Kolektivní vs. individuální investování

Vydáno: 25 minut čtení

Pominu-li spoření do tzv. III. pilíře (tj. penzijní připojištění se státním příspěvkem, resp. doplňkové penzijní spoření) a investiční životní pojištění, které nabízejí penzijní společnosti a pojišťovny, tak finanční trh nabízí drobným investorům 1) v zásadě dva způsoby, kam mohou umisťovat své volné finanční prostředky ve snaze ochránit je před inflací, popř. dosáhnout jejich zhodnocení. Drobný investor může zvolit tzv. kolektivní investování nebo investovat individuálně.

Kolektivní vs. individuální investování
Ing.
Miloš
Longin
Obliba takovéhoto způsobu investování v poslední době stoupá zejména ze dvou důvodů:
1.
Počátkem letošního roku byla v zákoně č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů2) (dále také „zákon o daních z příjmů“ nebo „ZDP“), v ustanovení § 15a odst. 5 uzákoněna nová forma investování, a to dlouhodobý investiční produkt3) (dále také „DIP“). Jedná se o státem podporovaný produkt s předpokládaným využitím pro vytváření individuálních rezerv na důchod s možností uplatňovat daňové výhody při dodržení státem stanovených podmínek.
2.
Od 1. července letošního roku (a v některých případech u souvisejících zákonů později) byl novelizovaný zákon č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů4), (dále také „ZISIF“). Došlo zejména ke zpřísnění dohledu – teď už nemůže nastat situace, kdy nelicencovaný správce investic bude nabízet své služby drobným investorům, kteří jsou jím uvedeni v omyl a domnívají se, že investují do regulovaných subjektů dohlížených Českou národní bankou. Z pohledu investora se jednalo o vysoce rizikové investice. Novela nyní vyžaduje, aby se právnická osoba podnikající podle ustanovení § 15 ZISIF5) označila ve svém názvu jako osoba rizikového kapitálu, a zároveň se jí zakazuje ve svém názvu použití slova „fond“ nebo slov od něj odvozených. Novela také nařizuje informační povinnost vůči investorům, umožňuje vytváření podfondů a zavádí nové označení pro obchodní firmu investičního fondu, který je akciovou společností, a to „investiční fond s fixním základním kapitálem“. Toto označení může být nahrazeno zkratkou „SICAF“ (Société d’Investissement a Capital Fixe)6) po vzoru SICAV7), což má vést k větší atraktivitě takto pojmenované společnosti.
Následující článek si klade za cíl poukázat na rozdíly mezi kolektivním a individuálním investováním a ukázat, jaká možná rizika tyto způsoby investování představují. Vzhledem k tomu, že (téměř) každé navýšení majetku podléhá zdanění, budu se také věnovat i zdanění dosaženého zisku, případně uvedu, kdy je osvobozený, popř. jaké další povinnosti drobný investor má.
 
Co je finanční trh
Při volbě vhodných investic budu používat pojem „finanční trh“, je tedy vhodné připomenout, co všechno zahrnuje:
html>