Klíčové změny nového zákona o účetnictví

Vydáno: 22 minut čtení

Přistupuji k návrhu nového zákona o účetnictví jako k nově napsané knize, které chci od první stránky do poslední porozumět. Chci jí uvěřit, že pochopím její obsah, i když události, které popisuje, znám a prožívala jsem je dlouhých skoro dvacet pět let. Vím, že její autor používá moderní jazyk, který se vyvíjí v čase a je ovlivněn anglicismy. Nový zákon o účetnictví si dává za hlavní cíl účetní výkaznictví, avšak upravuje ve svém předmětu informace, které budou rozvíjet účetní výkaznictví v souvisejících zprávách s účetními závěrkami. Zapracovává a navazuje na evropské předpisy, ale neponechává si možnost vázat na předpisy české.

 

Klíčové změny nového zákona o účetnictví
doc. Ing.
Hana
Březinová,
CSc.
 
Postřehy vedoucí k otázkám, ale také potěší akceptování připomínek
Poněkud překvapivé je, že zákonodárce se v § 2 nového zákona o účetnictví (dále jen „NZÚ“) domnívá, že účetní výkazy podávají užitečné informace jen pro vnější uživatele. Lehce se dá zdůvodnit, že se najdou i vnitřní uživatelé, kteří budou chtít využít účetní výkazy pro ekonomické rozhodování nebo předvídání budoucích finančních toků.
Nové definice dostávají požadavky na kvalitu účetních informací. Lze mít radost z košatosti českého jazyka, kdy pomocí různých synonym je možné upřesnit obsah některých pojmů. Srozumitelnost vymezená v § 7 NZÚ by mohla být upravená tak, že účetní informace je srozumitelná, pokud je její obsah jasný a výstižný, navíc je informace v rámci účetního výkaznictví označená a uspořádaná.
Při vymezení prvků účetních výkazů se zákonodárce snažil oprostit od
pojmu majetek
(nebo věc podle občanského zákoníku), a tak vznikají nově pojaté zajímavé definice, například že aktivum je zdroj, nebo že podmíněné aktivum nelze uznat jako aktivum. Za pozornost určitě stojí
vymezení pohledávky
v § 13 NZÚ, podle kterého pohledávka nevzniká, pokud dosud nenastalo plnění, je-li k takovému plnění účetní jednotka povinna. Vhodné je tedy využívat zálohování a vyžadovat alespoň částečnou úhradu předem.
Nové definice výnosů a nákladů
přinášejí po přečtení prováděcích předpisů k zákonu o účetnictví nejistotu, které postupy účtování budou mít dopad výsledkový a které rozvahový. Pokud ale budou prováděcí předpisy kvalitně formulovány, naopak to účetní jednotky ocení.
Protože ne všechny účetní jednotky, na které se zákon o účetnictví vztahuje, mají za svůj cíl podnikat, je potřeba pojmout schopnost účetních jednotek přinést budoucí užitek u
neziskových subjektů
nebo
subjektů ve veřejném sektoru
, což je schopnost přispět k naplňování jiného účelu činnosti účetní jednotky než podnikání. Jinak tedy nový zákon vymezuje dluh pro nepodnikající účetní jednotky a v případě neziskové účetní jednotky nepožaduje zvýšení vlastního kapitálu v důsledku přírůstku aktiv. Aktivum je nezbytné použít určeným způsobem, výnos vzniká až okamžikem tohoto splnění.
V případě stanovení
zásad pro účetní výkaznictví
nadále návrh nového zákona setrval na krkolomných pojmech. Požadavek věrného a poctivého zobrazení využívá celkem srozumitelné vymezení v češt