnosti do 60 t včetně .......... Kčs 2500,-
       c) o celkové hmotnosti  nad 60 t a k
          provedení  opakovaných  přeprav o
          celkové hmotnosti do 60 t (s platností
          povolení nejdéle na tři měsíce od
          právní moci povolení) ....................... Kčs 6000,-

 B. Při mezinárodní dopravě a v rámci
    mezinárodní dopravy:

    1. zahraničnímu dopravci při dopravě:
       a) přesahující pouze největší přípustné
          rozměry, pokud šířka nepřesáhne 3,5 m ....... Kčs 4500,-
       b) v ostatních případech

------------------------------------------------------------------

celková        do 60   nad 60   nad 80  nad 100  nad 120   nad 150
hmotnost
I
sazba v Kčs     3000     6000    10000    15000    20000     30000
------------------------------------------------------------------

překročení
maximálně
povoleného
tlaku na
nápravu
v % 6)          3-10    11-20    21-30    31-40
II
sazba v Kčs     5000    15000    30000    60000
------------------------------------------------------------------

celková          nad      nad      nad      nad
šířka v mm      3500     4000     4000     5000
III
sazba v Kčs     3000     6000    10000    15000
------------------------------------------------------------------

Celkový poplatek I + II + III

    2. tuzemskému dopravci při dopravě:
       a) přesahující pouze největší přípustné
          rozměry ..................................... Kčs 1800,-
       b) o celkové hmotnosti do 60 t včetně .......... Kčs 3000,-
       c) o celkové hmotnosti nad 60 t ................ Kčs 6000,-

 C. V případě tranzitní dopravy se k částkám uvedeným pod písmenem
    B přičte 25000,- Kčs

 


                           Osvobození:

Od poplatku podle písmene A  této položky jsou osvobozena povolení
k dopravě zemědělských strojů v souvislosti se žňovými pracemi.


                            Zmocnění:

 1. Správní orgán poplatek podle písmene B této položky sníží nebo
    od jeho vybrání upustí  na základě vzájemnosti. V odůvodněných
    případech,  zejména  z  hlediska  zabezpečení  zásad  dopravní
    politiky,  může  horní  hranici  sazby  poplatku  zvýšit až na
    dvojnásobek.

 2. Za dodatečně vydávané povolení může správní orgán zvýšit horní
    hranici sazby  poplatku až na dvojnásobek.


                            Poznámka:

Povolením podle této         položky se rozumí povolení podle  § 11  odst.
1 písm.  a) vyhlášky  č. 35/1984  Sb., kterou  se provádí  zákon o
pozemních komunikacích (silniční zákon).

Položka 35

Povolení ke zvláštnímu užívání dálnic, silnic
nebo místních komunikací .............................. Kčs 1000,-
                            Zmocnění:

Správní  orgán  může  v  odůvodněných  případech snížit, popřípadě
prominout poplatek  podle této položky.  V odůvodněných případech,
v závislosti  na rozsahu  a době  užívání komunikace  může správní
orgán zvýšit poplatek až na pětinásobek.


                            Poznámka:

Povolením podle této položky se rozumí povolení podle § 11 odst. 1
písm. b) až g) vyhlášky č. 35/1980 Sb., kterou se provádí zákon  o
pozemních komunikacích (silniční zákon).


Položka 36

Vydání povolení k vývozu
 - každé zbraně, expanzního přístroje
   nebo jejich hlavních částí ......................... Kčs  100,-
 - střeliva ........................................... Kčs   20,-


                           Osvobození:

 1. Od poplatku podle této  položky jsou osvobozeni cizinci, kteří
    přijedou do České a Slovenské Federativní Republiky na pozvání
    nebo  se   souhlasem  vlády  České   a  Slovenské  Federativní
    Republiky,   České   republiky   nebo   Slovenské   republiky,
    Federálního  shromáždění,  České  národní  rady nebo Slovenské
    národní rady. Od poplatku jsou dále osvobozeny osoby, které se
    zúčastní  mezinárodních  akcí,  soutěží,  jejichž  součástí je
    sportovní střelba.

 2. Od  poplatku podle  této položky  jsou osvobozena  povolení na
    zbraně  získané  jako  ceny   ve  střeleckých  nebo  podobných
    soutěžích.


                            Poznámky:

 1. Provádí-li  se  úkon  v   cizině,  vyměří  a  vybere  poplatek
    československý zastupitelský úřad.

 2. Kromě  poplatků podle  této položky  podléhá vývoz  i poplatku
    podle sazebníku II.

Položka 37

 a) Vydání osvědčení o zápisu samostatně
    hospodařícího rolníka do evidence ................. Kčs  150,-
 b) Vydání osvědčení nebo ověření o způsobilosti
    k provozování odborné činnosti .................... Kčs  200,-
 c) Vydání živnostenského listu ....................... Kčs 1000,-
 d) Vydání koncesní listiny ........................... Kčs 2000,-
 e) Vydání rozhodnutí o registraci
    k provozování nestátního zdravotnického
    zařízení v České republice ........................ Kčs 1000,-
 f) Vydání povolení na poskytování
    zdravotnické péče v nestátních zařízeních
    ve Slovenské republice ............................ Kčs 2000,-
                            Zmocnění:

Správní  orgán  vybere  poplatek  podle  písmene  a),  c), d) této
položky  ve  výši  50  %,  jde-li  o  změnu skutečností vedených v
evidenci  obecního úřadu  nebo o  změnu živnostenského  listu nebo
koncesní  listiny,  popř.  o  zrušení  živnostenského oprávnění či
ukončení  zemědělské   výroby,  jestliže  o   to  podnikatel  nebo
samostatně hospodařící rolník požádá. Obdobně se postupuje, jde-li
o změny a zrušení registrace podle písmene e) a změny nebo zrušení
povolení podle písmene f).

                            Poznámky:

1. Poplatek podle  písmene a) a  b) této položky  se vybere až  po
   provedení  úkonu; poplatek  podle písmene  c), d),  e) a  f) se
   vybere již při podání.

2. Podle písmene e) a f) této položky se vybere poplatek za podání
   k provedení úkonu, která byla  učiněna počínajíc dnem účinnosti
   této vyhlášky.
Položka 37 A
 a) Ověření platnosti puncovní značky ................. Kčs   20,-
 b) Vydání rozhodnutí o přidělení výrobní
    značky na zboží z drahých kovů .................... Kčs  200,-
 c) Vydání rozhodnutí o zrušení výrobní značky
    na zboží z drahých kovů ........................... Kčs   40,-
 d) Vydání osvědčení o zápisu klenotnické slitiny
    do seznamu registrovaných slitin .................. Kčs  400,-

                            Poznámka:

Podle této položky vybírají poplatky orgány puncovních úřadů.
Položka 38
Vydání  druhého  a  dalšího  stejnopisu  vyřízení  za každou i jen
započatou  stránku  listu  rodného,  oddacího  nebo  úmrtního nebo
opisu,  výpisu nebo  písemné informace  z úředních  knih, úředních
záznamů, rejstříků, evidencí, listin nebo spisů ........ Kčs 20,-.
Položka 38 A

 a) Vydání  výpisu z  evidence  nemovitostí nebo
    z parcelního protokolu, kopie z pozemkové mapy
    evidence nemovitostí nebo z katastrální mapy
    formátu A4, evidenčních údajů o pozemcích s
    vyjádřením jejich bonitních tříd a identifikace
    parcel, za každých i jen započatých 20 parcel
    pozemkové mapy nebo katastrální mapy, při
    identifikaci parcel v rámci jedné knihovní
    vložky ............................................ Kčs 100,-
 b) Vydání kopie z pozemkové mapy evidence
    nemovitostí doplněné o stav katastrální
    mapy za každých i jen započatých 20
    parcel katastrální mapy ............................ Kčs 100,-
 c) Poskytnutí části písemného nebo měřičského
    operátu evidence nemovitostí nebo býv.
    pozemkového katastru k nahlédnutí pro
    potřeby vyhotovení opisu, výpisu, nákresu
    nebo získání informace za každých i jen
    začatých 20 řádků písemné informace a za
    každou grafickou nebo ústní informaci .............. Kčs  50,-
 d) Potvrzení souladu očíslování parcel
    geometrického plánu s údaji evidence
    nemovitostí - druhé ověření geometrického
    plánu za každých i jen 20 započatých parcel ........ Kčs  70,-

                            Poznámka:

     Správní  úkon  zpoplatňovaný   podle  písmene  c)  nezahrnuje
poskytování souřadnic podrobných bodů.
Položka 39

Vydání potvrzení,výpisu a opisů z fondu státních
archívů, jde-li o
 - duplikáty školních vysvědčení, dokladů o školní
   docházce, ukončeném vzdělání, vyučení, zaměstnání .. Kčs   50,-
 - výpisy z matrik,
   živnostenských rejstříků ........................... Kčs   50,-
 - výpisy z protokolů, usnesení a rozhodnutí orgánů
   státní správy ...................................... Kčs   50,-
                                                        za každou
                                           i jen započatou stranu
 - výpisy a potvrzení o domovské příslušnosti
   nebo národnosti anebo státním občanství ............ Kčs  100,-
Položka 40

Udělení povolení k emisi dluhopisů .................... 1 %
                                                                z celkové
                                                     částky emise,
                                               nejméně Kčs 10000,-

Položka 41

Udělení oprávnění k vydání hypotečních
zástavních listů 7) .................................. 1 %
                                               z nominální hodnoty
                                     hypotečních zástavních listů,
                                               nejméně Kčs 10000,-


Položka 42
 a) Za registraci zahraničně obchodní činnosti
    nebo zahraničně hospodářských služeb .............. Kčs 2000,-
 b) Za povolení zahraničně obchodní činnosti
    nebo zahraničně hospodářských služeb .............. Kčs 4000,-
 c) Za prodloužení platnosti povolení nebo
    registrace zahraničně obchodní činnosti
    anebo zahraničně hospodářských služeb ............. Kčs 2000,-
 d) za registraci organizační složky (obchodního
    zastupitelství) zahraniční osoby 7a) ............. Kčs 10000,-
                            Zmocnění:

V případě podání  neúplné nebo nejasné žádosti  může správní orgán
zvýšit sazbu poplatku až do výše dvojnásobku.


Položka 42 A
 a) Za řízení o návrhu kartelové dohody .............. Kčs  5000,-
 b) Za řízení o návrhu na povolení výjimky
    z neplatnosti kartelové dohody ................... Kčs  5000,-
 c) Za řízení o návrhu na zrušení nebo omezení
    výjimky z neplatnosti kartelové dohody
    anebo za řízení o určení nových podmínek
    pro trvání výjimky ............................... Kčs  5000,-

                            Poznámka:

Poplatníkem podle této položky je každý účastník kartelové dohody.
Položka 42 B
Za řízení o návrhu na schválení dohody podnikatelů
o sloučení jejich podniků (fúze) ..................... Kčs 25000,-

                            Poznámka:

Poplatníkem podle této položky je každý účastník dohody.
Položka 42 C
Podání rozkladu proti rozhodnutí Českého úřadu pro
hospodářskou soutěž nebo Slovenského protimonopolního
úřadu ................................................ Kčs  2000,-
Položka 42 D
Vydání výpisu z kartelového registru za každou
i jen započatou stránku .............................. Kčs    50,-
Položka 42 E
Vydání nebo rozšíření platnosti mezinárodního
průkazu způsobilosti k vedení rekreačního
plavidla pro plavbu na moři .......................... Kčs   200,-
Položka 42 F
Vydání nebo prodloužení platnosti mezinárodního
osvědčení pro rekreační plavidla pro plavbu na moři
 - do 5 m délky včetně ............................... Kčs   200,-
 - nad 5 m délky ..................................... Kčs   400,-

                            Poznámka:

     Správní  úkon  zpoplatňovaný  podle této  položky zahrnuje  i
zapsání  plavidla  do  evidence  a  ověření technické způsobilosti
plavidla.
Položka 42 G
 a) Vydání nebo rozšíření platnosti průkazu
    způsobilosti vůdce malého plavidla ............... Kčs   100,-
 b) Vydání nebo rozšíření platnosti mezinárodního
    průkazu způsobilosti k vedení rekreačního
    plavidla ve vnitrozemské plavbě nebo
    mezinárodního osvědčení pro rekreační
    plavidla pro vnitrozemskou plavbu ................ Kčs    50,-
Položka 42 H
Vydání nebo prodloužení platnosti lodního osvědčení
ve vnitrozemské plavbě
 a) malá plavidla do délky 5 m včetně
    bez motoru ....................................... Kčs   100,-
    s motorem ........................................ Kčs   200,-
 b) nad délku 5 m
    bez motoru ....................................... Kčs   300,-
    s motorem ........................................ Kčs   400,-
 c) přívozní plavidla ................................ Kčs   400,-
 d) ostatní plavidla nebo plovoucí zařízení
    o výtlaku nad 15 t ............................... Kčs   500,-
    do výtlaku 15 t včetně ........................... Kčs   300,-

                            Poznámky:

1. Správní  úkon  zpoplatňovaný  podle  této  položky  zahrnuje  i
   zapsání plavidla nebo plovoucího zařízení do evidence a ověření
   technické způsobilosti.

2. Správní  orgán může  zvýšit poplatek  až na  trojnásobek, pokud
   plavidlo podléhající evidenci nebylo včas přihlášeno.
Položka 42 I
 a) Schválení technické dokumentace pro individuální
    stavbu jednoho malého plavidla a povolení
    ke stavbě tohoto plavidla ......................... Kčs   400,-
 b) Schválení typové dokumentace určené
    k opakovanému použití při individuálních
    stavbách malých plavidel .......................... Kčs   600,-
 c) Povolení k individuální stavbě malého
    plavidla podle typové dokumentace ................. Kčs   100,-
 d) Vydání průkazu způsobilosti
    typu malého plavidla .............................. Kčs   600,-
 e) Schválení dokumentace pro stavbu ostatních
    plavidel nebo plovoucích zařízení
    o výtlaku nad 15 t ................................ Kčs   800,-
    do výtlaku 15 t včetně ............................ Kčs   400,-

                            Zmocnění:

     Za  dodatečné  vydání   dokladů  zpoplatňovaných  podle  této
vyhlášky může správní orgán zvýšit poplatek až na trojnásobek.
Položka 42 J
Vystavení zvláštního povolení k plavbě ................ Kčs   400,-

                           Osvobození:

Od poplatku je osvobozeno  vydání zvláštního povolení pro zkušební
plavbu.
Položka 42 K
Zápis změny provozovatele plavidla .................... Kčs   200,-
Položka 42 L
Za vydání nebo prodloužení cejchovního průkazu k plavidlu
- určenému k přepravě nákladů ......................... Kčs  1000,-
- neurčenému k přepravě nákladů ....................... Kčs   500,-
                           SAZEBNÍK II

                     Poznámka k sazebníku II

Podle  položek  tohoto  sazebníku  vyměřují  a  vybírají  poplatky
správní orgány federace.

                             ČÁST I

Položka 43

Vydání stavebního povolení:
 a) ke stavbám pro bydlení (bytové domy,
    rodinné domky) .................................... Kčs  100,-
 b) ke změnám staveb pro bydlení nebo individuální
    rekreaci (nástavby, přístavby, stavební úpravy),
    k jiným stavbám plnícím doplňkovou funkci  k
    rodinnému domku nebo stavbě pro individuální
    rekreaci (s výjimkou drobných staveb), k přípojce
    na stávající rozvodnou síť pro stavby pro bydlení
    nebo pro stavby pro individuální rekreaci ......... Kčs   50,-
 c) ke stavbám garáží s jedním stáním ................. Kčs  100,-
     - s více než jedním stáním (je-li stavebníkem
       občan) ......................................... Kčs  100,-
                                                        a 50,- Kčs
                                              za každé další stání
 d) ke stavbám pro individuální rekreaci (rekreační
    chaty, rekreační domky, zahrádkářské chaty) do
    16 m2 zastavěné plochy včetně ..................... Kčs  100,-
     - nad 16 m2 zastavěné plochy ..................... Kčs  400,-
 e) k nebytové výstavbě, k nástavbám, přístavbám
    a ke stavebním úpravám nebytových objektů,
    při předpokládaném         rozpočtovém nákladu:
    do 1,5 mil. Kčs včetně ............................ Kčs  500,-
    nad 1,5 mil. Kčs do 3 mil. Kčs včetně ............. Kčs 1000,-
    nad 3 mil. Kčs do 10 mil. včetně .................. Kčs 2000,-
    nad 10 mil. Kčs do 100 mil. Kčs včetně ............ Kčs 3000,-
    nad 100 mil. Kčs .................................. Kčs 5000,-
 f) ke stavbám dočasných objektů zařízení staveniště,
    je-li vydáváno samostatné stavební povolení ....... Kčs  300,-


                           Osvobození:

Od  poplatku za  vydání stavebního  povolení ke  změně stavby  pro
bydlení jsou osvobozeni občané těžce zdravotně postižení, držitelé
průkazů  ZTP  nebo  ZTP-P,  anebo  občané,  kterým  byl  poskytnut
příspěvek na úpravu bytu.


                            Poznámky:

 1. Zahrnuje-li   stavební  povolení   stavbu  více   samostatných
    objektů,  vybere  se  pouze  jeden  poplatek,  a to v nejvyšší
    sazbě, která  je stanovena pro některý  z objektů uvedených ve
    stavebním povolení.

 2. Objekty hotelových a ubytovacích zařízení a objekty kolektivní
    rekreace se posuzují jako nebytová výstavba.

 3. Podle  této  položky  zpoplatňují  stavební  řízení  speciální
    stavební  úřady v  působnosti federace  ve smyslu  § 120 a 121
    zákona č. 50/1976 Sb.

Položka 44

Vydání náhradního povolení k provozování mezinárodní
silniční dopravy pro zahraničního provozovatele8) .... Kčs 15000,-

                            Zmocnění:

Orgán celní správy může na základě vzájemnosti od vybrání poplatku
upustit nebo sazbu poplatku snížit, popřípadě z důvodu zabezpečení
zásad dopravní politiky zvýšit sazbu poplatku až na dvojnásobek.
Položka 45

Vydání dokladu (průkazu, osvědčení apod.)
náhradou za doklad (průkaz, osvědčení apod.)
ztracený, zničený nebo poškozený ...................... Kčs  100,-

                   položky 46 až 53 vypuštěny
Položka 54

 a) Vydání námořní knížky ............................. Kčs  200,-
 b) Vydání průkazu způsobilosti námořníka
    a námořního důstojníka ............................ Kčs  100,-
Položka 55

 a) Zápis plavidla do československého
    námořního rejstříku .............................. Kčs    50,-
 b) Výmaz plavidla z československého
    námořního rejstříku .............................. Kčs    50,-
 c)  neplatí
Položka 56

 a) Vydání povolení k provozování letecké dopravy
    osob nebo nákladů uděleného zahraničnímu
    podniku (podnikateli) ............................ Kčs 10000,-
 b) Prodloužení povolení podle písmene a)
    této položky ..................................... Kčs  3000,-
 c) Vydání souhlasu k provozování letecké dopravy .... Kčs  2000,-
 d) Vydání souhlasu k vykonávání leteckých prací
    za úplatu ........................................ Kčs  1000,-
 e) Prodloužení souhlasu podle písmene c)
    této položky ..................................... Kčs   500,-
 f) Prodloužení souhlasu podle písmene d)
    této položky ..................................... Kčs   300,-
                            Zmocnění:

Správní orgán  může na základě vzájemnosti  poplatek podle písmene
a) a podle písmene b) této položky  snížit až o 50 %, popřípadě od
jeho vybrání upustit.
Položka 57

 a) Zápis civilního letadla nebo leteckého
    pozemního zařízení do československého
    leteckého rejstříku ............................... Kčs  500,-
 b) Výmaz civilního letadla nebo leteckého
    pozemního zařízení z československého
    leteckého rejstříku ............................... Kčs   50,-


Položka 58

Vydání povolení provozní způsobilosti civilního letiště:
 a) dopravního a továrního pro přiblížení na vzletovou
    a přistávací dráhu
     - nepřístrojové .................................. Kčs 1000,-
     - přístrojové .................................... Kčs 1500,-
     - přesné I. kategorie ............................ Kčs 2500,-
     - přesné II. kategorie ........................... Kčs 4000,-
     - přesné III. kategorie .......................... Kčs 5000,-
 b) sportovního
     - s nezpevněnou         vzletovou a přistávací dráhou .... Kčs 1000,-
     - s nezpevněnou vzletovou a přistávací dráhou
       doplněnou o světelné zabezpečovací zařízení
       nebo se zpevněnou vzletovou a přistávací
       dráhou ......................................... Kčs 1200,-
     - se zpevněnou vzletovou a přistávací dráhou
       doplněnou o světelné zabezpečovací zařízení .... Kčs 1400,-
     - se zpevněnou vzletovou a přistávací dráhou
       doplněnou o světelné a radionavigační zařízení . Kčs 1600,-
 c) zemědělského se zpevněnou vzletovou a přistávací
    dráhou ............................................ Kčs 1200,-
 d) vrtulníkového s trvalou vzletovou a dosedací
    plochou ........................................... Kčs 1000,-

                            Zmocnění:

Za  provedení změny  ve vydaném  povolení k  provozní způsobilosti
civilního  letiště  nebo  jeho  obnovy  může  správní orgán vybrat
poplatek ve výši 25 % sazby poplatku podle této položky.

                            Poznámka

Omezení vydaného povolení z  rozhodnutí správního orgánu nepodléhá
poplatku.
Položka 59

Vyhlášení leteckých ochranných pásem:
 a) dopravního letiště
    - s více dráhami .................................. Kčs 5000,-
    - s jednou dráhou ................................. Kčs 3000,-
 b) sportovního nebo zemědělského letiště ............. Kčs 1000,-
 c) prostředků zabezpečovací letecké techniky ......... Kčs 1000,-
 d) ornitologických ................................... Kčs 1000,-


Položka 60

 a) Vydání individuálního osvědčení o letové a provozní
    způsobilosti amatérské stavby:
    - motorových letadel ............................. Kčs  5000,-
    - kluzáků a balónů ............................... Kčs  3000,-
    - ultralehkých letadel ........................... Kčs  2500,-
    - závěsných kluzáků .............................. Kčs  1900,-
 b) Vydání nebo změna osvědčení o letové
    způsobilosti nebo uznání platnosti osvědčení o
    letové  způsobilosti  vydaného  jiným  státem
    (nostrifikace) pro:
    - balóny ......................................... Kčs  1000,-
    - kluzáky ........................................ Kčs  3000,-
    - motorizované kluzáky a ultralehké letouny ...... Kčs  3500,-
    - letouny do 5700 kg ............................. Kčs  7000,-
    - letadla nad 5700 kg ............................ Kčs 15000,-
 c) Prodloužení osvědčení o letové způsobilosti pro:
    - balóny ......................................... Kčs   100,-
    - kluzáky ........................................ Kčs   300,-
    - motorizované kluzáky a ultralehká
      letadla ........................................ Kčs   350,-
    - letadla do 5700 kg ............................. Kčs   700,-
    - letadla nad 5700 kg ............................ Kčs  1500,-
                            Zmocnění:

Za dodatečné vydání osvědčení  může správní orgán zvýšit  poplatek
až o 50 %.

                            Poznámka

Změna  ve  vydaném  osvědčení  letové  způsobilosti  z  rozhodnutí
správního orgánu nepodléhá poplatku.
Položka 61

Vydání potvrzení pro dovoz a průvoz radiových
stanic ............................................... Kčs   600,-


                            Poznámka:

Poplatek  podle této  položky se  vybere jen  v případě, že nebylo
československými  spoji  vydáno  povolení  k  provozování  nebo  k
předání radiové stanice.


Položka 62

 a) Za registraci zahraničně obchodní činnosti
    nebo zahraničně hospodářských služeb ............. Kčs  2000,-
 b) Za povolení zahraničně obchodní činnosti
    nebo zahraničně hospodářských služeb ............. Kčs  4000,-
 c) Za prodloužení platnosti povolení nebo
    registrace zahraničně obchodní činnosti
    anebo zahraničně hospodářských služeb ............ Kčs  2000,-
 d) Za úřední povolení k uskutečňování
    zahraničně obchodní činnosti (vývozní
    licence) ......................................... 0,5 %
                                                 z celkové hodnoty
                                                  vyváženého zboží
                                           nebo poskytované služby
 e)  zrušeno
 f) Za povolení podniku se zahraniční
    majetkovou účastí ................................ Kčs  1000,-
 g) Povolení k prodeji za devizové prostředky ........ Kčs  5000,-
 h) Za úřední povolení k uskutečňování zahraničně
    obchodní činnosti (dovozní licence) .............. Kčs   500,-
 i) Za úřední povolení k uskutečňování zahraničně
    obchodní činnosti (vývozní licence) v rámci
    autolimitačních dohod uzavřených na mezivládní
    úrovni ........................................... Kčs   500,-
 j) Za udělení pracovního povolení československé
    osobě do zahraničí v rámci smlouvy o dílo ........    0,1 %
                                                       z hodnoty
                                                       kontraktu
 k) Za udělení povolení k dovozu nebo vývozu
    kontrolovaného zboží10) .......................... Kčs   500,-
                            Zmocnění:

V případě podání  neúplné nebo nejasné žádosti  může správní orgán
zvýšit sazbu poplatku až do výše dvojnásobku.


Položka 63

Podání přihlášky k ochraně odrůdy rostlin
nebo plemene zvířat ................................... Kčs  500,-


Položka 64

Šlechtitelské osvědčení
 a) za prvních let .................................... Kčs 3000,-
 b) za další 3 roky ................................... Kčs 2000,-
 c) za každý další rok ................................ Kčs  800,-


                            Poznámky:

 1. Poplatek   za  prvních   pět  let   platnosti  šlechtitelského
    osvědčení vyměří správní orgán.

 2. Poplatek za  další tři roky  je splatný před  uplynutím pátého
    roku platnosti šlechtitelského osvědčení.

 3. Poplatky za  každý další rok jsou  splatné vždy před uplynutím
    předcházejícího roku platnosti šlechtitelského osvědčení.

 4. Poplatky za další léta se platí bez vyměření ve výši stanovené
    vyhláškou platnou v době splatnosti poplatku.


Položka 65

Zápis převodu šlechtitelského osvědčení ............... Kčs  400,-


Položka 66

Návrh na zrušení šlechtitelského osvědčení ............ Kčs  300,-


Položka 67

Vydání povolení k vývozu, průvozu nebo dovozu
 a) každé zbraně, speciálního expanzního přístroje
    nebo jejich hlavních částí ........................ Kčs  300,-
 b) střeliva .......................................... Kčs   60,-


                           Osvobození:

 1. Od  poplatku  této  položky  jsou  osvobozeni  cizinci,  kteří
    přijedou do České a Slovenské Federativní Republiky na pozvání
    nebo  se   souhlasem  vlády  České   a  Slovenské  Federativní
    Republiky,   České   republiky   nebo   Slovenské   republiky,
    Federálního  shromáždění,  České  národní  rady nebo Slovenské
    národní rady. Od poplatku  jsou dále osvobozeny osoby,které se
    zúčastňují mezinárodních  akcí ve sportovní  střelbě a dalších
    sportovních soutěží, jejichž součástí je sportovní střelba.

 2. Od  poplatku podle  této položky  jsou osvobozena  povolení na
    zbraně  získané  jako  ceny   ve  střeleckých  nebo  podobných
    soutěžích.


                            Poznámky:

 1. Kromě poplatku podle této položky  podléhá vývoz i poplatků za
    povolení  k  vývozu  věcí  do  volného  oběhu podle této části
    sazebníku II.

 2. Podle této položky vybírají poplatky orgány pasové kontroly na
    hraničních přechodech České a Slovenské Federativní Republiky.


Položka 68

 a) Vydání cestovního dokladu nebo cestovního
    průkazu totožnosti ................................ Kčs  200,-
     - osobám do 15 let ............................... Kčs   50,-
 b) Vydání cestovního průkazu nebo průkazu pro
    překračování státních hranic ...................... Kčs   50,-
 c) Za vydání pohraniční propustky
     - jednorázové .................................... Kčs   20,-
     - stálé .......................................... Kčs   50,-
 d) Prodloužení platnosti nebo provedení změn
    v cestovním dokladu (za každý správní úkon) ....... Kčs   50,-


                           Osvobození:

Od poplatku je osvobozeno vydání  pohraniční propustky dětem do 15
let a osobám za účelem výkonu zaměstnání.

                            Zmocnění:

Správní  orgán  vybere  poplatky  podle  této  položky  až do výše
čtyřnásobku příslušné sazby, vydává-li cestovní doklad náhradou za
ztracený,  zničený   nebo  poškozený  anebo   vydává-li  urychleně
cestovní doklad na výslovnou žádost poplatníka.
Položka 69

 a) Povolení pobytu cizinci ........................... Kčs  200,-
 b) Prodloužení platnosti průkazu Povolení
    k pobytu .......................................... Kčs  100,-
 c) Vydání náhradního průkazu Povolení k pobytu ....... Kčs  200,-


                            Zmocnění:

 1. Správní  orgán může  od vybírání  poplatků podle  této položky
    upustit nebo poplatek snížit z humanitárního důvodu nebo je-li
    zachována vzájemnost.

 2. Správní orgán vybere poplatek podle písmene c) této položky až
    ve výši čtyřnásobku sazby,  vydává-li Průkaz k pobytu náhradou
    za ztracený, zničený nebo poškozený.


Položka 70

 a) Udělení československého víza na hraničním
    přechodu České a Slovenské Federativní Republiky .. Kčs 1000,-
 b) Prodloužení platnosti československého víza na
    území České a Slovenské Federativní Republiky ..... Kčs  100,-
 c) Udělení československého víza nebo jeho
    prodloužení cizinci s povoleným pobytem
    v České a Slovenské Federativní Republice ......... Kčs  100,-
 d) Ověření pozvání cizince do ČSFR ................... Kčs  100,-
                           Osvobození:

Od poplatku je osvobozeno udělení československého víza
 - do   diplomatických   a   služebních   pasů,  je-li   zachována
   vzájemnost,
 - z důvodu zdravotnické nebo charitativní pomoci a při vyhoštění,
 - dětem do 15 let.


                            Zmocnění:

 1. Požádá-li  poplatník  o  prodloužení  československého víza po
    uplynutí doby jeho platnosti,  může správní orgán zvýšit sazbu
    poplatku až do výše desetinásobku sazby stanovené pod písmenem
    b) této položky.

 2. Správní orgán  může od poplatku upustit  nebo poplatek snížit,
    je-li zachována vzájemnost.

 3. Správní  orgán  může  od  poplatku  upustit,  jde-li o udělení
    československého   víza  na   hraničním  přechodu   za  účelem
    nezbytného  pobytu  na  území  České  a  Slovenské Federativní
    Republiky při letecké tranzitní  přepravě, v případě nouzového
    přistání  letadla nebo  v jiných  případech nouze nezaviněných
    cizincem.


Položka 71

Vydání potvrzení nebo písemného sdělení o pobytu
osob v České a Slovenské Federativní Republice ........ Kčs   20,-


                           Osvobození:

Od poplatku této položky jsou osvobozeny pošty (inkasní střediska)
a Československý červený kříž.


                            Poznámky:

 1. Podle této položky vybírá Centrální registr občanů poplatek za
    údaj obsažený v potvrzení nebo písemném sdělení o každé osobě.

 2. Výměna nebo výdej hromadných  dat na magnetických páskách není
    správním úkonem ve smyslu této položky.


Položka 72

Za udělení povolení k emisi dluhopisů ................. 1 %
                                           z celkové částky emise,
                                               nejméně 10000,- Kčs


                            Poznámka:

Podle  této  položky  uděluje   povolení  emitentům  v  působnosti
federace federální ministerstvo financí.


Položka 73

Celní řízení mimo celní prostor
 a) za každou započatou hodinu v pracovní době
    celnice ........................................... Kčs   30,-
 b) za každou započatou hodinu v mimopracovní
    době celnice v pracovních dnech ................... Kčs   50,-
 c) Za každou započatou hodinu ve dnech
    pracovního volna a ve dnech pracovního klidu ...... Kčs  100,-


Položka 74

Vydání druhého a dalšího stejnopisu za každou
jen započatou stránku nebo výpisu anebo písemné
informace z úředních knih, úředních záznamů,
rejstříků, evidencí,listin nebo spisů ................. Kčs  25,-


Položka 75

Vydání povolení k vývozu věcí mimo rámec
zahraničně obchodní činnosti československé
osobě:
 a) uvedených ve zvláštním předpise11) ................ 150 %
 b) vyvážených v souvislosti s vystěhováním
    k trvalému pobytu v cizině, a to včetně
    věcí uvedených ve zvláštním předpise11)
    užívaných stěhující se osobou k přiměřené
    vlastní potřebě nebo prokazatelně dovezených
    z ciziny nebo prokazatelně zakoupených u
    československých organizací oprávněných
    k prodeji zboží za devizové prostředky ............ 3 %
 c) zakoupených v souvislosti s vystěhováním
    nebo vyvážených v množství nebo hodnotě
    neodpovídající přiměřenému uspokojování
    potřeb stěhující se osoby ......................... 20 %
 d) neuvedených ve zvláštním předpise11) .............. 20 %
 e) vyvážených pro potřebu československých
    fyzických osob působících dočasně v
    cizině z pověření  československých
    právnických osob, a to včetně  věcí
    uvedených ve zvláštním předpise11) ................ 3 %



                           Osvobození:

Od  poplatků jsou  osvobozena  povolení  k vývozu  věcí sloužících
humanitárnímu poslání.


                            Zmocnění:

 1. Správní  orgán může  poplatek  za  vydání povolení  podle této
    položky  snížit  nebo  od   jeho  vybrání  upustit,  pokud  by
    zaplacení vedlo k tvrdostem a nesrovnalostem.

 2. Ústřední  celní správa  federálního ministerstva  zahraničního
    obchodu  může stanovit,  aby za  vydání povolení  byl poplatek
    podle  této položky  vyměřován z  důvodů obecného  zájmu až do
    výše dvojnásobku stanovené sazby.

 3. Ústřední  celní správa  federálního ministerstva  zahraničního
    obchodu  může v  jednotlivých případech  rozhodnout o  vrácení
    zaplaceného poplatku, vyžaduje-li to společenský zájem, i když
    byl již úkon proveden, případně došlo i k jeho realizaci.


                            Poznámka:

Základ poplatku se zaokrouhluje na celé koruny nahoru.
Položka 76

Vydání  povolení  k  vývozu  věcí  mimo  rámec zahraničně obchodní
činnosti zahraniční osobě:
 a) uvedených ve zvláštním předpise11) ................ 150 %
 b) neuvedených ve zvláštním předpise,11) nabytých
    darem nebo zakoupených za československou měnu
    dovezenou nebo směněnou v souladu s
    československými devizovými předpisy .............. 20 %
 c) zakoupených za československou měnu vyplácenou
    na území České a Slovenské Federativní Republiky
    právnickými osobami ............................... 10 %
 d) nabytých dědictvím, a to včetně uvedených ve
    zvláštním předpise11). ............................ 3 %



                            Poznámka:

Osvobození, zmocnění a poznámka k položce 75 platí zde obdobně.


Položka 77

 a) Prodloužení platnosti povolení k vývozu věcí
    mimo rámec zahraničně obchodní činnosti ........... Kčs   50,-
 b) Prodloužení platnosti celního dokladu před
    uplynutím jeho platnosti .......................... Kčs   20,-
 c) Ověření obchodních dokladů pro zahraniční
    orgány současně s přestupem zboží přes
    československé státní hranice ..................... Kčs   20,-
 d) Dodatečné prodloužení platnosti celního
    dokladu nebo ověření obchodních dokladů
    pro zahraniční orgány po přestupu zboží ........... Kčs  100,-

Položka 78

Vydání osvědčení o původu zboží včetně ověření,
že vyvážené zboží je tuzemského původu ................ Kčs   50,-

                            Poznámka:

Poplatek podle této položky  vybírají orgány celní správy. Doklady
jsou určené k řízení celních orgánů v cizině.
Položka 78A

Za vydání celně tarifního rozhodnutí o nomenklaturním
a sazebním zařazení zboží do položek celního
sazebníku .............................................. Kčs 350,-

                            Poznámka:

Poplatek podle této položky vybírá Ústřední celní správa.
Položka 79

Místní šetření (komisionální řízení), pokud
je nařízeno podle zvláštních předpisů nebo
se koná z podnětu účastníků řízení .................... Kčs   25,-
                                                 nejvýše 250,- Kčs


                           Osvobození:

Od poplatku  je osvobozeno místní šetření  prováděné při živelních
pohromách a nehodách.


                            Poznámky:

 1. Správní orgán stanoví poplatek ve  výši 25,- Kčs za každou jen
    započatou hodinu pracovní doby, nejvýše však do výše 250,- Kčs
    za celé místní šetření (komisionální řízení).

 2. Za  místní šetření  z podnětu  účastníka řízení  se považuje i
    šetření,  které  provede  správní  orgán  na  dožádání  jiného
    správního orgánu vyřizujícího podání účastníka řízení.
        
 3. Poplatek podle této položky  se nevybere, je-li místní šetření
    prováděno za účelem vydání stavebního povolení.


                            ČÁST  II
                       Konzulární poplatky

                       Zmocnění k části II

 1. Federální ministerstvo  zahraničních  věcí  může  zvýšit sazbu
    správních     poplatků     vyměřovaných     nebo    vybíraných
    československými  zastupitelskými  úřady  v  rozsahu devalvace
    československé měny. Obdobně  postupuje federální ministerstvo
    vnitra u položek 67 a 70 písm. a).

 2. Správní orgány  vyměřují a vybírají poplatky  podle této části
    sazebníku mohou stanovenou sazbu  poplatku snížit nebo upustit
    od vybrání  poplatku z důvodu  vzájemnosti, z důvodu  obecního
    zájmu nebo ve vztahu k devizovému tuzemci.

 3. Československý zastupitelský úřad může vybrat vedle poplatku i
    náhradu skutečných výdajů spojených s provedením úkonu.


                       Poznámka k části II

Poplatky podle  této části sazebníku vyměřují a vybírají federální
ministerstvo  zahraničních  věcí  a  československé  zastupitelské
úřady.


Položka 80
Udělení československého víza nebo prodloužení
jeho platnosti ........................................ Kčs   60,-
                                                         až 8000,-
                           Osvobození:

Od poplatku je osvobozeno udělení československého víza
 - do   diplomatických,   služebních  a   zvláštních  pasů,  je-li
   zachována vzájemnost,
 - významným osobám,
 - dětem do 15 let.


                            Poznámka:

V rámci rozpětí stanoví československý zastupitelský úřad sazbu na
základě jemnosti.


Položka 81

Uzavření manželství před československým
zastupitelským úřadem ................................. Kčs 3000,-


                           Osvobození:

Od  poplatku podle  této položky  jsou osvobozeni   českoslovenští
občané zdržující se služebně v zahraničí.


Položka 82

Podání žádosti u československého zastupitelského
úřadu ................................................. Kčs  750,-


                            Poznámka:

Podle této  položky se nepostupuje,  je-li žádaný úkon  zpoplatněn
podle položek této části sazebníku.


Položka 83

Vybrání pohledávky, renty apod., s výjimkou
požitků ze sociálního zabezpečení, úkony v
řízení o dědictví (včetně intervence u
příslušných orgánů, vymáhání a doručení
dědictví) z vybrané částky (ceny) nebo z
hodnoty dědictví ...................................... 2 %,
                                                  nejméně 75,- Kčs


                            Poznámky:

 1. Pokud je  k žádosti věřitele  (příjemce) nebo dědice  prováděn
    úkon k  zajištění pohledávky, renty  nebo dědictví, vyměří  se
    poplatek za podání  žádosti u československého zastupitelského
    úřadu.

 2. Poplatky za  úkony v řízení  o dědictví podle  této položky se
    vyměřuje  z  hodnoty  dědictví  nesnížené  o  honorář právního
    zástupce.


Položka 84

Úřední úschova
 - peněz, cenných papírů, vkladních knížek
   a jiných cenných předmětů z částky nebo
   ceny předmětu za každý rok ........................  1 %,
                                                 nejméně 150,- Kčs
 - listin nebo spisů za každý rok ....................  Kčs  200,-


                            Poznámka:

Poplatek se  nevybere v případě, že  předmět je u československého
zastupitelského  úřadu uložen  jen za  účelem doručení  do České a
Slovenské Federativní Republiky.


Položka 85

 a) Sepsání písemnosti o právních úkonech,
    zejména smluv, závětí apod. ....................... Kčs  600,-
 b) Sepsání plné moci s ověřením podpisu .............. Kčs  300,-


                            Poznámka:

Poplatek se  nevybírá za vyplnění  tiskopisů pasových, vízových  a
dalších, které slouží k úřední potřebě či potřebě československého
úřadu.


Položka 86

Vidování listin bez ověřování ......................... Kčs  150,-


Položka 87

 a) Ověření podpisu na listině i na jejím
    stejnopisu za každý podpis ........................ Kčs  150,-
 b) Ověření úředních razítek a úředních
    podpisů (superlegalizace) ......................... Kčs  600,-
 c) Ověření podle písmene a) této položky
    pro devizového tuzemce ............................ Kčs   50,-
 d) Ověření podle písmene b) této položky
    pro devizového tuzemce ............................ Kčs  100,-
 e) Ověření úředních razítek a úředních
    podpisů na čs. dokladech k použití v cizině ....... Kčs  100,-


Položka 88

 a) Vyhotovení opisu (fotokopie) včetně ověření ....... Kčs  250,-
 b) Ověření správnosti předloženého opisu
    (fotokopie) ....................................... Kčs  250,-
 c) Ověření správnosti předloženého dokladu ........... Kčs  250,-
 d) Za úkony podle písmen a) až c) pro
    devizového tuzemce ................................ Kčs   50,-


                            Poznámka:

Poplatek se vybere za každou i započatou stránku.


Položka 89

Vyhotovení překladu spisového materiálu:
 a) do jazyka českého a slovenského ................... za každou
                                              i započatou stránku
                                                        Kčs 400,-
 b) z jazyka českého nebo slovenského ................. za každou
                                              i započatou stránku
                                                        Kčs 450,-
 c) z jednoho cizího jazyka do druhého ................ za každou
                                              i započatou stránku
                                                        Kčs 700,-
 d) z jazyka čínského, japonského, korejského
    a jiných znakových jazyků za každý slovní
    znak .............................................. Kčs  15,-
 e) do jazyka čínského, japonského, korejského
    a jiných znakových jazyků za každý slovní
    znak .............................................. Kčs  15,-


Položka 90

 a) Za vystavený matriční doklad ...................... Kčs  300,-
 b) Vyhotovení překladu matričního dokladu a
    jeho ověření ...................................... Kčs  400,-


Položka 91

Za změnu:
 a) příjmení hanlivého, výstředního směšného,
    zkomoleného, cizojazyčného nebo příjmení
    rozvedeného manžela na předešlé příjmení .......... Kčs  100,-
 b) jména nebo příjmení v ostatních případech ......... Kčs  750,-


                           Osvobození:

 1. Od poplatku  této položky je osvobozena  změna příjmení, k níž
    dochází  prohlášením  rozvedeného  manžela, že   přijímá  opět
    předešlé nebo rodné příjmení, byla-li tato skutečnost oznámena
    do 1 měsíce po nabytí právní moci rozhodnutí o rozvodu.

 2. Od poplatku podle této položky je osvobozena změna nebo oprava
    jména osvojených  dětí nebo změna,  kterou je nutno  provést v
    důsledku nesprávných (neúplných) zápisů v matrice.


                            Poznámky:

 1. Oprava jména  a příjmení v případě  transsexuality se považuje
    za změny v důsledku nesprávného zápisu v matrice.

 2. Za  změnu  příjmení  manželů  a  jejich  nezletilých  dětí  na
    společné příjmení se vybere jeden poplatek.

 3. Podle  písmene a)  této položky  se vybere  poplatek za  změnu
    příjmení dítěte svěřeného do náhradní rodinné péče na příjmení
    opatrovníka,  na společné  příjmení pěstounů  nebo na příjmení
    dohodnuté  pro  jejich  vlastní  děti,  pokud opatrovníky nebo
    pěstouny  jsou  prarodiče  nebo  sourozenci rodičů nezletilých
    dětí.


Položka 92

Vydání opisu, výpisu nebo písemné informace z
úředních záznamů, rejstříků, evidencí, listin
nebo spisů ............................................ Kčs  150,-


Položka 93

Za osvědčení o tuzemském právu ........................ Kčs  500,-


Položka 94

Za vysvědčení o právní způsobilosti
k uzavření manželství v cizině ........................ Kčs  300,-


Položka 95

 a) Vydání cestovního pasu ............................ Kčs  750,-
    - osobám do 15 let ................................ Kčs  250,-
 b) Vystavení cestovního průkazu (náhradního
    cestovního dokladu) k cestě do České
    a Slovenské Federativní Republiky a zpět .......... Kčs  250,-
 c) Prodloužení platnosti nebo provedení změn
    v cestovním pase .................................. Kčs  150,-
 d) Prodloužení platnosti nebo provedení změn
    v cestovním průkazu (náhradním cestovním
    dokladu) k cestě do České a Slovenské
    Federativní Republiky a zpět ...................... Kčs   50,-
 e) Vystavení průvodního listu pro přepravu
    tělesných pozůstatků člověka ...................... Kčs  100,-
                            Zmocnění:

Správní  orgán  vybere  poplatky  podle  této  položky  až do výše
dvojnásobku příslušné sazby, vydává-li cestovní doklad náhradou za
ztracený, zničený nebo poškozený.


Položka 96

Vystavení cestovního průkazu k  návratu  do
České a Slovenské Federativní Republiky osobám
s trvalým  bydlištěm v  České  a  Slovenské
Federativní Republice ................................. Kčs   75,-


Položka 97

Vydání potvrzení pro průvoz radiových stanic .......... Kčs  600,-


                            Poznámka:

Poplatek podle této položky se  vybere jen v případech, kdy nebylo
vydáno československými spoji povolení  k provozování nebo předání
radiové stanice.


Položka 98

Potvrzení nebo písemné sdělení o pobytu osob .......... Kčs  150,-


                            Poznámka:

Poplatek podle  této položky se  vybere za potvrzení  nebo písemné
sdělení údajů o každé osobě v něm uváděné.


Položka 99

Vydání potvrzení o československém státním občanství .. Kčs  150,-


Položka 100

Propuštění ze státního svazku České a Slovenské
Federativní Republiky ................................. Kčs 3000,-


                                    Poznámka:

Poplatek za propuštění  dětí ve věku do 15  let ze státního svazku
České  a Slovenské  Federativní Republiky  se vybere  ve výši 50 %
sazby.


Položka 101

Vydání povolení k vývozu, průvozu nebo dovozu
 a) každé zbraně, speciálního expanzního přístroje
    nebo jejich hlavních částí ........................ Kčs  300,-
 b) střeliva .......................................... Kčs   60,-


                           Osvobození:

 1. Od  poplatku  této  položky  jsou  osvobozeni  cizinci,  kteří
    přijedou do České a Slovenské Federativní Republiky na pozvání
    nebo  se   souhlasem  vlády  České   a  Slovenské  Federativní
    Republiky,   České   republiky   nebo   Slovenské   republiky,
    Federálního  shromáždění,  České  národní  rady nebo Slovenské
    národní rady. Od poplatku jsou dále osvobozeny osoby, které se
    zúčastní mezinárodních soutěží,  jejichž součástí je sportovní
    střelba.

 2. Od  poplatku podle  této položky  jsou osvobozena  povolení na
    zbraně  získané  jako  ceny   ve  střeleckých  nebo  podobných
    soutěžích.


                            ČÁST  III

                      Zmocnění k části III

Federální úřad pro vynálezy  může stanovenou sazbu poplatku snížit
nebo upustit od jeho vybrání na základě vzájemnosti.


                      Poznámky k části III

 1. Poplatky za úkony provedené  Federálním úřadem pro vynálezy se
    platí ve  výši stanovené vyhláškou  platnou v době  splatnosti
    poplatku.

 2. Poplatky  podle této  části sazebníku  se platí  při podání  s
    výjimkou  poplatku stanoveného  v  položce  104 písm.  e), 106
    a 109A písm. c).

 3. Poplatek za prvních pět let udržování patentu se platí ve výši
    stanovené  vyhláškou  platnou  v  době  rozhodnutí  o  udělení
    patentu.  Rozhodnutí  o  udělení  patentu  obsahuje i platební
    výměr  na poplatek.  Poplatky za  udržování patentu  pro další
    období  se  platí  bez  vyměření  ve  výši stanovené vyhláškou
    platnou  v  době  placení  poplatku.  Pokud poplatník zaplatil
    poplatek  předem  na  dobu,  kdy  začátek  lhůty  k  zaplacení
    poplatku  začíná běžet  až  za  platnosti nové  vyhlášky, musí
    poplatek  platit ve  výši stanovené  touto vyhláškou. Případný
    nedoplatek  bude  doměřen  a  přeplatek  vrácen  poplatníkovi.
    Platí-li poplatník  poplatek v další lhůtě  šesti měsíců podle
    poznámky  bod  3  k  položce  106,  použije se vyhlášky platné
    v době   splatnosti  poplatku   v  předchozí   (prošlé)  lhůtě
    splatnosti.
Položka 102

Vydání stejnopisu, opisu, výpisu z rejstříku,
spisů, úředních listin a záznamů - za každou
jen započatou stranu................................... Kčs  100,-
Položka 103

Žádost
- o prodloužení lhůty ................................. Kčs  150,-
- o prominutí zmeškané lhůty .......................... Kčs  800,-
                            Vynálezy


Položka 104

 a) Podání přihlášky vynálezu ......................... Kčs 1200,-
    - pokud je (jsou) přihlašovatelem (-li)
      výlučně původce (-i) ............................ Kčs  600,-
 b) Žádost
    - o zveřejnění před zákonem stanovenou lhůtou ..... Kčs  400,-
    - o zapsání převodu přihlášky na jiného
      přihlašovatele nebo převodu patentu
      na jiného majitele .............................. Kčs  600,-
    - o zápis dalšího původce nebo
      přihlašovatele vynálezu ......................... Kčs  300,-
    - o zápis změny jména, příjmení - názvu,
      bydliště - sídla přihlašovatele  nebo
      původce vynálezu, majitele patentu nebo
      jeho zástupce - za každou přihlášku
      nebo patent ..................................... Kčs  100,-
    - o utajení nebo odtajnění vynálezu ............... Kčs  500,-
    - o zápis licence k vynálezu do rejstříku ......... Kčs  200,-
    - o nucenou licenci k vynálezu .................... Kčs 5000,-
    - o převedení autorského osvědčení na patent ...... Kčs 2000,-
    - o zápis dalšího rozhodného údaje
      do rejstříku .................................... Kčs  100,-
 c) Žádost o provedení úplného průzkumu přihlášky
      vynálezu ........................................ Kčs 2500,-
    - za 11. a každý další uplatněný patentový nárok .. Kčs  400,-
 d) Podání rozkladu proti rozhodnutí Federálního
    úřadu pro vynálezy ................................ Kčs  500,-
 e) Vydání patentové listiny do rozsahu
    do 10 stran strojopisu ............................ Kčs 1600,-
    - za každou další stranu .......................... Kčs  200,-


                            Poznámky:

1. Poplatek za  utajení nebo odtajnění  vynálezu podle písmene  b)
   této  položky  se  nevztahuje  na  vynálezy  utajované z důvodů
   ochrany státního tajemství.

2. Podmínkou projednání rozkladu je  mimo poplatek zaplacený podle
   písmene d) této položky i složení kauce 12) ve výši 2500,- Kčs,
   která se v plné výši vrací, je-li podání rozkladu oprávněné.
Položka 105

 a) Žádost o určení, zda technické řešení
    spadá do rozsahu patentu .......................... Kčs 3000,-
 b) Návrh na zrušení patentu po uplynutí
    šesti měsíců od nabytí účinnosti patentu .......... Kčs  800,-
                            Poznámka:

Podmínkou  projednání  návrhu  je  mimo  poplatek  zaplacený podle
písmene b)  této položky i  složení kauce 12) ve  výši 2500,- Kčs,
která se v plné výši vrací, je-li podání návrhu oprávněné.
Položka 106

Žádost o udržování patentu v platnosti
 a) za prvních pět let ................................ Kčs 7000,-
 b) za šestý až osmý rok (za každý rok) ............... Kčs 2000,-
 c) za devátý a každý další rok se poplatek
    uvedený pod písmenem b) zvyšuje ročně         vždy o ...... Kčs 1000,-


                            Poznámky:

 1. a) Poplatek za  prvních pět let  platnosti patentu je  splatný
       nejdéle do třech měsíců od nabytí účinnosti patentu.
    b) Poplatek za  šestý a každý  další rok platnosti  patentu je
       splatný vždy před  uplynutím předcházejícího roku platnosti
       patentu.

 2. Jestliže  lhůta  uvedená  pod  bodem  1  písm.  b) prošla před
    nabytím  účinnosti patentu,  jsou poplatky  v těchto případech
    splatné ve lhůtě stanovené pod 1 písmenem a).

 3. Nebyl-li  poplatek  zaplacen  ve  lhůtách  uvedených pod bodem
    1 a 2, je možno jej zaplatit ještě v další lhůtě šesti měsíců.
    V těchto případech se poplatek zvyšuje na dvojnásobek.

 4. Za  udržování  platnosti  patentu,   k  němuž  majitel  nabídl
    licenci, se platí poplatky v poloviční výši.
Položka 107

Vydání osvědčení o právu přednosti (prioritní
doklad) ............................................... Kčs  200,-
Položka 108

Za úkony Federálního úřadu pro vynálezy spojené
s podáním mezinárodní přihlášky podle Smlouvy
o patentové spolupráci ................................ Kčs 1200,-
                           Užitné vzory

Položka 109

a) Podání přihlášky užitného vzoru .................... Kčs 1000,-
   - pokud je (jsou) přihlašovatelem (-li)
     výlučně původce (-i) ............................. Kčs  500,-
b) Žádost
   - o odklad zápisu užitného vzoru do rejstříku ...... Kčs  400,-
   - o zapsání převodu přihlášky na jiného
     přihlašovatele nebo převodu užitného vzoru
     na jiného majitele ............................... Kčs  500,-
   - o zápis dalšího původce nebo přihlašovatele
     užitného vzoru ................................... Kčs  300,-
   - o zápis změny jména, příjmení - názvu,
     bydliště - sídla přihlašovatele, nebo
     majitele užitného vzoru nebo jeho zástupce
     za každou přihlášku nebo zápis užitného vzoru .... Kčs  100,-
   - o zápis licence k užitnému vzoru
     do rejstříku ..................................... Kčs  200,-
   - o nucenou licenci k užitnému vzoru ............... Kčs 5000,-
   - o zápis dalšího rozhodného údaje do rejstříku .... Kčs  100,-
c) Podání rozkladu proti rozhodnutí Federálního
   úřadu pro vynálezy ................................. Kčs  500,-

                            Poznámka:

Podmínkou  projednání rozkladu  je mimo  poplatek zaplacený  podle
písmene c)  této položky i  složení kauce 12) ve  výši 2500,- Kčs,
která se v plné výši vrací, je-li podání rozkladu oprávněné.

Položka 109 A

a) Žádost o určení, zda technické řešení spadá
   do rozsahu zapsaného užitného vzoru ................ Kčs 3000,-
b) Návrh na výmaz užitného vzoru z rejstříku .......... Kčs  500,-
c) Za řízení o výmazu užitného vzoru .................. Kčs 2500,-

                            Poznámka:

Podle  písmene c)  této položky   se vybere  poplatek za  řízení o
návrhu na  výmaz zahájené v  důsledku vyjádření majitele  užitného
vzoru. Poplatek  se vybere po  provedeném řízení a  poplatníkem je
ten, kdo neměl v řízení úspěch.


Položka 109 B

Žádost o prodloužení platnosti zápisu užitného vzoru
- poprvé o tři roky  ................................. Kčs  3000,-
- podruhé o tři roky ................................. Kčs  6000,-

                            Poznámky:

1. Dojde-li k zápisu užitného vzoru  do rejstříku po uplynutí doby
   jeho  platnosti, je  poplatek  za  prodloužení splatný  do dvou
   měsíců od vydání osvědčení.

2. Nebyl-li  poplatek zaplacen  ve stanovené  lhůtě, je  možno jej
   zaplatit ještě v  další lhůtě šesti měsíců. V  tomto případě se
   poplatek zvyšuje na dvojnásobek.


Položka 109 C

Vydání osvědčení o právu přednosti (prioritní doklad) .. Kčs 200,-
                        Průmyslové vzory

Položka 110

 a) Podání přihlášky průmyslového vzoru ............... Kčs  900,-
    - pokud je (jsou) přihlašovatelem (-li)
      výlučně původce (-i) ............................ Kčs  500,-
 b) Podání hromadné přihlášky průmyslového vzoru ...... Kčs  900,-
    - pokud je (jsou) přihlašovatele (-li)
      výlučně původce (-i) ............................ Kčs  500,-
    - za každé další vyřešení vnější úpravy
      výrobku obsažené v přihlášce .................... Kčs  100,-
    - pokud je (jsou) přihlašovatele (-li)
      výlučně původce (-i) ............................ Kčs   50,-
 b) Žádost
    - o zápis převodu přihlášky průmyslového
      vzoru na jiného přihlašovatele,
      nebo  převodu zapsaného průmyslového vzoru
      na jiného majitele .............................. Kčs  400,-
    - o zápis dalšího původce nebo přihlašovatele
      průmyslového vzoru .............................. Kčs  300,-
    - o zápis změny jména, příjmení - názvu,
      bydliště - sídla přihlašovatele, majitele
      nebo původce průmyslového vzoru nebo jeho
      zástupce do rejstříku ........................... Kčs  100,-
    - o zápis licence do rejstříku průmyslových
      vzorů ........................................... Kčs  200,-
 c) Podání rozkladu proti rozhodnutí Federálního
    úřadu pro vynálezy ................................ Kčs  500,-


                            Poznámka:

Podmínkou  projednání rozkladu  je mimo  poplatek zaplacený  podle
písmene d)  této položky i  složení kauce 12) ve  výši 2500,- Kčs,
která se v plné výši vrací, je-li podání rozkladu oprávněné.
Položka 111

 a) Žádost o určení, zda vyřešení vnější úpravy
    výrobku spadá do rozsahu zapsaného průmyslového
    vzoru ............................................. Kčs 1500,-
 b) Návrh na výmaz průmyslového vzoru z rejstříku ..... Kčs  500,-
    - za každé další vyřešení vnější úpravy
      výrobku obsažené v průmyslovém vzoru ............ Kčs  100,-


                                    Poznámka:

Podmínkou  projednání  návrhu  je  mimo  poplatek  zaplacený podle
písmene d)  této položky i  složení kauce 12) ve  výši 2500,- Kčs,
která se v plné výši vrací, je-li podání návrhu oprávněné.

Položka 112

Vydání osvědčení o právu přednosti (prioritní
doklad) ............................................... Kčs  200,-
Položka 113

 a) Žádost o prodloužení platnosti zápisu
    průmyslového vzoru
    - poprvé o pět roků ............................... Kčs 1000,-
    - podruhé o pět roků .............................. Kčs 2000,-

                            Poznámka:

Nebyl-li  poplatek  zaplacen  ve  stanovené  lhůtě,  je  možno jej
zaplatit  ještě v  další lhůtě  šesti měsíců.  V tomto  případě se
poplatek zvyšuje na dvojnásobek.
Položka 114

Žádost o odklad zápisu průmyslového vzoru
do rejstříku .......................................... Kčs  500,-
                Ochranné známky a označení původu

Položka 115

 a) Podání přihlášky
    - individuální ochranné známky do tří tříd
      výrobků nebo služeb ............................. Kčs 2000,-
    - kolektivní ochranné známky do tří tříd
      výrobků nebo služeb ............................. Kčs 2500,-
    - za každou třídu výrobku nebo služeb
      nad tři třídy ................................... Kčs  100,-
 b) Žádost
    - o obnovu zápisu individuální ochranné známky .... Kčs 1200,-
    - o obnovu zápisu kolektivní ochranné známky ...... Kčs 1500,-
    - o obnovu zápisu individuální ochranné známky,
      podané po uplynutí ochranné doby, nejpozději
      však do šesti měsíců od tohoto data ............. Kčs 1800,-
    - o obnovu zápisu kolektivní ochranné známky,
      podané po uplynutí ochranné doby, nejpozději
      však do šesti měsíců od tohoto data ............. Kčs 2300,-
    - o zápis převodu přihlášky na jiného přihlašovatele
      nebo převodu či přechodu práva k ochranné
      známce na jiného majitele ....................... Kčs  200,-
    - o zápis licence k ochranné známce do rejstříku .. Kčs  500,-
    - o prohlášení ochranné známky za proslulou .......Kčs 10000,-
    - o změnu v ochranné známce, o změnu jména,
      příjmení - názvu, bydliště - sídla, zúžení
      seznamu výrobků a služeb, o zápis nebo změnu
      zástupce, o změnu licenční smlouvy nebo smlouvy
      o přihlášce a užívání kolektivní ochranné
      známky, je-li žádáno jen o tento úkon ........... Kčs  200,-
 c) Návrh na výmaz  ochranné známky z rejstříku ....... Kčs  600,-
 d) Žádost
    - o mezinárodní zápis ochranné známky ............. Kčs  500,-
    - o obnovu mezinárodního zápisu ochranné známky ... Kčs  500,-
    - o územní rozšíření nebo zúžení mezinárodního
      zápisu ochranné známky .......................... Kčs  200,-
    - o převod mezinárodně zapsané ochranné známky,
      o změnu jména, příjmení - názvu, bydliště -
      - sídla majitele mezinárodně zapsané ochranné
      známky, o zúžení seznamu výrobků nebo služeb
      mezinárodně zapsané ochranné známky, je-li
      žádáno jen o tento úkon ......................... Kčs  200,-

                            Poznámka:

Podmínkou  projednání  návrhu  je  mimo  poplatek  zaplacený podle
písmene c)  této položky i  složení kauce 12) ve  výši 2500,- Kčs,
která se v plné výši vrací, je-li podání návrhu oprávněné.
Položka 116

 a) Podání přihlášky označení původu .................. Kčs 2000,-
 b) Žádost
    - o zápis dalšího uživatele označení původu ....... Kčs 2000,-
    - o změnu jména, příjmení - názvu, bydliště -
      - sídla uživatele označení původu, je-li
      žádáno jen o tento úkon ......................... Kčs  100,-
    - o převod označení původu ........................ Kčs  500,-
 c) Žádost o mezinárodní zápis označení původu ........ Kčs  500,-
Položka 117

Podání rozkladu proti rozhodnutí Federálního
úřadu pro vynálezy .................................... Kčs  500,-

                            Poznámka:

Podmínkou  projednání rozkladu  je mimo  poplatek zaplacený  podle
této  položky i  složení kauce 12)  ve výši  2500,- Kčs,  která se
v plné výši vrací, je-li podání rozkladu oprávněné.
Položka 118

Vydání osvědčení o právu přednosti (prioritní doklad) . Kčs  200,-
                            Poznámky:

Poplatky  podle položky  115 písmene  d) a  položky 116 písmene c)
jsou  vybírány  za  úkony   prováděné  podle  Madridské  dohody  o
mezinárodním zápisu továrních a obchodních známek, popřípadě podle
Lisabonské dohody o ochraně označení původu a jejich  mezinárodním
zápisu   u  Mezinárodního   úřadu  světové   organizace  duševního
vlastnictví v Ženevě.


Položka 118 A
Podání přihlášky topografie polovodičových výrobků .... Kčs 3000,-
Položka 118 B
Návrh na výmaz topografie polovodičových výrobků
z rejstříku ........................................... Kčs 2500,-
Položka 118 C
Žádost
- o zápis změny jména, příjmení - názvu, bydliště
  (sídla) přihlašovatele, majitele topografie
  polovodičových výrobků nebo jeho zástupce ........... Kčs  100,-
- o zápis převodu na jiného majitele .................. Kčs          200,-
- o zápis licence do rejstříku ........................ Kčs  100,-
- o nucenou licenci k topografii
  polovodičových výrobků .............................. Kčs 2000,-
Položka 118 D
Podání rozkladu proti rozhodnutí Federálního
úřadu pro vynálezy .................................... Kčs  300,-

                            Poznámka:

Podmínkou  projednání rozkladu  je mimo  poplatek zaplacený  podle
této položky  i složení kauce ve  výši 2500,-Kčs, která se  v plné
výši vrací, je-li podání rozkladu oprávněné.
                            ČÁST  IV

Položka 119

Registrace výrobce nebo opravce měřidel ............... Kčs  200,-


Položka 120

Autorizace organizace k úřednímu měření ............... Kčs 1000,-


Položka 121
 a) Za řízení o návrhu na schválení
    kartelové dohody .................................. Kčs 5000,-
 b) Za řízení o návrhu na povolení výjimky
    z neplatnosti kartelové dohody .................... Kčs 5000,-
 c) Za řízení o návrhu na zrušení nebo omezení
    výjimky z neplatnosti kartelové dohody anebo
    za řízení o určení nových podmínek pro
    trvání výjimky .................................... Kčs 5000,-

                            Poznámka:

Poplatníkem podle této položky je každý účastník kartelové dohody.
Položka 122
Za řízení o návrhu na schválení dohody podnikatelů
o sloučení jejich podniků (fúze) ..................... Kčs 25000,-

                            Poznámka:

Poplatníkem podle této položky je každý účastník dohody.
Položka 123
Podání rozkladu proti rozhodnutí Federálního
úřadu pro hospodářskou soutěž ......................... Kčs 2000,-
Položka 124
Vydání výpisu z kartelového registru za každou
i započatou stránku ................................... Kčs   50,-

1) § 58 zákona ČNR č. 367/1990 Sb., o obcích (obecní zřízení).
§ 16 zákona SNR č. 369/1990 Sb., o obecním zřízení.
2) § 7 zákona č. 105/151 Sb., o správních poplatcích.
2a) Zákon SNR č. 472/1990 Sb., o organizaci místní státní správy.
3) Vyhláška ministra zahraničních věcí č. 157/1964 Sb., o Vídeňské úmluvě o diplomatických stycích.
Vyhláška ministra zahraničních věcí č. 32/1969 Sb., o Vídeňské úmluvě o konzulárních stycích.
3a) Zákon 403/1990 Sb., o zmírnění následků některých majetkových křivd, ve znění zákona č. 458/1990 Sb.
Zákon č. 87/1991 Sb., o mimosoudních rehabilitacích.
Zákon č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku.
4) § 1 odst. 3 zákona č. 68/1965 Sb., o pobytu cizinců na území Československé socialistické republiky.
5) Zákon č. 68/1979 Sb., o silniční dopravě a vnitrostátním zasilatelství, ve znění zákona č. 118/1990 Sb.
6) § 13 odst. 2 vyhlášky č. 41/1980 Sb.
7) § 25 zákona č. 530/1990 Sb., o dluhopisech.
7a) Zákon č. 42/1980 Sb., o hospodářských stycích se zahraničím, ve znění pozdějších předpisů.
8) § 39 zákona č. 68/1979 Sb.
10) Zákon č. 547/1990 Sb., o nakládání s některými druhy zboží a technologií a o jejich kontrole.
11) Vyhláška FMZO č. 41/1985 Sb., o neobchodních vývozech a dovozech věcí, ve znění pozdějších právních předpisů.
12) Instrukce předsedy Federálního úřadu pro vynálezy č. 456/B ze dne 3. 6. 1992.