Cenina
- Článek
Herci říkají, že není malých rolí, naproti tomu účetní si malých a málo významných účetních případů příliš nehledí. Máme spoustu jiných starostí s položkami, které jsou pro činnost účetní jednotky významné, navíc jsou spojeny s DPH, může u nich být komplikované daňové posouzení. Ty chceme mít správně, proto se jimi zabýváme jaksi přednostně. Málokdo se stará například o ceniny, o kterých je všeobecně známo, že se účtují na účet 213-Ceniny, oceňují se jmenovitou hodnotou, nejsou obvykle spojeny s DPH a posouzení jejich daňové účinnosti je jednoduché. A navíc se v dnešní době vyskytují už málo.
- Článek
Jako každý měsíc, vám nyní opět přinášíme přehled novinek a zajímavostí, které se ve světě daní a účetnictví narodily. Aktuálně za období těsně před Velikonocemi. V prvním příspěvku stručně probereme technickou novelu konsolidačního balíčku, která je aktuálně projednávána v Poslanecké sněmovně. Jak vidno, za tři měsíce fungování změn se projevily určité nedostatky, jež je potřeba napravit. V uplynulé době nelenila ani Národní účetní rada, která přišla s novou interpretací týkající se problematiky cenin. Užitečný počin vyšel z dílny Finanční správy, která zveřejnila dva dokumenty obsahující ucelený pohled na změny v zákoně o daních z příjmů tak, jak vyplývají z konsolidačního balíčku a novely zákonů v souvislosti s rozvojem finančního trhu.
Obdrželi jsme daňový doklad s položkou Ceniny: parkovací karta a firemní pozvánky (česká firma). Tato faktura je vystavena bez DPH. Jak v tomto případě zaúčtovat náš náklad (kód DPH osvobozeno nebo nákupy od neplátců)?
Firma nám účtuje poplatky spojené s tím, že nám vydala parkovací kartu na parkoviště a pozvánky na výstavu.
Výstava se konala v Německu.
Tuzemská firma nám přeúčtovala /přefakturovala/ náklady spojené s výstavou.
Dodavatel stravenek nám za jejich fyzickou dopravu účtuje dopravné. Stravenky zaúčtujeme na účet 213 Ceniny - Stravenky a dopravu na vlastní analytiku 213 Ceniny - Doprava? Je to správně? Neměla by být doprava účtována do nákladů?
Jsem OSVČ, která vede daňovou evidenci. Provozuji restauraci, stravovací služba je hrazena hotově, stravenkami nebo platebními kartami. Stravenky jsem poslal k proplacení na konci roku 2019. Peníze za stravenky přišly na účet až v lednu 2020. V jakém období budu vést zdanitelný příjem - v roce 2019, kdy přijetím stravenek už mám zdanitelný příjem nebo až v roce 2020. A co platby platební kartou, úhrada platební kartou byla 30. 12. 2019, ale peníze byly připsány až v lednu 2020?
- Článek
Počínaje 1. 4. 2019 byla do zákona o DPH vložena specifická úprava vzniku plnění v případě vydání poukazů, v případě následného nakládání s nimi a v případě jejich použití (čerpání). Na úpravu v § 15 až 15b zákona č. 235/2004 Sb. , o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDPH “), následně navázala rozsáhlá Informace GFŘ k poukazům č.j. 59727/19/7100-20116-506729. Tím došlo k tomu, že se praxe začala poukazům více věnovat. Shrňme si nakládání s poukazy nejen z pohledu DPH, ale i z pohledu účetnictví, daně z příjmů a zákona o evidenci tržeb.
Společnost si v r. 2014 nechala vyrobit vlastní poštovní známky. Známky byly vydány jako písmenové známky s hodnotou A a E. Cena byla tvořena součtem nominálních hodnot známek a cenou personalizace. V r. 2018 společnost prodá 100 ks těchto poštovních známek s písmenem A za cenu 19 Kč/ks. Cena 19 Kč/ks odpovídá aktuální ceně za vnitrostátní Obyčejné psaní – standard do 50 gramů. Bude se jednat o osvobozené plnění bez nároku na odpočet DPH podle § 52?
Jsme střední škola, zřízená krajem. Nákup poštovních známek účtujeme na účet 263. Jejich spotřebu každý měsíc MD 518/D 263. Je to správně, nebo by mělo být MD 501/D 263?
Společnost zaplatila kolek za žádost o prominutí části penále. Je možno tento náklad (nákup kolku) považovat za daňově uznatelný?
Prosím o postup účtování finančního stavu frankovacího stroje (postáliích). Jsou postálie ceninou, tudíž se o pohybu musí účtovat přes účet 263? Nebo lze účtovat přímo do nákladů s tím, ža se na konci roku zůstatková finanční hodnota frankovacího stroje převede z účtu 518 na účet 381? Zaplacená finanční hodnota, ale ještě nepřipsaná do stavu frankovacího stroje na konci roku se účtuje přes účet 314 nebo 381?
Jak zaúčtovat vnitřním účetním dokladem, když máme na účtu 213 ceniny stravenky v hodnotě 3 000 Kč, ale bohužel tyto poukázky fyzicky nemáme. V účetnictví bude nějaká chyba, která se táhne z let předchozích. Potřebuji částku 3 000 Kč zaúčtovat na stranu DAL účtu 213, ale co k tomu přiřadit na MD?
Jde do kontrolního hlášení celá částka faktury bez ohledu na DPH? 1) Faktura za stravenky je v celkové částce 90 500 Kč, z toho 500 Kč je částka poštovné a balné s DPH, částka 90 000 Kč je cenina – stravenky tedy bez DPH. Do jakého oddělení tato faktura spadne – B.2 nebo B.3? Jak správně zaúčtovat?
Prosím o radu při účtování o frankovacím stroji. Má být evidován v účetnictví jako cenina a nebo jako záloha?
Naše společnost s. r. o., plátce DPH, chce na své prodejně prodávat poštovní známky. Co to pro nás znamená z hlediska DPH? Při nákupu od České pošty se do přiznání neuvádí, pouze při prodeji se uvede do řádku 50 celková částka, za jakou byly známky v daném měsíci prodány (např. prodáno 100 ks známek v hodnotě 10 Kč, uvedu do řádku 50 částku 1 000Kč)? V jaké případě bych uváděla do řádku 51?
Jsme spol. s r. o., plátci DPH. Máme smluvně zabezpečeno stravování pro naše zaměstnance cizím subjektem v jeho jídelně. Nevíme, jaký je správný postup z hlediska jak DPH, tak i daně z příjmů. Spolupráce běží následujícím způsobem. Nakoupíme poukázky na jídlo. Poukázka stojí 55 Kč. Na poukázce není hodnota vyznačena. Na zaplacené poukázky obdržíme od poskytovatele fakturu, kde je vyčísleno i DPH. Uplatníme si odpočet DPH a zbytek z hodnoty účtujeme na ceninách (přestože není hodnota vyznačena). Zaměstnanci si postupně odkupují poukázky za 35 Kč a z této hodnoty odvádíme DPH. Rozdíl mezi „ceninou bez DPH“ a úhradou zaměstnance bez DPH účtujeme do nákladů firmy.
Otázky:
1. může při tomto systému vystavit dodavatel poukázek daňový doklad s DPH, když ke skutečné spotřebě jídel dochází až třeba v průběhu dalších měsíců?
2. když na poukázce není vyznačena hodnota, jedná se o ceninu, popř. že ne, jak správně účtovat a v jakých hodnotách?
Fyzická osoba, vede daňovou evidenci, plátce DPH, podniká v pohostinství: Od zákazníků inkasuje prostřednictvím stravenek. Tyto stravenky poté buď odevzdá do Makra, Makro je odešle distr. stravenkové firmě a ta pak odešle peníze (částka je ponížena o provizi) na tzv. stravenkový účet do Makra, z kterého potom podnikatel čerpá při nákupech. K této operaci obdrží fakturu na provizi 5 % zdaněnou 19%DPH. Další možností je, že stravenkami platí v jiných obchodech při nákupu potravin a zboží do podnikání.
1.dotaz: Je povinností v daňové evidenci vést evidenci stravenek (např. při výběru od hostů a poté jako pohledávku za distributorem)?
2. dotaz: Jsou stravenky, které doposud nebyly proplaceny, zdanitelným příjmem? Pokud ne, stačilo by až na konci zdaňovacího období, na základě inventury stavu stravenek upravit daňový základ a přesunout tyto do pohledávek? Domnívám se, že stravenky, které jsou již proplaceny na stravenkovém účtě jsou zdaňitelným příjmem, nejsem si však jista, zda tento stav bude k 31. 12. zjistitelný.
Akciová společnost by chtěla, tak jak jiní, v rámci podpory prodeje a propagace zakoupit v obchodním domě dárkové poukázky, které by následně dávala svým největším dodavatelům a odběratelům jako výraz dobrých vztahů. Víme, že se jedná o nedaňový náklad. Jaká pravidla stanovit, jak účtovat, evidovat? Na které účty tento pohyb zaznamenávat?
Vedeme daňovou evidenci. V potravinovém obchodě přijmeme v prosinci stravenky jako úhradu za prodané zboží. DPH z tržby stravenek odvedeme v okamžiku prodeje zboží, v pokladně provedeme storno příjmu hotovosti a zaevidujeme pohledávku ve stejné výši (vyfakturujeme) za majitelem stravenek. Příjem za vystavenou fakturu obdržíme až v následujícím roce. Je tedy daňový příjem až v roce 2009, tedy v okamžiku skutečného příjmu peněz?
Započítává se provize za dodání stravenek do jejich ceny, nebo se účtuje jako služba? Například dodání 300 ks stravenek a provize činí 100 Kč, je nutné těchto 100 Kč rozpočítat?
Fyzická osoba, plátce DPH, provozující restauraci hodlá poskytovat transfuzní stanici pro dárce krve poukázky na občerstvení ve výši 100 Kč. Dárce po konzumaci předloží poukázku a doplatí případný rozdíl v ceně. Provozovatel restaurace tak fakticky zinkasuje jen část tržby. V kterém okamžiku a jak v daňové evidenci toto vykazovat (účtovat)? Dotkne se tato operace DPH a jak?