Účtování o sankcích a následné daňové dopady

Vydáno: 7 minut čtení

Sankce udělované účetní jednotce a sankce uplatňované účetní jednotkou mají podle svého charakteru různé daňové dopady. Je proto velice důležité jejich správné zaúčtování. Při udělení sankce je nutno vždy pečlivě posoudit její právní důvod a dále znát subjekt, který sankci uložil. Na správné rozlišení sankcí je třeba myslet již při sestavování účtového rozvrhu. Tuto povinnost zakládá Český účetní standard číslo 019 v bodě 3.1.2., podle kterého platí, že analytické účty v účtové třídě 5 je třeba stanovit též s ohledem na požadavky zákona o daních z příjmů .

Účtování o sankcích a následné daňové dopady
Ing.
Karel
Raiser
Abychom mohli sankci správně zaúčtovat, je třeba nejprve zjistit, zda se jedná o sankci ze závazkových vztahů nebo o sankci udělenou podle veřejnoprávních předpisů.
 
Sankce ze závazkových vztahů
Sankce ze závazkových vztahů jsou ukládány při porušení povinností z obchodních smluv uzavřených podle občanského zákoníku. Jedná se především o smluvní pokuty, úroky z prodlení, poplatky z prodlení a další sankce ze závazkových vztahů. Subjektem, který sankci ukládá, je tedy příslušný obchodní partner.
Smluvní pokutou se ro