Zdanění prodeje obchodního podílu na s. r. o. se v roce 2025 zpřísní

Vydáno: 12 minut čtení

Prodej cenného papíru, resp. podílu na obchodní společnosti (zde společnosti s ručením omezeným [dále jen „s.r.o.“]) není rutinní záležitostí. Spíše naopak, člověk jej realizuje mnohdy třeba i jen jednou za svůj život, a to při prodeji svého podnikatelského dítěte, tj. svého s. r. o. Výše realizovaného příjmu bude většinou činit nemalou částku, přičemž každému určitě zkazí náladu jeho případné zdanění. Jak jsem již v nadpise uvedl, pojďme se podívat detailněji na to, co se nám legislativně změnilo v této oblasti, na co si dát pozor a jak se v mezích zákona vyhnout zbytečnému zdanění těchto příjmů.

 

Zdanění prodeje obchodního podílu na s. r. o. se v roce 2025 zpřísní
Ing.
Petr
Koubovský,
daňový poradce, č. osv. 3891, vedoucí sekce majetkových daní při KDP ČR
Ze soukromoprávního hlediska byl do 31. 12. 2013 podíl (myšleno obchodní podíl) vymezen v rámci ustanovení § 61 OZ, a to jako držba pouze jednoho obchodního podílu na téže společnosti s ručením omezeným. Na tuto soukromoprávní úpravu navazovala i související právní úprava v ZDP. Před 31. 12. 2013 tak platilo, že navýšení obchodního podílu, kupříkladu přikoupením podílu od jiného člena společnosti s ručením omezeným, nemá žádný vliv na běh lhůty pro následné osvobození příjmu z převodu obchodního podílu. Nově nabytá část obchodního podílu splynula s dříve nabytou částí obchodního podílu. Rozhodující tak byl pro posouzení běhu lhůty pro osvobození moment, kdy byla nabyta první část obchodního podílu.
S účinností k 1. 1. 2014 došlo k rekodifikaci soukromého práva a ke zrušení dříve platného OZ. Nově nabyl účinnosti ZOK, kde je konkrétně dle ustanov