Může správce daně předbíhat ve frontě věřitelů převáděním přeplatku na úhradu pohledávky za podstatou i v případě "předluženého" konkursu?

Vydáno: 15 minut čtení

To, že si správce daně zajistil díky právní úpravě v § 242 zákona č. 280/2009 Sb. , daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „DŘ “, příp. „daňový řád “) svým způsobem specifické postavení oproti ostatním věřitelům (účastníkům insolvenčního řízení), už dnes nikoho nepřekvapuje. Jak přistupovat k samotné aplikaci tohoto ustanovení DŘ ve vztahu k insolvenčnímu řízení už také judikatura Nejvyššího správního soudu, popř. Ústavního soudu z větší části vysvětlila, avšak i přesto dochází občas k určitým excesům, na které je vhodné poukázat v rámci celkové osvěty této společnosti. Typickým příkladem mohou být snahy některých správců daně „předbíhat“ ve frontě se zbývajícími věřiteli i v případech, kdy je dlužníkem v úpadku daňový subjekt a tento úpadek je řešen konkursem. V průběhu tohoto konkursu se navíc zjistí, že jde o tzv. „předlužený“ konkurs, jelikož z rozvrhového usnesení vydaného v rámci tohoto insolvenčního řízení vyplývá, že stav majetkové podstaty, resp. dosažený výtěžek z jejího zpeněžení neumožní ze 100 % uspokojit všechny pohledávky za majetkovou podstatou, pohledávky jim postavené na roveň a zajištěné pohledávky v rozsahu stanoveném v § 167 a 298 zákona č. 182/2006 Sb. , o úpadku a způsobech jeho řešení, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „IZ “, příp. „insolvenční zákon “).

 

Může správce daně předbíhat ve frontě věřitelů převáděním přeplatku na úhradu pohledávky za podstatou i v případě „předluženého“ konkursu?
Mgr.
Petr
Taranda
 
Jak správce daně zpravidla nakládá s přeplatky v průběhu konkursu?
Nezřídka může docházet k tomu, že správce daně v případě takového daňového subjektu v úpadku vyrozumí tento subjekt o tom, že přeplatek na dani vykázaný ke konkrétnímu dni převádí na úhradu nedoplatku na konkrétní dani v konkrétní částce. Daňový subjekt v úpadku, který bývá za takové situace zastoupen insolvenčním správcem, může proti vyrozumění o převedení přeplatku podat námitku dle § 159 odst. 3 DŘ, kterou však správce daně zpravidla zamítne. Otázkou zůstává, zda je správce daně takto oprávněn ve své podstatě
započíst pohledávku v průběhu konkursu, aniž by došlo ke zvýhodnění tohoto správce daně coby věřitele v insolvenčním řízení.
Správci daně často argumentují tím, že za této situace mají povinnost přednostně aplikovat ustanovení § 242–245 před obecnou úpravou obsaženou v § 140 IZ, kde jsou též stanoveny podmínky pro započtení v průběhu insolvenčního řízení. Správci daně poukazují na to, že v souladu s § 140d odst. 2 písm. a) a pism. b) IZ se s rozhodnutím o úpadku nep