Škody způsobené živelní pohromou

Vydáno: 21 minut čtení

V září 2024 způsobily povodně v Čechách a na severní Moravě značné škody na majetku. Tento článek přináší přehled klíčových daňových řešení a poznatků pro škody na hmotném majetku a zásobách u podnikatelů: 1. Škody způsobené živelními pohromami mohou být daňově uznatelné, pokud jsou doloženy posudkem pojišťovny nebo soudního znalce, i když podnikatel není pojištěn. 2. Při škodách způsobených živelními pohromami lze zahrnout do daňových výdajů plnou výši zůstatkové ceny zničeného hmotného majetku a zásob, jestliže podnikatel vede účetnictví. 3. Škoda způsobená neznámým pachatelem potvrzená policií nevyžaduje posudek znalce a může být daňově uznána bez ohledu na rok obdržení potvrzení policie. Ať už vedete účetnictví, daňovou evidenci nebo uplatňujete paušální výdaje, praktické příklady vám pomohou porozumět složitým daňovým otázkám a přinést jasná řešení pro každého podnikatele, který se potýká s následky přírodních katastrof.

 

Škody způsobené živelní pohromou
Ing.
Ivan
Macháček
 
Vymezení škody v zákoně o daních z příjmů
Škodou se podle § 25 odst. 2 ZDP rozumí fyzické znehodnocení (poškození nebo zničení) majetku ve vlastnictví poplatníka, a to z objektivních a subjektivních příčin, pokud je majetek v důsledku škody vyřazen. Aby bylo možno mluvit o škodě z hlediska zákona o daních z příjmů, musí tedy
být splněny dvě podmínky:
škoda je způsobena na majetku poplatníka,
majetek je následkem vzniklé škody vyřazen z obchodního majetku poplatníka.
Za škodu se nepovažuje poškození majetku v případě, že majetek je opraven, a v tomto případě náklady na opravu lze zahrnout mezi daňově uznatelné výdaje (náklady).
 
Vymezení škody v účetnictví
V § 28 vyhlášky č. 500/2002 Sb. se uvádí: Škodou se rozumí fyzické znehodnocení, to je neodstranitelné poškození nebo zničení, dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku a zásob, a to z objektivních i subjektivních příčin.
 
Obecné daňové řešení škody
Za výdaje (náklady)
vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů
nelze dle § 25 odst. 1 písm. n) ZDP uznat manka a škody přesahující náhrady s výjimkou uvedenou v § 24 ZDP.
Ukážeme si daňové řešení případů škody na zásobách a škody na hmotném majetku zahrnutém v obchodním majetku podnikatele.
 
Škoda na zásobách
Daňové řešení škody na zásobách (materiálu, zboží apod) bude záviset na tom, zda poplatník vede účetnictví anebo daňovou evidenci.
V případě, že
poplatník vede účetnictví
, jsou daňově uznatelnými škody na zásobách do výše náhrad.
Poplatník
, který
vede daňovou evidenci
, uplatňuje do daňových výdajů nákup zásob zboží či materiálu již při úhradě faktury za tyto zásoby při