Osvobození příjmů fyzických osob dle § 4 zákona o daních z příjmů

Vydáno: 30 minut čtení

V článku se blíže zaměříme na podmínky osvobození příjmů z prodeje nemovitých věcí dle § 4 odst. 1 písm. a) a písm. b) ZDP s vazbou na vymezení bytových potřeb dle § 4b ZDP , přičemž si ukážeme změny týkající se plnění oznamovací povinnosti poplatníka o použití získaných peněžních prostředků na vlastní bytovou potřebu dle zákona č. 163/2024 Sb.

 

Osvobození příjmů fyzických osob dle § 4 zákona o daních z příjmů
Ing.
Ivan
Macháček
 
Podmínky osvobození příjmů z prodeje nemovitých věcí dle § 4 odst. 1 písm. a) ZDP
Podle ustanovení § 4 odst. 1 písm. a) je od daně z příjmů fyzických
osob osvobozen:
příjem z prodeje rodinného domu a souvisejícího pozemku nebo jednotky
, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, a souvisejícího pozemku,
pokud v něm
prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem;
příjem z prodeje rodinného domu, jednotky
, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, a souvisejícího pozemku,
pokud v něm
prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší 2 let a použije získané prostředky na obstarání vlastní bytové potřeby.
Pro osvobození těchto příjmů plynoucích manželům z jejich společného jmění
postačí, aby podmínky pro osvobození příjmu splnil jen jeden z manželů
, pokud majetek, kterého se osvobození týká, není nebo nebyl zařazen do obchodního majetku jednoho z manželů.
Definice samotného pojmu „bydliště“ v zákoně o daních z příjmů není obsažena. V § 2 odst. 4 ZDP nalezneme pouze definici pojmu „bydliště na území České republiky“. Ustanovení § 2 ZDP ale řeší otázku rezidenta a nerezidenta České republiky, tj. jeho vztah k České republice a rozsah jeho daňových povinností. V pokynu D-59 k § 2 zákona bod 1 se k výše uvedenému uvádí: Stálým bytem se rozumí byt, který je poplatníkovi kdykoliv k dispozici podle jeho potřeby, ať již vlastní, či pronajatý.
Úmysl poplatníka zdržovat se trvale ve stálém bytě se posuzuje vzhledem k okolnostem jeho osobního a rodinného stavu
, tj. žije-li v něm rovněž např. s manželkou, dětmi, rodiči či zda byt je využíván v návaznosti na jeho ekonomické aktivity (samostatnou činnost, zaměstnání apod.).
Bytovými potřebami se rozumí pro účely zákona o daních z příjmů bytové potřeby specifikované v § 4b ZDP.
Dle znění § 21b odst. 4 ZDP se ustanovení tohoto zákona o jednotce a o nemovité věci použijí obdobně i na jednotku, která je vymezena podle zákona o vlastnictví bytů, spolu s ní se spojeným podílem na společných částech domu, a pokud je s ní spojeno vlastnictví k pozemku, tak i spolu s podílem na tomto pozemku.
V pokynu D-59 se k § 4 odst. 1 ZDP uvádí, že
pokud nejsou splněny podmínky pro vznik nároku na osvobození podle § 4 odst. 1 písm. a) zákona, postupuje se podle § 4 odst. 1 písm. b) zákona
. V případě prodeje jednotky je třeba splnit podmínku bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem. Pokud měl poplatník v jednotce bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a náhradu za uvolnění bytu nebo jednotky zcela nebo zčásti použije na obstarání vlastní bytové potřeby, je příjem z prodeje jednotky zcela nebo zčásti (tj. ve výši prostředků použitých na vlastní bytovou potřebu) osvobozen podle § 4 odst. 1 písm. s) zákona. V takovém případě lze uplatnit pouze poměrnou část vý