Daňové zvýhodnění na dítě v příkladech

Vydáno: 29 minut čtení

V článku si s využitím příkladů ukážeme základní řešení uplatnění daňového zvýhodnění na vyživované dítě žijící s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti, a to v různých situacích.

 

Daňové zvýhodnění na dítě v příkladech
Ing.
Ivan
Macháček
 
Výše daňového zvýhodnění na dítě
Daňovým zvýhodněním na dítě se zabývají následující ustanovení zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o daních z příjmů“):
§ 35c – obsahuje obecnou úpravu daňového zvýhodnění,
§ 35d – obsahuje řešení daňového zvýhodnění u poplatníka s příjmy ze závislé činnosti,
§ 38k – obsahuje postup uplatnění nezdanitelných částek ze základu daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, slevy na dani podle § 35ba a daňové zvýhodnění,
§ 38l – obsahuje v odst. 3–5 způsob prokazování nároku na daňové zvýhodnění u zaměstnavatele.
Poplatník daně z příjmů fyzických osob má
podle znění § 35c odst. 1 ZDP
nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním ve společně hospodařící domácnosti
na území členského státu EU nebo státu tvořícího Evropský hospodářský prostor, pokud neuplatňuje slevu na dani z titulu investičních pobídek podle § 35a a 35b ZDP.
V současné době se jedná o následující částky daňového zvýhodnění:
15 204 Kč ročně na jedno dítě,
22 320 Kč ročně na druhé dítě, a
27 840 Kč ročně na třetí a každé další dítě.
V § 35c odst. 7 ZDP se uvádí, že
jedná-li se o dítě, kterému je přiznán nárok na průkaz ZTP/P, zvyšuje se na ně částka daňového zvýhodnění na dvojnásobek.
Nárok na dvojnásobek částky daňového zvýhodnění prokazuje buď průkazem ZTP/P, nebo rozhodnutím o přiznání průkazu ZTP/P.
Poplatník o daňové zvýhodnění sníží vypočtenou daň z příjmů fyzických osob podle § 16 ZDP, sníženou podle § 35 a 35ba ZDP
. Daňové zvýhodnění na vyživované dítě lze uplatnit i v případě, že poplatník uplatňuje k příjmům ze samostatné činnosti (§ 7 ZDP) a k příjmům z nájmu (§ 9 ZDP) paušální výdaje. Nelze je však uplatnit poplatníkem v paušálním režimu.
Je-li v jedn