Daňové versus účetní odpisy - rozdíly, které ovlivní vaši peněženku

Vydáno: 12 minut čtení

Odpisy jsou způsob, jak účetně a daňově vyjádřit snížení hodnoty dlouhodobého majetku v důsledku opotřebení, zastarávání nebo poškození. Odpisy se provádějí pravidelně po dobu užívání majetku a ovlivňují výsledek hospodaření a daňovou povinnost podniku. Odpisování představuje komplexní soubor pravidel v oblasti daní a účetnictví. My se v tomto příspěvku na některá podíváme.

 

Daňové versus účetní odpisy – rozdíly, které ovlivní vaši peněženku
Ing.
Petr
Lunga
 
Účetní a daňové odpisy jsou dva různé koncepty používané v účetnictví a daňovém plánování.
 
Účetní odpisy
Účetní odpisy vyjadřují skutečné opotřebení nebo spotřebovávání majetku tak, aby měl podnikatel k dispozici realistický přehled o svém majetku. Způsob, jakým se účetní odpisy (resp. odpisové plány) stanovují, je plně v kompetenci účetní jednotky. Účetní odpisy mohou být časové (majetek se odepisuje podle času), nebo výkonové (vycházejí z množství „odvedené práce – výkonu“).
 
Daňové odpisy
Daňové odpisy představují část pořizovací ceny majetku, kterou si podnikatel může uplatnit za příslušné zdaňovací období jako uznatelný náklad. Daňové odpisy se řídí zákonem č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (dále „ZDP“), ve znění pozdějších předpisů. Majetek zařadíme do jedné z odpisových skupin podle tohoto zákona a odepisujeme příslušný počet let, který je této odpisové skupině přidělen. Daňové odpisy mohou být rovnoměrné (tzv. lineární), nebo zrychlené.
Tolik stručně na úvod a nyní budeme pokračovat vymezením dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku.
Ve smyslu § 19 odst. 8 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví (dále jen „ZoÚ“), se pro účely tohoto zákona
majetek člení na dlouhodobý a krátkodobý
. Dlouhodobým se rozumí takový majetek, kde doba použitelnosti je delší než jeden rok, ostatní majetek je považován za krátkodobý. Pokud s ohledem na charakter majetku a závazků objektivně nelze použít uvedená hlediska členění,
je rozhodující záměr účetní jednotky
projevený při pořízení majetku.
 
Dlouhodobý nehmotný majetek
Ve smyslu &sec