Zvyšování a snižování základního kapitálu v s. r. o.

Vydáno: 22 minut čtení

Základní kapitál s. r. o. je souhrnem všech peněžitých a nepeněžitých vkladů společníků a tvoří část vlastního kapitálu společnosti. Základní kapitál s. r. o. lze zvýšit buď převzetím vkladové povinnosti ke zvýšení dosavadních vkladů, nebo k novému vkladu (tzv. efektivní zvýšení základního kapitálu), nebo navýšením základního kapitálu z vlastních zdrojů společnosti (tzv. nominální zvýšení základního kapitálu), anebo kombinací obou těchto způsobů. Ke snížení základního kapitálu s. r. o. dochází zejména za účelem úhrady účetní ztráty. Při tzv. efektivním snížení základního kapitálu dochází buď k výplatě části majetku s. r. o. společníkům, nebo se společníkům promíjí povinnost splatit zbytek vkladu do základního kapitálu. Při snížení základního kapitálu s. r. o. spojeného s výplatou společníkům je z daňového hlediska podstatné, zda v minulosti došlo ke zvýšení základního kapitálu z vlastních zdrojů společnosti. Rozhodnutí o zvýšení nebo snížení základního kapitálu s. r. o. patří výlučně do působnosti valné hromady (o změnách základního kapitálu v jednočlenné společnosti rozhoduje její jediný společník). Účinky zvýšení nebo snížení základního kapitálu nastávají okamžikem zápisu nové výše základního kapitálu do obchodního rejstříku. Při účtování o zvýšení nebo snížení základního kapitálu se s. r. o. řídí postupy pro účtování o změnách základního kapitálu v akciové společnosti stanovenými Českým účetním standardem pro podnikatele č. 012-Změny vlastního kapitálu; tyto postupy se v s. r. o. použijí přiměřeně s ohledem na zákon o obchodních korporacích .

 

Zvyšování a snižování základního kapitálu v s. r. o.
Ing.
Jiří
Vychopeň
Základní
kapitál
tvoří část vlastního kapitálu obchodní
korporace
a představuje souhrn všech peněžitých a nepeněžitých vkladů. Vkladem se rozumí peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu do základního kapitálu obchodní
korporace
. U kapitálových obchodních společností je v zákoně č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZOK“), stanovena minimální výše vkladu, která v případě společnosti s ručením omezeným (dále jen „s. r. o.“) činí 1 Kč, ledaže společenská smlouva určí, že výše vkladu je vyšší.
Základní
kapitál
se vytváří při založení s. r. o. a jeho výše obvykle zůstává stejná. Podle § 190 odst. 2 písm. b) ZOK patří rozhodování o případných změnách výše základního kapitálu s. r. o. do působnosti valné hromady. Pokud má s. r. o. jediného společníka, který vykonává působnost valné hromady, rozhoduje jediný společník.
 
Zvýšení základního kapitálu s. r. o.
Společnost s ručením omezeným ručí za své závazky veškerým svým majetkem. Zvýšení základního kapitálu je v této souvislosti významnou změnou, jejímž účelem je posílit důvěryhodnost společnosti u obchodních partnerů. Zvýšením základního kapitálu posiluje s. r. o. jistotu svých věřitelů (zejména dodavatelů a úvěrujících bank), že jejich pohledávky vůči s. r. o. budou uspokojeny.
Ke zvýšení základního kapitálu s. r. o. dochází často také v souvislosti s přistoupením nového společníka.
Důvodem ke zvýšení základního kapitálu s. r. o. může být i potřeba zlepšení kapitálové přiměřenosti při testování daňové uznatelnosti finančních nákladů.
Poznámka:
Podle § 25 odst. 1 písm. w) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů platí, že za výdaje (náklady) vynaložené k dosažení, zajištění a udržení příjmů pro daňové účely nelze uznat finanční výdaje (náklady), kterými se pro účely tohoto zákona rozumí úroky z úvěrových finančních nástrojů a související výdaje (náklady), včetně výdajů (nákladů) na obstarání, zpracování úvěrů, poplatků za záruky, pokud je věřitel osobou spojenou ve vztahu k dlužníkovi (§ 23 odst. 7), a to ve výši finančních výdajů (nákladů) z částky, o kterou úhrn úvěrových finančních nástrojů od spojených osob v průběhu zdaňovacího období nebo období, za něž se podává daňové přizná