Důvodová zpráva k zákonu č. 170/1999 Sb., změna zákona o penzijním připojištění se státním příspěvkem.

Poslanecká sněmovna PČR; Vláda ČR Vydáno:
Důvodová zpráva
I. Obecná část
Problematiku penzijního připojištění upravuje zákon č. 42/1994 Sb., o penzijním připojištění se státním příspěvkem a o změnách některých zákonů souvisejících s jeho zavedením, ve znění zákona č. 61/1996 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a doplnění souvisejících zákonů a zákona č. 15/1998 Sb., o Komisi pro cenné papíry a o změně a doplnění dalších zákonů.
Zákon umožnil vznik zcela nového systému penzijního připojištění jako zdroje doplňkového příjmu k důchodu ze základního systému. Stal se především soustavou pravidel pro vytvoření systému penzijního připojištění, včetně založení penzijních fondů. Podrobněji je propracován především z hlediska účastníka penzijního připojištění, jeho vztahu vůči penzijnímu fondu, zabezpečení pravidelného toku příspěvků účastníka a státu, výplaty penzijních dávek apod.
V menší míře zákon vyhovuje z hlediska zabezpečení zdravého hospodaření penzijních fondů při zhodnocování prostředků účastníků, zejména v dlouhodobějším horizontu, a z hlediska vytvoření adekvátních podmínek pro efektivní výkon státního dozoru, kterým bylo pověřeno Ministerstvo financí.
Z více než dvouletých praktických zkušeností státního dozoru Ministerstva financí vyplynula potřeba nezbytně nutných úprav zákona zejména v oblasti zvýšení
kompetence
dozoru pro případné jeho zásahy do činnosti penzijních fondů z hlediska obezřetnosti při hospodaření s možností spolehlivě hodnotit schopnost penzijních fondů splnit v plné míře závazky vůči účastníkům penzijního připojištění a s možností rázného zakročení při ohrožení jejich zájmů. Nanejvýš nutné se jeví i přesnější vymezení investičních aktivit penzijních fondů, a to jak ve směru bezpečnosti portfolia penzijních fondů, tak i v možnosti posuzování a hodnocení aktivit fondů z pozice zájmů účastníků penzijního připojištění, nikoliv z pozice zájmů akcionářů fondů či dokonce třetích osob. V zájmu maximální racionality a stability struktury penzijního připojištění se jeví jako užitečné podpořit i zřetelně se projevující tendence k větší koncentraci účastníků do m