Co přinesly poslední novely zákoníku práce?

Vydáno: 20 minut čtení

Základní norma pracovního práva, tedy zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce doznal v posledních několika málo letech celé řady změn. S některými se již zaměstnavatelé sžili, některé ještě na adekvátní aplikaci čekají, a i přesto se již chystají změny další. V tomto článku se zaměříme zejména na změny v dohodě o provedení práce a dohodě o pracovní činnosti, pravidla pro výkon práce z domova, novinky v doručování a nový valorizační mechanismus minimální mzdy, tedy zásadní novinky, které zasahují do denní praxe organizací neziskového a veřejného sektoru. Kromě popisu jednotlivých změn se dočtete doporučení k jejích praktické aplikaci i možné výhledy do budoucna.

 

Co přinesly poslední novely zákoníku práce?
Mgr. et Mgr.
Šárka
Homfray
 
Transpoziční novela z roku 2023
Novela zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákoník práce“), provedená zákonem č. 281/2023 Sb. nabyla účinnosti částečně již v říjnu 2023, z větší části až od ledna roku 2024. Ačkoli se zdánlivě zabývala pouze transpozicí několika evropských směrnic, které měly směřovat k větší předvídatelnosti některých pracovněprávních vztahů, přinesla do českého pracovního práva změny hraničící s menší revolucí. Tyto změny se týkaly zejména tzv. dohodářů, tedy osob pracujících na základě některé z dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr – dohody o provedení práce (DPP) či dohody o pracovní činnosti (DPČ).
 
Změny v dohodách
Dnes již není žádným tajemstvím, že zaměstnavatelé nepřijali provedené změny s radostí. Podle dostupných informací pro ně tato novela znamená větší finanční a administrativní zátěž. Z různých průzkumů vyplývá, že řada z nich omezila nebo plánuje uzavírání dohod omezit. Tzv. dohodářům nová úprava nabízí lepší a jistější podmínky než dosud a staví je téměř na úroveň zaměstnanců. Co se vlastně změnilo?
povinný rozvrh pracovní doby předem,
nová informační povinnost zaměstnavatelů,
právo dohodářů požádat o pracovní poměr,
změny finančních limitů,
nárok na dovolenou a příplatky za víkendy,
nové evidenční povinnosti.