Důvodová zpráva k zákonu č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání

Vláda ČR Vydáno:
Obecná část
Vláda ČR ve svém usnesení ze dne 4. června 2003 č. 545 o Národním akčním plánu zaměstnanosti na rok 2003 uložila Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Úřadem místopředsedy vlády ČR pro výzkum a vývoj, lidská práva a lidské zdroje při Úřadu vlády ČR, dále Ministerstvem práce a sociálních věcí, Ministerstvem pro místní rozvoj a se sociálními partnery vypracovat návrh věcného záměru zákona o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání. Tento úkol pak uvedla i v usnesení vlády ČR ze dne 14. července 2004 č. 696 o Národním akčním plánu zaměstnanosti na léta 2004-2006 (v němž Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy dále mj. uložila zpracovat ve smyslu Memoranda Evropské komise o celoživotním učení návrh systému uznávání neformálního vzdělávání a informálního učení pro dosažení stupně vzdělání dospělé populace). Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy proto vypracovalo návrh věcného záměru zákona o dalším vzdělávání a o změně některých zákonů (návrh zákona o dalším vzdělávání) a předložilo jej vládě ČR.
Věcný záměr zákona byl do vlády ČR předložen se zásadním rozporem, který se týkal právní úpravy fondu dalšího vzdělávání. Někteří sociální partneři (např. Svaz průmyslu a dopravy, ČMKOS) požadovali, aby součástí návrhu zákona byl celostátní fond dalšího vzdělávání. Na základě dohody, která se uskutečnila dne 18.4.2005, byl vládě ČR předložen návrh, podle něhož sociální partneři nebudou trvat na vymezení fondu dalšího vzdělávání v rámci předkládaného návrhu zákona v případě, že se změní jeho název a obsah návrhu zákona se odpovídajícím způsobem přizpůsobí novému názvu. Současně bylo dohodnuto, že problematika fondu dalšího vzdělávání a s tím spojená tematika kursů dalšího vzdělávání bude řešena v následném období.
Důvodem tohoto závěru byla mj. skutečnost, že právní úprava nemůže řešit veškeré problémy spojené s dalším vzděláváním. Často se ukazuje jako vhodnější přístup realizace strategií (např. Strategie rozvoje lidských zdrojů, Národní akční plán zaměstnanosti atp.), finanční podpora širokého spektra oblastí dalšího vzdělávání např. prostřednictvím zdrojů ESF, případně dílčí legislativní úpravy, zejména podporující motivaci k dalšímu vzdělávání, např. rozšířením daňových úlev v rámci zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů atp.
Vláda ČR se návrhem věcného záměru zabývala na své schůzi konané dne 20.dubna 2005, kdy usnesením č. 479/2005 návrh věcného záměru zákona schválila, s úpravami podle připomínek Legislativní rady vlády ČR a připomínek vlády ČR a ve smyslu dohody sociálních partnerů předjednané 18.4.2005, a uložila ministryni školství, mládeže a tělovýchovy předložit vládě ČR návrh zákona do 30. června 2005.
Za účelem splnění tohoto úkolu Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravilo návrh zákona, jehož název byl změněn a obsah upraven podle výsledků jednání vlády ČR.
Navrhovaný zákon byl projednán ve zkrácené lhůtě v připomínkovém řízení se všemi povinnými připomínkovými místy a všemi významnými sociálními partnery. K přípravě zákona uspořádalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy také několik informačních a konzultačních seminářů.
Vypořádání připomínkového řízení se uskutečnilo dne 14.6.2005 a individuálně se zástupci Ministerstva vnitra dne 13.6.2005, přičemž byla buď akceptována nebo vypořádána naprostá většina připomínek. V červnu 2005 byl návrh předložen vládě, připomínkován v Legislativní radě vlády a po zapracování připomínek byl dne 31.8.2005 projednán a schválen vládou.
A) Zhodnocení platného právního stavu
Další vzdělávání je důležitou součástí celoživotního učení každého člověka. Nabízí každému jednotlivci, zejména dospělým, především možnost zvýšení stávajícího stupně vzdělání nebo kvalifikace, získání stupně vzdělání, přizpůsobení se ekonomickým a společenským změnám a možnost ověření nebo potvrzení nabytých znalostí a dovedností. Jde zejména o rozličné formy studia při zaměstnání, které vedou k doplnění, zvýšení, rozšíření, prohloubení či změně kvalifikace, dále různá školení, kursy a programy, příp. vzdělávací aktivity uspokojující osobní zájmy jednotlivce, které jsou určené zejména pro dospělé účastníky a mají za cíl zejména zvýšit uplatnitelnost jednotlivců na trhu práce a společenskou (sociální) integraci.
Systém uznávání výsledků dalšího vzdělání, popřípadě podmínky poskytování dalšího vzdělávání však nejsou v českém právním řádu dostatečně upraveny. Pouze některé dílčí otázky jsou částečně řešeny v některých platných předpisech, upravujících např. přípravu pro výkon regulovaného povolání. Chybí základní právní předpis , který by umožňoval zhodnotit dosažené vzdělávání těch, kteří opustili školský vzdělávací systém [resp. počáteční vzdělávání ve školách, upravené zejm. zákonem č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), a zákonem č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů] a zejména v dospělém věku by chtěli obnovit, udržet, rozšířit (doplnit) nebo získat novou kvalifikaci nebo ji změnit. Kromě toho je nutné zdůraznit, že právní předpisy přiznávají ústředním správním úřadům v současné době pouze
kompetence
a odpovědnosti za určité oblasti vzdělávání, jako je oblast počátečního vzdělávání uskutečňovaného v rámci školské vzdělávací soustavy (svěřená především Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy) a oblast rekvalifikací (svěřená Ministerstvu práce a sociálních věcí) - viz tzv. kompetenční zákon (tj. zákon č.2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy, ve znění pozdějších předpisů).
[Zákon č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy, ve znění pozdějších předpisů, pouze uvádí v části druhé:
- v § 7 odst. 1, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy je ústředním orgánem státní správy mj. „pro předškolní zařízení, školská zařízení, základní školy, střední školy a vysoké školy“,
- v § 7 odst. 2, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy „koordinuje činnost ministerstev, jiných ústředních orgánů státní správy a profesních komor v oblasti systému uznávání odborné kvalifikace podle zvláštního zákona“ (tj. podle zákona č. 18/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů),
- v § 9, že Ministerstvo práce a sociálních věcí „je ústředním orgánem státní správy mj. pro zaměstnanost a rekvalifikaci“.
Dále zákon č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy, ve znění pozdějších předpisů, v části druhé uvádí pouze dílčí působnosti jednotlivých ministerstev v oblasti vzdělávání.
(Např. podle § 6 odst. 3 písm. j) cit. zákona Ministerstvo zahraničních věcí „zajišťuje přípravu pracovníků pro výkon zahraničních služeb“.)]
Zmínit je možno rovněž úpravu různého odborného vzdělávání, jehož absolvování je podmínkou pro získání odborné způsobilosti pro výkon určitého regulovaného povolání nebo regulované činnosti.
Absence obecné právní úpravy při současné potřebě vzdělávání či ověřování a hodnocení odborné způsobilosti pracovníků v různých profesích způsobila, že v mnoha konkrétních právních předpisech v gesci téměř všech resortů jsou obsaženy dílčí specifické úpravy různých forem dalšího profesního vzdělávání nebo ověřování kvalifikace nebo odborné způsobilosti pro výkon regulované profese. Těchto úprav je značné množství z mnoha různých právních odvětví a oborů, proto zde není možné uvést úplný a vyčerpávající výčet. Dále uvedený výčet uvádí charakteristické příklady právní úpravy

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů
561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách)
2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky
18/2004 Sb., o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie a některých příslušníků jiných států a o změně některých zákonů (zákon o uznávání odborné kvalifikace)
Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon)
45/1996 Sb. o sjednání Prováděcího plánu kulturní a školské spolupráce mezi vládou České republiky a vládou Maďarské republiky na léta 1995 - 1997
218/2002 Sb., o službě státních zaměstnanců ve správních úřadech a o odměňování těchto zaměstnanců a ostatních zaměstnanců ve správních úřadech (služební zákon)
312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů
46/2004 Sb., kterým se mění zákon č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů
361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů
61/2000 Sb., o námořní plavbě
166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně souvisejících zákonů (veterinární zákon)
381/1991 Sb. o Komoře veterinárních lékařů České republiky
85/1996 Sb., o advokacii
266/1994 Sb., o dráhách
61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě
56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění
168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla)
307/1999 Sb., kterým se mění zákon č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů ( zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla )
49/1997 Sb., o civilním letectví a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů
18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon) a o změně a doplnění některých zákonů
65/1965 Sb., Zákoník práce
6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích)
283/1993 Sb., o státním zastupitelství
189/1994 Sb. o vyšších soudních úřednících
257/2000 Sb., o Probační a mediační službě a o změně zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí (zákon o Probační a mediační službě)
258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů
247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů
133/1985 Sb., o požární ochraně
95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta
125/2005 Sb., kterým se mění zákon č. 120/2002 Sb., o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 186/2004 Sb., a některé další zákony
96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních)
360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě
111/1994 Sb., o silniční dopravě
114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě
2/1993 Sb., o vyhlášení LISTINY ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD jako součásti ústavního pořádku České republiky
209/1992 Sb., o Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod ve znění protokolů č. 3, 5 a 8
435/2004 Sb., o zaměstnanosti

Nařízení vlády

463/2004 Sb. , kterým se stanoví obory specializačního vzdělávání a označení odbornosti zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí

Vyhlášky

512/2002 Sb., o zvláštní odborné způsobilosti úředníků územních samosprávných celků
450/2000 Sb. o kapitánském slibu, zkouškách, odborné a zdravotní způsobilosti členů posádky lodě, průkazech způsobilosti, námořnických knížkách a o zdravotní péči o členy posádky lodě
296/2003 Sb. o zdraví zvířat a jeho ochraně, o přemísťování a přepravě zvířat a o oprávnění a odborné způsobilosti k výkonu některých odborných veterinárních činností
101/1995 Sb., kterou se vydává Řád pro zdravotní způsobilost osob při provozování dráhy a drážní dopravy
302/2001 Sb., o technických prohlídkách a měření emisí vozidel
99/2003 Sb. , kterou se mění vyhláška č. 302/2001 Sb., o technických prohlídkách a měření emisí vozidel
108/1997 Sb., kterou se provádí zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů
50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnice
98/1982 Sb. , kterou se mění a doplňuje vyhláška č. 50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnice
146/1997 Sb. , kterou se stanoví činnosti, které mají bezprostřední vliv na jadernou bezpečnost, a činnosti zvláště důležité z hlediska radiační ochrany, požadavky na kvalifikaci a odbornou přípravu, způsob ověřování odborné způsobilosti a udělování oprávnění vybraným pracovníkům a způsob provedení schvalované dokumentace pro svolení k přípravě vybraných pracovníků
315/2002 Sb. , kterou se mění vyhláška Státního úřadu pro jadernou bezpečnost č. 146/1997 Sb., kterou se stanoví činnosti, které mají bezprostřední vliv na jadernou bezpečnost, a činnosti zvláště důležité z hlediska radiační ochrany, požadavky na kvalifikaci a odbornou přípravu, způsob ověřování zvláštní odborné způsobilosti a udělování oprávnění vybraným pracovníkům a způsob provedení schvalované dokumentace pro povolení v přípravě vybraných pracovníků
303/2002 Sb. o výběru, přijímání a odborné přípravě justičních a právních čekatelů a o odborné justiční zkoušce a odborné závěrečné zkoušce právních čekatelů
490/2000 Sb. o rozsahu znalostí a dalších podmínkách k získání odborné způsobilosti v některých oborech ochrany veřejného zdraví
167/2002 Sb., kterou se provádí zákon č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů, ve znění zákona č. 478/2001 Sb.
152/2003 Sb. , kterou se mění vyhláška č. 167/2002 Sb., kterou se provádí zákon č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
246/2001 Sb., o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci)
392/2004 Sb. , kterou se stanoví minimální požadavky na akreditované zdravotnické magisterské studijní programy všeobecné lékařství, zubní lékařství a farmacie
423/2004 Sb. , kterou se stanoví kreditní systém pro vydání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez přímého vedení nebo odborného dohledu zdravotnických pracovníků
478/2000 Sb., kterou se provádí zákon o silniční dopravě
224/1995 Sb. o způsobilosti osob k vedení a obsluze plavidel
141/1980 Sb. o Úmluvě o poradenství pro volbu povolání a odborné výchově pro rozvoj lidských zdrojů, 1975 (č. 142)