Aktuální problematika dovolené v roce 2024

Vydáno: 14 minut čtení

Právě nyní, v době letních měsíců, nabývá problematika dovolené vyjádřené dnes „v hodinách“ na významu, neboť zaměstnavatelé musí vedle posuzování plnění podmínek pro vznik práva zaměstnance na dovolenou řešit i výpočet její délky a od 1. 1. tohoto roku navíc poskytovat dovolenou i tzv. „dohodářům“ – tedy zaměstnancům vykonávajících práci/činnost na základě dohody o provedení práce (díle „DPP“) nebo dohody o pracovní činnosti (dále „DPČ“), a to v zásadě za stejných podmínek jako u zaměstnanců v pracovním poměru. Přestože se právní úprava relativně nové dovolené tzv. „v hodinách“, účinná již od 1. 1. 2021, v aplikační praxi víceméně „zaběhla“, vyskytují se stále ještě při jejím praktickém provádění v personální či mzdové oblasti některé problematičtější situace a potíže.

 

Aktuální problematika dovolené v roce 2024
Mgr.
Zdeněk
Schmied
Účelem tohoto článku není proto systematický a úplný výklad právní úpravy dovolené, nýbrž pouze zdůraznění vybraných složitějších situací, jež musí zaměstnavatelé v souvislosti s dovolenou řešit. Mezi takové patří délka dovolené při změně týdenní pracovní doby během téhož kalendářního roku u zaměstnance v pracovním poměru, výpočet dovolené čerpané na žádost zaměstnankyně bezprostředně po skončení mateřské dovolené a před nástupem na rodičovskou dovolenou, vliv čerpání dovolené na její finální délku, zohlednění svátků, které připadly do doby čerpání dovolené a konečně i čerpání dovolené zaměstnanců na dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr. Na tyto situace článek dále stručně a především v příkladech reaguje.
 
Podmínky vzniku práva na dovolenou a stanovení její délky
Aniž by bylo nutné rozlišovat, zda se v daném konkrétním případě jedná o dovolenou za kalendářní rok, nebo o její poměrnou část, pro posouzení vzniku práva na „řádnou“ dovolenou každého zaměstnance, ať v pracovním poměru, nebo na DPP či DPČ a pro výpočet její délky v příslušném kalendářním roce
postačí pravidla stanovená v § 213 odst. 3 až 5 zákoníku práce
(dále jen „ZP“), u „dohodářů“ ještě s přihlédnutím k § 75 druhé větě odst. 2 a k § 77 odst. 8 ZP.
Právo zaměstnance na dov