Provozování kamerových systémů v obecních bytových domech podle nové metodiky ÚOOÚ

Vydáno: 15 minut čtení

V letošním roce vydal Úřad pro ochranu osobních údajů (dále jen „ÚOOÚ“) novou metodiku k návrhu a provozování kamerových systémů z hlediska zpracování a ochrany osobních údajů 1) . Tato metodika se samozřejmě musí projevit i při posuzování kamerových systémů v bytových domech. Ostatně metodika obsahuje vzor Balanční test kamerového systému, příklad řešení škod v bytovém domě.

Provozování kamerových systémů v obecních bytových domech podle nové metodiky ÚOOÚ
JUDr.
Eva
Janečková
 
Účel zpracování
Častými důvody pro zpracování osobních údajů prostřednictvím pořizování záznamů kamerovými systémy jsou v případě bytových domů ochrana života a zdraví, ochrana majetku, prevence před vandalismem. Stejné důvody uvádí i obce ve svých bytových domech. Záznamy tak mohou být využity pouze v souvislosti se zjištěním události, která poškozuje tyto důležité, právem chráněné zájmy správce. Přípustnost využití záznamů pro jiný účel musí být omezena na významný veřejný zájem, např. boj proti pouliční kriminalitě.
Dříve ÚOOÚ trval na tom, že kamerové systémy lze použít pouze v případě, že se jiná opatření směřující k prevenci, ochraně a/nebo zabezpečení fyzické a/nebo logické povahy, která nevyžadují pořizování obrazových záznamů, např. použití pancéřových dveří proti vandalismu, instalace automatických bran a kontrolních zařízení, společné poplachové systémy, lepší a silnější osvětlení ulic během noci a podobně, ukáží být nedostatečnými a/nebo nepoužitelnými s ohledem na výše uvedené legitimní účely.
Podle současné metodiky platí, že je třeba udělat test proporcionality, který by měl spočívat v posouzení následujících kritérií:
(i)
kritérium v