Povinnost přiznat DPH při dodání energií po novelizaci energetického zákona

Vydáno: 17 minut čtení

Dodání energií se pro účely zákona č. 235/2004 Sb. , o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákona o DPH “) posuzuje jako dodání zboží. Při uplatňování DPH při dodání energií se tedy postupuje podle příslušných ustanovení zákona o DPH , která upravují pravidla pro dodání zboží s tím, že při dodání energií je třeba respektovat některá specifika, která se týkají zejména stanovení místa plnění, dne uskutečnění zdanitelného plnění, pravidel pro stanovení základu daně a sazeb daně. Od 1. 1. 2024 nabyl účinnosti zákon č. 469/2023 Sb. , kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb. , o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon ), ve znění pozdějších předpisů a další související zákony. Součástí tohoto zákona je také novela zákona o DPH , kterou byla provedena změna § 21 odst. 4 písm. b) zákona o DPH , ve kterém jsou stanovena pravidla pro stanovení dne uskutečnění zdanitelného plnění při dodání energií, včetně tepla a poskytnutí navazujících služeb, a také u vodného a stočného.

 

Povinnost přiznat DPH při dodání energií po novelizaci energetického zákona
Ing.
Václav
Benda
V článku jsou nejprve stručně shrnuty základní principy novelizace energetického zákona, která nabyla účinnosti od 1. 1. 2024, a návaznost těchto změn na novelu zákona o DPH. V dalším textu je shrnuto základní vymezení předmětu DPH u dodání energií a vody, a to ve vazbě na vymezení místa plnění. V návaznosti na to jsou vysvětlena pravidla pro uplatnění DPH při dodání energií a tepla v tuzemsku, a to včetně jejich přeúčtování v souvislosti s nájmem nemovitých věcí. Vysvětleny jsou zejména praktické dopady úpravy pravidel pro stanovení dne uskutečnění zdanitelného plnění v návaznosti na novelu energetického zákona.
 
Novelizace energetického zákona
Novela energetického zákona, která nabyla účinnosti od 1. 1. 2024, umožňuje zakládat energetická společenství a sdílení vlastní vyrobené elektřiny mezi členy energetických společenství nebo mezi zákazníky. Základním principem komunitní energetiky je sdílení vlastní vyrobené elektřiny. Institut aktivního zákazníka umožňuje, aby si každý mohl svou vlastní vyrobenou elektřinu sdílet v jiném předávacím místě, a to z jednoho místa až na 10 předávacích míst, např. další členy rodiny, jiné provozy firmy nebo několik úřadů. Sdílet elektř