Pohledávky a závazky subjektů zdravotního pojištění

Vydáno: 18 minut čtení

Plátci zdravotního pojištění jsou zaměstnavatelé, osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a osoby bez zdanitelných příjmů, přičemž stát hradí pojistné za tzv. státní pojištěnce. Zaměstnavatelé musí odvádět pojistné do 20. dne následujícího měsíce, zatímco OSVČ a osoby bez zdanitelných příjmů mají povinnost provádět platby do 8. dne následujícího měsíce. OSVČ mimoto ještě hradí po podání Přehledu o výši daňového základu doplatek pojistného, pokud to bude povinností podle dosaženého daňového základu a při případně zaplacených zálohách. Zdravotní pojišťovny jsou povinny vymáhat dlužné pojistné a penále v případě opožděných nebo nesprávných plateb. Pro vymáhání nedoplatků i vracení přeplatků platí ve zdravotním pojištění desetiletá promlčecí doba. Prominutí penále je možné po uhrazení dlužného pojistného a včasným podáním žádosti, přičemž pojistné nelze prominout, toto musí být v plné výši uhrazeno.

 

Pohledávky a závazky subjektů zdravotního pojištění
Ing.
Antonín
Daněk
Pomineme-li stát, hradící zdravotním pojišťovnám měsíčně pojistné za tzv. „státní pojištěnce“, jsou skupinami plátců:
hromadní plátci pojistného, tedy zaměstnavatelé (za sebe a za své zaměstnance)
samoplátci, mezi které řadíme:
osoby samostatně výdělečně činné
osoby bez zdanitelných příjmů
Tito plátci jsou povinni hradit pojistné (OSVČ zálohy na pojistné) pravidelně každý měsíc.
Zaměstnavatelé
platí pojistné za zaměstnance nejpozději do 20. dne následujícího kalendářního měsíce na účet určený pro hromadné platby pojistného. Pojistné činí 13,5 % z vyměřovacího základu zaměstnance, případně i s potřebou dodržet minimální vyměřovací základ nebo jeho poměrnou část (§ 3 odst. 4 – 10 zákona č. 592/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů).
Osoby samostatně výdělečně činné
jako jediná ze skupin plátců platí pojistné formou záloh (je-li to zákonnou povinností) a případného doplatku pojistného po podání Přehledu. Zálohy na pojistné se platí za příslušný kalendářní měsíc nejpozději do osmého dne následujícího kalendářního měsíce. Pro úhradu případného doplatku pojistného je určena lhůta do osmi dnů po dni, ve kterém byl, popřípadě měl být, p