Vedení účetnictví podle nového zákona o účetnictví

Vydáno: 14 minut čtení

Návrh nového zákona o účetnictví (dále jen „NZÚ“) se vrací zpět k terminologii, kterou zavedl JUDr. Jan Huleš do současného zákona č. 563/1991 Sb. , o účetnictví, novelou č. 437/2003 Sb. Jak jsme tehdy byli zděšeni tím, že „Účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví jako soustavu účetních záznamů – na základě účetního záznamu (dokladu) se provede účetní záznam (účetní zápis) do účetního záznamu (účetních knih)“, tak se nyní raduji z návratu v návrhu nového zákona k této terminologii (byla snaha používat archaický „dokument“). Účetnictví dávno už prostoupené digitalizací opravdu představuje soustavu účetních záznamů. A i kdyby někdo přece jen použil vlastnoruční záznam, daleko lépe se chápe, že seskupením účetních záznamů v rámci účetního systému vzniká například účetní závěrka.

Vedení účetnictví podle nového zákona o účetnictví
doc. Ing.
Hana
Březinová,
CSc.
Na položenou otázku mi internetový vyhledávač nabízí, že
„dokument (právo) je každá písemná, obrazová, zvuková nebo jiná zaznamenaná informace, ať již v podobě analogové, či digitální; dokument (ekonomie) je obchodní doklad, historický dokument, předmět, často písemnost či obraz, dokládající určitou historickou událost, děj či stav nějaké věci v minulosti“.
Na rozdíl od dokumentu však soustava účetních záznamů napovídá systémovému přístupu zpracování informací. Tak vítej zpět!
 
Vedení účetnictví
Vedení účetnictví se provádí prostřednictvím
účetního systému
, a to
průkazným způsobem
. Je to systematický proces tvorby účetních informací. Účetní systém je vymezen jako ucelená soustava účetních záznamů a vazeb mezi nimi. Kodifikování
vazeb mezi účetními záznamy
je nové a zcela podtrhuje podstatu účetnictví. Do tvorby účetního systému patří procesy a postupy vytváření, shromažďování, zpracování, uspořádání, prezentace a uschování účetních záznamů. Do účetního systému dále § 164 zahrnuje účetní informace a jejich vazby na účetní záznamy. Jako součást účetního systému je uvedena také vnitřní kontrola vedení účetnictví.
Nově návrh NZÚ přináší
definici účetního záznamu
– jsou to
zaznamenaná data potřebná k vytvoření účetní informace
s tím, že
„účetní jednotka zajistí čitelnost účetního záznamu člověkem“.
Ještě pořád mám problém se slovem „čitelnost“ namísto „srozumitelnost“. Nuly a jedničky se dají číst (nebo jiné kódy), ale nejsou srozumitelné.