Jeden den ve zdravotním pojištění

Vydáno: 12 minut čtení

U zaměstnavatele je rozhodným obdobím pro placení pojistného kalendářní měsíc. Vyměřovacím základem je dosažený (zaměstnavatelem zúčtovaný) hrubý příjem zaměstnance ve smyslu ustanovení § 3 odst. 1 zákona č. 592/1992 Sb. , o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 592/1992 Sb. ). Pokud se na zaměstnance vztahuje povinnost odvodu pojistného alespoň z minimálního vyměřovacího základu (18 900 Kč), musí zaměstnavatel odvést v roce 2024 za příslušný kalendářní měsíc pojistné nejméně ve výši 2 552 Kč. Naopak, je-li zaměstnanec vyjmenován mezi osobami, pro které neplatí minimální vyměřovací základ (§ 3 odst. 8 zákona č. 592/1992 Sb. ), odvádí zaměstnavatel pojistné ze skutečné výše příjmu bez povinnosti dopočtu do zákonného minima a v této souvislosti také například bez ohledu na to, zda zaměstnání trvalo pouze část kalendářního měsíce, přičemž se nepřihlíží k období případné nemoci, k dohodnutému neplacenému volnu či vykázané neomluvené absenci apod.

Jeden den ve zdravotním pojištění
Ing.
Antonín
Daněk
U OSVČ je rozhodným obdobím pro placení pojistného kalendářní rok. To znamená, že i když OSVČ podniká pouze po část kalendářního roku, vypočítává se pojistné za celý rok, a to porovnáním výše uhrazených záloh (jsou-li podle zákona povinně placeny) a celkové výše pojistného na základě výsledků samostatné výdělečné činnosti za příslušné kalendářní měsíce tohoto roku. V této souvislosti je nutno podotknout, že i OSVČ – obdobně jako zaměstnavatelé a zaměstnanci – mají stanoven minimální vyměřovací základ, mimo výjimek uvedených v § 3a odst. 3 zákona č. 592/1992 Sb.
Je pravdou, že ve zdravotním pojištění hraje roli byť i jen jeden kalendářní den, který v rámci kalendářního měsíce dle situace řeší pojistný vztah osoby a rovněž má bezprostřední vliv na placení pojistného zaměstnavatelem i osobou samostatně výdělečně činnou. Jeden den trvání zaměstnání, podnikání nebo registrace v kategorii osob, za které platí pojistné stát, vyřeší pojistný vztah pojištěnce pro celý kalendářní měsíc.
Příklad 1
Zaměstnavatel uzavřel se zaměstnancem jako jediný zdroj jeho příjmů dohodu o provedení práce od 3. 6. 2024 a téhož dne zaměstnanec i začal pracovat. Zaměstnavatel jej přihlásil u zdravot