Příjmy z prodeje nemovitých věcí v dotazech a odpovědích

Vydáno: 21 minut čtení

Zákon č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů (dále jen „zákon o daních z příjmů “), umožňuje vlastníkům nemovitých věcí příjmy z prodeje těchto věcí od daně příjmů osvobodit, a to při splnění zákonných podmínek stanovených § 4 zákona o daních z příjmů , ve znění pozdějších předpisů. V daném případě je třeba vycházet z některých ustanovení zákona č. 89/2012 , občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), který stanoví: - v § 506 , že součástí pozemku je prostor nad povrchem i pod povrchem, stavby zřízené na pozemku a jiná zařízení (dále jen „stavba“) s výjimkou staveb dočasných, včetně toho, co je zapuštěno v pozemku nebo upevněno ve zdech, - v § 507 , že součástí pozemku je rostlinstvo na něm vzešlé, - dále pak v § 3055 , že stavba spojená se zemí pevným základem, která není podle dosavadních právních předpisů součástí pozemku, na němž je zřízena, a je ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona, tj. k 1. 1. 2014, ve vlastnictví osoby odlišné od vlastníka pozemku, se dnem nabytí účinnosti tohoto zákona nestává součástí pozemku a je nemovitou věcí. Cílem tohoto článku je přiblížit danou problematiku čtenářům, a to formou odpovědí na dotazy z praxe.

Příjmy z prodeje nemovitých věcí v dotazech a odpovědích
Ing.
Eva
Sedláková
 
Příjem z prodeje pozemků
Poplatnice byla přes 30 let vlastníkem pozemků po svých rodičích, z nichž některé vlastnila pouze z 1/3 a několika dalších, které vlastnila sama. V minulém roce ji spoluvlastník, kterým je zemědělské družstvo, oslovil s nabídkou odkupu pozemků, na nichž hospodaří. S prodejem pozemků, které vlastnila z 1/3, souhlasila, ale nedopatřením byly do smlouvy začleněny i všechny pozemky v jejím vlastnictví, což zjistila až po provedení zápisu do katastru nemovitostí. Družstvo o pozemky ve výlučném vlastnictví poplatnice nemělo zájem a navrhlo, že jí dané pozemky „odprodá“ zpět. Toto se také stalo, poplatnice nebyla vlastníkem pozemků asi 3 měsíce. Nyní má možnost tyto pozemky znovu odprodat. Bude příjem z prodeje pozemků od daně osvobozen?
Pro osvobození příjmu od daně podle § 4 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů je rozhodující vlastnické právo k nemovité věci a naplnění časového testu 5 let mezi nabytím vlastnictví k nemovité věci a jejím prodejem. V daném případě záleží na tom, jakým způsobem došlo k obnovení vlastnického práva k předmětným pozemkům.
Při odstoupení (částečném odstoupení) od smlouvy, na jejímž základě došlo k převodu vlastnického práva, jsou podmínky pro osvobození od daně splněny. V takovémto případě původní vlastník – ze zpětného pohledu po odstoupení od smlouvy – svého vlastnického práva nikdy nepozbyl a k převodu vlastnického práva z původního na nového vlastníka nedošlo.
Pokud však poplatnice vlastnické právo k pozemkům zpětně nabyla vkladem do katastru nemovitostí na základě nově uzavřené kupní smlouvy, a bude je prodávat do pěti let od jejich nového nabytí do osobního vlastnictví, podmínky pro osvobození příjmů od daně nesplní.
 
Odstoupení od kupní smlouvy – zaplacená záloha na kupní cenu
Vlastník nemovité věci (fyzická osoba) uzavřel v říjnu 2018 kupní smlouvu na prodej své nemovitosti, kterou vlastní již 10 let s tím, že v listopadu obdržel zálohu na kupní cenu ve výši 50 % kupní ceny. V lednu 2019 došlo ze strany kupujícího k odstoupení od kupní smlouvy. V kupní smlouvě bylo ustanovení ohledně odstoupení od smlouvy, které stanovilo, že zaplacená záloha na kupní cenu se v případě odstoupení od smlouvy nevrací a započítává se na smluvní pokutu, která je dohodnuta rovněž ve výši 50 % kupní ceny. Je třeba v daňovém přiznání za rok 2018 uvést do příjmů podle § 10 zákona o daních z příjmů smluvní pokutu, přestože v roce 2018 se ještě o smluvní pokutu nejednalo, nebo v daňovém přiznání za rok 2018 se přijatá částka neuvede, protože záloha na kupní cenu byla příjmem od daně osvobozeným a příjem se uvede až v přiznání za rok 2019, kdy se ten příjem změnil na smluvní pokutu?
Rozhodující je v daném případě přesné znění kupní smlouvy. Je-li v kupní smlouvě uvedeno, že odstoupí-li kupující od smlouvy, stává se zaplacená záloha smluvní pokutou, tj. záloha na prodej se od počátku stává smluvní pokutou, jde z hlediska daně z příjmů o příjem roku 2018, kdy prodávající částku přijal.
Je-li v kupní smlouvě uvedeno, že odstoupí-li kupující od smlouvy, započítává se zaplacená záloha na smluvní pokutu, tj. záloha na prodej se stává smluvní pokutou až od odstoupení od kupní smlouvy, jde z hlediska daně z příjmů o příjem roku 2019, kdy došlo k zápočtu.
 
Osvobození příjmu plynoucího manželům z jejich společného jmění
Manželé si před třemi lety koupili do společného jmění manželů bytovou jednotku, v bytě měla od jeho nabytí bydliště pouze manželka, a nikoli manžel. Bytová jednotka nebyla zahrnuta v obchodním majetku ani jednoho z manželů. V letošním roce manželé bytovou jednotku prodali. Je příjem z jejího prodeje od daně osvobozen?
Zákon o daních z příjmů v § 4 odst. 1 písm. a) stanoví mimo jiné, že pro osvobození příjmu plynoucího manželům z jejich společného jmění postačí, aby podmínky pro jeho osvobození, tj. bydliště po dobu 2 let před prodejem, splnil jen jeden z manželů, pokud majetek, kterého se osvobození týká, není nebo nebyl zařazen do obchodního majetku jednoho z manželů.
Nebyla-li bytová jednotka zahrnuta v obchodním majetku ani jednoho z manželů, je příjem z jejího prodeje od daně osvobozen.
 
Příjem plynoucí ze smlouvy o smlouvě budoucí
Poplatník koupil v lednu 2017 bytovou jednotku, do které se nastěhoval. V prosinci 2018 sjednal smlouvu o budoucím prodeji této bytové jednotky s tím, že bytová jednotka bude prodána koncem roku 2019. Na základě této smlouvy v únoru 2019 obdržel polovinu sjednané ceny. Jak postupovat z hlediska daně z příjmů?
Příjem plynoucí ze smlouvy o smlouvě budoucí uzavřené do 2 let od nabytí bytové jednotky je příjmem zdanitelným. To platí v případě, že poplatník příjem obdrží jak do 2 let od nabytí bytové jednotky, tak i po 2 letech od nabytí bytové jednotky. Důvodem je skutečnost, že poplatník budoucí prodej nemovitosti uskutečnil v době do 2 let od nabytí bytové jednotky. Zákon o daních z příjmů v § 4 odst. 1 písm. a) stanoví mimo jiné, že osvobození se nevztahuje na příjmy, které plynou poplatníkovi z budoucího prodeje uvedených nemovitých věcí uskutečněného v době do 2 let od nabytí vlastnického práva k této nemovité věci.
 
Směna bytové jednotky za rodinný dům
Poplatník směnil bytovou jednotku, kterou koupil od bytového družstva za 400 000 Kč, za rodinný domek v ceně podle oceňovacího předpisu 900 000 Kč, přičemž nesplnil podmínky pro osvobození příjmů z prodeje (směny) nemovité věci dané § 4 odst. 1 písm. a) nebo b) zákona o daních z příjmů. Jaké částky uvede do daňového přiznání?
Základem daně z příjmů podle § 10 zákona o daních z příjmů je rozdíl mezi cenou rodinného domku (který získal směnou) a cenou, za kterou koupil bytovou jednotku, tj. 900 000 – 400 000 = 500 000 Kč.
Jako daňový výdaj může poplatník dále uplatnit zaplacenou daň z nabytí nemovitých věcí, případně i výdaje související s uskutečněním směny.
 
Směna bytových jednotek
Poplatníci si směnili bytové jednotky, které nabyli koupí. První jednotka měla ke dni směny cenu podle oceňovacího předpisu 800 000 Kč s tím, že vlastník v ní bydlel 5 let před směnou, druhá jednotka měla cenu podle oceňovacího předpisu 900 000 Kč s tím, že vlastník ji vlastnil tři roky, ale nikdy v ní nebydlel, protože ji pronajímal. Vlastníci se dohodli, že vzhledem k poloze jednotek si nic doplácet nebudou. Bude příjem ze směny jednotek od daně z příjmů osvobozen?
Vlastník první jednotky bude mít příjem 900 000 Kč, výdajem bude částka, za kterou jednotku koupil. Vzhledem ke skutečnosti, že v jednotce bydlel, bude příjem z její směny (resp. prodeje) od daně z příjmů osvobozen podle § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů.
Vlastník druhé jednotky bude mít příjem 800 000 Kč, výdajem bude částka, za kterou jednotku, kterou směnou ztrácí, koupil. Vzhledem ke skutečnosti, že v jednotce nebydlel, ani ji nevlastnil více než 5 let, bude příjem z její směny příjmem podle § 10 zákona o daních z příjmů. Skončí-li směna ztrátou, bude se jednat o ztrátu nedaňovou.
 
Příjem z prodeje ubytovací jednotky
Poplatník koupil před necelými 4 lety nebytovou jednotku, kterou hodlal přestavět na byt. Pro stavební nedostatky byla však tato jednotka před třemi lety zkolaudována jako ubytovací jednotka, ve které stále bydlel, i když v ní nemohl mít zapsané trvalé bydliště. V letošním roce ubytovací jednotku prodal. Je příjem z prodeje od daně osvobozen podle § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů, když v bytě skutečně bydlel?
Příjem z prodeje nemovité věci od daně osvobozen není. Podle § 3 písm. d) vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby, ve znění pozdějších předpisů, se ubytovací jednotkou rozumí:
„1.
jednotlivý pokoj nebo soubor místností, které svým stavebně technickým uspořádáním a vybavením splňují požadavky na přechodné ubytování a jsou k tomuto účelu určeny,
2.
ubytovací jednotka v zařízení sociálních služeb, určená k trvalému bydlení.“
Uvedený příjem by byl od daně osvobozen, pokud by poplatník tuto nemovitou věc vlastnil déle než 5 let, tj. v souladu s § 4 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů.
 
Příjem z prodeje bytové jednotky odkoupené od bytového družstva, ve které poplatník bydlel
Poplatník koupil od bytového družstva v prosinci roku 2018 bytovou jednotku, kterou v říjnu roku 2019 prodal s tím, že v bytě bydlel 25 let. Jde o příjem od daně osvobozený?
Podle § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů se od daně se osvobozuje mimo jiné příjem z prodeje jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, a souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem.
Bydlel-li poplatník v bytové jednotce 25 let před prodejem, je příjem z prodeje bytové jednotky od daně z příjmů osvobozen.
 
Příjem z prodeje bytové jednotky odkoupené od bytového družstva, ve které poplatník nebydlel
Poplatník prodal v letošním roce bytovou jednotku, ve které neměl bydliště, jednotku pronajímal. Jednotku koupil v loňském roce od bytového družstva, které byt vlastnilo více jak 20 let a jehož byl členem. Je příjem z prodeje bytu na straně poplatníka od daně osvobozen?
Do zákonem stanovené doby pro osvobození příjmů z prodeje vlastní bytové jednotky se nezapočítává doba, po kterou byt vlastnilo bytové družstvo, a to i v případě, že současný vlastník bytové jednotky byl členem tohoto družstva déle než zákonem stanovená doba 2 let bydliště. Koupil-li poplatník, člen bytového družstva, v loňském roce jednotku od tohoto bytového družstva, tuto jednotku v letošním roce prodal, přičemž v ní neměl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem, je příjem z prodeje jednotky zdanitelným příjmem poplatníka podle § 10 zákona o daních z příjmů. Daňovým výdajem bude pořizovací cena jednotky, případně i doložené výdaje na její technické zhodnocení, opravu a údržbu, včetně dalších výdajů souvisejících s uskutečněním prodeje (např. poplatek realitní kanceláři za prodej).
 
Příjem z prodeje bytové jednotky – dar na bydlení
Matka prodala bytovou jednotku, ve které bydlela 1 rok před prodejem. Příjem z prodeje dala dceři na nákup rodinného domu s tím, že bude v domě také s dcerou bydlet. Bude příjem z prodeje na straně matky od daně z příjmů osvobozen?
Příjem z prodeje bytové jednotky nebude na straně matky od daně z příjmů osvobozen. V daném případě se jedná o dar dceři, nikoli o použití příjmů z prodeje na uspokojení vlastní bytové potřeby matky v souladu s § 4 odst. 1 písm. v) zákona o daních z příjmů (matka není vlastnicí, resp. spoluvlastnictví domu).
 
Příjem z prodeje bytové jednotky – záloha zaplacena v předchozím roce
Kupní smlouva na prodej bytové jednotky byla podepsána v listopadu 2018, v lednu 2019 byl na příslušný katastrální úřad podán návrh na vklad do katastru nemovitostí. Kupující složil peníze do advokátní úschovy a prodávajícímu byla následně na účet připsána v prosinci 2018 záloha 200 000 Kč. K povolení vkladu do katastru nemovitostí došlo v lednu roku 2019, kdy byl z advokátní úschovy prodávajícímu vyplacen zbytek kupní ceny. Kdy prodávající příjem z prodeje zdaní v případě, že nesplnil podmínky pro osvobození příjmu od daně?
Poplatník, který nevede účetnictví, musí příjem z prodeje bytové jednotky, v případě, že nebyly splněny zákonné podmínky pro jeho osvobození od daně podle § 4 zákona o daních z příjmů, uvést do daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob v tom zdaňovací období, kdy příslušný příjem obdrží. To znamená, že přijatá záloha je příjmem v roku 2018 a doplatek je příjmem v roce 2019. K těmto příjmům uplatní prodávající příslušné doložené výdaje na jejich dosažení.
 
Příjmy z prodeje rodinného domu včetně souvisejícího pozemku
Fyzická osoba prodala v letošním roce rodinný dům, který vlastnila více jak 20 let s tím, že po celou dobu v domku bydlela. Pozemek pod domkem, tj. zastavěný pozemek, a zahradu kolem domku, však od obce koupila až před 2 měsíci, kdy se rozhodla domek prodat, a kupující požadoval, aby byl i vlastníkem oploceného pozemku. Budou příjmy z prodeje rodinného domu včetně souvisejícího pozemku od daně osvobozeny?
Zákon o daních z příjmů v § 4 odst. 1 písm. a) stanoví mimo jiné, že od daně se osvobozuje příjem z prodeje rodinného domu a souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem.
Příjmy z prodeje rodinného domu a souvisejícího pozemku budou od daně z příjmů osvobozeny. Zákon nestanoví žádnou podmínku týkající se doby vlastnictví souvisejícího pozemku.
 
Pojem „související pozemek“
Poplatník (fyzická osoba) prodal v letošním roce rodinný dům včetně pozemku, který vlastnil více jak 15 let, a ve kterém bydlel. Příjmy z prodeje rodinného domu jsou od daně osvobozeny podle § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů, který stanoví mimo jiné, že od daně se osvobozuje příjem z prodeje rodinného domu a souvisejícího pozemku. Co to je „související pozemek“, resp. zda jde pouze o zastavěnou část pozemku nebo i o zahradu kolem domu?
Zákon o daních z příjmů, ani jiný zákon, pojem „související pozemek“ nedefinuje. Z hlediska daně z příjmů se nejedná pouze o zastavěnou plochu, zákon to výslovně nestanoví, jde o pozemek, který s rodinným domem funkčně souvisí, tj. např. oplocený pozemek kolem domu, včetně plochy pro přístupovou cestu, garáž, zahradu apod.
 
Příjem z prodeje – uspokojení vlastní bytové potřeby
Poplatník prodal v únoru 2019 bytovou jednotku, ve které bydlel rok před prodejem. Počítá se podle § 4 odst. 1 písm. v) zákona o daních z příjmů podmínka pro osvobození, tj. že do jednoho roku následujícího po roce, v němž částku přijal, bude použita pro uspokojení vlastní bytové potřeby, do konce roku 2019 nebo v daném případě jen do února 2019, tj. do 12 měsíců po přijetí?
Zákon výslovně stanoví, že příjem z prodeje bytové jednotky, ve které poplatník před prodejem bydlel po dobu kratší než 2 roky, musí použít na uspokojení bytové potřeby do jednoho roku následujícího po roce, v němž částku přijal
,
tj. v daném případě do konce roku 2019.
Pokud by zákonná lhůta měla být pouze 12 měsíců, muselo by v zákoně být např. uvedeno „do 12 měsíců následujících po měsíci, v němž částku přijal“.
 
Příjem z prodeje použitý zčásti na uspokojení bytové potřeby
Poplatník (nepodnikatel) koupil v roce 2018 rodinný dům za 1 000 000 Kč. V roce 2019 dům prodal za 2 000 000 Kč, přičemž bydliště zde měl po dobu kratší než 2 roky. Z příjmu z prodeje použije na uspokojení bytové potřeby jen 500 000 Kč, tj. 25 % příjmu. Jak postupovat z hlediska daně z příjmů?
Částka 500 000 Kč, kterou poplatník použije na uspokojení vlastní bytové potřeby je od daně z příjmů osvobozena podle § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů v návaznosti na § 4 odst. 1 písm. v) zákona o daních z příjmů. Zdanitelným příjmem podle § 10 zákona o daních z příjmů bude: 2 000 000 – 500 000 =
1 500 000 Kč
.
Vzhledem k tomu, že podle § 25 odst. 1 písm. i) zákona o daních z příjmů nelze k osvobozeným příjmům uplatnit daňové výdaje, bude daňovým výdajem cena, za kterou poplatník dům koupil snížená o 25 %, tedy částka 750 000 Kč.
 
Pojem „jednotka“
Poplatník prodal v letošním roce bytovou jednotku, kterou si v loňském roce koupil od bytového družstva. K bytu náleží komora a část sklepa, které nejsou vymezeny jako jednotka. Je příjem z prodeje od daně osvobozen, když v bytě bydlel 15 let před prodejem?
Ustanovení § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů od daně z příjmů osvobozuje mimo jiné příjem z prodeje jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru. Co je jednotka, resp. bytový nebo nebytový prostor, stanoví občanský zákoník. Jednotka zahrnuje byt jako prostorově oddělenou část domu a podíl na společných částech nemovité věci vzájemně spojené a neoddělitelné. Společné jsou alespoň ty části nemovité věci, které podle své povahy mají sloužit vlastníkům jednotek společně. Společné části nemovité věci specifikuje § 4 a násl. nařízení vlády č. 366/2013 Sb., o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím. V případě, že komora ani sklep nejsou vymezeny jako jednotky, jde o společnou část ve smyslu § 1160 občanského zákoníku, na které má vlastník jednotky spoluvlastnický podíl. Dojde-li k prodeji takové bytové jednotky spolu s podílem na společných částech domu, ve které poplatník bydlel již 15 let před prodejem, je příjem z jejího prodeje od daně z příjmů osvobozen v souladu s § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů.
 
Příjem z prodeje bytové jednotky
Poplatník koupil počátkem roku 2019 byt za 4 500 000 Kč a ten ve stejném roce prodal za 5 000 000 Kč. Tyto prostředky použije na zajištění vlastního bydlení v roce 2019 nebo počátkem roku 2020, kdy si koupí menší domek za 4 600 000 Kč. Bude v roce 2019 danit 400 000 Kč?
Rozhodující pro zdanění příjmu z prodeje bytové jednotky je skutečnost, zda poplatník v bytové jednotce před jejím prodejem bydlel. Pokud ano, částku 400 000 Kč zdaní, a to až v roce 2020. Částka 4 600 000 Kč bude od daně osvobozena podle § 4 odst. 1 písm. v) zákona o daních z příjmů, protože ji prodávající využije na uspokojení vlastní bytové potřeby.
Pokud poplatník v bytové jednotce nebydlel, nesplnil ani podmínku danou § 4 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů, zdaní celý příjem 5 000 000 Kč v roce, kdy ho obdržel, tj. již v roce 2019, s tím, že daňovým výdajem budou 4 500 000 Kč, tj. částka za kterou prodanou bytovou jednotku koupil, a dále doložené výdaje spojené s prodejem.
 
Převod podílu na bytovém družstvu
Poplatnice byla od roku 2006 uživatelkou obecního bytu, nájemníkem podle smlouvy byli rodiče. Rodiče se v roce 2010 odstěhovali a poplatnice se stala nájemníkem bytu sama. V dubnu roku 2012 se stala spoluzakládající členkou bytového družstva, které vzniklo za účelem odkupu těchto bytů od obce. Tyto byty družstvo koupilo až v roce 2013. V průběhu let zaplatila členský vklad. V roce 2019 se z bytu odstěhovala a na základě smlouvy o převodu družstevního podílu podle § 736 zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích), ve znění pozdějších předpisů, převedla na nového nabyvatele svůj družstevní podíl s nájemním právem k družstevnímu bytu za částku cca 3 000 000 Kč. Tento příjem poplatnice hodlá v budoucnosti použít na nákup pozemku, na kterém chce stavět rodinný dům. Bude příjem z prodeje osvobozen podle § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů, když v bytě měla bydliště po dobu 2 let bezprostředně před prodejem?
V daném případě poplatnice neprodala byt, resp. bytovou jednotku, ale podíl na obchodní korporaci, resp. družstvu. Zákon o daních z příjmů v § 4 odst. 1 písm. s) stanoví mimo jiné, že od daně se osvobozuje příjem z úplatného převodu podílu v obchodní korporaci s výjimkou příjmu z úplatného převodu cenného papíru, přesahuje-li doba mezi jeho nabytím a úplatným převodem dobu 5 let.
Příjem z úplatného převodu podílu na družstvu po 5 letech od nabytí, bude od daně z příjmů osvobozen.
 
Příjem z prodeje bytu a nákup dalšího bytu pro dceru
Poplatník prodal byt, ve kterém bydlela jeho dcera s tím, že peníze z prodeje použil na nákup dalšího bytu, který však koupila dcera na sebe, tj. v katastru nemovitostí je jako vlastník uvedena dcera. Je příjem z prodeje bytu od daně osvobozen, pokud ano, jakým způsobem to uvést v daňovém přiznání?
Podle § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů je od daně z příjmů osvobozen mimo jiné příjem z prodeje jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, a souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem. V daném případě v předmětném bytě, resp. bytové jednotce, prodávající bydliště neměl, měla ho tam jeho dcera, která není vlastníkem této jednotky. Pokud vlastník bytu nesplnil ani podmínku danou § 4 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů, tj. bytovou jednotku nevlastnil alespoň 5 let před prodejem, je příjem z prodeje bytu příjmem podle § 10 zákona o daních z příjmů, který poplatník musí uvést do daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Jako daňový výdaj lze uplatnit výdaje spojené s pořízením předmětného bytu, doložené výdaje spojené s jeho opravami, technickým zhodnocením a případně i výdaje spojené s jeho prodejem.
Pokud by byl příjem z prodeje bytové jednotky osvobozen od daně z příjmů, do daňového přiznání by se neuváděl.
 
Příjem z prodeje pozemku souvisejícího s bytovou jednotkou, který není součástí jednotky
Poplatník je již 10 let vlastníkem bytové jednotky (je zapsaný jako vlastník v katastru nemovitostí) s tím, že v jednotce nebydlel. V loňském roce přikoupil pozemek související s touto bytovou jednotkou, který není součástí jednotky. V letošním roce bytovou jednotku i související pozemek prodal. Bude příjem z prodeje od daně osvobozen?
Zákon o daních z příjmů v § 4 odst. 1 písm. b) stanoví mimo jiné, že od daně se osvobozuje příjem z prodeje nemovitých věcí nebo z vypořádání spoluvlastnictví k nemovitým věcem neosvobozený podle písmene a), přesáhne-li doba mezi nabytím vlastnického práva k těmto nemovitým věcem a jejich prodejem nebo vypořádáním spoluvlastnictví k nim dobu 5 let.
Podle uvedeného ustanovení zákona o daních z příjmů od daně z příjmů fyzických osob bude osvobozen příjem z prodeje bytové jednotky, kterou poplatník vlastní více jak 5 let. Příjem z prodeje pozemku souvisejícího s touto bytovou jednotkou, který poplatník vlastní pouze 1 rok, je příjmem podle § 10 zákona o daních z příjmů. Daňovým výdajem bude pořizovací cena pozemku, případně doložené výdaje spojené s jeho prodejem.