Kulturní služby z pohledu DPH

Vydáno: 17 minut čtení

V následujícím příspěvku bychom se zaměřili na problematiku kulturních a sportovních služeb poskytovaných neziskovými subjekty z pohledu DPH, a tedy úpravy zákona č. 235/2004 Sb. , o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDPH “). Novelou ZDPH provedenou zákonem č. 349/2023 Sb. , kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů (konsolidační balíček), byly s účinností od 1. 1. 2024 provedeny změny sazeb daně, které se týkají i oblasti kultury a sportu. U většiny služeb v oblasti kultury a sportu se na základě této novely uplatňuje od 1. 1. 2024 nová snížená sazba daně ve výši 12 %. Častým praktickým problémem při uplatňování DPH v oblasti kultury a sportu je, že stejné činnosti jsou zdanitelným plněním, pokud je provádějí podnikatelské subjekty, a že jsou osvobozeny od daně bez nároku na odpočet daně, pokud je provádějí právnické osoby, které nebyly založeny nebo zřízeny za účelem podnikání. V seznamu služeb, které podléhají snížené sazbě 12 %, jsou uvedeny také služby označené jako oprávnění ke vstupu na vybrané kulturní akce a do kulturních zařízení.

Kulturní a sportovní služby z pohledu DPH – 1. část
Ing.
Zdeněk
Morávek,
daňový poradce
 
Stanovení místa plnění
Začněme obecně stanovením místa plnění, protože stanovení místa plnění je rozhodující pro správné uplatnění daně. Místo plnění při poskytnutí služby se obecně stanoví podle základního pravidla upraveného v § 9 ZDPH. Při jeho aplikaci je třeba z hlediska použití příslušného pravidla pro určení místa plnění rozlišovat, zda je příjemcem této služby osoba povinná k dani, nebo osoba nepovinná k dani. Je-li služba poskytnuta osobě povinné k dani, místo plnění se stanoví podle § 9 odst. 1 ZDPH, tj. podle sídla příjemce služby, který je osobou povinnou k dani. Pokud je služba poskytnuta provozovně osoby povinné k dani nacházející se v jiném místě, než kde je její sídlo, je místem plnění místo, kde je tato provozovna umístěna. Je-li služba poskytnuta osobě nepovinné k dani, místo plnění se určí podle § 9 odst. 2 ZDPH a místem plnění je místo, kde má osoba poskytující službu osobě nepovinné k dani své sídlo. Je-li tato služba poskytnuta prostřednictvím provozovny osoby povinné k dani, je místem plnění místo, kde se nachází tato provozovna.
Místo plnění se ale u většiny služeb v oblasti kultury a sportu určí podle speciálního pravidla upraveného v § 10b ZDPH. Podle tohoto ustanovení je místem plnění místo, kde se příslušná kulturní nebo sportovní akce koná, a to v případě, že se jedná o službu spočívající v oprávnění ke vstupu na tyto akce a vedlejší služby, které s tímto oprávněním přímo souvisí.
Příklad 1
Umělecká agentura, plátce DPH v tuzemsku, pořádá v Brně koncert populární zahraniční hudební skupiny, na kt