Sankce za pozdní úhradu pojistného na sociální a zdravotní pojištění

Vydáno: 11 minut čtení

Za pozdní úhradu pojistného na sociální a zdravotní pojištění se stanovuje prakticky automaticky příslušné penále, které se počítá podle počtu dnů prodlení podle příslušné sazby (aktuálně jde o sazbu 8 % p. a. plus repo sazba stanovená Českou národní bankou pro první den kalendářního pololetí, v němž došlo k prodlení). V praxi je proto vhodné monitorovat úhrady příslušného pojistného, aby nevznikalo z různých důvodů penále za pozdní úhradu. U České správy sociálního zabezpečení i u některých zdravotních pojišťoven je monitorování možné i online, případně lze požádat o bezdlužnost a získat závazné potvrzení, že neexistuje dluh u příslušné instituce. V případě existujícího dluhu totiž dojde po doručení platebního výměru nebo výkazu nedoplatků k vymáhání pojistného včetně penále. V případě, že se subjekt ocitne v tíživé finanční situaci, může požádat příslušný orgán o splátkový kalendář. Penále je také možné na základě žádosti promíjet, přičemž může být vhodné také sledovat mimořádné promíjení jako „milostivé léto“. Tento článek se zabývá základními informacemi o sankcích ve formě penále a obsahuje také základní informace pro promíjení.

Sankce za pozdní úhradu pojistného na sociální a zdravotní pojištění
Mgr. Ing.
Alena
Wágner Dugová
 
Právní úprava sankce za pozdní úhradu pojistného na sociální a zdravotní pojištění
Právní úprava pro sankce u sociálního a zdravotního pojištění je poměrně roztříštěná, protože existuje několik různých předpisů, na základě kterých se stanovují práva a povinnosti, a tedy také ukládají různé sankce za různé přestupky či nezákonná jednání.
Sankcí za pozdní úhradu pojistného u sociálního a zdravotního pojištění je tzv. penále. Tento název může být matoucí, protože obvykle je sankce za pozdní úhradu pojmenována jako úrok z prodlení, avšak pro oblast sociálního a zdravotního pojištění se používá pojem „penále“.
Penále je pro oblast sociálního pojištění stanoveno zákonem č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, a penále pro oblast zdravotního pojištění je stanoveno zákonem č.